Ухвала
від 07.02.2022 по справі 752/22323/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/22323/19

Провадження №: 2/752/580/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.02.2022 року Голосіївський районний суд міста Києва,

у складі: головуючого по справі судді - Мазура Ю.Ю.

секретаря - Луценко А.В.,

за участю сторін:

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа: Звенигородська державна нотаріальна контора про визнання заповіту на нерухоме майно недійсним, -

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2019 року позивач звернувся до суду із позовом до ОСОБА_4 , третя особа: Звенигородська державна нотаріальна контора про визнання заповіту на нерухоме майно недійсним

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва Шкірая М.І. від 31.10.2019 відкрито провадження по справі ОСОБА_4 , третя особа: Звенигородська державна нотаріальна контора про визнання заповіту на нерухоме майно недійсним.

Згідно Розпорядження керівника апарату Голосіївського районного суду м. Києва № 408 від 16.06.2020 здійснено повторний автоматизований розподіл судової справи.

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 10.12.2020 клопотання представника позивача ОСОБА_3 - ОСОБА_1 про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа: Звенигородська державна нотаріальна контора про визнання заповіту на нерухоме майно недійсним - задоволено. Витребувано від Ватутінської міської державної нотаріальної контори (місцезнаходження: 20251, Черкаська обл., м. Ватутіне, вул. Зоряна, 18, корп. Б) належним чином завірену копію спадкової справи № 52/2019 від 12.10.2019 за № 64884988, заведену після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні представник позивача просив розглянути клопотання про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи. Пояснив, що ОСОБА_5 будучи особою похилого, після перенесення інсульту, при наявності ряду інших захворювань та відповідного вживання лікарських препаратів, керувати своїми діями та (або) розуміти їх значення як на момент виписки з лікарні так і через 11 днів після її виписки з лікарні, без відповідного висновку експерта, неможливо.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечувала проти задоволення клопотання про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи. Зазначила, що в разі задоволення клопотання представника позивача про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи, виклала свою думку і запитання, які необхідно поставити на вирішення експертів.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Звенигородська державна нотаріальна контора в судове засідання не з`явилась, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені в установленому законом порядку. Направили до суду лист, в якому зазначили, що проти задоволення позову не заперечують та покладаються на розсуд суду. Просять провести розгляд справи за відсутності їх представника.

Суд, дослідивши матеріали справи, вислухавши представника позивача, представника відповідача, з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи, вважає необхідним призначити посмертну судову-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно ч. 3 ст. 103 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом позову є визнання, вчиненого рідною сестрою позивача - ОСОБА_5 за два дні до смерті, недійсним заповіту щодо належного їй на праві приватної власності нерухомого майна, а саме Ѕ частини двокімнатної квартири АДРЕСА_1 та квартири, розташованої в АДРЕСА_2 .

Зі змісту частини 1 статті 84 вбачається, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У зв`язку з викладеним, суд приходить до висновку про необхідність витребування у Комунальному некомерційному підприємстві "Ватутінська міська лікарня Ватутінської міської ради" (код ЄДРПОУ: 05503680, вул. Чайковського, 11, м. Ватутіне, Черкаська обл., 20250) первинну медичну документацію (оригінал медичної карти хворої) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , 13.05.25019 - дата смерті, адреса реєстрації місця проживання на дату смерті - АДРЕСА_2 .

З огляду на наведене, для всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин справи необхідно призначити посмертну судово-психіатричну експертизу, а тому суд приходить до висновку про задоволення клопотання представника позивача та поставлення на вирішення експертів питання заявлені також і представником відповідача і призначення у справі посмертної судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст. ст. 103-109, 259-260 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника позивача ОСОБА_3 - ОСОБА_1 про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі № 752/22323/19 за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа: Звенигородська державна нотаріальна контора про визнання заповіту на нерухоме майно недійсним, посмертну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Київського міського центру судово-психіатричних експертиз (04080, місцезнаходження: м. Київ, вул. Кирилівська, 103-А).

На вирішення експертів поставити питання:

1.Чи могла ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що проживала за адресою: АДРЕСА_2 , з урахуванням перенесених та наявних захворювань, вживанням нею відповідних лікарських препаратів, усвідомлювати значення своїх дій, в тому числі, 11.05.2019 року, що є днем посвідчення заповіту на користь ОСОБА_4 , посвідченого Звенигородською державною нотаріальною конторою, зареєстрованого в реєстрі нотаріальних дій за № 961 та внесеного до Спадкового реєстру за № 64160488?

2.Чи могла ОСОБА_5 , з урахуванням перенесених та наявних захворювань, вживанням нею відповідних лікарських препаратів, керувати своїми діями, в тому числі, 11.05.2019 року, що є днем посвідчення заповіту на користь ОСОБА_4 , посвідченого Звенигородською державною нотаріальною конторою, зареєстрованого в реєстрі нотаріальних дій за № 961 та внесеного до Спадкового реєстру за № 64160488?

3.Чи могла ОСОБА_5 , з урахуванням перенесених та наявних в неї хвороб (в тому числі, через моторну афазію), вживанням нею відповідних лікарських препаратів, розмовляти (зрозуміло для оточуючих), самостійно висловлювати в голос своє бажання посвідчити оспорюваний заповіт, зачитати такий заповіт в голос (зрозуміло для оточуючих), в тому числі керувати вказаними діями 11.05.2019 року?

4.Чи міг лікуючий лікар померлої ОСОБА_5 , 1944 року народження, не враховувати положення Уніфікованого клінічного протоколу медичної допомоги «Інсульт ішемічний (екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована) медична допомога. Медична реабілітація», затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.2012 № 602 (далі - Уніфікований клінічний протоколу медичної допомоги), та без проведення нейровізуалізаційних досліджень головного мозку (КТ/МРТ) та ЕКГ померлій ОСОБА_5 , 1944 року народження, достеменно встановити діагноз - ішемічний інсульт?

5.Чи міг лікуючий лікар померлої ОСОБА_5 , 1944 року народження, не враховувати положення Уніфікованого клінічного протоколу медичної допомоги, та без проведення нейровізуалізаційних досліджень головного мозку (КТ/МРТ) та ЕКГ померлій ОСОБА_5 , 1944 року народження, достеменно встановити діагноз - ішемічний інсульт?

6.Чи міг лікуючий лікар померлої ОСОБА_5 , 1944 року народження, не враховувати положення Уніфікованого клінічного протоколу медичної допомоги, та без проведення нейровізуалізаційних досліджень головного мозку (КТ/МРТ) та ЕКГ померлій ОСОБА_5 , 1944 року народження, встановити діагноз - афазія?

7.Чи міг лікуючий лікар померлої ОСОБА_5 , 1944 року народження, не враховувати положення Уніфікованого клінічного протоколу медичної допомоги, та без проведення огляду та консультації наступних фахівців встановити діагноз ішемічний інсульт: фахівця з мовних порушень/логопеда; кардіолога; окуліста; нейрохірурга; психіатра?

8.Чи міг лікуючий лікар померлої ОСОБА_5 , 1944 року народження, встановити діагноз - правосторонній геміпарез, без врахування положень Уніфікованого клінічного протоколу медичної допомоги, та без обов`язкового проведення скринінгу або клінічного огляду, які дають підстави підозрювати когнітивні порушення, а також без огляду та оцінювання, яке проводять наступні спеціалісти: фахівець з мовних порушень/логопед; ерготерапевт; медичний психолог або нейропсихолог?

9.Чи міг лікуючий лікар померлої ОСОБА_5 , 1944 року народження, не враховувати положення Уніфікованого клінічного протоколу медичної допомоги, та без проведення огляду та консультації фахівця мовних порушень/логопеда, та без здійснення диференціальної діагностики афазії від інших комунікативних проблем, встановити діагноз - моторна афазія?

Витребувати у Комунальному некомерційному підприємстві "Ватутінська міська лікарня Ватутінської міської ради" (код ЄДРПОУ: 05503680, вул. Чайковського, 11, м. Ватутіне, Черкаська обл., 20250) первинну медичну документацію (оригінал медичної карти хворої) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , 13.05.25019 - дата смерті, адреса реєстрації місця проживання на дату смерті - АДРЕСА_2 .

Витрати за проведення експертизи покласти на ОСОБА_3 (РНОКПП: НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 , адреса проживання: АДРЕСА_4 , тел. НОМЕР_2 ; представник позивача: Степанчук Олена Миколаївна (адреса місця провадження діяльності: м. Київ, вул. Жилянська, 107, тел. НОМЕР_3 )

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 385, 384 КК України, зобов`язавши надати суду відомості про внесення до Державного реєстру атестованих судових експертів.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №752/22323/19, провадження у справі № 2/752/580/22.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання через Голосіївський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом 15 днів з дня проголошення.

Учасник справи, якому копія ухвали суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу не було подано протягом встановленого законом строку. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Ю.Ю. Мазур

Дата ухвалення рішення07.02.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104457196
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту на нерухоме майно недійсним

Судовий реєстр по справі —752/22323/19

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні