Ухвала
від 18.05.2022 по справі 918/970/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"19" травня 2022 р.м. РівнеСправа №918/970/21

Господарський суд Рівненської області у складі судді Романюк Ю.Г., при секретарі судового засідання Рижій А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Мирогощанське" (вул. Загребля, 10, Мирогоща-Перша, Дубнівський район, Рівненська область, 35623, код ЄДРПОУ 38426216) про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Агро Трейд" (вул. Центральна, 10, с. Бережниця, Дубровицький район, Рівненська область, 34164, код ЄДРПОУ 41350294)

у судове засідання з`явилися представники:

- від кредитора: не з`явився;

- від боржника: не з`явився;

- розпорядник майна боржника: Мельник Ірина Анатоліївна;

- від заявника Адвокатського Бюро "Савонік та Партнери": не з`явився;

- від заявника Головного управління ДПС у Рівненській області: не з`явився;

- від заявника Товариства з обмеженою відповідальністю "Терра Крафт": адвокат Оніщук Є.О. (в режимі ВКЗ);

ВСТАНОВИВ:

03.11.2021 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Мирогощанське" звернулося до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Агро Трейд".

Ухвалою суду від 28.12.2021 року відкрито провадження у справі № 918/970/21 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Агро Трейд"; визнано вимоги кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю "Мирогощанське" у розмірі 9 988 449 грн. 30 коп., з яких 7 962 694 грн. 15 коп. - основний борг, 829 589 грн. 12 коп. - інфляційні збитки та 1 196 166 грн. 03 коп. - 3 % річних; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника до 16.06.2022 року; розпорядником майна призначено Мельник Ірину Анатоліївну; призначено попереднє засідання.

29.12.2021 року оприлюднено на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=67990v=27be381adct=3 про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Агро Трейд".

Ухвалою суду від 28.04.2022 року призначено розгляд справи у попередньому засіданні на 19.05.2022 року.

06.05.2022 року від представника заявника ТОВ "Терра Крафт" - адвоката Оніщука Є.О. надійшла заява про участь у судовому засідання в режимі відеоконференції.

Ухвалою суду від 10.05.2022 року заяву представника заявника ТОВ "Терра Крафт" - адвоката Оніщука Є.О. про участь у судовому засіданні 19.05.2022 року задоволено, постановлено провести дане судове засідання в режимі відеоконференції з представником заявника ТОВ "Терра Крафт" з використанням його власних технічних засобів за допомогою сервісу для проведення відеоконференцій "Easycon".

19.05.2022 року судом встановлено, що судом встановлено, що представники Товариства з обмеженою відповідальністю "Мирогощанське", боржника та заявників кредиторських вимог Адвокатського Бюро "Савонік та Партнери" та Головного управління ДПС у Рівненській області не забезпечили явку уповноважених представників у попереднє засідання, належним чином повідомлені про час, дату та місце його проведення, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень, а саме - ухвали суду від 28.04.2022 року.

16.03.2022 року від Адвокатського Бюро "Савонік та Партнери" надійшло клопотання про проведення попереднього засідання у справі № 918/970/21 без їх участі.

19.05.2022 року через систему "Електронний суд" від Головного управління ДПС у Рівненській області надійшло клопотання про проведення попереднього засідання у справі № 918/970/21 без їх участі.

Згідно з ч. 3 ст. 196 ГПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно з ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Зважаючи на те, що явка учасників справи обов`язковою не визнавалася та на норми ст. 202 ГПК України, господарський суд дійшов висновку про можливість проведення судового засідання 19.05.2022 року без участі представників Товариства з обмеженою відповідальністю "Мирогощанське", боржника та заявників кредиторських вимог Адвокатського Бюро "Савонік та Партнери" та Головного управління ДПС у Рівненській області.

Судом встановлено, що 01.03.2022 року від арбітражного керуючого Мельник І.А. надійшло клопотання про витребування доказів.

Господарський суд, розглянувши вказане клопотання розпорядника майна боржника, встановив наступне.

Розпорядник майна просить суд зобов`язати Головне управління статистики у Рівненській області надати копії всієї статистичної звітності в т. ч. і фінансової, яка подавалась до статистичного органу Товариством з обмеженою відповідальністю «Голден Агро Трейд» (34164, Рівненська обл., Дубровицький р-н, с. Бережниця, вул. Центральна, буд. 10, ЄДРПОУ 41350294) за період з 2018 по 2021 роки шляхом надсилання її копій на поштову та офіційну електронну адресу розпорядника майна ТОВ " Голден Агро Трейд " - арбітражного керуючого Мельник Ірини Анатоліївни.

В обгрунування означеного клопотання арбітражний керуючий Мельник І.А. вказує, що з метою отримання даної фінансової звітності, розпорядник майна звернулась з відповідним листом-запитом до Головного управління статистики в Рівненській області вих. № 02-01/20- 918/970/21-20 від 31.01.2022 року, в якому просила з метою виконання вимог КУзПБ підготувати та надати розпоряднику майна вказані документи щодо боржника за період з 2018 року по 2020 рік, та на останню звітну дату для можливості проведення аналізу фінансового - господарського стану боржника, у відповідності до методичних рекомендацій.

Також, подібного змісту лист було надіслано і на адресу боржника та його засновників.

Листом вих. № 21-10/861-22 від 09.02.2022 року Головне управління статистики в Рівненській області відмовило в наданні вказаної статистичної звітності посилаючись нате, що це є конфіденційна інформація. В свою чергу, відповідної статистичної звітності не було отримано і від боржника, так як дані звернення боржником були проігноровані.

Таким чином, з метою забезпечення отримання даної інформації, та проведення аналізу фінансово-господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках, з метою виявлення (за наявності) ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства відповідно до Методичних рекомендацій, розпорядник майна просить суд задовольнити вказане клопотання.

Господарський суд, розглянувши означене клопотання, дійшов висновку про його задоволення виходячи з такого.

Згідно з п. 1 ст. 44 КУзПБ під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації).

Частиною 3 ст. 44 КУзПБ визначено обов`язки розпорядника майна серед яких, зокрема, обов`язок:

1) вживати заходів для захисту майна боржника;

2) проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника;

3) виявляти (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства;

4) здійснювати розкриття кредиторам інформації щодо фінансового стану боржника та ходу провадження у справі;

5) не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі про банкрутство провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

Частиною 1 ст. 81 ГПК України визначено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Судом встановлено, що до клопотання про витребування доказів додано докази вжиття заходів для отримання від Головного управління статистики у Рівненській області необхідних документів розпорядником майна боржника самостійно, однак ним отримано відмову.

Суд враховує, що фінансовий аналіз проводиться з метою визначення фінансово-господарського стану підприємства на предмет наявності ознак можливості подальшого відновлення платоспроможності боржника, виявлення резервів підвищення ефективності виробництва та відновлення платоспроможності підприємства шляхом введення процедури санації, або підтвердження факту відсутності перспектив щодо подальшої роботи підприємства, та можливість проведення погашення вимог кредиторів виключно за рахунок продажу майна в процедури ліквідації підприємства. Результати даного аналізу є джерелом інформації для прийняття рішення на засіданні комітету кредиторів щодо подальшого етапу провадження у справі про банкрутство.

Господарський суд дійшов висновку про задоволення клопотання розпорядника майна боржника про витребування доказів, оскільки відсутність фінансово-бухгалтерських документів боржника унеможливлює належне виконання обов`язків розпорядника майна щодо проведення аналізу фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника, а також виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства тощо, передбачене ст.ст. 12, 44 Кодексу України з процедур банкрутства.

Однак при цьому суд дійшов висновку про зобов`язання Головного управління статистики у Рівненській області надати копії всієї статистичної звітності Товариства з обмеженою відповідальністю «Голден Агро Трейд» не шляхом надсилання її копій на поштову та офіційну електронну адресу розпорядника майна ТОВ " Голден Агро Трейд " - арбітражного керуючого Мельник Ірини Анатоліївни, а шляхом подання таких документів суду.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 42 ГПК України учасники справи мають право: ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень.

Відтак після надання Головним управлінням статистики у Рівненській області необхідних документів на виконання вимог даної ухвали суду, у арбітражного керуючого Мельник Ірини Анатоліївни є можливість ознайомитися з матеріалами та виготовити з них копії.

На підставі зазначеного, керуючись ст. 81 ГПК України, ст. 12, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234, 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання розпорядника майна Мельник Ірини Анатоліївни про витребування доказів задовольнити.

2. Витребувати у Головного управління статистики у Рівненській області (вул. Короленка, 7, м. Рівне, 33028; код ЄДРПОУ 02362061) у термін до 02.06.2022 року копії всієї статистичної звітності в т. ч. і фінансової, яка подавалась до статистичного органу Товариством з обмеженою відповідальністю «Голден Агро Трейд» (34164, Рівненська обл., Дубровицький р-н, с. Бережниця, вул. Центральна, буд. 10, ЄДРПОУ 41350294) за період з 2018 по 2021 роки.

Ухвала набирає законної сили року в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 235 ГПК України негайно після її оголошення 19.05.2022 року та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Романюк Ю.Г.

Суддя Романюк Ю.Г.

Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104429772
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Агро Трейд" (вул. Центральна, 10, с. Бережниця, Дубровицький район, Рівненська область, 34164, код ЄДРПОУ 41350294) у судове засідання з`явилися

Судовий реєстр по справі —918/970/21

Ухвала від 08.08.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 03.01.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні