Ухвала
від 17.05.2022 по справі 912/422/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, факс 24 09 91, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

18 травня 2022 рокуСправа № 912/422/22

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Коваленко Н.М., розглянувши матеріали справи №912/422/22 від 10.03.2022

за позовом: Комунального некомерційного підприємства "Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради", код ЄДР 01995166, вул. Металургів, 2А, смт. Нове, м. Кропивницький, 25491

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "АПТЕКАР-ГРУП"</a> (далі - ТОВ "АПТЕКАР-ГРУП"), код ЄДР 36904818, вул. Шевченка, б. 36 А, офіс 201, м. Кропивницький, 25006

про стягнення 16 584,08 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Комунального некомерційного підприємства "Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради" до Товариства з обмеженою відповідальністю "АПТЕКАР-ГРУП"</a> про стягнення 16 584,08 грн заборгованості по орендній платі та комунальних платежах з покладенням на відповідача судового збору.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем Договору оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області №02/14 від 01.02.2014 в частині сплати орендної плати та комунальних платежів, тому з відповідача підлягає стягненню відповідна заборгованість.

Ухвалою від 10.03.2022 господарський суд (суддя Глушков М.С.) прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі № 912/422/22, постановив справу №912/422/22 розглядати за правилами спрощеного позовного провадження, судовий розгляд призначив на 24.03.2022 об 11:00, встановив сторонам строк для подачі заяв по суті.

Ухвалою від 24.03.2022 господарський суд відклав судове засідання у справі. На період воєнного стану та з метою забезпечення розгляду справи і реалізації всіма учасниками судового провадження своїх прав на участь в засіданні суду і подання необхідних доказів, роз`яснив наступне:

- учасники справи мають можливим взяти участь в засіданні суду в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів, для чого є необхідним подання до суду відповідних заяв/клопотань, або письмово повідомити суд про можливість забезпечення їх представників безпосередньо в засіданні суду;

- учасники справи мають право подати до суду заяви про проведення судового засідання та розгляд справи без їх участі.

При надходженні вказаних вище заяв/клопотань суд визначить дату судового засідання, яке буде проведено з урахуванням поданих клопотань сторін. Справа може бути розглянута судом по суті за відсутності представників сторін за наявності письмової згоди на вказане всіх учасників справи.

За розпорядженням керівника апарату господарського суду №48 від 06.05.2022 "Щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ", враховуючи перебування судді Господарського суду Кіровоградської області Глушкова М.С. на військовій службі у військових формуваннях по мобілізації та його увільнення від роботи з 27 квітня 2022 року на період проходження військової служби, згідно наказу голови суду №40-к від 27 квітня 2022 року, що унеможливлює участь судді Глушкова М.С. у розгляді судової справи №912/422/22 та може мати наслідком порушення строку розгляду справи, передбаченого відповідним процесуальним законом, а також з метою дотримання процесуальних строків розгляду судової справи №912/422/22, здійснено повторний автоматизований розподіл справи №912/422/22.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.05.2022 справу №912/422/22 передано судді Коваленко Н.М.

Отже, справу №912/422/22 необхідно прийняти до свого провадження.

Згідно ч. 14 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у разі зміни складу суду на стадії підготовчого провадження розгляд справи починається спочатку, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. У разі зміни складу суду на стадії розгляду справи по суті суд повторно розпочинає розгляд справи по суті, крім випадку, коли суд ухвалить рішення про повторне проведення підготовчого провадження.

Враховуючи, що провадження в даній справі було відкрито та здійснювалося за правилами спрощеного позовного провадження, суд дійшов висновку, що розгляд даної справи починається спочатку.

Разом з тим, згідно норм ч. 11 ст. 176 ГПК України, суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

За ч. 2 ст. 162 ГПК України - позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

До позовної заяви документальні докази на підтвердження повноважень особи, яка підписала такий позов не додано.

Згідно з приписами п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Положеннями ч. 1 ст. 172 ГПК України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до вимог "Правил надання послуг поштового зв`язку", затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) видається відправникові з додержанням вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" і підтверджує факт надання послуги відділенням зв`язку.

За приписами п.п. 59, 61 зазначених вище Правил внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.

Таким чином, належним доказом відправлення копії позовної заяви та доданих до неї документів учасникам справи є опис вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), надані в оригіналі.

Натомість, позивачем надано суду тільки копії опису вкладення та фіскального чеку від 15.02.2022.

Отже, позивачем не виконано вимоги вищевказаних норм, оскільки надані копії опису вкладення та фіскального чеку не можуть бути належним доказом направлення на адресу відповідача копії позовної заяви з додатками.

У зв`язку із чим, для усунення вказаного недоліку позовної заяви позивач має надати оригінал опису вкладення та фіскального чеку, як належні докази направлення на адресу відповідача позовної заяви з додатками.

За таких обставин, суд дійшов до висновку, що позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження факту надсилання на адресу відповідача позовної заяви.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Так у позовній заяві позивач зазначає, що заборгованість по комунальним платежам (теплопостачання, охорона, телефон, водовідведення, вивезення твердих побутових відходів, водопостачання) за Договором з червня 2021 року по жовтень (включно) 2021 року становить 2 335,36 грн.

Проте, в порушення вимог п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України такий розрахунок до суду не наданий.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Позивачем у позові зазначено, що з червня 2021 року у відповідача виникла заборгованість по орендній платі та платі за відшкодування комунальних послуг, позивачем кожного місяця виставлялися рахунки на оплату, передавалися відповідачу, проте не оплачені ним.

Однак, відповідних доказів, що підтверджують вказані обставини, до позовної заяви позивач не приклав.

Вказане є порушенням п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. (ч. 12 ст. 176 ГПК України)

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду. (ч. 13 ст. 176 України)

Керуючись ст. 32, 162-164, 172, 176, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Прийняти справу №912/422/22 до свого провадження.

Позовну заяву №б/н від 15.02.2022 Комунального некомерційного підприємства "Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради" залишити без руху.

У строк, який не перевищує п`яти днів з дня вручення позивачу копії даної ухвали, надати суду:

- документи, які підтверджують повноваження особи, що підписала позовну заяву;

- оригінал опису вкладення та фіскального чеку на підтвердження направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками;

- обґрунтований розрахунок сум, що стягується, а саме заборгованості по комунальних платежах в сумі 2 335,36 грн

- докази на підтвердження обставин, викладених у позові, а саме рахунки зі сплати орендної плати та комунальних послуг, які виставлялись відповідачу за період з 01.06.2021 по 31.10.2021;

- докази направлення заяви про усунення недоліків відповідачу (опис вкладення).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копії ухвали направити сторонам (в тому числі відповідачу на адреси: вул. Шевченка, б. 36 А, офіс 201, м. Кропивницький, 25006 та вул. Пашутінська, 75, м. Кропивницький, 25006).

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення17.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104363092
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16 584,08 грн

Судовий реєстр по справі —912/422/22

Рішення від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 17.05.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 23.03.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 09.03.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні