Ухвала
від 04.11.2022 по справі 725/1702/20
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2022року м. Чернівці

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Чернівецького апеляційного суду у складі:

судді-доповідача ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарі судового засідання ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

ОСОБА_6

за участю сторін судового провадження:

прокурора ОСОБА_7

обвинуваченого ОСОБА_8

захисника ОСОБА_9

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №22018260000000063 від 16 листопада 2018 року за апеляційними скаргами: прокурора Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_10 , обвинуваченого ОСОБА_8 на вирок Першотравневого районного суду м.Чернівців від 18 травня 2022 року, щодо

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, українця, уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , не судимого, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.28, ч.3 ст.358 КК України, -

УСТАНОВИЛА:

Вироком Першотравневого районного суду м. Чернівців від 18 травня 2022року ОСОБА_8 , визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.358 КК України і за його вчинення призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки.

На підставі ст.ст.75, 76 КК України обвинуваченого ОСОБА_8 звільнено від призначеного йому покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину, зобов`язавши його протягом іспитового строку не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; повідомляти ці органи про зміну місця проживання, періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Стягнуто з ОСОБА_8 судовівитрати всумі 5338,34грн.за проведенняекспертизи вдохід держави.

Вирішено долю речових доказів.

Згідно звироком районногосуду, органом досудового розслідування ОСОБА_8 , обвинувачується у вчиненні в складі організованої

ЄУНСС.725/1702/20 Головуючий у 1-ій інстанції: ОСОБА_11

НП:11-кп/822/235/22 Суддя-доповідач: ОСОБА_1

Категорія: ч.3 ст.358 КК України

групи кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.28, ч.3 ст.358 КК України, тобто злочинів, пов`язаних з підробленням посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно, організованою групою.

Так, ОСОБА_8 являючись консультантом в туристичні фірмі МПП «Сабо» (ід. код 22841253, юридична адреса м. Чернівці, вул.Д.Загула,2), за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, та працюючи зі значною кількістю клієнтів, яким надавав консультаційні послуги з приводу оформлення робочих віз та інших документів необхідних для виїзду до країн Європейського союзу та знаючи про попит у осіб бажаючих виїхати за кордон на заробітки на документи, зокрема посвідчення щодо закінчення (проходження) навчання з певної професії, які в подальшому використовуються під час влаштування на роботу за кордоном, та будучи знайомим із співзасновником Товариства з обмеженою відповідальністю «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» ОСОБА_12 , розробив план злочинних дій направлених на отримання неконтрольованого державою прибутку в результаті підроблення зазначених вище посвідчень про присвоєння робітничої професії.

З цією метою ОСОБА_8 , достовірно знаючи, про те, що діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» (код за ЄРДПОУ 35735988), пов`язана із наданням послуг у сфері професійно-технічної освіти, підготовки і підвищення кваліфікації робітничих професій спеціалістів у будівництві господарсько-ризиковій основі, вирішив створити та очолити організовану злочинну групу до складу якої залучити співзасновника даного товариства ОСОБА_12 та провідного інженера ТОВ «Досвід 2002» ОСОБА_13 , який являвся головою кваліфікаційної комісії ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», які відповідно до функціональних обов`язків здійснюють контроль за проведенням навчання та безпосередньо проводять навчання.

Відповідно до розробленого ОСОБА_8 плану, діяльність організованої групи буде направлена на отримання неконтрольованого державою прибутку від осіб, які виявили бажання одержання професійної освіти на рівні кваліфікаційних вимог до курсового професійно-технічного навчання за визначеними Стандартом адміністративної послуги спеціальностями, за вирішення питання про отримання такого посвідчення без фактичного проходження особою навчання та без фактичної здачі кваліфікаційного іспиту.

В подальшому ОСОБА_8 , залучивши до складу організованої злочинної групи в якості співвиконавців інших осіб, яким повідомив свій злочинний план, направлений на отримання неконтрольованого державою прибутку для усіх учасників за вчинення конкретних дій, у тому числі з використанням їх становища на Товаристві.

В свою чергу, один з них , який є співзасновником товариства та ОСОБА_13 являючись працівником ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», розуміючи, що за видачу посвідчень про проходження навчання за відповідною спеціальністю без фактичного проходження такого навчання або фактичної здачі кваліфікаційних іспитів, на отримання неконтрольованого державою прибутку, які в подальшому будуть розподілятися між усіма учасниками організованої злочинної групи, надали добровільну згоду на вчинення всіх можливих дій спрямованих на досягнення спільної мети злочинного плану розробленим ОСОБА_8 , направленого на отримання неконтрольованого державою прибутку.

Отже, ОСОБА_8 , діючи, як організатор та керівник організованої злочинної групи, спільно та у співучасті з іншими співвиконавцями вчинення злочину іншими особами, у відповідності до єдиного злочинного плану, відомого та схваленого усіма учасниками групи, розподілили ролі та функції, спрямовані на досягнення спільної злочинної мети.

Зокрема, ОСОБА_8 , діючи як організатор злочинної групи, виконував наступні функції, а саме:

розробив план вчинення злочину, залучив до вчинення злочину інших співучасників та розподілив ролі між учасниками злочинної групи;

очолив організовану злочинну групу та відокремив свою роль, як організатора;

розробляв плани вчинених злочинів та план дій кожного із членів організованої злочинної групи під час їх підготовки та вчинення;

встановлював загально-визначені правила поведінки в групі і забезпечував дотримання їх учасниками організованої групи;

керував діями залучених ним членів створеної злочинної групи при підготовці до вчинення злочину та при безпосередньому вчинені злочину на всіх стадіях;

приймав активну участь на всіх стадіях вчинюваних організованою групою злочинів, в тому числі шляхом підшукування осіб, які повинні надавати неправомірну вигоду за вчинення дій всіма учасниками організованої злочинної групи з використанням свого становища, та безпосередньо керував діями членів створеної ним організованої групи;

визначав вартість комплекту підроблених документів;

вживав заходів спрямованих на приховування злочинної діяльності;

діючи в інтересах всіх учасників групи, відповідно до своєї ролі у вчиненні злочину, організував отримання грошових коштів, за видачу посвідчень (свідоцтв) про проходження навчання чи курсів цільового призначення в ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», які містили завідомо неправдиву інформацію;

розподіляв кошти, отримані в якості отриманого неконтрольованого державою прибутку, між усіма учасниками злочинної групи.

Отже, члени даної злочинної групи зорганізувавшись у стійке об`єднання для спільної діяльності, направленої на систематичне отримання неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням свого становища, та будучи об`єднаними єдиним планом з розподілом функцій кожного з учасників даної злочинної групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім її учасникам, у період часу з травня 2019 року по 03 серпня 2019 року під керівництвом ОСОБА_8 систематично отримували неконтрольований державою прибуток за виготовлення та збут посвідчень про присвоєння робітничої кваліфікації, які містять завідомо недостовірну інформацію, за наступних обставин.

Так, 25 травня 2019 року, організатор групи ОСОБА_8 діючи відповідно до розробленого плану злочинних дій, спілкуючись в телефонній розмові з ОСОБА_14 за допомогою мессенджера «Viber», який мав намір виїхати за кордон з метою працевлаштування, запропонував ОСОБА_14 виготовити дипломи про отримання робітничої спеціальності. Мотивуючи це тим, що з вказаними документами, за кордоном буде легше влаштуватись на роботу та отримувати більшу заробітну плату. Вартість вказаної послуги щодо виготовлення одного комплекту документів буде коштувати 100 доларів США. Для виготовлення вказаних документів, ОСОБА_8 необхідно буде надати копію паспорта громадянина України та фотокартку.

На вказану пропозицію ОСОБА_8 , ОСОБА_14 повідомив, що він подумає та в разі необхідності звернеться в подальшому.

27 травня 2019 року, о 12.05 год. організатор групи ОСОБА_8 , переслідуючи умисну корисливу мету направлену на отримання неконтрольованого державою прибутку, від незаконної діяльності пов`язаної із підробленням документів, діючи в інтересах всіх учасників організованої групи, ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , відповідно до попередньої домовленості, знаходячись в офісному приміщенні туристичної фірми МПП «Сабо», за адресою м. Чернівці, вул. Університетська, 1, зустрівся з ОСОБА_14 . Під час зазначеної зустрічі ОСОБА_14 передав ОСОБА_8 копію свого паспорта громадянина України та фотокартку, копію паспорта громадянина України ОСОБА_15 та фотокартку останнього, а також гроші в сумі 200 доларів США, що еквівалентно 5294 грн., (згідно офіційного курсу валют станом на 27.05.2019 по 26,47 грн. за 1 дол.США) як вартість за виготовлення вказаних документів.

В цей же час організатор групи ОСОБА_8 , відповідно до своєї ролі, маючи в своєму розпорядженні зразки посвідчень ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» про присвоєння робітничої кваліфікації продемонстрував їх ОСОБА_14 , та зазначив, що саме такі посвідчення будуть виготовлені і для нього.

В подальшому, організатор групи ОСОБА_8 отримані копії паспорта громадянина України ОСОБА_14 та ОСОБА_16 , а також їхні фотокартки за допомогою мессенджера «Viber», направив іншому учаснику групи ОСОБА_12 , який являється співзасновником ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», який відповідно до своєї ролі за участю іншого члена групи ОСОБА_13 - голови кваліфікаційної комісії ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» повинні був виконати дії направлені на виготовлення посвідчення про присвоєння робітничої професії, без фактичного проходження навчання, перевірки знань та здачі кваліфікаційного іспиту зазначеним особами.

27.05.2019 р. організатор групи ОСОБА_8 , використовуючи мессенджер «Viber», зателефонував до ОСОБА_14 та повідомив, що зазначені вище посвідчення, через декілька днів надійдуть на його адресу через логістичну компанію ТОВ «Нова пошта» у відділення №4, за адресою: Головна, 200 в м.Чернівцях. Під час вказаної розмови, ОСОБА_14 повідомив ОСОБА_8 про бажання інших осіб у виготовлені та отриманні аналогічних документів.

Цього ж дня, інші члени організованої групи діючи відповідно до вказівок організатора ОСОБА_8 , та відведених їм ролей у вчиненні даних кримінальних правопорушень, переслідуючи мету направлену на отримання неконтрольованого державою прибутку від виготовлення з метою подальшого використання та збуту підроблених документів, знаходячись в приміщенні ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», за адресою м.Київ, бульвар Кольцова,14-Ж офіс 263, усвідомлюючи, що ОСОБА_14 та ОСОБА_15 , курси підвищення кваліфікації не проходили, та перевірка їхніх знань не проводилась, виготовили два протоколи за №68 від 16 травня 2019 року «Засідання кваліфікаційної комісії», в яких зазначили завідомо неправдиві відомості, щодо перевірки комісією знань, умінь і навичок слухачів групи №68 з професії електрозварник ручного зварювання, ОСОБА_14 та ОСОБА_15 .

Зазначені протоколи підписані головою комісії ОСОБА_13 та ОСОБА_12 , який не будучи членом даної комісії, розписався в даних протоколах біля прізвища інших членів комісії ОСОБА_17 , який в свою чергу, не повідомляючи про свої злочинні наміри, разом з іншими протоколами засідання кваліфікаційної комісії, щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, надав для підпису іншим членам комісії, а саме ОСОБА_18 та ОСОБА_19 , яким жодним чином не були відомі злочинні наміри останніх.

ОСОБА_12 маючи в своєму розпорядженні, як співзасновник ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», печатку даного товариства, засвідчив дані протоколи печаткою.

В цей же час, інший член організованої групи, діючи відповідно до своєї ролі у вчиненні злочинів, маючи в своєму розпорядженні бланки посвідчень про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», вніс до них завідомо неправдиві відомості, щодо проходження навчання в даному центрі громадянами ОСОБА_14 та ОСОБА_15 , а також щодо присвоєння кваліфікації 4 (четвертого) розряду) електрозварника ручного зварювання.

Вказане посвідчення підписане головою комісії ОСОБА_13 та іншим членом групи ОСОБА_12 , а також засвідчено печаткою ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА».

30.05.2019 р. о 19:09 год. покупець ОСОБА_14 відповідно до попередньої домовленості з організатором групи ОСОБА_8 прибув до відділення №4 логістичної компанії ТОВ «Нова пошта», за адресою Головна, 200 вм. Чернівці, де отримав пакет в якому знаходились посвідчення про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» ОСОБА_14 та ОСОБА_15 та протоколи засідання кваліфікаційної комісії.

Таким, чином організатор групи ОСОБА_8 діючи в інтересах всіх учасників групи та відповідно до відведеної ролі, маскуючи свої злочинні дії, не бажаючи бути викритим працівниками правоохоронних органів, з використанням логістичної компанії «Нова Пошта», відділення №4, що в м. Чернівці по вул. Головна, 200, збув покупцю ОСОБА_14 наступні документи:

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_1 , видане 16.05.2019 р. на ім`я ОСОБА_14 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_2 , видане 16.05.2019 р. на ім`я ОСОБА_15 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №68 від 16.05.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №68, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_14 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №68 від 16.05.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №68, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_15 .

В подальшому, 05.06.2019 р. в період часу з 13:37 год. по 13:39 год. покупець ОСОБА_14 з використання мессенджера «Viber» уточнив у організатора групи ОСОБА_8 про можливість виготовлення двох аналогічних посвідчень для інших осіб, на що ОСОБА_8 повідомив про необхідність надання йому копій паспортів та коштів.

07.06.2019 р. в період часу з 13:44 год. по 14:33 хв. організатор групи ОСОБА_8 діючи в інтересах всіх учасників групи, з метою отримання неконтрольованого державою прибутку, з використанням мессенджера«Viber» надіслав покупцю ОСОБА_14 фотозображення банківської картки «Ощадбанк», № НОМЕР_3 , яка зареєстрована за ОСОБА_20 (сестра ОСОБА_8 ), на яку необхідно перерахувати кошти за виготовлення двох посвідчень, а також про необхідність направлення йому копії паспортів осіб та їхніх фотокарток, які бажають отримати зазначені документи.

07.06.2019 р. о 17:01 год. ОСОБА_14 відповідно до вказівок ОСОБА_8 , з використанням мессенджера «Viber» надіслав йому копії документів та фотокартки двох громадян України ОСОБА_21 , ОСОБА_22 та одного громадянина Республіки Молдова ОСОБА_23 .

Після цього, о 19.48 год. покупець ОСОБА_14 з використанням терміналу ТОВ «Ощадбанк» ( м. Чернівці, вул. Небесної Сотні,19В) переказав, на визначений ОСОБА_8 рахунок № НОМЕР_3 , грошові кошти в сумі 7960 грн. На підтвердження сплати коштів, ОСОБА_14 використовуючи мессенджер «Viber», відправив організатору ОСОБА_8 фотозображення квитанції про сплату коштів.

В подальшому в період часу з 10.06.2019 по 13.06.2019 організатор групи ОСОБА_8 з використанням мессенджера «Viber», уточнював в покупця ОСОБА_14 , спеціальність, яку необхідно зазначити в документах, дані осіб та відділення ТОВ «Нова Пошта» куди необхідно буде направити відправлення з підробленими документами, та особу котра прийме дане відправлення. Разом з цим, 11.06.2019 р. в період часу з 14:55 год. по 16:25 год. ОСОБА_8 надіслав покупцю ОСОБА_14 фотозображення готових підроблених посвідчень та фото квитанції ТОВ «Нова Пошта» про відправлення переказу.

Підроблення зазначених документів відбувалось за заздалегідь обумовленим планом злочинних дій, зокрема отримані організатором групи ОСОБА_8 копії документів осіб, яким необхідно було виготовити документи, що містять неправдиві відомості, останній направляв іншому члену групи , який відповідно до своєї ролі у вчиненні злочину спільно з іншим членом групи ОСОБА_13 , друкували протоколи засідань кваліфікаційної комісії, в даному випадку протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника: ОСОБА_22 , ОСОБА_21 та ОСОБА_24 .

Зазначені протоколи член організованої групи відповідно до своєї ролі надав для підпису іншому члену групи , який в свою чергу, не повідомляючи про свої злочинні наміри, разом з іншими протоколами засідання кваліфікаційної комісії, щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, надав для підпису членам комісії ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , та ОСОБА_25 .

Зазначені члени комісії, будучи впевненими, що підписують протоколи засідання кваліфікаційної комісії щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, підписали їх.

В цей же час, член організованої групи , діючи відповідно до своєї ролі у вчиненні злочинів, маючи в своєму розпорядженні бланки посвідчень про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», повторно вніс до них завідомо неправдиві відомості, щодо проходження навчання в даному центрі громадянами ОСОБА_22 , ОСОБА_21 та ОСОБА_24 , а також щодо присвоєння кваліфікації 4 (четвертого) розряду) електрозварника ручного зварювання.

Вказане посвідчення підписане членом групи , який являється головою комісії та іншим членом групи ОСОБА_12 , а також засвідчено печаткою ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА».

В подальшому 13.06.2019 о 15.03 год. покупець ОСОБА_14 , відповідно до вказівки організатора групи ОСОБА_8 , прибув до відділення №4 ТОВ «Нова пошта», за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 200 де отримав поштове відправлення №59000427831643, в якому знаходились наступні документи:

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_4 , видане 06.06.2019 р. на ім`я ОСОБА_21 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_5 , видане 06.06.2019 р. на ім`я ОСОБА_22 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_6 , видане 06.06.2019 р. на ім`я ОСОБА_23 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_22 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально-курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_21 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №84 від 06.06.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №84, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_24 .

Після отримання зазначеного відправлення покупець ОСОБА_14 використовуючи мессенджер «Viber» повідомив організатора групи ОСОБА_8 про отримання документів. ОСОБА_8 в свою чергу повідомив ОСОБА_14 про готовність в подальшому виготовляти та збувати аналогічні документи.

Таким, чином організатор групи ОСОБА_8 діючи в інтересах всіх учасників групи та відповідно до відведеної ролі, маскуючи свої злочинні дії, не бажаючи бути викритим працівниками правоохоронних органів, з використанням логістичної компанії «Нова Пошта», відділення №4, що в м. Чернівці по вул. Головна, 200, повторно, збув покупцю ОСОБА_14 зазначені вище документи.

Крім цього, 24.06.2019 р. в період часу з 09:09 год. по 19:27 год. покупець ОСОБА_14 з використання мессенджера «Viber» уточнив у організатора групи ОСОБА_8 про можливість виготовлення ще двох аналогічних посвідчень для інших осіб, на що ОСОБА_8 надав згоду та повідомив про необхідність надання йому копій паспортів та коштів. Після цього покупець ОСОБА_14 надіслав організатору групи ОСОБА_8 фотознімки копій документів осіб ОСОБА_26 та ОСОБА_27 , а також їх фотокартки.

25.06.2019 р. в період часу з 09:16 год. по 09:18 хв. організатор групи ОСОБА_8 діючи в інтересах всіх учасників групи, з метою отримання неконтрольованого державою прибутку, з використанням мессенджера «Viber» надіслав покупцю ОСОБА_14 фотозображення банківської картки «Ощадбанк», № НОМЕР_3 , яка зареєстрована за ОСОБА_20 (сестра ОСОБА_8 ), на яку необхідно перерахувати кошти за виготовлення двох посвідчень, а також про необхідність направлення йому копії паспортів осіб та їхніх фотокарток, які бажають отримати зазначені документи.

Після цього, 25.06.2019 р. о 14:13 год. покупець ОСОБА_14 з використанням терміналу ТОВ «Ощадбанк» ( м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 24а) переказав, на визначений ОСОБА_8 рахунок № НОМЕР_3 , грошові кошти в сумі 5273,5 грн., про що одразу від останнього отримав підтвердження про отримання коштів, та вказав номер поштового відділення для отримання підроблених документів.

Підроблення зазначених документів відбувалось за заздалегідь обумовленим планом злочинних дій, зокрема отримані організатором групи ОСОБА_8 копії документів осіб, яким необхідно було виготовити документи, що містять неправдиві відомості, останній 25.06.2019 р. направив іншому члену групи , який відповідно до своєї ролі у вчиненні злочину спільно з іншим членом групи, знаходячись в офісному приміщенні №263 ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», за адресою м. Київ, бульвар Кольцова,14-Ж підготували та роздрукували протоколи засідань кваліфікаційної комісії, в даному випадку протокол засідання кваліфікаційної комісії №94 від 20.06.2019 року, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №94, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника: ОСОБА_27 , а також аналогічний протокол з професії бетоняра ОСОБА_26 .

Зазначені протоколи член організованої групи ОСОБА_12 відповідно до своєї ролі надав для підпису іншому члену групи ОСОБА_13 , який в свою чергу, не повідомляючи про свої злочинні наміри інших членів комісії, разом з іншими протоколами засідання кваліфікаційної комісії, щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, надав для підпису членам комісії ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та ОСОБА_19 .

Зазначені члени комісії, будучи впевненими, що підписують протоколи засідання кваліфікаційної комісії щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, підписали їх. В свою чергу член організованої групи ОСОБА_12 , відповідно до своєї ролі, маючи доступ до печатки ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», засвідчив дані протоколи печаткою.

В подальшому 25.06.2019 р., член організованої групи ОСОБА_12 , діючи відповідно до своєї ролі у вчиненні злочинів, в інтересах всіх учасників групи, маючи в своєму розпорядженні бланки посвідчень про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», повторно вніс до них завідомо неправдиві відомості, щодо проходження навчання в даному центрі громадянами ОСОБА_27 та присвоєння кваліфікації 4 (четвертого) розряду) електрозварника ручного зварювання, а також ОСОБА_26 , щодо проходження навчання та присвоєння кваліфікації 4 розряду бетоняра.

Вказані посвідчення підписані членом групи ОСОБА_13 , який являється головою комісії та іншим членом групи ОСОБА_12 , а також засвідчено печаткою ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА».

26.06.2019 р. посвідчення, які містять завідомо недостовірну інформацію член групи відповідно до своєї ролі, з використанням мессенджера «Viber» направив організатору групи ОСОБА_8 , після чого діючи відповідно до його вказівки, прибув до відділення №154 ТОВ «Нова Пошта», за адресою бульвар Кольцова,14Є в м. Київ та відправив пакет із зазначеними документами на адресу відділення №4 ТОВ «Нова Пошта» за адресою м. Чернівці вул. Головна,200 на ім`я ОСОБА_14 .

Після цього, 26.06.2019 р. в період часу з 14:37 год. по 14:56 год. о 17:01 год. організатор групи ОСОБА_8 , з використанням мессенджера «Viber» надіслав покупцю ОСОБА_14 фотографії готових підроблених посвідчень про присвоєння робітничої професії на ОСОБА_26 та ОСОБА_27 , а також квитанції ТОВ «Нова пошта» про відправку поштового переказу №59000431030119.

В подальшому в період часу з 27.06.2019 о 19.28 год. покупець ОСОБА_14 , відповідно до вказівки організатора групи ОСОБА_8 , прибув до відділення №4 ТОВ «Нова пошта», за адресою: м. Чернівці, вул. Головна,200 де отримав поштове відправлення №59000431030119, в якому знаходились наступні документи:

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_7 , видане 20.06.2019 р. на ім`я ОСОБА_26 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_8 , видане 24.06.2019 р. на ім`я ОСОБА_27 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №94 від 20.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №94, з професії бетоняр, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії бетоняр ОСОБА_26 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №96 від 24.06.2019, відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №96, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника ОСОБА_27 .

Після отримання зазначеного відправлення покупець ОСОБА_14 використовуючи мессенджер «Viber» повідомив організатора групи ОСОБА_8 про отримання документів. ОСОБА_8 в свою чергу повідомив ОСОБА_14 про готовність в подальшому виготовляти та збувати аналогічні документи.

Таким, чином організатор групи ОСОБА_8 діючи в інтересах всіх учасників групи та відповідно до відведеної ролі, маскуючи свої злочинні дії, не бажаючи бути викритим працівниками правоохоронних органів, з використанням логістичної компанії «Нова Пошта», відділення №4, що в м. Чернівці по вул.Головна, 200, повторно, збув покупцю ОСОБА_14 зазначені вище підроблені документи, попередньо отримавши за них кошти в сумі 5 273,5 грн.

Крім цього, 26.07.2019 в період часу з 12.54 год. по 13.02 год. покупець ОСОБА_14 з використання мессенджера «Telegram» уточнив у організатора групи ОСОБА_8 про можливість виготовлення ще двох аналогічних посвідчень для інших осіб, на що ОСОБА_8 надав згоду та повідомив про необхідність надання йому копій паспортів та коштів. Після цього покупець ОСОБА_14 надіслав організатору групи ОСОБА_8 фотознімки копій документів осіб ОСОБА_28 та ОСОБА_29 , а також їх фотокартки.

26.07.2019 р. о 16:05 год. покупець ОСОБА_14 з використанням терміналу ТОВ «Ощадбанк» ( м. Чернівці, вул. Головна,71) переказав, на визначений раніше ОСОБА_8 рахунок № НОМЕР_3 , який зареєстрований за ОСОБА_20 (сестра ОСОБА_8 ), грошові кошти в сумі 5 074,5 грн., про що одразу о 16:09 год. повідомив ОСОБА_8 про переказ коштів на рахунок, з використання мессенджера «Telegram» надіслав йому фото квитанції про переказ коштів.

Крім цього, у період часу з 16:13 год. по 16:40 год. організатор групи ОСОБА_8 з використанням мессенджера «Viber» ще раз уточнив у покупця ОСОБА_14 , дані осіб клієнтів та спеціальності. В подальшому о 19:31 год. організатор групи ОСОБА_8 з використанням мессенджера «Viber» повідомив ОСОБА_14 що замовлені ним посвідчення будуть готові 29.07.2019 р.

Підроблення зазначених документів відбувалось за заздалегідь обумовленим планом злочинних дій, зокрема отримані організатором групи ОСОБА_8 копії документів осіб, яким необхідно було виготовити документи, що містять неправдиві відомості, останній 26.07.2019 направив іншому члену групи, який відповідно до своєї ролі у вчиненні злочину спільно з іншим членом групи ОСОБА_13 , знаходячись в офісному приміщенні №263 ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», за адресою м. Київ, бульвар Кольцова,14-Ж підготували та роздрукували протоколи засідань кваліфікаційної комісії, в даному випадку протокол засідання кваліфікаційної комісії №127 від 25.07.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №127, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання працівника: ОСОБА_28 , а також протокол засідання кваліфікаційної комісії №129 від 25.07.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №127, з професії бетоняра, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії бетоняр працівника: ОСОБА_29 .

Зазначені протоколи підписані головою комісії ОСОБА_13 та ОСОБА_12 , який не будучи членом даної комісії, розписався в даних протоколах біля прізвища інших членів комісії, а саме за ОСОБА_17 , який в свою чергу, не повідомляючи про свої злочинні наміри, разом з іншими протоколами засідання кваліфікаційної комісії, щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, надав для підпису іншим членам комісії, а саме ОСОБА_18 та ОСОБА_19 , яким жодним чином не були відомі злочинні наміри останніх. ОСОБА_12 маючи в своєму розпорядженні, як співзасновник ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», печатку даного товариства, засвідчив дані протоколи печаткою.

Вказані члени комісії, будучи впевненими, що підписують протоколи засідання кваліфікаційної комісії щодо осіб, які дійсно проходили навчання за програмою підвищення кваліфікації, підписали їх. В свою чергу член організованої групи ОСОБА_12 , відповідно до своєї ролі, маючи доступ до печатки ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», засвідчив дані протоколи печаткою.

В подальшому, 25.07.2019 р., член організованої групи ОСОБА_12 , діючи відповідно до своєї ролі у вчиненні злочинів, в інтересах всіх учасників групи, маючи в своєму розпорядженні бланки посвідчень про закінчення «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА», вніс до них завідомо неправдиві відомості, щодо проходження навчання в даному центрі громадянами ОСОБА_28 та присвоєння кваліфікації 4 (четвертого) розряду) електрозварника ручного зварювання, а також ОСОБА_29 , щодо проходження навчання та присвоєння кваліфікації 4 розряду бетоняра.

Вказані посвідчення підписані членом групи, який являється головою комісії та іншим членом групи ОСОБА_12 , а також засвідчено печаткою ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА».

29.07.2019 р. в період часу з 20:26 год. по 20:30 год. організатор групи ОСОБА_8 , з використанням мессенджера «Viber» надіслав покупцю ОСОБА_14 фотографії готових підроблених посвідчень про присвоєння робітничої професії на ОСОБА_28 та ОСОБА_29 , а також уточнив номер поштового відділення на яке відправити замовлені документи та особу отримувача.

31.07.2019 р. в період часу з 15:48 год по 15:58 год. організатор групи ОСОБА_8 , з використанням мессенджера«Viber» шляхом пересилання повідомлення, повідомив покупця ОСОБА_14 , що замовлені посвідчення відправлені на його власне ім`я і після отримання поштового відправлення організатором групи ОСОБА_8 , замовника ОСОБА_14 буде про це повідомлено і при особистій зустрічі передано замовлені документи.

01.08.2019 р. зазначені посвідчення, які містять завідомо недостовірну інформацію член групи відповідно до своєї ролі, з використанням мессенджера «Viber» направив організатору групи ОСОБА_8 , після чого діючи відповідно до його вказівки, прибув до відділення №154 ТОВ «Нова Пошта», за адресою: бульвар Кольцова,14Є в м. Київ та відправив пакет із зазначеними документами на адресу відділення №1 ТОВ «Нова Пошта» за адресою: м. Чернівці вул. Руська, 248 «О» на ім`я ОСОБА_8 .

В подальшому, 01.08.2019 р. о 17:53 год. організатор групи ОСОБА_8 , з використанням мессенджера «Viber» шляхом пересилання повідомлення, повідомив покупця ОСОБА_14 , про прибуття поштового відправлення до відділення №1 ТОВ «Нова пошта», за адресою м. Чернівці, вул. Руська, 248 «О» та призначив останньому зустрічу зазначеному відділенні 02.08.2019 р. об 11 год. для передачі покупцю ОСОБА_14 замовлених посвідчень.

02.08.2019 р. організатор групи ОСОБА_8 , з використанням мессенджера «Viber» шляхом пересилання повідомлення, повідомив покупця ОСОБА_14 , про перенесення часу зустрічі на 12:40 год. біля приміщення відділення №1 ТОВ «Нова пошта», за адресою: м. Чернівці, вул. Руська, 248 «О».

О 12:40 год. покупець ОСОБА_14 , відповідно до вказівки організатора групи ОСОБА_8 , прибув до приміщення відділення №1 ТОВ «Нова пошта», за адресою м. Чернівці, вул. Руська, 248 «О», де на нього очікував ОСОБА_8 , який передав останньому отримане поштове відправлення №59000438364957, в якому знаходились наступні документи:

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_9 , видане 25.07.2019 р. на ім`я ОСОБА_28 ;

- посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації № НОМЕР_10 , видане 25.07.2019 р. на ім`я ОСОБА_29 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №127 від 25.07.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №127, з професії електрозварник ручного зварювання, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії електрозварник ручного зварювання ОСОБА_28 ;

- протокол засідання кваліфікаційної комісії №129 від 25.07.2019 р., відповідно до якого комісія перевірила знання, уміння і навички слухачів групи №129, з професії бетоняр, за програмою підвищення кваліфікації робітників у навчально- курсовій мережі кваліфікації 4 розряду і установили кваліфікаційний розряд відповідно вимогам ДКХП, з професії бетоняр працівника ОСОБА_29 .

Таким, чином організатор групи ОСОБА_8 діючи в інтересах всіх учасників групи та відповідно до відведеної ролі, маскуючи свої злочинні дії, не бажаючи бути викритим працівниками правоохоронних органів, з використанням логістичної компанії «Нова Пошта», відділення №1, що в м. Чернівці по вул. Руська, 248 ОСОБА_30 , повторно збув покупцю ОСОБА_14 зазначені вище документи, попередньо отримавши за них кошти в сумі 5074,5 грн.

Органом досудового розслідування ОСОБА_8 , обвинувачується у вчиненні в складі організованої групи кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.28, ч.3 ст.358 КК України, тобто злочинів, пов`язаних з підробленням посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно, організованою групою.

Вказані дії ОСОБА_8 районним судомбуло кваліфікованоза ч.3ст.358ККУкраїни, а саме: підробленням посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Приходячи довказаного висновкурайонний судвважав, що органом досудового розслідування не здобуто належних доказів того, що ОСОБА_8 вчинив вказані діяння у складі ОЗГ, а тому вважав, що вказане діяння вчинене не в складі ОСГ, а за попередньою змовою групою осіб.

На вказанийвирок прокурор Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_31 та обвинувачений ОСОБА_8 , кожен окремо, подали апеляційні скарги.

Зі змістуапеляційної скаргипрокурора Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_10 вбачається, що він просить оскаржуваний вирок скасувати, у зв`язку із невідповідністю висновків суду першої інстанції фактичним обставинам кримінального провадження, неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність та не відповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого. Ухвалити новий вирок, яким визнати винним ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.28 ч.3 ст.358 КК України та призначити йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі.

В обґрунтування своїх вимог апелянт вказує, що районним судом безпідставно виключено з обвинувачення кваліфікуючу ознаку, як вчинення обвинуваченим ОСОБА_8 злочинів пов`язаних з підробленням посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів: організованою групою.

Стверджує, що суд за наявності суперечливих доказів, які мають істотне значення для висновків суду, у судовому рішенні не зазначив чому взяв до уваги одні докази і відкинув інші та неправильно застосував закон про кримінальну відповідальність, який підлягав застосуванню.

Зокрема, в судовому засіданні свідок ОСОБА_13 надав покази, що особисто з ОСОБА_8 не знайомий і не спілкувався, однак, в травні 2019 року до ОСОБА_13 звернувся співзасновник ТОВ «НКЦ «БУДМАШОСНОВА»» ОСОБА_12 з пропозицією, щодо виготовлення за грошову винагороду посвідчень про присвоєння робітничої кваліфікації особам, без проходження самого навчання та здачі іспитів. Щодо його знайомого з міста Чернівців на ім`я ОСОБА_32 ( ОСОБА_8 ) часто звертаються люди з такими проханнями. Також, ОСОБА_12 пояснив ОСОБА_13 , що ОСОБА_32 обіцяв хорошу винагороду за такі дії. В подальшому ОСОБА_32 через ОСОБА_12 направляв документи для виготовлення посвідчень.

Тобто свідок ОСОБА_13 розумів і знав про наявність третьої особи, як організатора вчинення ними злочинів, а саме про ОСОБА_8 ( ОСОБА_32 з м. Чернівців).

Апелює, що доводи суду про відсутність організованої групи тільки з підстав того, що ОСОБА_13 особисто не знайомий і ніколи не бачив ОСОБА_8 , є необґрунтованими та безпідставними, оскільки між співучасниками існувала згуртованість та узгодженість їхніх дій, яка свідчить про тісне поєднання їхніх зусиль, спрямованих на досягнення єдиного злочинного результату, а саме систематичного отримання неконтрольованого державою прибутку за виготовлення та збут посвідчень про присвоєння робітничих кваліфікацій, які містять завідомо недостовірну інформацію.

Звертає увагу суду на те, що при ухваленні вироку судом у мотивувальній частині не описано, як цього вимагає ст.374 КПК України обставини, які пом`якшують покарання (ст.66 КК України), а зазначено тільки те, що обтяжуючих обставин судом не встановлено.

Крім цього вважає, що судом безпідставно відносно ОСОБА_8 застосовано ст.75 КК України, оскільки при винесенні рішення не взято до уваги те, що він був організатором організованої групи, кількість вчинених кримінальних епізодів, не визнання ним вини.

Зі змістуапеляційної скаргиобвинуваченого ОСОБА_8 вбачається, що він просить оскаржуваний вирок скасувати. Закрити кримінальне провадження щодо нього за ч.3 ст.358 КК України через відсутність в його діянні складу кримінального правопорушення.

Обґрунтовуючи свої вимоги тим, що кримінальне провадження проти нього органами досудового слідства сфабриковано, судовий розгляд районним судом було проведено поверхнево. Вважає, що районний суд упереджено поставився до його показань.

Вважає, що кваліфікація кримінального правопорушення, що йому інкриміновано є неправильною та не відповідає фактичним обставинам справи, оскільки він жодного разу не зустрічався особисто з працівниками учбового закладу, лише у телефонній розмові спілкувався з ОСОБА_12 , який здійснює навчальний процес офіційно на платній основі. Він направляв своїх працівників на навчання до ОСОБА_12 абітурієнти та НЗ самі координували свій навчальний процес, тобто він не приймав участь в їхньому навчанні у подальшому.

Стверджує, що він ніколи не підштовхував громадян для направлення на навчання до Києва, він займався лише працевлаштуванням в Литві, а свідок ОСОБА_33 (що здійснював безпосередньо контроль за злочином) сам знайшов його та з саме його ініціативи ОСОБА_8 розпочав процес підготовки документів на подачу до візового центру.

Його дії - виключно консультативні послуги, та пересилання по Вайберу фото паспорта та номер телефону майбутнього абітурієнта ОСОБА_34 , а абітурієнту контакти навчального центру та далі у разі необхідності номера накладної з Нової Пошти абітурієнту.

Звертає увагу суду на те, що обвинувачення базується лише на показаннях ОСОБА_35 , які надав суду свою версію подій, виключно для того щоб укласти угоду про визнання винуватості та для того щоб Чернівецькі правоохоронці обмежилися, як на йому стало в подальшому відомо, лише довідками з нашого регіону. Сторона обвинувачення підтвердити або спростувати показання ОСОБА_35 в свою чергу належними та допустимими доказами не змогла.

Інших доказів, які б прямо або непрямо підтверджували існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню, у сторони обвинувачення немає.

Апелює, що під час судового засідання не було досліджено жодного речового доказу, хоча у вироку суд першої інстанції посилався на них.

Інших апеляційних скарг чи заперечень від учасників судового провадження не надходило.

Заслухавши доповідьсудді, який виклав суть вироку та вимоги апеляційної скарги, думку обвинуваченого ОСОБА_8 та в його інтересах адвоката ОСОБА_9 , які підтримали подану апеляційну скаргу, посилаючись на обставини зазначені в ній та просили вирок суду скасувати, виправдавши ОСОБА_8 в інкримінованому злочині у зв`язку із відсутністю в його діях ознак складу злочину, передбаченого ч.3 ст.358 КК України, думку прокурора ОСОБА_7 , який просив апеляційну скаргу обвинуваченого, як необґрунтовану залишити без задоволення, а подану ним апеляційну скаргу задовольнити, надавши учасникам судового провадження слово в судових дебатах, а обвинуваченому ОСОБА_8 і останнє слово, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши наведені у апеляційних скаргах доводи, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст.404 КПК України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах поданих апеляційних скарг.

Приписами ст.370 КПК України встановлено, що вирок суду повинен бути законним, обґрунтованим та вмотивованим.

Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до статті 94 цього Кодексу.

Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

На переконання колегії суддів, вирок районного суду відповідає в повній мірі вказаним вимогам.

Колегія суддів вважає, що висновки суду першої інстанції про винуватість ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.358КК України, відповідають фактичним обставинам справи і підтверджуються наведеними у вироку доказами, які судом першої інстанції досліджені всебічно, повно і об`єктивно.

Як свідчать матеріали кримінального провадження судом першої інстанції досліджено всі ті обставини, які мали значення для прийняття рішення у справі, а тому посилання в апеляційній скарзі апелянтів про те, що вирок суду є необґрунтований, оскільки відсутні докази, які б підтверджували факт вчинення ОСОБА_8 даного кримінального правопорушення та його причетність до цього не ґрунтуються на матеріалах справи та спростовуються доказами покладеними в основу обвинувачення визнаного судом доведеним.

Колегія суддів вважає, що відсутні підстави вважати, що викладені у вироку висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи.

Так, мотивуючи висновки про винність ОСОБА_8 у вчиненні підроблення посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, суд обґрунтовано послався на показання свідка ОСОБА_13 , який в судовому засіданні районного суду показав, що всі свої дії він узгоджував з ОСОБА_12 і робив протоколи без присутності осіб на його прохання. З ОСОБА_8 він не знайомий і ніколи його не бачив, про існування такої особи не знав.

Крім того, вина ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.358 КК України підтверджується належними та допустимими доказами, які було безпосередньо досліджено судом, зокрема:

-даними, які зафіксовані в матеріалах НСРД (т.1 а.п.132-134, 135-137, 181-185), що підтверджують факт спілкування ОСОБА_8 та ОСОБА_14 з приводу виготовлення дипломів про отримання робітничої спеціальності та обговорення вартості таких послуг;

- даними, які містяться в протоколах огляду покупця (т.1 а.п.186, 189, 228, 275), якими підтверджується факт видачі ОСОБА_14 грошових коштів для передачі ОСОБА_8 за

виготовлення дипломів про отримання робітничої спеціальності;

- даними, які містяться в протоколах огляду грошових коштів (т.1 а.п. 187-188, 190-202, 229-236, 271-274);

- даними, які містяться в протоколах про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії контроль за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту від 24.06.2019 року згідно яких, ОСОБА_14 у ОСОБА_8 за коштив сумі5273,5грн.,оформив таотримав документина осіб ОСОБА_26 та ОСОБА_27 ,а за5074,5грн.,документи наосіб ОСОБА_28 та ОСОБА_29 ( т.1 а.п.224-227, 258-270);

- даними, які містяться в протоколі про результат проведення негласної слідчої (розшукової) дії аудіо-відео контроль особи від 03.08.2019 року (т.1 а.п. 249-250);

- даними,які містятьсяв протоколі виготовлення несправжніх (імітаційних) засобів, які ідентифіковані (т.1 а.п. 276-277);

- даними, які містяться в протоколах про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 27.09.2019р., 16.06.2019 р. (т.1 а.п. 164-166; 135-139);

- даними, які містяться в протоколі про хід і результати негласної слідчої (розшукової) дії аудіо -, відео контроль особи від 14.06.2019 р. (т.1 а.с.132-134), згідно яких, окрім підтвердження вини обвинуваченого, ще й спростовується його версія про те , що він підшукував людей тільки для роботи на своїй фірмі в Литві.

Також, правильним є посилання у вироку районного суду, як на доказ вини ОСОБА_8 на:

- дані, які містяться в протоколі огляду речових доказів (посвідчень та протоколів);

- дані, які містяться в протоколі обшуку за місцем роботи ОСОБА_12 від 29.10.2019 року;

- дані, які містяться в протоколі обшуку за місцем проживання ОСОБА_8 від 29.10.2019 року;

- дані, які містяться у висновку судової почеркознавчої експертизи №1514-К від 28.11.2019 року (т.3 а. п. 90-98);

- дані, які містяться у висновку судової технічної експертизи документа №1431-К від 15.11.2019 року відповідно до якого печатка є ТзОВ «НАВЧАЛЬНО-КУРСОВИЙ ЦЕНТР «БУДМАШОСНОВА» (т.3 а.п. 61-84);

Колегія суддів вважає, що при дослідженні доказів, суд 1 інстанції дотримався вимог ст.94 КПК України, а тому посилання апелянтів про те, суд належним чином не дослідив докази, а тому безпідставно визнав ОСОБА_8 винним у вчиненні вищевказаного кримінального правопорушення,не знайшли свого підтвердження при розгляд апеляційної скарги.

Невизнання вини ОСОБА_8 колегія суддів розцінює, як намагання уникнути кримінальної відповідальності за скоєне.

Колегія суддів вважає, що по справі зібрано достатньо доказів, які свідчать, що саме ОСОБА_8 вчинив підроблення посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, за кваліфікуючими ознаками: вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Перевіркою матеріалів кримінальної справи не встановлені об`єктивні дані, які б ставили під сумнів достовірність наведених у вироку доказів, які підтверджують, що ОСОБА_8 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене саме ч.3 ст.358КК України.

На переконання колегії суддів, і про це правильно зазначив в своєму вироку суд першої інстанції, що сторона обвинувачення необґрунтовано кваліфікувала дії обвинуваченого за такою кваліфікуючою ознакою, вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.358 КК України в складі організованої групи.

Зазначена стаття Кримінального кодексу України передбачає можливість вчинення вказаних дій, як за попередньою змовою групою осіб, так і в складі організованої групи.

При цьому, згідно положень статті 28 КК України кримінальне правопорушення визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб (три і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об`єднання для вчинення цього та іншого (інших) кримінальних правопорушень, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Пленум Верховного суду України в постанові №13 від 23 грудня 2005 року «Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об`єднаннями» роз`яснив судам, що утворення (створення) організованої групи слід розуміти як сукупність дій з організації (формування, заснування) стійкого злочинного об`єднання для заняття злочинною діяльністю.

Зазначені дії за своїм змістом близькі до дій з організації злочину і включають підшукання співучасників, об`єднання їхніх зусиль, детальний розподіл між ними обов`язків, складення плану, визначення способів його виконання. Проте основною метою організатора такої групи є утворення стійкого об`єднання осіб для заняття злочинною діяльністю, забезпечення взаємозв`язку між діями всіх учасників останнього, упорядкування взаємодії його структурних частин. Керування організованою групою полягає у вчиненні сукупності дій, спрямованих на управління їх функціонуванням як стійких об`єднань осіб (забезпечення існування, відповідного рівня організованості, дотримання загальних правил поведінки і дисципліни; вербування нових учасників, розподіл або перерозподіл між ними функціональних обов`язків; планування конкретних злочинів і злочинної діяльності в цілому; організація заходів щодо прикриття останньої; вдосконалення структури об`єднання) та здійсненням ними злочинної діяльності (визначення її мети і напрямів, конкретних завдань об`єднання, його структурних частин або окремих учасників, координація їхніх дій; ініціювання здійснення певного виду злочинної діяльності чи вчинення конкретних злочинів тощо).

Зазначені дії організаційного характеру можуть здійснюватися у формі віддання наказів, розпоряджень, давання доручень, проведення інструктажів, прийняття звітів про виконання тих чи інших дій, застосування заходів впливу щодо учасників злочинного об`єднання за невиконання наказів і доручень або порушення встановлених у ньому правил поведінки. Стійкість організованої групи полягає в її здатності забезпечити стабільність і безпеку свого функціонування, тобто ефективно протидіяти факторам, що можуть їх дезорганізувати, як внутрішнім (наприклад, невизнання авторитету або наказів керівника, намагання окремих членів об`єднання відокремитись чи вийти з нього), так і зовнішнім (недотримання правил безпеки щодо дій правоохоронних органів, діяльність конкурентів по злочинному середовищу тощо). На здатність об`єднання протидіяти внутрішнім дезорганізуючим факторам указують, зокрема, такі ознаки: стабільний склад, тісні стосунки між його учасниками, їх централізоване підпорядкування, єдині для всіх правила поведінки, а також наявність плану злочинної діяльності і чіткий розподіл функцій учасників щодо його досягнення.

З досліджених судом доказів по даному кримінальному провадженню вбачається, що обвинуваченим ОСОБА_8 , разом з ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , не було створено стійке об`єднання для вчинення підроблення посвідчень, які видаються чи посвідчуються підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають право або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут таких документів, оскільки ні обвинувачений ОСОБА_8 , ні обвинувачені ОСОБА_12 , ОСОБА_13 стосовно яких кримінальне провадження на стадії судового розгляду було виділено в окреме провадження у зв`язку із укладенням угоди про визнання винуватості не визнавали, що ОСОБА_8 був керівником групи, та віддавав обов`язкові до виконання іншими учасниками групи накази, чи застосовував заходи впливу щодо учасників групи за невиконання наказів і доручень, не встановлював у групі певні правила поведінки та не вчиняв дій, спрямованих на управління їх функціонуванням, як стійкого об`єднання осіб.

Обвинувачений ОСОБА_8 та обвинувачені ОСОБА_12 , ОСОБА_13 стосовно яких кримінальне провадження на стадії судового розгляду було виділено в окреме провадження у зв`язку із укладенням угоди про визнання винуватості, діяли на паритетних умовах, рівноправно і вносили рівноцінний вклад у злочинну діяльність.

При вчиненні кримінальних правопорушень не було забезпечено взаємозв`язку між діями всіх співучасників, а відповідно і керованості їх діями.

Крім цього, матеріали кримінального провадження не містять доказів про планування злочинної діяльності в цілому, планування конкретних кримінальних правопорушень всіма співучасниками (або одним із них) не здійснювалось взагалі, а кримінальні правопорушення вчинялись без відповідного рівня організації, група не мала ознак здатності забезпечити стабільність і безпеку свого функціонування.

Таким чином, при вчиненні обвинуваченим та особами стосовно яких кримінальне провадження на стадії судового розгляду було виділено у зв`язку із укладенням угоди про визнання винуватості, був відсутній: лідер групи, тісні стосунки між його учасниками, їх централізоване підпорядкування, єдині для всіх правила поведінки, а також план злочинної діяльності в цілому. За змістом закону організована група є більш складною формою співучасті осіб, які займаються злочинною діяльністю. Їх взаємовідносини досягають такого рівня сумісної діяльності, за якого дії кожної з них визначаються не попередньою змовою, а іншими чинниками, зокрема, відповідними правилами поведінки, статутами, планами, тощо, виконання яких є обов`язком для цих осіб. Тільки за таких умов група набуває якісно інших ознак свого існування, які свідчать про стійкість і зорганізованість. Вказані вище обставини свідчать про те, що обвинуваченим та особами стосовно яких кримінальне провадження на стадії судового розгляду було виділено у зв`язку із укладенням угоди про визнання винуватості - не було створено стійкого об`єднання для вчинення інкримінованих дій.

А тому доводи апеляційної скарги прокурора стосовно кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_8 за ч.3 ст.28 ч.3 ст.358 КК України, та призначення більш суворого покарання є необґрунтованими та безпідставними та спростовуються вищевикладеним.

Доводи, викладені в апеляційній скарзі обвинуваченого ОСОБА_8 стосовно того, що судом першої інстанції при розгляді кримінального провадження допущено істотні порушення вимог кримінального процесуального та кримінального закону, зокрема, судом допущена неповнота судового розгляду та зібраним по справі доказам надано неправильну правову оцінку, є необґрунтованими та безпідставними.

Так, як вбачається із матеріалів кримінального провадження суд першої інстанції при розгляді кримінального провадження дотримався вимог кримінального процесуального та кримінального закону, повно, всебічно та неупереджено розглянув кримінальне провадження, та надав у вироку зібраним по справі доказам належну правову оцінку, суперечності у вироку відсутні, порушень закону при розгляді кримінального провадження суд при цьому не допустив.

Крім того, доводи викладені в апеляційній скарзі обвинуваченого ОСОБА_8 щодо не підтвердження його вини зібраними по справі доказами на які послався суд у своєму вироку, є необґрунтованими та безпідставними та повністю спростовуються вищевказаними зібраними по кримінальному провадженню доказами, якими повністю підтверджується вина обвинуваченого у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.358 КК України, та які є належними і допустимими, взаємоузгоджуються між собою та відповідають дійсним фактичним обставинам кримінального правопорушення встановленим у судовому засідання суду першої інстанції.

Об`єктивних даних, які б вказували на вчинення кримінального правопорушення за інших обставин, колегія суддів за матеріалами даного кримінального провадження не встановила і передбачені законом підстави для перевірки цього відсутні.

Аналізуючи вирок районного суду в частині призначеного ОСОБА_8 покарання, колегія суддів вважає, що воно обрано згідно загальних принципів призначення покарання та у відповідності до вимог ст.ст.50, 65-67 КК України та роз`яснень п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2003р. «Про практику призначення судами кримінального покарання», а саме: з врахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, особи винного, обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Суд призначив йому покарання, яке буде необхідним і достатнім для його виправлення, та відповідатиме меті покарання, передбаченій ст.50 КК України, з яким погоджується і колегія суддів.

При цьому суд, з урахуванням тяжкості злочину, особи винного та інших обставин даного кримінального провадження прийшов до вірного висновку про можливість виправлення обвинуваченого ОСОБА_8 без відбування реального покарання.

Порушень вимог кримінального процесуального та кримінального закону які б стали підставою для скасування по суті правильного винесеного судом рішення, колегією суддів не встановлено.

Враховуючи вище викладене,колегія суддів доходить висновку, що вирок суду першої інстанції є законним, мотивованим та обґрунтованим, підстави для його зміни чи скасування відсутні, а тому апеляційні скарги:прокурора ОСОБА_36 , обвинуваченого ОСОБА_8 задоволенню не підлягають.

На підставі наведеного та керуючись ч.2 ст.376, ст.ст.404, 405, 407, 418, 419КПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційні скарги: прокурора Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_10 , обвинуваченого ОСОБА_8 - залишити без задоволення, а вирок Першотравневого районного суду м. Чернівців від 18 травня 2022 року по обвинуваченню ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.358КК України без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, однак може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців з дня її проголошення.

Суддя доповідач: Судді




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудЧернівецький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення04.11.2022
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу107165374
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, а також збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

Судовий реєстр по справі —725/1702/20

Ухвала від 04.11.2022

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Вирок від 18.05.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 05.04.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 22.03.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні