Ухвала
від 17.05.2022 по справі 308/2874/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/2874/22

1-кс/308/1866/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2022 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Закарпатській області майора поліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні, відомості про яке 29.12.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021070000000422 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Закарпатській області майор поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, відомості про яке 29.12.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021070000000422, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, за погодженням з прокурором групи прокурорів у даному кримінальному провадженні ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у розпорядженні приватного нотаріуса Ужгородського міського нотаріального округу Закарпатської області ОСОБА_5 , а саме до реєстраційної справи № 62800743 по кредитному договору № 22 від 11.01.2022.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що в цих документах містяться вільні зразки почерку та підпису ОСОБА_6 , які необхідні для проведення судово-почеркознавчої експертизи у даному кримінальному провадженні.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву, у якій просив клопотання задовольнити та розглянути у його відсутності.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, тимчасовий доступ до яких просить надати сторона кримінального провадження у судове засідання не з`явилася, повідомлялася належним чином.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань підтверджено, що Головним управлінням Національної поліції в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке 29.12.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021070000000422, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період з 08.07.2021 по 23.07.2021 року в с. Минай Ужгородського району, ОСОБА_6 шляхом відвідування місця проживання потерпілого ОСОБА_7 , по АДРЕСА_1 , при неодноразових зустрічах та по мобільному зв`язку, знаючи, що потерпілий володіє грошовими коштами, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та караність, керуючись корисливим мотивом, спрямованим на особисте незаконне збагачення за рахунок чужих коштів, зловживаючи довірою, заснованою на особистих ділових відносинах з потерпілим ОСОБА_7 , шляхом обману, що виразилось у повідомленні останньому неправдивих відомостей та приховуванні обставин, запевнивши потерпілого у можливості прибутковості бізнесу, шахрайським шляхом отримав від потерпілого грошові кошти в суму 70 000 ЄВРО та 20 000 доларів США, чим самим завдав потерпілому матеріальну шкоду на загальну суму 2 806 356

гривень.

Крім цього, 13.07.2021 та 23.07.2021 ОСОБА_6 з метою доведення свого єдиного злочинного умислу на незаконне заволодіння грошовими коштами потерпілого до кінця, розуміючи, що бізнесу він не розпочне і кошти повертати потерпілому не збирається, з метою уникнення викриття потерпілим його злочинних дій, шляхом навіювання хибного враження потерпілому про свою доброчесність та виконання покладених перед ним зобов`язань, надав потерпілому письмову розписку та, завіривши власним підписом, надав потерпілому ОСОБА_7 рукописний документ із зазначенням терміну виконання взятих на себе зобов`язань про нібито повернення ним коштів.

У ході досудового розслідування, на підтвердження незаконних дій ОСОБА_6 про отримання ним коштів у потерпілого, останнім було надано органу досудового розслідування для дослідження розписку та бізнес план де міститься рукописний текст ОСОБА_6 .

Сьомого травня 2022 року по розписці та бізнес плану призначено судово-почеркознавчу експертизу, виконання якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На даний час з метою проведення судово-почеркознавчих експертиз, необхідно отримати вільні зразки підпису та почерку виконані ОСОБА_6 . Однак, отримати зразки почерку в останнього не являється можливим, оскільки він на даний час перебуває за межами України.

Окрім цього встановлено, що 11.01.2022 приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу, Закарпатської області ОСОБА_5 зареєстровано договір іпотеки № 22, де ОСОБА_6 виступаючи іпотекодавцем, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було надано валютний кредит ОСОБА_8 на суму 5 000 Євро.

Відповідно дост. 159 КПК України,тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч.ч. 5, 6ст. 163 КПК України,слідчий судя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Сторона кримінального провадження просить надати тимчасовий доступ до нотаріальної справи за договором про іпотеку № 22 від 11.01.2022 посвідченого приватним нотаріусом ОСОБА_5 з метою вилучення оригіналів документів, де містяться підписи та почерк ОСОБА_6 .

Підставою вважати, що зазначені документи перебувають або можуть перебувати у

розпорядженні даного нотаріуса є відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, згідно з якими приватний нотаріус ОСОБА_5 здійснював державну реєстрацію обтяження за даним договором іпотеки.

Документи, де міститься підпис та почерк ОСОБА_6 самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про нотаріат», нотаріальна таємниця - сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов`язки тощо.

За таких обставин, в силу п. 3 ч. 1 ст. 162 КПК України, заначені документи можуть містити відомості, які становлять нотаріальну таємницю.

Відомості, які містяться у документах, до яких просить надати тимчасовий доступ сторона кримінального провадження, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні. Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів неможливо.

Окрім цього, слідчий суддя вважає за необхідне надати розпорядження володільцю документів про надання можливості вилучення оригіналів документів, в яких містяться підписи та почерк ОСОБА_6 , оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів.

На підставі вищенаведеного слідчий суддя дійшов до висновку про те, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.40,131,132,159,163-165 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС відділу СУ ГУНП в Закарпатській області майору поліції глеба ОСОБА_9 тимчасовий доступ до нотаріальної справи за договором іпотеки № 22 від 11.01.2022, посвічденим приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень 62800743 від 11.01.2022, яка перебуває у розпорядженні приватного нотаріуса Ужгородського міського нотаріального округу Закарпатської області ОСОБА_5 за адресою АДРЕСА_2 .

Приватному нотаріусу Ужгородського міського нотаріального округу Закарпатської області надати можливість слідчому вилучити оригінали документів нотарілаьної справи, в яких містяться підписи та почерк ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів передбаченіст. 166 КПК України.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.05.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу104444017
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —308/2874/22

Ухвала від 22.07.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 22.07.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 08.07.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 08.07.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 17.05.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 17.05.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні