Ухвала
від 18.05.2022 по справі 290/118/22
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 290/118/22 Головуючий у 1-й інст. Кірічук М.М.

Категорія 80 Доповідач Трояновська Г. С.

УХВАЛА

19 травня 2022 р. м.Житомир

Житомирський апеляційний суд в складі судді Трояновської Г.С., вирішуючи відповідно довимогст.359ЦПК питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Романівського районного суду Житомирської області від 11 квітня 2022 року

по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Романівського ліцею №1 Романівської селищної ради Житомирського району Житомирської області та відділу освіти Романівської селищної ради Житомирської областіпро визнання протиправним та скасування наказу, стягнення середньомісячного заробітку,-

встановив:

Апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить відстрочити сплату судового збору за подання апеляційної скарги до ухвалення рішення суду .

В обгрунтування клопотання посилається на те, що на даний час перебуває у скрутному матеріальному становищі, оскільки у зв`язку із відстороненням її від роботи останніх 3 місяці не отримувала навіть мінімального доходу. Водночас, сума судового збору за подання апеляційної скарги становить 9% її доходу за друге півріччя 2021 року. Крім того, вказує, що має статус багатодітної родини, на її утриманні перебуває двоє неповнолітніх дітей, а повнолітня донька навчається.,

Розглянувши доводи, зазначені у вищевказаному клопотанні, апеляційний суд вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, згідно з частиною першоюстатті 136 ЦПК України, суд враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до вимог ст.8 Закону України «Про судовий збір»враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

При вирішенні питання про відстрочення, розстрочення або звільнення від сплати судового збору майновий стан сторони (належні стороні майнові права та обов`язки) має визначатися судом у світлі конкретних обставин певної справи, включаючи спроможність заявника сплатити судовий збір та стадію, на якій перебуває розгляд справи на певний момент. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати судового збору.

На підтвердження обставин скрутного матеріального становища, ОСОБА_1 надала довідку про доходи за 2021 рік, із якої вбачається, що заробітну плату вона останній раз отримала у жовтні 2021 року, а також копію посвідчення НОМЕР_1 , згідно якого вона має право користуватися пільгами, передбаченими для багатодітних сімей до 20.06.2022.

Враховуючиобставини, викладені скаржником у клопотанні, а також, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, і приймаючи до уваги те, що сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, суд апеляційної інстанції вважає за можливе відстрочити сплату судового збору у розмірі 2977, 20 грн до ухвалення рішення.

Підстав для повернення апеляційної скарги або відмови у відкритті провадження не вбачається.

За таких обставин, апеляційна скарга підлягає прийняттю до розгляду судом апеляційної інстанції в порядку спрощеного провадження.

Відповідно до ст. 360 ЦПК України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

ухвалив:

Клопотання ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору задовільнити.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору у розмірі 2977, 20 грн до ухвалення судового рішення Житомирським апеляційним судом.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Романівського районного суду Житомирської області від 11 квітня 2022 року.

Відповідно до вимог ст. 361 ЦПК України надіслати учасникам справи копії цієї ухвали, копії апеляційної скарги з доданими до неї матеріалами.

Відзив на апеляційну скаргу у письмовій формі, з урахуванням вимогстатті 360 ЦПК України, учасники справи мають право подати до Житомирського апеляційного суду до 09.06.2022.

Роз`яснити учасникам справи, що до відзиву на апеляційну скаргу та до заперечень, поданих заяв чи клопотань додаються докази, надсилання їх копій та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Ухвала у касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104395358
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —290/118/22

Постанова від 20.10.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Постанова від 29.06.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Постанова від 29.06.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Рішення від 10.04.2022

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 13.03.2022

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні