Рішення
від 16.05.2022 по справі 708/225/22
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/225/22

Номер провадження № 2/708/104/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2022 року м. Чигирин

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Попельнюха А.О.,

за участю:

секретаря судових засідань Пасічної Л.А.,

представника позивача - адвоката Куріловича С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чигирині Черкаської області у залі судових засідань цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чигиринської міської ради про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Курілович С.О. звернувся до суду з позовом до відповідача про визначення додаткового строку для прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . В обґрунтування поданого позову зазначив, що 13.02.2018 ОСОБА_2 склала заповіт, який було посвідчено секретарем Стецівської сільської ради та зареєстровано в реєстрі за № 06, який на дату її смерті не було змінено чи скасовано.

Відповідно до вказаного заповіту належні ОСОБА_2 земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Стецівської сільської ради, померла заповіла позивачу. Для прийняття спадщини спадкоємець, який на час її відкриття не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен протягом шести місяців з дня відкриття спадщини подати нотаріусу відповідну заяву. Відповідно зазначений шестимісячний строк сплив 10.09.2021.

Натомість про існування заповіту на користь позивача ОСОБА_1 дізнався після закінчення шестимісячного терміну від працівника Стецівського старостату Чигиринської ОТГ.

Представник позивача вважає, що строк для прийняття спадщини пропущений позивачем з поважних причин, тому просить суд визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Ухвалою судді від 30.03.2022 провадження у справі відкрито за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 28.04.2022 підготовче провадження закрито, справа призначена до судового розгляду по суті. У порядку ч. 7 ст. 81 ЦПК України судом з Чигиринської державної нотаріальної контори витребувані відомості про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та відомості з реєстру заповітів щодо складених ОСОБА_2 заповітів.

У судовому засіданні представник позивача - адвокат Курілович С.О. позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

Відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, суду надав заяву з проханням проводити розгляд справи у відсутність представника Чигиринської міської ради, при прийнятті рішення послався на розсуд суду.

Суд, заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Правовідносини, що виникли між сторонами, стосуються питань спадкування, тому до їх правового регулювання застосовуються норми Книги шостої «Спадкове право» Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч. 2. ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 3 ст. 46 цього Кодексу).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Частинами 1, 2 ст. 1235 ЦК України передбачено, що заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України встановлено шестимісячний строк для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини.

Під час розгляду справи судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 12.03.2021, виданого Чигиринським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) (а.с. 8).

У зв`язку зі смертю ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне їй майно - земельні ділянки, які розташована на території Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області (наразі територія Чигиринської міської ради). З наявної у матеріалах справи копії заповіту від 13.02.2018, посвідченого секретарем Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області Нагорною В.В., судом встановлено, що належні ОСОБА_2 земельну ділянку загальною площею 2.03 га кадастровий номер 7125485500:01:000:0614, земельну ділянку загальною площею 0.30 га кадастровий номер 7125485500:01:000:0858, земельну ділянку загальною площею 2.0152 га кадастровий номер 7125485500:01:000:0613, земельну ділянку загальною площею 0.2960 га кадастровий номер 7125485500:01:000:0857, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Стецівської сільської ради, Чигиринського району Черкаської області, померла заповіла позивачу ОСОБА_1 (а.с.9).

Таким чином шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 сплив 10.09.2021.

З наданої суду інформації встановлено, що вказаний заповіт не скасовано, інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 не звертались, відповідно спору з іншими спадкоємцями у вказаних правовідносинах немає.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

При цьому необхідно виходити з того, що поважними причинами є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

За таких обставин та з урахуванням того, що про існування заповіту позивачеві стало відомо вже після закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини, суд приходить до висновку, що причини пропуску ОСОБА_1 строку для прийняття спадщини є поважними, тому позов підлягає до задоволення з наданням позивачеві додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1216, 1217, 1220, 1222, 1235, 1268-1270, 1272 ЦК України, ст. 12, 13, 89, 95, 141, 259, 263, 265, 272 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до Чигиринськоїміської радипро визначеннядодаткового строку,достатнього дляподання заявипро прийняттяспадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання законної сили рішенням суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники та їх адреси:

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 , прож.: АДРЕСА_1 );

Представник позивача: адвокат Курілович Сергій Олександрович (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ЧР № 000534, видане Радою адвокатів Черкаської області 24.10.2013, адреса робочого місця адвоката: Черкаська обл., Черкаський р-н, м. Чигирин, вул. Грушевського, буд. 16, каб. 9);

Відповідач: Чигиринська міська рада (код ЄДРПОУ: 04061560, місцезнаходження: Черкаська обл., м. Чигирин, вул. Б.Хмельницького, 26).

Вступна та резолютивна частини рішення проголошені судом 17.05.2022, повне рішення складено та підписано 24.05.2022.

Суддя А.О.Попельнюх

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104409796
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —708/225/22

Рішення від 16.05.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Рішення від 16.05.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 27.04.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 29.03.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні