Ухвала
від 18.05.2022 по справі 120/19750/21-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

19 травня 2022 р. Справа № 120/19750/21-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Комара Павла Анатолійовича, розглянувши у письмовому провадженні матеріали справи

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Подільський цемент"

до: Подільської митниці ДМС України

про: визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Подільський цемент" до Подільської митниці ДМС України про визнання протиправним та скасування рішення.

05.05.2022 до суду надійшло клопотання за підписом представника Вінницької митниці Віталія Богдашевського про заміну відповідача у справі Подільської митниці Держмитслужби на її правонаступника Вінницьку митницю (як територіальний орган Держмитслужби на правах відокремленого підрозділу).

Заява обґрунтовується тим, що постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 895 "Деякі питання територіальних органів Держаної митної служби" вирішено реорганізувати територіальні органи Державної митної служби, в тому числі Подільську митницю Держмитслужби, шляхом їх приєднання до Державної митної служби. Крім того, вказаною постановою передбачено, що територіальні органи Державної митної служби, що реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною митною службою територіальних органів та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень і функцій територіальних органів, що реорганізуються.

Відповідно до наказу Державної митної служби України від 19.10.2020 № 460 "Про утворення територіальних органів Державної митної служби України як відокремлених підрозділів" утворено Вінницьку митницю як відокремлений підрозділ Державної митної служби України, про що 03.12.2020 внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За змістом норм статті 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 895 Деякі питання територіальних органів Держаної митної служби" вирішено реорганізувати територіальні органи Державної митної служби, в тому числі Подільську митницю Держмитслужби, шляхом їх приєднання до Державної митної служби.

Наказом Державної митної служби України від 19.10.2020 № 460 утворено територіальні органи як відокремлені підрозділи Державної митної служби України, зокрема, Вінницьку митницю як відокремлений підрозділ Державної митної служби України.

Крім того, наказом Державної митної служби України від 29.10.2020 № 489 "Про затвердження положень про територіальні органи Держмитслужби" затверджено Положення про Вінницьку митницю, згідно з положеннями якого Вінницька митниця утворюється як територіальний орган Держмитслужби із визначеною зоною діяльності на території Вінницької області, та є митним органом, який безпосередньо здійснює митну справу, забезпечує виконання завдань, покладених на митні органи, а також реалізацію делегованих повноважень Держмитслужби як її відокремлений підрозділ.

Відповідно до наказу Державної митної служби України від 30.06.2021 № 472 "Про початок здійснення митницями як відокремленими підрозділами Державної митної служби України покладених на них функцій та повноважень з реалізації державної митної політики, державної митної політики у сфері застосування законодавства з питань митної справи" та наказу Вінницької митниці від 30.06.2021 № 47 "Про початок роботи Вінницької митниці" Вінницькій митниці як відокремленому підрозділу Державної митної служби України розпочати з 01.07.2021 здійснення покладених на неї Митним кодексом України, законодавчими та іншими нормативно-правовими актами, Положенням про Вінницьку митницю функцій і повноважень з реалізації державної митної політики, державної митної політики у сфері застосування законодавства з питань митної справи.

Крім того, пункт 6 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.201 № 1074 передбачає, що права та обов`язки органів виконавчої влади переходять у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

Отже, на сьогодні функції та повноваження Подільської митниці Держмитслужби як контролюючого органу здійснюються Вінницькою митницею у правовому статусі відокремленого підрозділу Державної митної служби України.

Відтак, оскільки Подільська митниця Держмитслужби як юридична особа перебуває на завершальному етапі реорганізації, у зв`язку з чим її майно, права та обов`язки перейшли до Вінницької митниці як відокремленого підрозділу (код ЄДРПОУ ВП 43997544), а спірні правовідносини допускаються правонаступництво, суд доходить висновку, що в цій справі належить допустити заміну первинного відповідача у порядку процесуального правонаступництва.

Отже, клопотання про заміну відповідача правонаступником підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 52, 162, 166, 248, 256, 262, 293, 294 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання про заміну відповідача правонаступником задовольнити.

В порядку процесуального правонаступництва замінити Подільську митницю Держмитслужби (код ЄДРПОУ 43350542, місцезнаходження: вул. Лебединського, 17, м. Вінниця, 21034) на її правонаступника Вінницьку митницю (код ЄДРПОУ ВП 43997544, місцезнаходження: вул. Лебединського, 17, м. Вінниця, 21034).

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Комар Павло Анатолійович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104375193
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо митної справи (крім охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності); зовнішньоекономічної діяльності; спеціальних заходів щодо демпінгового та іншого імпорту, у тому числі щодо

Судовий реєстр по справі —120/19750/21-а

Ухвала від 27.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 27.06.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 15.06.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Рішення від 06.06.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Рішення від 18.05.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 18.05.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 22.02.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 17.01.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 05.01.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні