Вирок
від 18.05.2022 по справі 725/1702/20
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/1702/20

Номер провадження 1-кп/725/77/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.05.2022

Першотравневий районний суд м.Чернівців в складі: головуючого судді ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернівці кримінальне провадження по обвинуваченню: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, українець, уродженець та мешканець м. Чернівці, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.28, ч.3 ст.358 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Органом досудового розслідування ОСОБА_6 , обвинувачується у вчиненні в складі організованої групи кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України, тобто злочинів, пов`язаних з підробленням посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно, організованою групою.

Так, ОСОБА_6 являючись консультантом в туристичні фірмі МПП «Сабо» (ід. код 22841253, юридична адреса м. Чернівці, вул.Д.Загула,2), за адресою м. Чернівці, вул. Університетська, 1, та працюючи зі значною кількістю клієнтів, яким надавав консультаційні послуги з приводу оформлення робочих віз та інших документів необхідних для виїзду до країн Європейського союзу та знаючи про попит у осіб бажаючих виїхати за кордон на заробітки на документи, зокрема посвідчення щодо закінчення (проходження) навчання з певної професії, які в подальшому використовуються під час влаштування на роботу за кордоном, та будучи знайомим із співзасновником Товариства з обмеженою відповідальністю «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» ОСОБА_7 , розробив план злочинних дій направлених на отримання неконтрольованого державою прибутку в результаті підроблення зазначених вище посвідчень про присвоєння робітничої професії.

З цією метою ОСОБА_6 , достовірно знаючи, про те, що діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» (код за ЄРДПОУ 35735988), пов`язана із наданням послуг у сфері професійно-технічної освіти, підготовки і підвищення кваліфікації робітничих професій спеціалістів у будівництві господарсько-ризиковій основі, вирішив створити та очолити організовану злочинну групу до складу якої залучити співзасновника даного товариства ОСОБА_7 та провідного інженера ТОВ «Досвід 2002» ОСОБА_8 , який являвся головою кваліфікаційної комісії ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», які відповідно до функціональних обов`язків здійснюють контроль за проведенням навчання та безпосередньо проводять навчання.

Відповідно до розробленого ОСОБА_6 плану, діяльність організованої групи буде направлена на отримання неконтрольованого державою прибутку від осіб, які виявили бажання одержання професійної освіти на рівні кваліфікаційних вимог до курсового професійно-технічного навчання за визначеними Стандартом адміністративної послуги спеціальностями, за вирішення питання про отримання такого посвідчення без фактичного проходження особою навчання та без фактичної здачі кваліфікаційного іспиту.

В подальшому ОСОБА_6 , залучивши до складу організованої злочинної групи в якості співвиконавців інших осіб, яким повідомив свій злочинний план, направлений на отримання неконтрольованого державою прибутку для усіх учасників за вчинення конкретних дій, у тому числі з використанням їх становища на Товаристві.

В свою чергу, один з них , який є співзасновником товариства та ОСОБА_8 являючись працівником ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», розуміючи, що за видачу посвідчень про проходження навчання за відповідною спеціальністю без фактичного проходження такого навчання або фактичної здачі кваліфікаційних іспитів, на отримання неконтрольованого державою прибутку, які в подальшому будуть розподілятися між усіма учасниками організованої злочинної групи, надали добровільну згоду на вчинення всіх можливих дій спрямованих на досягнення спільної мети злочинного плану розробленим ОСОБА_6 , направленого на отримання неконтрольованого державою прибутку.

Отже, ОСОБА_6 , діючи, як організатор та керівник організованої злочинної групи, спільно та у співучасті з іншими співвиконавцями вчинення злочину іншими особами, у відповідності до єдиного злочинного плану, відомого та схваленого усіма учасниками групи, розподілили ролі та функції, спрямовані на досягнення спільної злочинної мети.

Зокрема, ОСОБА_6 , діючи як організатор злочинної групи, виконував наступні функції, а саме:

розробив план вчинення злочину, залучив до вчинення злочину інших співучасників та розподілив ролі між учасниками злочинної групи;

очолив організовану злочинну групу та відокремив свою роль, як організатора;

розробляв плани вчинених злочинів та план дій кожного із членів організованої злочинної групи під час їх підготовки та вчинення;

встановлював загально-визначені правила поведінки в групі і забезпечував дотримання їх учасниками організованої групи;

керував діями залучених ним членів створеної злочинної групи при підготовці до вчинення злочину та при безпосередньому вчинені злочину на всіх стадіях;

приймав активну участь на всіх стадіях вчинюваних організованою групою злочинів, в тому числі шляхом підшукування осіб, які повинні надавати неправомірну вигоду за вчинення дій всіма учасниками організованої злочинної групи з використанням свого становища, та безпосередньо керував діями членів створеної ним організованої групи;

визначав вартість комплекту підроблених документів;

вживав заходів спрямованих на приховування злочинної діяльності;

діючи в інтересах всіх учасників групи, відповідно до своєї ролі у вчиненні злочину, організував отримання грошових коштів, за видачу посвідчень (свідоцтв) про проходження навчання чи курсів цільового призначення в ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», які містили завідомо неправдиву інформацію;

розподіляв кошти, отримані в якості отриманого неконтрольованого державою прибутку, між усіма учасниками злочинної групи.

Отже, члени даної злочинної групи зорганізувавшись у стійке об`єднання для спільної діяльності, направленої на систематичне отримання неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням свого становища, та будучи об`єднаними єдиним планом з розподілом функцій кожного з учасників даної злочинної групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім її учасникам, у період часу з травня 2019 року по 03 серпня 2019 року під керівництвом ОСОБА_6 систематично отримували неконтрольований державою прибуток за виготовлення та збут посвідчень про присвоєння робітничої кваліфікації, які містять завідомо недостовірну інформацію, за наступних обставин.

Так, 25 травня 2019 року, організатор групи ОСОБА_6 діючи відповідно до розробленого плану злочинних дій, спілкуючись в телефонній розмові з ОСОБА_9 за допомогою мессенджера «Viber», який мав намір виїхати за кордон з метою працевлаштування, запропонував ОСОБА_9 виготовити дипломи про отримання робітничої спеціальності. Мотивуючи це тим, що з вказаними документами, за кордоном буде легше влаштуватись на роботу та отримувати більшу заробітну плату. Вартість вказаної послуги щодо виготовлення одного комплекту документів буде коштувати 100 доларів США. Для виготовлення вказаних документів, ОСОБА_6 необхідно буде надати копію паспорта громадянина України та фотокартку.

На вказану пропозицію ОСОБА_6 , ОСОБА_9 повідомив, що він подумає та в разі необхідності звернеться в подальшому.

27 травня 2019 року, о 12.05 год. організатор групи ОСОБА_6 , переслідуючи умисну корисливу мету направлену на отримання неконтрольованого державою прибутку, від незаконної діяльності пов`язаної із підробленням документів, діючи в інтересах всіх учасників організованої групи, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , відповідно до попередньої домовленості, знаходячись в офісному приміщенні туристичної фірми МПП «Сабо», за адресою м. Чернівці, вул. Університетська, 1, зустрівся з ОСОБА_9 . Під час зазначеної зустрічі ОСОБА_9 передав ОСОБА_6 копію свого паспорта громадянина України та фотокартку, копію паспорта громадянина України ОСОБА_10 та фотокартку останнього, а також гроші в сумі 200 доларів США, що еквівалентно 5294 грн., (згідно офіційного курсу валют станом на 27.05.2019 по 26,47 грн. за 1 дол.США) як вартість за виготовлення вказаних документів.

В цей же час організатор групи ОСОБА_6 , відповідно до своєї ролі, маючи в своєму розпорядженні зразки посвідчень ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» про присвоєння робітничої кваліфікації продемонстрував їх ОСОБА_9 , та зазначив, що саме такі посвідчення будуть виготовлені і для нього.

В подальшому, організатор групи ОСОБА_6 отримані копії паспорта громадянина України ОСОБА_9 та ОСОБА_11 , а також їхні фотокартки за допомогою мессенджера «Viber», направив іншому учаснику групи ОСОБА_7 , який являється співзасновником ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», який відповідно до своєї ролі за участю іншого члена групи ОСОБА_8 - голови кваліфікаційної комісії ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» повинні був виконати дії направлені на виготовлення посвідчення про присвоєння робітничої професії, без фактичного проходження навчання, перевірки знань та здачі кваліфікаційного іспиту зазначеним особами.

27.05.2019 організатор групи ОСОБА_6 , використовуючи мессенджер «Viber», зателефонував до ОСОБА_9 та повідомив, що зазначені вище посвідчення, через декілька днів надійдуть на його адресу через логістичну компанію ТОВ «Нова пошта» у відділення №4, за адресою Головна, 200 в м. Чернівці. Під час вказаної розмови, ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_6 про бажання інших осіб у виготовлені та отриманні аналогічних документів.

Цього ж дня, інші члени організованої групи діючи відповідно до вказівок організатора ОСОБА_6 , та відведених їм ролей у вчиненні даних кримінальних правопорушень, переслідуючи мету направлену на отримання неконтрольованого державою прибутку від виготовлення з метою подальшого використання та збуту підроблених документів, знаходячись в приміщенні ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», за адресою м.Київ, бульвар Кольцова,14-Ж офіс 263, усвідомлюючи, що ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , курси підвищення кваліфікації не проходили, та перевірка їхніх знань не проводилась, виготовили два протоколи за №68 від 16 травня 2019 року «Засідання кваліфікаційної комісії», в яких зазначили завідомо неправдиві відомості, щодо перевірки комісією знань, умінь і навичок слухачів групи №68 з професії електрозварник ручного зварювання, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

Зазначені протоколи підписані головою комісії ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , який не будучи членом даної комісії, розписався в даних протоколах біля прізвища інших членів комісії ОСОБА_12 , який в свою чергу, не повідомляючи про свої злочинні наміри, разом з іншими протоколами засідання кваліфікаційної комісії, щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, надав для підпису іншим членам комісії, а саме ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , яким жодним чином не були відомі злочинні наміри останніх.

ОСОБА_7 маючи в своєму розпорядженні, як співзасновник ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», печатку даного товариства, засвідчив дані протоколи печаткою.

В цей же час, інший член організованої групи, діючи відповідно до своєї ролі у вчиненні злочинів, маючи в своєму розпорядженні бланки посвідчень про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», вніс до них завідомо неправдиві відомості, щодо проходження навчання в даному центрі громадянами ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , а також щодо присвоєння кваліфікації 4 (четвертого) розряду) електрозварника ручного зварювання.

Вказане посвідчення підписане головою комісії ОСОБА_8 та іншим членом групи ОСОБА_7 , а також засвідчено печаткою ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА».

30.05.2019 о 19.09 год. покупець ОСОБА_9 відповідно до попередньої домовленості з організатором групи ОСОБА_6 прибув до відділення №4 логістичної компанії ТОВ «Нова пошта», за адресою Головна, 200 вм. Чернівці, де отримав пакет в якому знаходились посвідчення про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та протоколи засідання кваліфікаційної комісії.

Таким, чином організатор групи ОСОБА_6 діючи в інтересах всіх учасників групи та відповідно до відведеної ролі, маскуючи свої злочинні дії, не бажаючи бути викритим працівниками правоохоронних органів, з використанням логістичної компанії «Нова Пошта», відділення №4, що в м. Чернівці по вул. Головна, 200, збув покупцю ОСОБА_9 наступні документи:

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_1 , видане 16.05.2019 на ім`я ОСОБА_9 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_2 , видане 16.05.2019 на ім`я ОСОБА_10 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №68 від 16.05.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №68, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_9 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №68 від 16.05.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №68, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_10 .

В подальшому, 05.06.2019 в період часу з 13.37 год. по 13.39 год. покупець ОСОБА_9 з використання мессенджера «Viber» уточнив у організатора групи ОСОБА_6 про можливість виготовлення двох аналогічних посвідчень для інших осіб, на що ОСОБА_6 повідомив про необхідність надання йому копій паспортів та коштів.

07.06.2019 в період часу з 13.44 год. по 14.33 хв. організатор групи ОСОБА_6 діючи в інтересах всіх учасників групи, з метою отримання неконтрольованого державою прибутку, з використанням мессенджера«Viber» надіслав покупцю ОСОБА_9 фотозображення банківської картки «Ощадбанк», № НОМЕР_3 , яка зареєстрована за ОСОБА_15 (сестра ОСОБА_6 ), на яку необхідно перерахувати кошти за виготовлення двох посвідчень, а також про необхідність направлення йому копії паспортів осіб та їхніх фотокарток, які бажають отримати зазначені документи.

07.06.2019 о 17.01 год. ОСОБА_9 відповідно до вказівок ОСОБА_6 , з використанням мессенджера «Viber» надіслав йому копії документів та фотокартки двох громадян України ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та одного громадянина Республіки Молдова ОСОБА_18 .

Після цього, о 19.48 год. покупець ОСОБА_9 з використанням терміналу ТОВ «Ощадбанк» ( м. Чернівці, вул. Небесної Сотні,19В) переказав, на визначений ОСОБА_6 рахунок № НОМЕР_3 , грошові кошти в сумі 7960 грн. На підтвердження сплати коштів, ОСОБА_9 використовуючи мессенджер «Viber», відправив організатору ОСОБА_6 фотозображення квитанції про сплату коштів.

В подальшому в період часу з 10.06.2019 по 13.06.2019 організатор групи ОСОБА_6 з використанням мессенджера «Viber», уточнював в покупця ОСОБА_9 , спеціальність, яку необхідно зазначити в документах, дані осіб та відділення ТОВ «Нова Пошта» куди необхідно буде направити відправлення з підробленими документами, та особу котра прийме дане відправлення. Разом з цим, 11.06.2019 в період часу з 14.55 год. по 16.25 год. ОСОБА_6 надіслав покупцю ОСОБА_9 фотозображення готових підроблених посвідчень та фото квитанції ТОВ «Нова Пошта» про відправлення переказу.

Підроблення зазначених документів відбувалось за заздалегідь обумовленим планом злочинних дій, зокрема отримані організатором групи ОСОБА_6 копії документів осіб, яким необхідно було виготовити документи, що містять неправдиві відомості, останній направляв іншому члену групи , який відповідно до своєї ролі у вчиненні злочину спільно з іншим членом групи ОСОБА_8 , друкували протоколи засідань кваліфікаційної комісії, в даному випадку протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника: ОСОБА_17 , ОСОБА_16 та ОСОБА_18 .

Зазначені протоколи член організованої групи відповідно до своєї ролі надав для підпису іншому члену групи , який в свою чергу, не повідомляючи про свої злочинні наміри, разом з іншими протоколами засідання кваліфікаційної комісії, щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, надав для підпису членам комісії ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , та ОСОБА_19 .

Зазначені члени комісії, будучи впевненими, що підписують протоколи засідання кваліфікаційної комісії щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, підписали їх.

В цей же час, член організованої групи , діючи відповідно до своєї ролі у вчиненні злочинів, маючи в своєму розпорядженні бланки посвідчень про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», повторно вніс до них завідомо неправдиві відомості, щодо проходження навчання в даному центрі громадянами ОСОБА_17 , ОСОБА_16 та ОСОБА_20 , а також щодо присвоєння кваліфікації 4 (четвертого) розряду) електрозварника ручного зварювання.

Вказане посвідчення підписане членом групи , який являється головою комісії та іншим членом групи ОСОБА_7 , а також засвідчено печаткою ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА».

В подальшому 13.06.2019 о 15.03 год. покупець ОСОБА_9 , відповідно до вказівки організатора групи ОСОБА_6 , прибув до відділення №4 ТОВ «Нова пошта», за адресою м. Чернівці, вул. Головна, 200 де отримав поштове відправлення №59000427831643, в якому знаходились наступні документи:

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_4 , видане 06.06.2019 на ім`я ОСОБА_16 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_5 , видане 06.06.2019 на ім`я ОСОБА_17 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_6 , видане 06.06.2019 на ім`я ОСОБА_18 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_17 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально-курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_16 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_20 .

Після отримання зазначеного відправлення покупець ОСОБА_9 використовуючи мессенджер «Viber» повідомив організатора групи ОСОБА_6 про отримання документів. ОСОБА_6 в свою чергу повідомив ОСОБА_9 про готовність в подальшому виготовляти та збувати аналогічні документи.

Таким, чином організатор групи ОСОБА_6 діючи в інтересах всіх учасників групи та відповідно до відведеної ролі, маскуючи свої злочинні дії, не бажаючи бути викритим працівниками правоохоронних органів, з використанням логістичної компанії «Нова Пошта», відділення №4, що в м. Чернівці по вул. Головна, 200, повторно, збув покупцю ОСОБА_9 зазначені вище документи.

Крім цього, 24.06.2019 в період часу з 09.09 год. по 19.27 год. покупець ОСОБА_9 з використання мессенджера «Viber» уточнив у організатора групи ОСОБА_6 про можливість виготовлення ще двох аналогічних посвідчень для інших осіб, на що ОСОБА_6 надав згоду та повідомив про необхідність надання йому копій паспортів та коштів. Після цього покупець ОСОБА_9 надіслав організатору групи ОСОБА_6 фотознімки копій документів осіб ОСОБА_21 та ОСОБА_22 , а також їх фотокартки.

25.06.2019 в період часу з 09.16 год. по 09.18 хв. організатор групи ОСОБА_6 діючи в інтересах всіх учасників групи, з метою отримання неконтрольованого державою прибутку, з використанням мессенджера «Viber» надіслав покупцю ОСОБА_9 фотозображення банківської картки «Ощадбанк», № НОМЕР_3 , яка зареєстрована за ОСОБА_15 (сестра ОСОБА_6 ), на яку необхідно перерахувати кошти за виготовлення двох посвідчень, а також про необхідність направлення йому копії паспортів осіб та їхніх фотокарток, які бажають отримати зазначені документи.

Після цього, 25.06.2019 о 14.13 год. покупець ОСОБА_9 з використанням терміналу ТОВ «Ощадбанк» ( м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 24а) переказав, на визначений ОСОБА_6 рахунок № НОМЕР_3 , грошові кошти в сумі 5 273,5 грн., про що одразу від останнього отримав підтвердження про отримання коштів, та вказав номер поштового відділення для отримання підроблених документів.

Підроблення зазначених документів відбувалось за заздалегідь обумовленим планом злочинних дій, зокрема отримані організатором групи ОСОБА_6 копії документів осіб, яким необхідно було виготовити документи, що містять неправдиві відомості, останній 25.06.2019 направив іншому члену групи , який відповідно до своєї ролі у вчиненні злочину спільно з іншим членом групи , знаходячись в офісному приміщенні №263 ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», за адресою м. Київ, бульвар Кольцова,14-Ж підготували та роздрукували протоколи засідань кваліфікаційної комісії, в даному випадку протокол засідання кваліфікаційної комісії №94 від 20.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №94, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника: ОСОБА_22 , а також аналогічний протокол з професії бетоняра ОСОБА_21 .

Зазначені протоколи член організованої групи ОСОБА_7 відповідно до своєї ролі надав для підпису іншому члену групи ОСОБА_8 , який в свою чергу, не повідомляючи про свої злочинні наміри інших членів комісії, разом з іншими протоколами засідання кваліфікаційної комісії, щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, надав для підпису членам комісії ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 .

Зазначені члени комісії, будучи впевненими, що підписують протоколи засідання кваліфікаційної комісії щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, підписали їх. В свою чергу член організованої групи ОСОБА_7 , відповідно до своєї ролі, маючи доступ до печатки ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», засвідчив дані протоколи печаткою.

В подальшому 25.06.2019, член організованої групи ОСОБА_7 , діючи відповідно до своєї ролі у вчиненні злочинів, в інтересах всіх учасників групи, маючи в своєму розпорядженні бланки посвідчень про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», повторно вніс до них завідомо неправдиві відомості, щодо проходження навчання в даному центрі громадянами ОСОБА_22 та присвоєння кваліфікації 4 (четвертого) розряду) електрозварника ручного зварювання, а також ОСОБА_21 , щодо проходження навчання та присвоєння кваліфікації 4 розряду бетоняра.

Вказані посвідчення підписані членом групи ОСОБА_8 , який являється головою комісії та іншим членом групи ОСОБА_7 , а також засвідчено печаткою ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА».

26.06.2019р. посвідчення, які містять завідомо недостовірну інформацію член групи відповідно до своєї ролі, з використанням мессенджера «Viber» направив організатору групи ОСОБА_6 , після чого діючи відповідно до його вказівки, прибув до відділення №154 ТОВ «Нова Пошта», за адресою бульвар Кольцова,14Є в м. Київ та відправив пакет із зазначеними документами на адресу відділення №4 ТОВ «Нова Пошта» за адресою м. Чернівці вул. Головна,200 на ім`я ОСОБА_9 .

Після цього, 26.06.2019 в період часу з 14.37 год. по 14.56 год. о 17.01 год. організатор групи ОСОБА_6 , з використанням мессенджера «Viber» надіслав покупцю ОСОБА_9 фотографії готових підроблених посвідчень про присвоєння робітничої професії на ОСОБА_21 та ОСОБА_22 , а також квитанції ТОВ «Нова пошта» про відправку поштового переказу №59000431030119.

В подальшому в період часу з 27.06.2019 о 19.28 год. покупець ОСОБА_9 , відповідно до вказівки організатора групи ОСОБА_6 , прибув до відділення №4 ТОВ «Нова пошта», за адресою м. Чернівці, вул. Головна,200 де отримав поштове відправлення №59000431030119, в якому знаходились наступні документи:

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_7 , видане 20.06.2019 на ім`я ОСОБА_21 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_8 , видане 24.06.2019 на ім`я ОСОБА_22 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №94 від 20.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №94, з професії бетоняр, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії бетоняр ОСОБА_21 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №96 від 24.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №96, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_22 .

Після отримання зазначеного відправлення покупець ОСОБА_9 використовуючи мессенджер «Viber» повідомив організатора групи ОСОБА_6 про отримання документів. ОСОБА_6 в свою чергу повідомив ОСОБА_9 про готовність в подальшому виготовляти та збувати аналогічні документи.

Таким, чином організатор групи ОСОБА_6 діючи в інтересах всіх учасників групи та відповідно до відведеної ролі, маскуючи свої злочинні дії, не бажаючи бути викритим працівниками правоохоронних органів, з використанням логістичної компанії «Нова Пошта», відділення №4, що в м. Чернівці по вул. Головна, 200, повторно, збув покупцю ОСОБА_9 зазначені вище підроблені документи, попередньо отримавши за них кошти в сумі 5 273,5 грн.

Крім цього, 26.07.2019 в період часу з 12.54 год. по 13.02 год. покупець ОСОБА_9 з використання мессенджера «Telegram» уточнив у організатора групи ОСОБА_6 про можливість виготовлення ще двох аналогічних посвідчень для інших осіб, на що ОСОБА_6 надав згоду та повідомив про необхідність надання йому копій паспортів та коштів. Після цього покупець ОСОБА_9 надіслав організатору групи ОСОБА_6 фотознімки копій документів осіб ОСОБА_23 та ОСОБА_24 , а також їх фотокартки.

26.07.2019 о 16.05 год. покупець ОСОБА_9 з використанням терміналу ТОВ «Ощадбанк» ( м. Чернівці, вул. Головна,71) переказав, на визначений раніше ОСОБА_6 рахунок № НОМЕР_3 , який зареєстрований за ОСОБА_15 (сестра ОСОБА_6 ), грошові кошти в сумі 5 074,5 грн., про що одразу о 16.09 год. повідомив ОСОБА_6 про переказ коштів на рахунок, з використання мессенджера «Telegram» надіслав йому фото квитанції про переказ коштів.

Крім цього, у період часу з 16.13 год. по 16.40 год. організатор групи ОСОБА_6 з використанням мессенджера «Viber» ще раз уточнив у покупця ОСОБА_9 , дані осіб клієнтів та спеціальності. В подальшому о 19:31 год. організатор групи ОСОБА_6 з використанням мессенджера «Viber» повідомив ОСОБА_9 що замовлені ним посвідчення будуть готові 29.07.2019 р.

Підроблення зазначених документів відбувалось за заздалегідь обумовленим планом злочинних дій, зокрема отримані організатором групи ОСОБА_6 копії документів осіб, яким необхідно було виготовити документи, що містять неправдиві відомості, останній 26.07.2019 направив іншому члену групи, який відповідно до своєї ролі у вчиненні злочину спільно з іншим членом групи ОСОБА_8 , знаходячись в офісному приміщенні №263 ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», за адресою м. Київ, бульвар Кольцова,14-Ж підготували та роздрукували протоколи засідань кваліфікаційної комісії, в даному випадку протокол засідання кваліфікаційної комісії №127 від 25.07.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №127, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника: ОСОБА_23 , а також протокол засідання кваліфікаційної комісії №129 від 25.07.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №127, з професії бетоняра, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії бетоняр працівника: ОСОБА_24 .

Зазначені протоколи підписані головою комісії ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , який не будучи членом даної комісії, розписався в даних протоколах біля прізвища інших членів комісії, а саме за ОСОБА_12 , який в свою чергу, не повідомляючи про свої злочинні наміри, разом з іншими протоколами засідання кваліфікаційної комісії, щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, надав для підпису іншим членам комісії, а саме ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , яким жодним чином не були відомі злочинні наміри останніх. ОСОБА_7 маючи в своєму розпорядженні, як співзасновник ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», печатку даного товариства, засвідчив дані протоколи печаткою.

Вказані члени комісії, будучи впевненими, що підписують протоколи засідання кваліфікаційної комісії щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, підписали їх. В свою чергу член організованої групи ОСОБА_7 , відповідно до своєї ролі, маючи доступ до печатки ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», засвідчив дані протоколи печаткою.

В подальшому, 25.07.2019, член організованої групи ОСОБА_7 , діючи відповідно до своєї ролі у вчиненні злочинів, в інтересах всіх учасників групи, маючи в своєму розпорядженні бланки посвідчень про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», вніс до них завідомо неправдиві відомості, щодо проходження навчання в даному центрі громадянами ОСОБА_23 та присвоєння кваліфікації 4 (четвертого) розряду) електрозварника ручного зварювання, а також ОСОБА_24 , щодо проходження навчання та присвоєння кваліфікації 4 розряду бетоняра.

Вказані посвідчення підписані членом групи, який являється головою комісії та іншим членом групи ОСОБА_7 , а також засвідчено печаткою ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА».

29.07.2019 в період часу з 20:26 год. по 20:30 год. організатор групи ОСОБА_6 , з використанням мессенджера «Viber» надіслав покупцю ОСОБА_9 фотографії готових підроблених посвідчень про присвоєння робітничої професії на ОСОБА_23 та ОСОБА_25 , а також уточнив номер поштового відділення на яке відправити замовлені документи та особу отримувача.

31.07.2019 в період часу з 15:48 год по 15:58 год. організатор групи ОСОБА_6 , з використанням мессенджера«Viber» шляхом пересилання повідомлення, повідомив покупця ОСОБА_9 , що замовлені посвідчення відправлені на його власне ім`я і після отримання поштового відправлення організатором групи ОСОБА_6 , замовника ОСОБА_9 буде про це повідомлено і при особистій зустрічі передано замовлені документи.

01.08.2019 зазначені посвідчення, які містять завідомо недостовірну інформацію член групи відповідно до своєї ролі, з використанням мессенджера «Viber» направив організатору групи ОСОБА_6 , після чого діючи відповідно до його вказівки, прибув до відділення №154 ТОВ «Нова Пошта», за адресою бульвар Кольцова,14Є в м. Київ та відправив пакет із зазначеними документами на адресу відділення №1 ТОВ «Нова Пошта» за адресою м. Чернівці вул. Руська, 248»О» на ім`я ОСОБА_6 .

В подальшому, 01.08.2019 о 17:53 год. організатор групи ОСОБА_6 , з використанням мессенджера «Viber» шляхом пересилання повідомлення, повідомив покупця ОСОБА_9 , про прибуття поштового відправлення до відділення №1 ТОВ «Нова пошта», за адресою м. Чернівці, вул. Руська, 248 «О» та призначив останньому зустрічу зазначеному відділенні 02.08.2019 об 11 год. для передачі покупцю ОСОБА_9 замовлених посвідчень.

02.08.2019 організатор групи ОСОБА_6 , з використанням мессенджера «Viber» шляхом пересилання повідомлення, повідомив покупця ОСОБА_9 , про перенесення часу зустрічі на 12:40 год. біля приміщення відділення №1 ТОВ «Нова пошта», за адресою м. Чернівці, вул. Руська, 248 «О».

О 12:40 год. покупець ОСОБА_9 , відповідно до вказівки організатора групи ОСОБА_6 , прибув до приміщення відділення №1 ТОВ «Нова пошта», за адресою м. Чернівці, вул. Руська, 248 «О», де на нього очікував ОСОБА_6 , який передав останньому отримане поштове відправлення №59000438364957, в якому знаходились наступні документи:

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_9 , видане 25.07.2019 на ім`я ОСОБА_23 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_10 , видане 25.07.2019 на ім`я ОСОБА_24 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №127 від 25.07.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №127, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання ОСОБА_23 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №129 від 25.07.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №129, з професії бетоняр, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії бетоняр працівника ОСОБА_26 .

Таким, чином організатор групи ОСОБА_6 діючи в інтересах всіх учасників групи та відповідно до відведеної ролі, маскуючи свої злочинні дії, не бажаючи бути викритим працівниками правоохоронних органів, з використанням логістичної компанії «Нова Пошта», відділення №1, що в м. Чернівці по вул. Руська, 248 ОСОБА_27 , повторно збув покупцю ОСОБА_9 зазначені вище документи, попередньо отримавши за них кошти в сумі 5 074,5 грн.

ОСОБА_6 , обвинувачується у вчиненні в складі організованої групи кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України, тобто злочинів, пов`язаних з підробленням посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно, організованою групою.

Обвинувачений ОСОБА_6 в судовому засіданні вину свою в пред`явленому йому обвинуваченні не визнав. Вказав, що він не вчиняв даних кримінальних правопорушень. Просив його пиправдати.

За результатами судового розгляду, суд приходить до висновку, що докази, які були зібрані стороною обвинувачення стосовно обвинуваченого ОСОБА_6 , щодо його причетності до кримінального правопорушення , передбаченого ч.3 ст.28, ч.3 ст.358 КК України є допустимими, що в свою чергу тягне за собою можливість їх використання у даному судовому процесі.

Так, на обґрунтування винуватості ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, передбачених ч.3 ст.28 , ч. 3 ст. 358 КК України, сторона обвинувачення посилається на фактичні дані, які досліджені судом безпосередньо в судовому засіданні, та містяться в :

-протоколом про результат проведення негласної слідчої (розшукової) дії аудіо-, відео контроль особи від 14.06.2019, згідно якого ОСОБА_6 запропонував ОСОБА_9 виготовити дипломи про отримання робітничої спеціальності. Мотивуючи це тим, що з вказаними документами, за кордоном буде легше влаштуватись на роботу та отримувати більшу заробітну плату. Вартість вказаної послуги щодо виготовлення одного комплекту документів буде коштувати 100 доларів США. Т.1. а.с. 132-134.

-протоколом прохід ірезультати негласноїслідчої (розшукової)дії зняття інформаціїз транспортнихтелекомунікаційних мереж(електроннихінформаційних систем)від 16.06.2019,згідно якого ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_6 про отриманняпо поштіпідроблених посвідченьпро робітничі кваліфікації. Т.1. а.с. 135-137.

-протоколом про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії контроль за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту від 27.05.2019 згідно якого, 27 травня 2019 року, о 12.05 год. організатор групи ОСОБА_6 , відповідно до попередньої домовленості, знаходячись в офісному приміщенні туристичної фірми МПП «Сабо», за адресою м. Чернівці, вул. Університетська, 1, зустрівся з ОСОБА_9 . Під час зазначеної зустрічі ОСОБА_9 передав ОСОБА_6 копію свого паспорта громадянина України та фотокартку, копію паспорта громадянина України ОСОБА_10 та фотокартку останнього, а також гроші в сумі 200 доларів США, як вартість за виготовлення вказаних документів. В подальшому, цього ж числа о 13 год. 00 хв. ОСОБА_6 , використовуючи мессенджер «Viber», зателефонував до ОСОБА_9 та повідомив, що зазначені вище посвідчення, через декілька днів надійдуть на його адресу через логістичну компанію ТОВ «Нова пошта» у відділення №4, за адресою Головна, 200 в м. Чернівці. Під час вказаної розмови, ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_6 про бажання інших осіб у виготовлені та отриманні аналогічних документів.30.05.2019 о 19.09 год. покупець ОСОБА_9 відповідно до попередньої домовленості з організатором групи ОСОБА_6 прибув до відділення №4 логістичної компанії ТОВ «Нова пошта», у м. Чернівці, де отримав пакет в якому знаходились посвідчення про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та протоколи засідання кваліфікаційної комісії. В подальшому, 05.06.2019 в період часу з 13.37 год. по 13.39 год. покупець ОСОБА_9 з використання мессенджера «Viber» уточнив у організатора групи ОСОБА_6 про можливість виготовлення двох аналогічних посвідчень для інших осіб, на що ОСОБА_6 повідомив про необхідність надання йому копій паспортів та коштів. 07.06.2019 в період часу з 13.44 год. по 14.33 хв. організатор групи ОСОБА_6 діючи в інтересах всіх учасників групи, з метою отримання неконтрольованого державою прибутку, з використанням мессенджера «Viber» надіслав покупцю ОСОБА_9 фотозображення банківської картки «Ощадбанк», № НОМЕР_3 , яка зареєстрована за ОСОБА_15 (сестра ОСОБА_6 ), на яку необхідно перерахувати кошти за виготовлення двох посвідчень, а також про необхідність направлення йому копії паспортів осіб та їхніх фотокарток, які бажають отримати зазначені документи. 07.06.2019 о 17.01 год. ОСОБА_9 відповідно до вказівок ОСОБА_6 , з використанням мессенджера «Viber» надіслав йому копії документів та фотокартки двох громадян України ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та одного громадянина Республіки Молдова ОСОБА_18 .Після цього, о 19.48 год. покупець ОСОБА_9 з використанням терміналу ТОВ «Ощадбанк» ( м. Чернівці, вул. Небесної Сотні,19В) переказав, на визначений ОСОБА_6 рахунок № НОМЕР_3 , грошові кошти в сумі 7960 грн. На підтвердження сплати коштів, ОСОБА_9 використовуючи мессенджер «Viber», відправив організатору ОСОБА_6 фотозображення квитанції про сплату коштів.В подальшому в період часу з 10.06.2019 по 13.06.2019 організатор групи ОСОБА_6 з використанням мессенджера «Viber», уточнював в покупця ОСОБА_9 , спеціальність, яку необхідно зазначити в документах, дані осіб та відділення ТОВ «Нова Пошта» куди необхідно буде направити відправлення з підробленими документами, та особу котра прийме дане відправлення. Разом з цим, 11.06.2019 в період часу з 14.55 год. по 16.25 год. ОСОБА_6 надіслав покупцю ОСОБА_9 фотозображення готових підроблених посвідчень та фото квитанції ТОВ «Нова Пошта» про відправлення переказу.В подальшому 13.06.2019 о 15.03 год. покупець ОСОБА_9 , відповідно до вказівки організатора групи ОСОБА_6 , прибув до відділення №4 ТОВ «Нова пошта», за адресою м. Чернівці, вул. Головна, 200 де отримав поштове відправлення №59000427831643, в якому знаходились наступні документи: посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_4 , видане 06.06.2019 на ім`я ОСОБА_16 ; посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_5 , видане 06.06.2019 на ім`я ОСОБА_17 ; посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_6 , видане 06.06.2019 на ім`я ОСОБА_20 ; протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально - курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_17 ; протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_16 ; протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_18 . Після отримання зазначеного відправлення покупець ОСОБА_9 використовуючи мессенджер «Viber» повідомив організатора групи ОСОБА_6 про отримання документів. ОСОБА_6 в свою чергу повідомив ОСОБА_9 про готовність в подальшому виготовляти та збувати аналогічні документи. Т.1. а.с. 181-185.

- допитом свідка в судовому засіданні та протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 18.10.2019 та додаткового допиту свідка від 08.11.2019 який показав, що в травні 2019 року йому стало відомо про причетність ОСОБА_6 до збуту бажаючим особам підроблених документів сприянні незаконному перенаправленні осіб через державний кордон. Вподальшому при розмові з ОСОБА_6 він вказав вартість вказаної послуги щодо виготовлення одного комплекту документів буде коштувати 100 доларів США. При зустрічі продемонстрував зразки даних посвідчень та передав ОСОБА_6 грошові кошти в сумі 200 доларів США та ксерокопії документів. Вподальшому готові документи на своє ім`я та свого колеги ОСОБА_9 отримав у приміщенні поштового відділення №4 ТОВ «Нова Пошта». Вподальшому07.06.2019 для оформлення аналогічних документів для інших осіб ОСОБА_9 перевів оплату у сумі 7960 грн. валюті шляхом безготівкового переказу на банківську карту видану на імя «Тихон Марія». Після чого отримав у приміщенні поштового відділення №4 ТОВ «Нова Пошта» аналогічні документи на трьох наданих ОСОБА_9 осіб. Аналогічно 25.06.2019 ОСОБА_9 переказав на картку «Тихон Марія» грошові кошти в сумі 5273 грн 50 коп після чого отримав аналогічні документи на інших осі. 26.07.2019 погодив з ОСОБА_6 чергове виготовлення документів. За послугу передав на цю ж банківську карту грошові кошти в сумі 5074 грн 50 коп. Вказані документи він надав ОСОБА_9 особисто під час зустрічі. Крім цього, показава, що жодних курсів навчання не проходив, у м. Київ не їздив, де розташований офіс і хто є директором центру в якому йому видано посвідчення не знає.

-допитом свідка в судовому засіданні та протоколом допиту свідка ОСОБА_17 від 05.12.2019 який показав, що вході співпраці з працівниками УСБУ в Чернівецькій області йому було запропоновано придбати для себе та своії знайомих з метою безперешкодного отримання іноземних візових документів та легалізації за кордоном підроблених посвідчень про присвоєння робітничої кваліфікації. Після передачі копій паспорту, ідентифікаційного коду та фотокартки ОСОБА_17 офіційно курс навчання не проходив, в Києві не перебував. Хоча посвідчення на його прізвище з м. Києва в м. Чернівці прийшло.

-допитами в судовому засіданні свідків ОСОБА_16 , ОСОБА_22 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , які показали, аналогічні показаи як свідок ОСОБА_17 , щодо надання копій своїх документів співробітникам УСБУ в Чернівецькій області.

-допитом свідка в судовому засіданні ОСОБА_7 який показав, що є засновником ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», за адресою м. Київ, бульвар Кольцова,14-Ж допомагав оформляти документи ОСОБА_6 приблизно на 9 осіб. Отримував по 1000 грн за кожне посвідчення. Спілкування проводилось з ОСОБА_6 через «Вайбер», «Телеграм». Гроші переводив ОСОБА_6 на банківську карту.Із ОСОБА_6 особисто знайомий. Також, ОСОБА_7 показав, що говорив ОСОБА_6 , що необхідно кожній особі на яку оформляли документи приїхати для навчання. Однак останній повідомив, що ніхто їхати не буде. Злочин який вони вчинили запропонував здійнити ОСОБА_6

-допитом свідка в судовому засіданні ОСОБА_8 який показав, що залучався ОСОБА_7 до виготовлення документів та іспитів за, що торимував винагороду по 1000 грн за кожну особу. Пересилкою документів занімався ОСОБА_7 . Особисто з ОСОБА_6 не знайомий і не спілкувався.

-протоколом огляду покупця від 27.05.2019; Т1 а.с. 186

-протоколом огляду грошових коштів, а саме 100 доларів США, дві купюри; Т.1 а.с.187-188;

-протоколом про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії контроль за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту від 24.06.2019 згідно якого, ОСОБА_9 у ОСОБА_6 за кошти в сумі 5 273,5 грн., оформив та отримав документи на осіб ОСОБА_21 та ОСОБА_22 ; Т.1 а.с.224-227.

-протоколом огляду покупця від 07.06.2019; Т.1, а.с. 189.

-протоколом огляду грошових коштів в сумі 8000 грн. від 07.06.2019 Т.1, а.с. 190-202;

-протоколом огляду покупця від 24.06.2019; Т.1, а.с. 228.

-протоколом огляду грошових коштів в сумі 5300 грн. від 24.06.2019 Т.1, а.с. 229-236;

-протоколом про результат проведення негласної слідчої (розшукової) дії аудіо-, відео контроль особи від 03.08.2019 Т.1, а.с. 249-250;

-протоколом про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії контроль за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту від 26.07.2019згідно якого, ОСОБА_9 у ОСОБА_6 за кошти в сумі 5074,5 грн., оформив та отримав документи на осіб ОСОБА_23 та ОСОБА_24 Т.1 а.с. 258-270;

-протоколом огляду грошових коштів в сумі 5100 грн від 26.07.2019 Т.1 а.с.271-274;

-протоколом огляду покупця від 26.07.2019 Т.1 а.с.275;

-протоколом виготовлення несправжніх (імітаційних) засобів, які ідентифіковані Т.1 а.с. 276-277;

-протоколом про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 27.09.2019 Т.1 а.с. 164-166;

-протоколом про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (електронних інформаційних систем) від 16.06.2019 Т.1 а.с.135-139;

-протоколом про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії аудіо-, відео контроль особи від 14.06.2019 Т.1 а.с.132-134;

-протоколом огляду речових доказів (посвідчень та протоколів);

-протоколом обшуку за місцем роботи ОСОБА_7 від 29.10.2019;

-протоколом обшуку за місцем проживання ОСОБА_6 від 29.10.2019;

-висновком судової почеркознавчої експертизи №1514-К від 28.11.2019 відповідно до якого підписи виконані ОСОБА_7 Т.3 а.с. 90-98;

-висновком судової технічної експертизи документа №1431-К від 15.11.2019 відповідно до якого печатка є ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА»Т.3 а.с. 61-84;

Суд, проаналізувавши та оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку, перевіривши та оцінивши усі доводи учасників судового провадження, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 370 КПК України, обґрунтованим є рішення ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до ст. 94 цього Кодексу.

При цьому, згідно з ч. 2 ст. 94 КПК України, жоден доказ не має наперед встановленої сили. При постановленні вироку суд за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин кримінального провадження в їх сукупності, керуючи законом, повинен оцінити кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного рішення та для вирішення питань, зазначених у ст. 374 КПК України.

Усі сумніви щодо доведеності обвинувачення, якщо їх неможливо усунути, повинні тлумачитись на користь обвинуваченого. Коли зібрані у справі докази не підтверджують обвинувачення і всі можливості збирання додаткових доказів вичерпані, суд зобов`язаний постановити виправдувальний вирок.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Суд вважає, що органом досудового розслідування дії ОСОБА_6 вірно кваліфіковані за ч. 3 ст. 358 КК України, тобто злочини, пов`язані з підробленням посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно.

Згідно ч.3 т.28 КК України, кримінальне правопорушення визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб ( три і більше)…

Разом з тим суд не може погодитися з кваліфікацію вказаних діянь вчинених ОСОБА_6 за кваліфікуючої ознакою вчиненою організованою групою ( ч.3 ст.28 КК України).

Органом досудового розслідування не здобуто належних доказів, що ОСОБА_6 вчинив вказані діяння у складі ОЗГ.

Так судом допитаний свідок ОСОБА_8 показав, що всі свої дії він узгоджував з ОСОБА_7 і робив протоколи без присутності осіб на його прохання. З ОСОБА_6 він не знайомий і ніколи його не бачив.

Суд робить висновок про те, що вказане діяння вчинене не в складі ОСГ, а за попередньою змовою групою осіб.

Таким чином, з урахуванням викладеного раніше, в ході судового розгляду, за наслідками всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ наданий сторонами обвинувачення та захисту з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку, суд приходить до висновку, що дії ОСОБА_6 слід кваліфікувати за ч.3 ст.358 КК України, а саме підробленням посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

При призначенні покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого, особу винного, обставини які помякшують покарання.

Обтяжуючих обставин судом не встановлено.

При цьому, суд враховує, що обвинувачений ОСОБА_6 до кримінальної відповідальності притягується вперше, позитивно характеризується по місцю проживання, його діями не була завдані збитки. За такими обставинами суд вважає ,що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства, із застосуванням ст..ст.75,76 КК України.

Питання про речові докази суд вирішує у відповідності до вимог ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, ст.ст.17, 284, 369, 370, 371, 373, 374, 376, 395 КПК України, суд -

У Х В А Л И В :

ОСОБА_30 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 358 КК України і за його вчинення призначити йому покарання у вигляді 2 років позбавлення волі.

На підставі ст..ст.75, 76 КК України звільнити засудженого ОСОБА_6 від відбуття призначеного судом покарання з випробуванням, якщо він протягом однорічного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

На період призначеного судом однорічного іспитового строку зобовязати засудженого ОСОБА_6 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації ; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Стягнути з засудженого ОСОБА_6 судові витрати в сумі 5338,34 грн. за проведення експертиз.

Речові докази: - компакт-диски зберігати при справі; - підроблені документи ( посвідчення на ОСОБА_16 , ОСОБА_17 ,, ОСОБА_20 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_21 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_24 , та протоколи засідання кваліфікаційної комісії), - флешносії, компакт-диски зберігати при справі.

На вирок може бути подана апеляція до Чернівецького апеляційного суду через Першотравневий районний суд м. Чернівці протягом тридцяти діб з дня його проголошення, а обвинуваченими в той же строк з моменту вручення їм копії вироку.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці ОСОБА_1

СудПершотравневий районний суд м.Чернівців
Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104349341
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, а також збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

Судовий реєстр по справі —725/1702/20

Ухвала від 04.11.2022

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Вирок від 18.05.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 05.04.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 22.03.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні