Ухвала
від 17.05.2022 по справі 907/221/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"18" травня 2022 р. м. УжгородСправа № 907/221/22

Суддя Господарського суду Закарпатської області Лучко Р.М.,

за участю секретаря судового засідання Яскорської А.О.

Розглянув матеріали справи

за позовом Приватного акціонерного товариства Закарпаттяобленерго, с. Оноківці Ужгородського району Закарпатської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Воєводино, урочище Воєводино, с. Тур`я Пасіка Закарпатської області

про стягнення 1125963,75 грн

За участю представників сторін:

від позивача не з`явився;

від відповідача не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство Закарпаттяобленерго звернулося до Господарського суду Закарпатської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Воєводино про стягнення 1125963,75 грн вартості необлікованої електричної енергії внаслідок самовільного підключення електроустановок до мережі з порушенням схеми обліку, що зафіксовано Актом про порушення №130655 від 11.01.2022, за результатами якого Комісією з розгляду актів про порушення прийнято рішення, оформлене протоколом №3 від 28.01.2022, змінене рішенням Обласної комісії Товариства з розгляду актів про порушення, оформлене протоколом № 15-02/2022 від 23.02.2022.

Окрім того, просить суд стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору в сумі 16889,46 грн, витрати на професійну правничу допомогу за розгляд справи в суді першої інстанції в розмірі 50000,00 грн, а рішення про розподіл судових витрат, в частині понесених позивачем витрат на правову допомогу, у зв`язку з розглядом справи у суді першої інстанції, постановити після ухвалення судом рішення по суті позовних вимог.

Ухвалою суду від 28.04.2022 відкрито провадження у справі, постановлено розглянути спір за правилами загального позовного провадження, встановлено сторонам процесуальні строки для подання заяв по суті спору та призначено на 18.05.2022 проведення підготовчого засідання у справі.

В підготовче засідання 18.05.2022 року представники сторін не з`явилися, причини неявки суду не повідомили, клопотань про відкладення підготовчого засідання не заявили, хоча про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином у встановленому законом порядку.

При цьому, 17 травня 2022 року до суду сторонами подано спільну заяву про затвердження мирової угоди, до якої долучено підписану керівниками Приватного акціонерного товариства Закарпаттяобленерго та Товариства з обмеженою відповідальністю Воєводино мирову угоду від 17.05.2022.

Розглянувши та оцінивши спільну заяву сторін суд доходить наступних висновків.

Згідно з ч. 7 ст. 46 ГПК України, сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Приписами ч. ч. 1, 2 ст. 192 ГПК України визначено, що мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

За своїм змістом мирова угода це договір, який укладається між сторонами з метою припинення спору та вирішення всіх спірних питань, за для яких і було подано позов, на умовах, погоджених сторонами. Мирова угода не приводить до вирішення спору по суті. Сторони не вирішують спору, не здійснюють правосуддя, що є прерогативою судової влади, а досягнувши угоди між собою, припиняють спір. Така угода призводить до врегулювання спору шляхом визначення її сторонами певних дій, які та чи інша сторона угоди має вчинити. У зв`язку з цим, укладення мирової угоди, як способу реалізації процесуальних прав, закріплених у вказаних вище процесуальних нормах, є правом сторони, яке, відповідно до процесуального Закону, неможливо реалізувати тільки за наявності умов якщо такі дії суперечать законодавству, або це призводить до порушення чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів. Таким чином, умови мирової угоди мають бути викладені чітко та недвозначно з тим, щоб не виникало неясності і спорів з приводу її змісту під час виконання.

Господарський суд не затверджує мирову угоду, якщо вона не відповідає закону, або за своїм змістом вона є такою, що не може бути виконана у відповідності з її умовами, або якщо така угода остаточно не вирішує спору чи може призвести до виникнення нового спору. Укладення мирової угоди неможливе і в тих випадках, коли ті чи інші відносини твердо врегульовано законом і не можуть змінюватись волевиявленням сторін.

Згідно з положеннями поданої суду мирової угоди, сторони дійшли згоди щодо вирішення існуючого між ними спору у справі № 907/221/22.

Зокрема, Сторони обумовили, що Відповідач погоджується добровільно на умовах, визначених Мировою угодою, сплатити Позивачу 166555,27 грн завданих збитків (вартості не облікованої електричної енергії по акту про порушення за № 130655 від 11.01.2022), а також суму 25000,00 грн. - на відшкодування витрат на професійну правову допомогу. Позивач, в свою чергу, відмовляється від стягнення суми позовних вимог в частині 959408,48 грн завданих збитків (вартості не облікованої електричної енергії по акту про порушення за № 130655 від 11.01.2022. Витрати по сплаті судового збору в розмірі 8444,73 грн. (50%) покладаються на Відповідача. Також, в угоді зазначено, що наслідки укладення мирової угоди сторонам відомі та зрозумілі, при вільному волевиявленню, добросовісності намірів Сторін, сумлінності щодо виконання її умов. Кожна із Сторін підтверджує, що має усі права та повноваження, які є необхідні для підписання цієї угоди

Відповідно до ч. 4 ст. 192 ГПК України укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Згідно приписів ст. 193 ГПК України виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження". У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

За таких обставин, оскільки за результатами дослідження укладеної між сторонами справи мирової угоди від 17 травня 2022 року суд дійшов висновку про те, що дана мирова угода стосується предмету спору в даній справі, підписана повноважними представниками сторін, не суперечить діючому законодавству та не порушує прав та охоронюваних законом інтересів інших осіб, а відтак, - підлягає затвердженню. Провадження у справі № 907/221/22 підлягає закриттю на підставі ч. 4 ст. 192 та п. 7 ч. 1 ст. 231 ГПК України.

Згідно із ч. 4 ст. 231 ГПК України, про закриття провадження в справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Частиною 1 ст. 130 ГПК України визначено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною 4 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" визначено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З матеріалів справи вбачається, що при зверненні до суду з даним позовом позивачем згідно платіжного доручення за № 2642 від 20.04.2022 сплачено судовий збір в сумі 16889,46 грн.

Поданою на розгляд суду заявою про затвердження мирової угоди, сторони одночасно просять суд вирішити питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З урахуванням викладеного, 50% судового збору, сплаченого позивачем при поданні позовної заяви, що становить суму 8444,73 грн на підставі приписів ч.1 ст. 130 ГПК України та ч. 3 ст. 7 Закону України Про судовий збір підлягають поверненню Приватному акціонерному товариству Закарпаттяобленерго з Державного бюджету шляхом постановлення окремої ухвали.

За таких обставин, враховуючи викладене, провадження у справі належить закрити.

Керуючись ст. ст. 130, 192-193, п. 7 ч. 1 ст. 231, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Спільну заяву від 17 травня 2022 року сторін Приватного акціонерного товариства Закарпаттяобленерго та Товариства з обмеженою відповідальністю Воєводино про затвердження мирової угоди задовольнити.

2. Затвердити мирову угоду б/н від 17.05.2022, укладену між позивачем - Приватним акціонерним товариством Закарпаттяобленерго (89412, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Оноківці, вул. Головна, 57. код в ЄДРПОУ: 00131529), в особі генерального директора Білака Олександра Олександровича, який діє на підставі Статуту та відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю Воєводино (89223, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Тур`я - Пасіка, урочище Воєводино, код в ЄДРПОУ: 33142002), в особі директора Мошака Сергія Миколайовича, що діє на підставі Статуту, у справі № 907/221/22 наступного змісту:

МИРОВА УГОДА

по господарській справі №907/221/22

с. Оноківці, Ужгородський район,« 17» травня 2022 р.

Закарпатська область

ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО»,

ідентифікаційний код ЄДРПОУ 00131529, в особі генерального директора Білака Олександра Олександровича, який діє на підставі Статуту, що в тексті цієї Мирової угоди іменується «Позивач»,

та

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЄВОДИНО»,

ідентифікаційний код ЄДРПОУ 33142002, в особі директора Мошака Сергія Миколайовича, що діє на підставі Статуту, що в тексті цієї мирової угоди іменується «Відповідач»,

що разом іменуються «Сторони», а кожне окремо «Сторона», які є сторонами у господарській справі №907/221/22, що знаходиться у провадженні Господарського суду Закарпатської області, на підставі положень статей 6, 202-204, 208, 621, 627-629, 640 Цивільного кодексу України, статей 7, 43, 44, 173-175, 179-182 Господарського кодексу України та статей 192, 193 Господарського процесуального кодексу України, попередньо ознайомлені із вимогами діючого законодавства щодо недійсності правочинів, діючи добровільно, розуміючи наслідки і значення своїх дій за відсутності будь-якого обмеження щодо укладення договору, з метою врегулювання спору по господарській справі №907/221/22, на підставі взаємних поступок, уклали цю Мирову угоду на нижчезазначених умовах:

1. Відповідач погоджується добровільно на умовах, визначених даною Мировою угодою, сплатити Позивачу 166 555,27 грн. (сто шістдесят шість тисяч п`ятсот п`ятдесят п`ять грн. 27 коп.) - завданих збитків (вартості не облікованої електричної енергії по акту про порушення за № 130655 від 11.01.2022 року), а також суму 25 000,00 грн. - на відшкодування витрат на професійну правову допомогу.

2. Позивач в свою чергу відмовляється від стягнення суми позовних вимог в частині 959 408,48 грн. (дев`ятсот п`ятдесят девять тисяч чотириста вісім грн. 48 коп.) - завданих збитків (вартості не облікованої електричної енергії по акту про порушення за № 130655 від 11.01.2022 року).

3. Витрати по сплаті судового збору в розмірі 8 444,73 грн. (50%) покладаються на Відповідача.

4. Відповідач зобов`язується сплатити Позивачу 166 555,27 грн. - завданих збитків (вартості не облікованої електричної енергії по акту про порушення за № 130655 від 11.01.2022 року), а також суму 25 000,00 грн. - на відшкодування витрат на професійну правову допомогу, протягом трьох календарних днів з моменту підписання даної мирової угоди на розрахунковий рахунок Позивача №ІІА793123560000026006005609369в ЗОУ АТ «Ощадбанк» в м. Ужгород, Код ЄДРПОУ 00131529, з обов`язковою вказівкою у платіжному документі в графі «Призначення платежу» таких слів та цифр: «Сплата за мировою угодою по справі № 907/221/22».

5. Відповідач має право достроково виконати своє зобов`язання, передбачене п.4 цієї Мирової угоди, а Позивач зобов`язується прийняти таке дострокове виконання.

6. Днем виконання Відповідачем зобов`язання, передбаченого п.4 цієї Мирової угоди, вважатиметься день зарахування коштів на банківський рахунок Позивача.

7. У разі недотримання (порушення) Відповідачем строку виконання зобов`язання, передбаченого п.4 цієї Мирової угоди, більше ніж на 1 (один) робочий день виконання (у т.ч. неповного виконання Відповідачем такого зобов`язання) ухвала суду про затвердження цієї мирової угоди підлягає примусовому виконанню відповідно до чинного законодавства України, і в такому випадку, з Товариства з обмеженою відальністю «Воєводино» (місцезнаходження: 89223, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Тур`я - Пасіка, урочище Воєводино, код в ЄДРПОУ: 33142002) підлягає стягненню в примусовому порядку на користь Приватного акціонерного товариства «Закарпаттяобленерго» (місцезнаходження: 89412, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Оноківці, вул. Головна, 57; ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 00131529 сума в розмірі 200 000,00 грн., з яких 166 555,27 грн. - завданих збитків (вартості не облікованої електричної енергії по акту про порушення за № 130655 від 11.01.2022 року) за вирахуванням суми здійснених платежів за наявності таких, 25 000,00 грн. - на відшкодування витрат на професійну правову допомогу, а також 8 444,73 грн. - витрат позивача з оплати судового збору.

8. Сторони домовилися, що з дати підписання цієї угоди вказана угода також вважається мировою угодою у значенні, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження» і підлягає затвердженню господарським судом Закарпатської області.

9. Дана мирова угода набирає законної сили з моменту її затвердження судом і діє до повного виконання зобов`язань, передбачених цією мировою угодою.

10. Сторони засвідчують, що дана Мирова угода укладається з метою врегулювання спору у господарській справі № 907/221/22, не порушує та не обмежує права і охоронювані законом інтереси Сторін.

11. Ця Мирова угода не стосується та не має будь-якого юридичного значення при розгляді інших судових спорів, які можуть виникнути в майбутньому між Сторонами.

12. В усьому, що не передбачено умовами цієї Мирової угоди, її Сторони керуються чинним законодавством України.

13. Дану Мирову угоду укладено при повному розумінні Сторонами прав, обов`язків та наслідків, що породжує підписання такої угоди. Кожна із Сторін підтверджує, що має усі права та повноваження, які є необхідні для підписання цієї угоди.

14. За вільним волевиявленням Сторони цієї Мирової угоди домовились про те, що підписи Сторін під даною Мировою угодою свідчать про добросовісність намірів Сторін та сумлінність щодо виконання її умов.

15. Дану Мирову угоду складено при повному усвідомлені Сторонами її умов та термінології українською мовою в трьох автентичних примірниках, що мають однакову юридичну силу. Сторони спільною письмовою заявою повідомляють суд у справі №907/221/22 про підписання цієї Мирової угоди та направляють (подають) один з трьох примірників Мирової угоди разом з заявою Господарському суду Закарпатської області. Інші два примірники залишаються у розпорядженні Сторін (по одному примірнику для кожної із Сторін).

16. Ухвала суду про затвердження цієї мирової угоди є виконавчим документом та може бути пред`явлена до примусового виконання протягом трьох років з моменту затвердження такої ухвали судом. Виконання ухвали суду про затвердження мирової угоди здійснюються відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», яка повинна відповідати вимогам виконавчого документа, встановлених ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження».

17. ПІДПИСИ ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН:

ПОЗИВАЧ: ВІДПОВІДАЧ:

ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ

ТОВАРИСТВО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЄВОДИНО»

«ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО» Ідентифікаційний код в ЄДРПОУ:33142002

Місцезнаходження: 89412, Закарпатська обл., Місцезнаходження: 89223, Закарпатська обл.,

Ужгородський р-н, с. Оноківці, вул. Головна, Ужгородський р-н, с. Тур`я - Пасіка, урочище 57, Воєводино

ідентифікаційний код (за ЄДРПОУ): 0013152

Генеральний директор Директор


/О.О. Білак/
/С.М. Мошак/

3. Провадження у справі №907/221/22 - закрити.

4. Ухвала набирає законної сили у відповідності до ст. 235 ГПК України з моменту її підписання суддею (18 травня 2022 року), відповідно до положень Закону України "Про виконавче провадження" є виконавчим документом та може бути пред`явлена до виконання у строк до 18 травня 2025 року.

5. Стягувачем за даною ухвалою є Приватне акціонерне товариство «Закарпаттяобленерго» (89412, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Оноківці, вул. Головна, 57, код в ЄДРПОУ: 0013152).

6. Боржником за даною ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю Воєводино (89223, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Тур`я - Пасіка, урочище Воєводино, код в ЄДРПОУ: 33142002).

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Західного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повний текст ухвали складено та підписано 18 травня 2022 року.

Суддя Р.М. Лучко

Дата ухвалення рішення17.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104362674
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/221/22

Ухвала від 17.05.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 17.05.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 27.04.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні