Рішення
від 22.05.2022 по справі 713/788/22
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/788/22

Провадження №2-о/713/39/22

РІШЕННЯ

іменем України

23.05.2022 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Пилип`юка І.В., за участю секретарки судових засідань Паучек Є.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вижниця цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, заінтересована особа Вижницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вижницькому районі Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ),

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, заінтересована особа Вижницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вижницькому районі Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

У заяві вказувала, що вона є дружиною ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Маріуполь та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , де і фактично постійно проживав.

Відповідно до копії лікарської довідки без №, виданої 29.04.2022 року Маріупольською міською лікарнею швидкої медичної допомоги, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Маріуполь у віці - 47 років, причина смерті - МВТ. Осколкове проникне поранення грудної клітки зліва, гемоторакс. Осколкове поранення нижньої щелепи. Геморагічний шок III ступеня.

Для реєстрації смерті чоловіка та видачі свідоцтва про смерть звернулася до Вижницького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вижницькому районі Чернівецької області Південно-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

Проте листом вказаного відділу від 10.05.2022 року №388/27.1-28 їй відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті на підставі пред`явлених документів у зв`язку з тим, що для підтвердження факту смерті пред`явлено документ, форма якого не відповідає формі, визначеній Наказом МОЗ України від 08.08.2006 року «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження та смерті», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 року за №1150/13024 та рекомендовано звернутися до суду.

Тому виникла необхідність у встановленні факту смерті чоловіка для отримання свідоцтва про смерть та подальшого його використання. Іншим шляхом встановити цей факт неможливо.

Просила встановити факт смерті ОСОБА_2 , громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження м. Маріуполь, Україна, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце смерті м. Маріуполь Донецької області, Україна, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_3 , причина смерті: МВТ. Осколкове проникне поранення грудної клітки зліва, гемоторакс. Осколкове поранення нижньої щелепи. Геморагічний шок III ступеня. Допустити негайне виконання рішення у справі.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, до початку судового засідання надала до канцелярії суду заяву, у якій просила справу розглядати за її відсутності, заяву підтримує повністю.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явилася, до початку судового засідання надала до канцелярії суду заяву, у якій просила справу розглядати за відсутності їх представника відповідно до чинного законодавства.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, вважає, що заява ОСОБА_1 обґрунтована та підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд розглядає в порядку окремого провадження.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

З наданих заявником та досліджених у судовому засіданні доказів Судом установлено, що:

згідно копії паспорту громадянина України № НОМЕР_2 , виданого 03.09.2019 року органом №1436, - ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Маріуполь, Донецька область, Україна;

згідно копії довідки про реєстрацію місця проживання особи №01-141-2414, виданої 12.09.2019 року Відділом реєстрації місця проживання фізичних осіб Департаменту адміністративних послуг Маріупольської міської ради Донецької області, - місце проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 ;

згідно копії довідки Комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги» без № від 29.04.2022 року, - ОСОБА_2 , 1974 року народження, паспорт НОМЕР_2 , виданий 03.09.2019 року помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в Маріупольській міській лікарні швидкої медичної допомоги з діагнозом: МВТ. Осколкове проникне поранення грудної клітки зліва, гемоторакс. Осколкове поранення нижньої щелепи. Геморагічний шок ІІІ ступеня;

згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , виданого 21.10.1995 року виконкомом Старо-Кримської селищної ради м. Маріуполя Донецької області, - 21.10.1995 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 зареєстрували шлюб і після реєстрації шлюбу їм присвоєні прізвища ОСОБА_4 ;

згідно копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_4 , виданого 26.11.1996 року Іллічівським РВ Маріупольської ГУМВС України в Донецькій області, - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

згідно копії довідки №7709-7000460333 від 29.03.2022 року про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , а місце перебування зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 .

10.05.2022 року Вижницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вижницькому районі Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) розглянув документи, подані ОСОБА_1 , для державної реєстрації смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в Маріупольській міській лікарні швидкої медичної допомоги, та дійшов висновку, що ксерокопія довідки № б/н від 29.04.2022 року, виданої комунальним некомерційним підприємством «Маріупольської міської лікарні швидкої медичної допомоги», код ЄДРПОУ №01990660, за адресою: м. Маріуполь, 87506, вул. Бахмутська, 26а не відповідає документу встановленої форми №106/о.

Додатково повідомлено, що перевірено реєстр актів цивільного стану громадян на факт реєстрації смерті гр. ОСОБА_5 , 1974 р.н.- актовий запис про смерть не реєструвався.

Тому у проведенні державної реєстрації смерті на підставі пред`явлених документів відмовлено, що стало підставою для звернення з даною заявою до суду.

Відповідно ч.1 ст.17 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі:

1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою;

2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 року №545, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.10.2006 року за №1150/13024 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті» затверджено форму лікарського свідоцтва про смерть (форма №106/о).

Маріупольська міська територіальна громада Маріупольського району Донецької області Донецької області відноситься до Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 30 квітня 2022 року, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 25.04.2022 року №75 (у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 01.05.2022 року №82).

Аналіз наданих заявником та безпосередньо досліджених у судовому засіданні належних, достатніх, допустимих та достовірних доказів дає підстави для висновку, що:

чоловік заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Маріуполь, Донецька область, Україна, причина смерті: МВТ. Осколкове проникне поранення грудної клітки зліва, гемоторакс. Осколкове поранення нижньої щелепи. Геморагічний шок ІІІ ступеня;

отримати лікарське свідоцтво про смерть ОСОБА_2 встановленої форми №106/о у закладі охорони здоров`я чи судово-медичній установі за місцем смерті в м. Маріуполь Донецької області неможливо, оскільки зазначена територія України перебуває в тимчасовій окупації;

тому відповідно до п.1 ч.1 ст.17 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», неможливо провести державну реєстрацію смерті ОСОБА_2 органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті її чоловіка ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Маріуполь Донецької області, що надасть можливість заявнику отримати у органі державної реєстрації актів цивільного стану свідоцтво про державну реєстрацію актів цивільного стану про його смерть.

Підстав для негайного виконання рішення суд не вбачає, оскільки територія м. Маріуполь Донецької області не визначена Верховною Радою України тимчасово окупованою територією України.

На підставі ст.17 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», керуючись ст.ст.81, 258, 263-265, 268, 293, 294, 315, 318-319, 354, п.3 розділу XII «Прикінцеві положення» ЦПК України, Суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити, що громадянин України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: м. Маріуполь, Донецька область, Україна, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Маріуполь, Донецька область, Україна, причина смерті: МВТ. Осколкове проникне поранення грудної клітки зліва, гемоторакс. Осколкове поранення нижньої щелепи. Геморагічний шок ІІІ ступеня.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Роз`яснити, що відповідно до п.3 розділу XII «Прикінцеві положення» ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , місце перебування зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_5 .

Заінтересована особа Вижницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вижницькому районі Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), юридична адреса: м. Вижниця, вул. Січових Стрільців, 4в, Вижницький район, Чернівецька область, код ЄДРПОУ: 26593167.

Суддя Іван ПИЛИП`ЮК

Дата ухвалення рішення22.05.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104409865
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, заінтересована особа Вижницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вижницькому районі Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ

Судовий реєстр по справі —713/788/22

Рішення від 22.05.2022

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

Рішення від 09.05.2022

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні