Ухвала
від 27.01.2009 по справі 22-ц-287/09
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа №22-ц-287/09

Головуючий у першій інстан ції - Смирнова З.П.

Доповідач - Чистякова Т.І.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 січня 2009 року колегія судд ів судової палати у цивільни х справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим в складі:

Головуючого, судді: Любобра тцевої Н.І.

Суддів: Філатової Є. В., Чистя кової Т.І.

При секретарі: Войциховськ ій Е.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Сімфер ополі цивільну справу за поз овом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про стягнення матеріальної і моральної шкоди, за апеляцій ною скаргою ОСОБА_3 на ріш ення Джанкойського міськрай онного суду Автономної Респу бліки Крим від 31 липня 2008 року,

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_2 звернулась до с уду з позовом до ОСОБА_3 пр о стягнення матеріальної і м оральної шкоди.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 17.02.2006 року відповідачко ю, яка працювала акушером - гін екологом жіночої консультац ії Джанкойської ЦРЛ, було про ведено медичну операцію. В ре зультаті порушень відповіда чкою маніпуляцій під час про ведення медичного втручання позивачці було спричинено у шкодження здоров' я, в резул ьтаті чого вона стала інвалі дом 3 групи. Відповідно до висн овків судово-медичної експер тизи ушкодження відносяться до тяжких. Згідно з постаново ю Джанкойського міськрайонн ого суду АРК від 19.10.2007 р. ОСОБА _3 скоїла злочин, передбачен ий ст. 140 ч. 1 КК України, повністю визнала себе винною, від крим інальної відповідальності б ула звільнена із застосуванн ям ЗУ „Про амністію". Позивачк а вважає, що їй спричинено мат еріальну шкоду, оскільки вон а тривалий час перебувала на стаціонарному лікуванні і п родовжує лікуватись амбулат орно, що потребує чималих кош тів, просить стягнути на її ко ристь з відповідачки 675 грн. 34 к оп. Також вважає, що внаслідок неналежного виконання відпо відачкою своїх професійних о бов' язків їй спричинено мор альну шкоду, яку вона оцінює з урахуванням тяжкості заподі яних тілесних ушкоджень і ус іх наслідків в результаті ць ого. В рахунок моральної шкод и просить стягнути на її кори сть з відповідачки 50000 грн.

Відповідачка позов визнал а частково, згідна з сумою мат еріальної шкоди, а вимоги про відшкодування моральної шко ди визнає на суму 2000 грн. Розмір моральної шкоди, заявлений п озивачкою, вважає великим.

Рішенням Джанкойського мі ськрайонного суду Автономно ї Республіки Крим від 31 липня 2008 року позов задоволено повн істю.

Не погодившись з рішенням с уду, ОСОБА_3 подала апеляц ійну скаргу, в якій просить зм інити рішення, зменшивши сум у моральної шкоди. У скарзі ап елянт посилається на те, що су дом не враховано, що злочин не ю скоєний за необережністю, в ину вона визнала і щиро розка ялась. Суд, на думку апелянта, не врахував те, що вона одна ут римує двох дітей, один з яких н еповнолітній, а другий - студе нт учбового закладу, який нав чається на комерційній основ і. Не враховано її стан здоров ' я, а також те, що розмір її за робітної плати невеликий.

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення відповідачки, ї ї представника та представни ка позивачки, дослідивши мат еріали справи, обговоривши д оводи, наведені в апеляційні й скарзі, колегія суддів вваж ає, що апеляційна скарга не пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

З матеріалів справи вбачає ться, що 17.02.2006 року лікарем акуш ером - гінекологом жіночої ко нсультації Джанкойської ЦРЛ ОСОБА_3 було проведено ме дичну операцію ОСОБА_2 В р езультаті порушень відповід ачкою маніпуляцій під час пр оведення медичного втручанн я позивачці було спричинено ушкодження здоров' я, в резу льтаті чого вона стала інвал ідом 3 групи. Відповідно до вис новків судово-медичної експе ртизи ушкодження відносятьс я до тяжких. Згідно з постанов ою Джанкойського міськрайон ного суду АРК від 19.10.2007 р. ОСОБ А_3 скоїла злочин, передбаче ний ст. 140 ч. 1 Кримінального код ексу України, повністю визна ла себе винною, від криміналь ної відповідальності була зв ільнена із застосуванням Зак ону України „Про амністію".

В судовому засіданні апеля ційного суду апелянт та її пр едставник пояснили, що факт с причинення моральної шкоди п озивачці вони визнають, не по годжуються лише з визначеною судом сумою моральної шкоди . З урахуванням вимог розумно сті просили зменшити суму ст ягнення до 5000 грн.

Проте, посилання апелянта н а те, що розмір моральної шкод и, стягнутої на користь позив ачки, занадто великий, колегі я суддів вважає безпідставни ми.

Відповідно до ст. 1167 ЦК Украї ни моральна шкода, завдана фі зичній або юридичній особі н еправомірними рішеннями, дія ми чи бездіяльністю, відшкод овується особою, яка її завда ла, за наявності її вини.

Вина відповідачки встанов лена постановою суду і сторо нами не оскаржується.

Відповідно до ст. 23 ЦК Україн и особа має право на відшкоду вання моральної шкоди, завда ної внаслідок порушення її п рав. Моральна шкода полягає у душевних стражданнях, яких ф ізична особа зазнала у зв' я зку з протиправною поведінко ю щодо неї самої, членів її сім ' ї та у зв' язку із знищення м чи пошкодженням її майна. Ро змір грошового відшкодуванн я моральної шкоди визначаєть ся судом залежно від характе ру правопорушення, глибини ф ізичних та душевних страждан ь. При визначенні розміру від шкодування моральної шкоди в раховуються вимоги розумнос ті і справедливості.

Постановою Пленуму Верхов ного Суду України №4 від 31.03.95 р. „ Про судову практику по справ ах про відшкодування моральн ої шкоди" розмір відшкодуван ня моральної (немайнової) шко ди суд визначає залежно від х арактеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічни х, тощо), яких зазнав позивач, х арактеру немайнових втрат (ї х тривалості, можливості від новлення, тощо) та з урахуванн ям інших обставин. Зокрема, вр аховуються стан здоров' я по терпілого, тяжкість вимушени х змін у його життєвих і вироб ничих стосунках, ступінь зни ження престижу, ділової репу тації, час та зусилля, необхід ні для відновлення попереднь ого стану... При цьому суд має в иходити із засад розумності, виваженості та справедливос ті.

Оцінюючи ступінь моральни х страждань позивачки, місце вий суд, на думку колегії судд ів, врахував характер та обся г фізичних і душевних стражд ань, яких визнала позивачка в наслідок ушкодження здоров' я. Судом враховано, що внаслід ок дій відповідачки позивачк а більше ніколи не зможе бути матір' ю і ця функція жіночо го організму не підлягає від новленню.

Колегія суддів вважає, що до води апелянта про те, що суд пі д час визначення розміру мор альної шкоди не врахував її м атеріального становища і зна ходження на її утриманні дво х дітей, необгрунтованими, ос кільки всі ці обставини судо м першої інстанції враховані .

Колегія суддів вважає, що з урахуванням принципів розум ності, виваженості і справед ливості, а також з урахування м глибини душевних страждань позивачки, суд правильно виз начив розмір грошового відшк одування моральної шкоди.

Згідно зі ст. 303 Цивільного пр оцесуального кодексу Україн и під час розгляду справи в ап еляційному порядку апеляцій ний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення с уду

першої інстанції в межах до водів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першо ї інстанції.

Оскаржуючи висновки суду, а пелянт не надала допустимих доказів, які б могли спростув ати висновки суду першої інс танції. Підстави до скасуван ня рішення суду за доводами а пеляційної скарги відсутні.

Відповідно до ч. 1 ст. 308 Цивіль ного процесуального кодексу України апеляційний суд від хиляє апеляційну скаргу і за лишає рішення без змін, якщо в изнає, що суд першої інстанці ї ухвалив рішення з додержан ням норм матеріального і про цесуального права.

Виходячи з наведеного та ке руючись ст. 303, ч. 1 ст. 308 Цивільног о процесуального кодексу Укр аїни, колегія суддів судової палати у цивільних справах,

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА _3 відхилити.

Рішення Джанкойського міс ькрайонного суду Автономної Республіки Крим від 31 липня 2008 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення і може бути оскаржена протяг ом двох місяців з дня набранн я нею законної сили до Верхов ного Суду України.

СудАпеляційний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення27.01.2009
Оприлюднено26.07.2010
Номер документу10433059
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц-287/09

Ухвала від 27.01.2009

Цивільне

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Чистякова Т.І.

Ухвала від 04.03.2009

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Свистун О.В.

Ухвала від 11.02.2009

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Горблянський Я.Д.

Ухвала від 26.02.2009

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Смирнова Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні