Ухвала
від 24.05.2022 по справі 921/213/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25 травня 2022 року м. ТернопільСправа №921/213/22

Суддя Стопник С.Г., розглянувши матеріали позовної заяви (вх.№243 від 20.05.2022)

за позовом Керівника Тернопільської окружної прокуратури (бульвар Т.Шевченка, 7, м.Тернопіль) в інтересах держави в особі:

1. Західного офісу Держаудитслужби, вул. Костюшка, 8, м. Львів;

2. Міністерства охорони здоров`я України, вул. Грушевського, 7, м. Київ;

3. Державної установи "Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України", вул. Федьковича, 13, м. Тернопіль

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР ГАЗ РЕСУРС", м.Київ, вул. Новокостянтинівська, будинок 13/10, офіс 201

про стягнення неправомірно отриманих грошових коштів сумі 53 334,69 грн

Встановив:

20.05.2022 до Господарського суду Тернопільської області надійшла позовна заява Керівника Тернопільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: 1. Західного офісу Держаудитслужби, м. Львів; 2. Міністерства охорони здоров`я України, м. Київ; 3. Державної установи "Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України", м. Тернопіль, до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР ГАЗ РЕСУРС", м. Київ, про стягнення неправомірно отриманих грошових коштів сумі 53 334,69 грн.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.05.2022 для розгляду справи №921/213/22 визначено суддю Стопника С.Г.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суддя дійшов висновку, що вказана позовна заява не підсудна Господарському суду Тернопільської області з наступних підстав.

Статтею 125 Конституції України закріплений один із принципів судочинства, відповідно до якого судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в частині 1 статті 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Згідно з приписами ч.1 ст.4 Господарського процесуального кодексу України (надалі ГПК України), право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

Правила визначення територіальної юрисдикції (підсудності) викладені у ст.ст. 27-30 ГПК України.

Так, за загальним правилом, відповідно до ст.27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При цьому, для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Загальне правило територіальної підсудності щодо пред`явлення позову за місцезнаходженням відповідача застосовується у випадку, коли інші правила підсудності не встановлені положеннями ГПК України.

Випадки визначення підсудності справ за вибором позивача передбачено статтею 29 ГПК України, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Звертаючись із даною позовною заявою до Господарського суду Тернопільської області, Керівник Тернопільської окружної прокуратури посилається на положення ч.5 ст.29 ГПК України, якою передбачено, що позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

При цьому, у позовній заяві вказується, що відповідно до п.1.2 Договору на закупівлю та постачання природного газу №13 від 27.02.2019, передача газу за Договором здійснюється на межах балансової належності об`єктів Споживача відповідно до актів розмежування ділянок обслуговування (далі - пункти призначення). ЕІС-код Споживача, перелік комерційних вузлів обліку газу визначається Сторонами в додатку 1 до Договору.

Відповідно до додатку 1 до Договору на закупівлю та постачання природного газу №13 від 27.02.2019 усі пункти призначення постачання газу розташовані в місті Тернопіль та Тернопільській області, у зв`язку з чим вважає, що місцем виконання Договору на закупівлю та постачання природного газу №13 від 27.02.2019 є м. Тернопіль та Тернопільська область, отже, дана справа належить до підсудності Господарського суду Тернопільської області.

З цього приводу, слід зазначити таке.

Відповідно до положень статті 532 Цивільного кодексу України місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться: за зобов`язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна; за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові; за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання; за грошовим зобов`язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов`язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов`язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов`язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов`язаних із зміною місця виконання; за іншим зобов`язанням - за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника.

За загальним правилом, місце виконання зобов`язання є договірною умовою та узгоджується сторонами у договорі. Місце виконання договору, у випадку його визначення сторонами у договорі, є однією з умов договору, що зумовлює обов`язок виконання договору саме у погодженому сторонами місці.

Правила ч.5 ст.29 ГПК України застосовуються до зобов`язань, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

Предметом спору у даній справі є стягнення з відповідача (ТОВ "УКР ГАЗ РЕСУРС") 53 334,69 грн неправомірно отриманих грошових коштів, сплачених на підставі нікчемної додаткової угоди №3 від 21.05.2019 до Договору про закупівлю та постачання природного газу №13 від 27.02.2019.

За умовами вказаного правочину Постачальник (ТОВ "УКР ГАЗ РЕСУРС") зобов`язався поставити Споживачу (Державній установі "Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України") природний газ у необхідних для споживача об`ємах (обсягах), а Споживач зобов`язався своєчасно оплачувати постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені договором.

В той же час, даний господарський спір не стосується факту виконання зобов`язань по поставці природного газу за Договором про закупівлю та постачання природного газу №13 від 27.02.2019. Предметом спору є стягнення коштів з відповідача.

Зі змісту вказаного вище правочину та додаткових угод до нього не вбачається, що сторонами визначено місце виконання зобов`язань за договором, зокрема щодо розрахунків за ним; умови договору та додаткових угод не містять посилання на особливості, через які їх (в частині проведення розрахунків) можна виконувати лише в певному місці (Тернопіль, Тернопільська область).

З огляду на вищенаведене, суд дійшов висновку, що підсудність даного спору слід визначати за правилами ч.1 ст.27 ГПК України - за місцезнаходженням відповідача.

При цьому, твердження прокурора про можливість застосування до спірних правовідносин приписів частини 5 статті 29 ГПК України, суд вважає необґрунтованими.

Ухвалення рішення з порушенням правил інстанційної або територіальної юрисдикції є підставою для скасування судового рішення, прийнятого за результатами вирішення судового спору.

З матеріалів справи вбачається, що місцезнаходженням ТОВ "УКР ГАЗ РЕСУРС" є: вул. Новокостянтинівська, будинок 13/10, офіс 201, м. Київ. Отже, справу слід передати за належною територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Відповідно до ч.3 ст.31 ГПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті (справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду), здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Спори між судами щодо підсудності не допускаються (ч.6 ст.31 ГПК України).

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.86, 27, 29-31, 202, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Матеріали справи №921/213/22 за позовом Керівника Тернопільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: 1. Західного офісу Держаудитслужби, м. Львів; 2. Міністерства охорони здоров`я України, м. Київ; 3. Державної установи "Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України", м. Тернопіль, до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР ГАЗ РЕСУРС", м. Київ, про стягнення неправомірно отриманих грошових коштів сумі 53 334,69 грн - передати за підсудністю до Господарського суду міста Києва (вулиця Богдана Хмельницького, 44В, Київ, 01054).

2. Копії ухвалу направити учасникам справи.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею (25.05.2022) та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду у порядку та строки, визначені статтями 254-259 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя С.Г. Стопник

Дата ухвалення рішення24.05.2022
Оприлюднено28.06.2022
Номер документу104476731
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/213/22

Постанова від 07.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Рішення від 07.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 27.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 24.05.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні