Ухвала
від 17.05.2022 по справі 494/276/22
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

18.05.2022

Справа № 494/276/22

Провадження № 2/494/269/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2022 року м. Березівка

Березівський районний суд Одеської області у складі

головуючого судді Панчишина А.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Твердун Т.В.,

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ТОВ «Березівський хлібороб» Ковтун К.В.,

розглянувши цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Березівський хлібороб», Товариства з обмеженою відповідальністю «Раліївка» про дострокове розірвання договору оренди та стягнення орендної плати, пені за несвоєчасну сплату орендної плати, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з позовною заявою, в якій зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 . За свого життя вона уклала договір оренди землі з орендарем ТОВ «Березівський хлібороб». Об`єктом оренди виступала земельна ділянка, площею 6,08 га, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки 5121281200:01:001:0757. Державна реєстрація договору оренди від 31.12.2017 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права була проведена 24.09.2018 року. Позивач стверджує, що 26 жовтня 2020 року оформила своє право на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 та цієї ж дати отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Спадкове майно складається з земельної ділянки площею 6,0813 га, що розташована за адресою: Одеська область, Березівський район, Гуляївська сільська рада, масив № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 , кадастровий номер 5121281200:01:001:0757. Також ОСОБА_2 зазначає, що після отримання 26 жовтня 2020 року свідоцтва про право на спадщину за заповітом, з боку орендаря не виконувалась виплата орендної плати за вищевказаним договором, починаючи з моменту смерті ОСОБА_3 26 травня 2019 року та орендар уникав контакту з нею. Крім цього, орендар ТОВ «Березівський хлібороб» передав земельні ділянку у суборенду у межах строку дії договору оренди ТОВ «Раліївка». ОСОБА_2 вважає, що загальна сума заборгованості по сплаті орендної плати з врахуванням пені складає 76303 грн. 11 коп. Виплата орендної плати за договором з урахуванням індексів інфляції є основним обов`язком відповідачів, невиконання якого позивач вважає є істотним порушенням умов договору, оскільки орендна плата для орендодавця є його стабільним джерелом доходу і при передачі землі в оренду орендодавець розраховує на її виплату. Систематична несплата орендної плати є підставою для розірвання такого договору. Враховуючи наведене, позивач просить розірвати договір оренди землі від 31.12.2017 року укладений між орендодавцем ОСОБА_3 та орендарем ТОВ «Березівський хлібороб» площею 6,0813 га, кадастровий номер 5121281200:01:001:0757; стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю «Березівський хлібороб», Товариства з обмеженою відповідальністю «Раліївка» на її користь 76303 грн. 11 коп. заборгованості по сплаті орендної плати з врахуванням пені та судові витрати.

Відповідач ТОВ «Березівський хлібороб» подав відзив на позовну заяву, в якому, поміж іншого, зазначив, що вона є безпідставною; з його боку не вносилась орендна плата, оскільки позивач не повідомив про зміну власника земельної ділянки, про нового власника земельної ділянки ТОВ «Березівський хлібороб» стало відомо лише 03 травня 2022 року. Визнає, що відповідач ТОВ «Березівський хлібороб» має сплатити орендну плату за три роки (2019-2021 року) в розмірі 16397 грн. 52 коп., відповідно до п. 9 Договору, однак просить відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

У судове засідання з`явилися представник позивача, який підтримав позов з підстав, викладених у ньому, а також представник відповідача ТОВ «Березівський хлібороб», який погодився про необхідність сплати позивачу орендної плати в добровільному порядку, однак в задоволенні позовних вимог просив відмовити в повному обсязі.

Відповідач ТОВ «Раліївка» в судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про судовий розгляд, що вбачається з довідки про доставку СМС повідомлення, за номером телефону ТОВ «Раліївка».

Суд, дослідивши матеріали справи, вислухавши думки учасників справи, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

31 грудня 2017 року між ОСОБА_3 та Товариством з обмеженою відповідальністю«Березівський хлібороб» було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 5121281200:01:001:07575 площею 6,08 га, яка розташована на території Гуляївської сільської ради Березівського району Одеської області, зареєстрований 24 вересня 2018 року за №979348951212 (далі - Договір), що вбачається з витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що вбачається з свідоцтва про смерть серія НОМЕР_3 .

Спадкоємцем ОСОБА_3 являється позивач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що вбачається з свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 26 жовтня 2020 року, зареєстрованого в реєстрі за №2-87. Спадщина на яку видано свідоцтво складається з земельної ділянки площею 6, 0813 га, в тому числі за земельними угіддями: ріллям 6,0816 га, що розташована з адресою: Одеська область, Березівський район, Гуляївська сільська рада, масив № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 , кадастровий номер 5121281200:01:001:0757, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, номер у спадковому реєстрі 66636517.

Пунктом 8. Договору передбачено, що він укладений на 10 років.

Згідно з п. 9 Договору орендна плата становить не менше 3% від нормативної грошової оцінки, що на дату підписання цього договору складає 5465,84 грн. та вноситься орендарем у грошовій формі шляхом видачі коштів через касу підприємства або перерахування на банківську картку/рахунок орендодавця .

Орендна плата вноситься у такі строки: щорічно з 01 серпня по 31 грудня поточного року, за який вноситься орендна плата (п. 11 Договору).

Відповідно до положень 55, 124Конституції України,ст. 16 Цивільного кодексу України(далі -ЦК) таст. 4 Цивільного процесуального кодексу України(далі -ЦПК) кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно зістаттею 1 Закону України «Про оренду землі»оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно достатті 13 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Устатті 21 Закону України «Про оренду землі»передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

За положеннямистатті 24 Закону України «Про оренду землі»орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Частиною першоюстатті 32 Закону України «Про оренду землі»передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями24і25цьогоЗаконута умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначенихЗК Українита іншими законами України.

Водночас у пункті д) частини першоїстатті 141 ЗК Українипередбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Отже, згідно зі статтями13,15,21 Закону України «Про оренду землі»основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. У разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки може бути підставою для розірвання такого договору.

Відповідно до частини другоїстатті 651 ЦК Українидоговір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ч. 1ст. 7 Закону України «Про оренду землі»право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогамЗемельного кодексу Українита цьогоЗакону.

Частиною 5ст. 31 Закону України «Про оренду землі»передбачено, що особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов`язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеномустаттею 148-1 Земельного кодексу України.

Згідно з ч. 1ст. 148-1 Земельного кодексу Українидо особи, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває у користуванні іншої особи, з моменту переходу права власності на земельну ділянку переходять права та обов`язки попереднього власника земельної ділянки за чинними договорами оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту щодо такої земельної ділянки.

Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, протягом одного місяця з дня набуття права власності на неї зобов`язана повідомити про це її користувачів із зазначенням: кадастрового номера (за наявності), місця розташування та площі земельної ділянки; найменування (для юридичних осіб), прізвища, ім`я, по батькові (для фізичних осіб) нового власника; місця проживання (знаходження) нового власника, його поштової адреси; платіжних реквізитів (у разі, якщо законом або договором передбачена плата за користування земельною ділянкою у грошовій формі). Повідомлення надсилається користувачу земельної ділянки рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається йому особисто під розписку (ч. 3ст. 148-1 Земельного кодексу України).

Згідно з ч. 1ст. 13 ЦПКсуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

З огляду на наведене, суд вважає доведеним наявність у позивача права на отримання орендної плати від відповідача ТОВ «Березівський хлібороб» за користування земельною ділянкою за 2019,2020,2021 року в розмірі 16397 грн. 52 коп. (2019,2020,2019)х5465 грн. 84 коп. = 16397 грн. 52 коп., як спадкоємця попереднього орендодавця.

Однак, суд вважає недоведеним порушення відповідачем ТОВ «Березівський хлібороб» умов договору з внесення орендної плати, а відтак стягнення з нього пені за несвоєчасну внесення орендної плати та розірвання договору оренди землі від 31.12.2017 року, оскільки матеріали справи не містять доказів на підтвердження того факту, що позивач на виконання вимог ч. 5ст. 31 Закону України «Про оренду землі»та ч. 3ст. 148-1 ЗК Українипротягом одного місяця з дня набуття права власності на спірну земельну ділянку повідомив про це відповідача.

Суд зазначає, що позивачем також не надано належних та допустимих доказів тих обставин, що ТОВ «Березівський хлібороб» передав ТОВ «Раліївка» в суборенду спірну земельну ділянку площею 6, 0813 га, в тому числі за земельними угіддями: ріллям 6,0816 га, що розташована з адресою: Одеська область, Березівський район, Гуляївська сільська рада, масив № НОМЕР_1 , ділянка НОМЕР_2 , кадастровий номер 5121281200:01:001:0757, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Вказані обставини заперечують і ТОВ «Березівський хлібороб», і ТОВ «Раліївка». Пояснення в позовній заяві, що вказана інформація про суборенду стала відома позивачу після спілкування з односельцями є бездоказовими, а рішення суду не може ґрунтуватись на припущеннях. А відтак, ТОВ «Раліївка» не може відповідати за зобов`язаннями, що виникли між ОСОБА_2 та ТОВ «Березівський хлібороб».

З огляду на наведене, враховуючи доведеність права позивача на отримання орендної плати та недоведеність порушення відповідачем зобов`язання з внесення орендної плати, суд вважає за необхідне задоволити позовні вимоги частково.

Також з відповідача ТОВ «Березівський хлібороб» слід стягнути судовий збір, в розмірі 426,53 грн., пропорційно задоволеній частині позовних вимог.

Керуючись ст.ст.2,4,12,13,76-83,89,141 ЦПК,ст. 651 ЦК, ч. 5 ст.31, ст.32 Закону України «Про оренду землі»та ч. 3ст. 148-1 ЗК Українисуд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Березівський хлібороб», Товариства з обмеженою відповідальністю «Раліївка» про дострокове розірвання договору оренди та стягнення орендної плати, пені за несвоєчасну сплату орендної плати - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Березівський хлібороб», код ЄДРПОУ 35403793, юридична адреса: вул. Ювілейна, буд. 77 каб. 6 м. Баштанка, Баштанського району, Миколаївської області на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний код НОМЕР_4 , зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 заборгованість по сплаті орендної плати за 2019, 2020 та 2021 роки в розмірі 16397 (шістнадцять тисяч триста дев`яносто сім) гривень 52 (п`ятдесят дві) копійки та судовий збір в розмірі 426 гривень 53 копійки.

В іншій частині позовних вимог відмовити за безпідставністю таких.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення безпосередньо до Одеського апеляційного суду.

Учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження в разі пропуску строку з поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя ПанчишинА.Ю.

Дата ухвалення рішення17.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104355972
СудочинствоЦивільне
Сутьдострокове розірвання договору оренди та стягнення орендної плати, пені за несвоєчасну сплату орендної плати

Судовий реєстр по справі —494/276/22

Постанова від 13.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Постанова від 13.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 12.04.2022

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 28.03.2022

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні