Рішення
від 09.05.2022 по справі 570/335/22
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/335/22

Номер провадження 2-о/570/34/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 травня 2022 року Рівненський районний суд Рівненської області у складі:

судді Гнатущенко Ю.В.

з участю секретаря судових засідань Іллюк С.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Городищенська сільська рада Рівненського району Рівненської області, Білокриницька сільськарада Рівненськогорайону Рівненськоїобласті про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

В обгрунтування заявлених вимог заявник ОСОБА_1 зазначає, що 15.09.2014 року ОСОБА_2 склала заповіт, за яким заповіла належні їй земельні ділянки (паї) та все інше майно заявнику ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті спадковдавиці відкрилася спадщина, у зв`язку з чим заявник звернувся за її оформленням до приватного нотаріуса. Проте нотаріусом було виявлено помилку у написанні прізвища заявника, як спадкоємця, а саме " ОСОБА_3 ", замість правильного " ОСОБА_4 ". Зазначена помилка у написанні прізвища заявника перешкоджає йому у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з чим він змушений звернутися до суду.

16.02.2022 року відкрито провадження у справі, витребувано від приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Дацюк С.Г. належним чином засвідчену копію матеріалів спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою суду від 05.05.2022 р. залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Білокриницьку сільську раду Рівненського району Рівненської області.

В судове засідання заявник не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи. Подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій заяву підтримує та просить суд її задоволити.

В судове засідання представник заінтересованої особи Городищенської сільської ради не з`явився, судом було вжито заходів для належного повідомлення про час і місце розгляду справи, шляхом оформлення телефонограми.

В судове засідання представник заінтересованої особи Білокриницької сільської ради не з`явився, від сільського голови до суду надійшла заява про розгляд справи без участі представника сільської ради, в якій не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Згідно з ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що 15.09.2014 року ОСОБА_2 склала заповіт, який посвідчено секретарем Городищенської сільської ради за ОСОБА_5 від 15.09.2014 року.

Вказаним заповітом ОСОБА_2 заповіла належний їй житловий будинок з надвірними будівлями, який знаходиться в АДРЕСА_1 , ОСОБА_6 - ІНФОРМАЦІЯ_3 , а земельні паї (державні акти на право власності на земельні ділянки серія ЯЗ №210869, ЯЗ №210870, ЯЗ №219715, ЯЗ №219583) та все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що їй буе належати на день її смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Спадкодавиця ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 .

Спадкодавиця ОСОБА_2 до дня своєї смерті була зареєстрована та проживала за місцем реєстрації та проживання заявника, що підтверджується довідкою про склад сім`ї та проживання № 64 від 26.01.2022 року, виданою Городищенською сільською радою.

09.11.2021 року заявник звернувся за оформленням спадщини до приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Дацюк С.Г., що підтверджується матеріалами спадкової справи №235/2021.

Проте нотаріусом було виявлено помилку у написанні прізвища заявника, як спадкоємця, а саме " ОСОБА_3 ", замість правильного " ОСОБА_4 ". Зазначена помилка у написанні прізвища заявника перешкоджає заявнику у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з чим нотаріусом було оформлено повідомлення № 12/02-14 від 11.01.2022 року про неможливість видати свідоцтво про право на спадщину.

Як вбачається з паспорта громадянина України серія НОМЕР_2 , виданого 13.03.2007 року Рівненським РВ УМВС України в Рівненській області, прізвища заявника зазначено " ОСОБА_4 ".

Як вбачається з свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 від 02.02.1991 р., прізвища заявника зазначено " ОСОБА_4 ".

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до листа Верховного суду України від 01.01.2012 р. «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення», виникнення особистих і майнових прав громадян, їх зміну і припинення закон завжди пов`язує з настанням чи зміною певних обставин, тобто з юридичними фактами. У більшості випадків вони підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами, що видаються громадянам в адміністративному порядку. Проте не завжди заінтересована особа має можливість довести документально, що той чи інший факт мав місце. Тому в певних випадках допускається судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у цивільному процесі в порядку окремого провадження.

Враховуючи значення,яке маєвстановлення даногоюридичного фактудля реалізаціїправ заявника,суд,оцінюючи доказиу їхсукупності,приходить довисновку,що наданізаявником доказив сукупностіслугують достатньоюпідставою длявисновку пропідтвердження фактутотожності особизаявника таспадкоємця,визначеного узаповіті.Вказані факти знайшли своє підтвердження у судовому засіданні. Доводи заявника оцінюються об`єктивними, а вимоги обґрунтованими, доведеними, такими, що підлягають до задоволення.

Керуючись ст. ст. 81, 89, 315, 319 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Городищенська сільська рада Рівненського району Рівненської області, Білокриницька сільська рада Рівненського району Рівненської області про встановлення факту, що має юридичне значення - задоволити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме ототожнити спадкоємця, зазначеного в заповіті від 15.09.2014 року ОСОБА_2 , який посвідчено секретарем Городищенської сільської ради Левчук В.П., зареєстрованого в реєстрі за №6 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та в паспорті громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 13.03.2007 року Рівненським РВ УМВС України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Городищенська сільська рада Рівненського району Рівненської області, вул. Рівненська, 81, с. Городище, код ЄДРПОУ 04386456.

Заінтересована особа: Білокриницька сільська рада Рівненського району Рівненської області, вул. Рівненська, 94, с.Біла Криниця, Рівненського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04387125.

Суддя: Гнатущенко Ю.В.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104332185
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —570/335/22

Рішення від 09.05.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 04.05.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні