Постанова
від 04.05.2022 по справі 445/589/21
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 445/589/21 Головуючий у 1 інстанції: П.В

Провадження № 22-ц/811/3548/21 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р.В.

Категорія: 76

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2022 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Савуляка Р.В.,

суддів: Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І.,

за участі секретаря: Савчук Г.В.,

з участю представника ОСОБА_1 адвоката Єрохіна В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за апеляційною скаргою Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області на рішення Золочівського районного суду Львівської області від 02 вересня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області, ОСОБА_2 про скасування наказу та поновлення на роботі,-

ВСТАНОВИЛА:

У березні 2021 року ОСОБА_1 звернувся з позовом до Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області, ОСОБА_2 про скасування наказу, поновлення на роботі та виплату заробітної плати за час вимушеного прогулу.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що 06 травня 2003 року Відділом освіти Золочівської райдержадміністрації у Львівській області він був прийнятий на посаду директора районного дитячого будинку «Рідний дім», який знаходиться в с. Сасів Золочівського району Львівської області.

20 квітня 2016 року був звільнений із займаної посади, у зв`язку з обранням на посаду голови Золочівської районної ради Львівської області.

У зв`язку із припиненням повноважень депутата районної ради, 02 грудня 2020 року його було звільнено із посади голови Золочівської районної ради.

Після звільнення його з посади голови районної ради, 15 січня 2021 року він звернувся до Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради, якій після реорганізації адміністративних органів в Україні належить дитячий будинок «Рідний дім» в с. Сасів Золочівського району, відносно надання йому попередньої посади з 01 лютого 2021 року згідно чинного законодавства.

Відповідач 04 лютого 2021 повідомив його, що наказом відділу освіти Золочівської РДА №292-к від 30 грудня 2020 ОСОБА_2 , яка тимчасово виконувала обов`язки директора дитячого будинку «Рідний дім» на час роботи позивача на займаній посаді, було переведено на посаду директора цього дитячого будинку з 30 грудня 2020 року на постійній основі.

Позивач вважав, що такі дії відповідача суперечать ст.33 Закон України «Про статус депутатів місцевих рад», оскільки з ОСОБА_2 можна було укладати тільки строковий трудовий договір.

Крім того, чинним законодавством не передбачена відмова у поновленні на роботу, якщо на цю посаду прийнято іншого працівника постійно.

З врахуванням зазначених обставин ОСОБА_1 на підставі п.6 ст.40 ст.ст.118, 233, 235 КЗпП України, ст.33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», ст.55 Закону України «Про місцеве самоврядування» просив:

скасувати наказ відділу освіти Золочівської райдержадмінітсрації Львівської області №292-к від 20 вересня 2021 року про переведення ОСОБА_2 на посаду директора районного дитячого будинку «Рідний дім» с. Сасів Золочівського району Львівської області, який в даний час належить відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області, та розірвати з нею трудовий договір;

поновити його на посаді директора районного дитячого будинку «Рідний дім» с. Сасів Золочівського району Львівської області після закінчення роботи на виборній посаді з 01 лютого 2021 року;

зобов`язати Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області виплатити йому заробітну плату за вимушений прогул з 01 лютого 2021 року.

У подальшому 11 серпня 2021 року ОСОБА_1 подав заяву про зміну предмета позову і просив:

визнати протиправною бездіяльність Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області щодо ненадання йому попередньої роботи (посади), або іншої рівноцінної роботи;

поновити його на посаді директора районного дитячого будинку «Рідний дім» с. Сасів Золочівського району Львівської області після закінчення роботи на виборній посаді з 01 лютого 2021 року;

стягнути з відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області втрачений заробіток за час вимушеного прогулу з 01 лютого 2021 року по день прийняття рішення по справі, враховуючи відомості довідки №01-29/443 (а.с.1-4;83-84).

Ухвалою Золочівського районного суду Львівської області від 18 серпня 2021 року заяву ОСОБА_1 про зміну предмету позову залишено без розгляду(а.с.89-90)

Ухвалою Золочівського районного суду Львівської області від 26 серпня 2021 року провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області, ОСОБА_2 , в частині позовної вимоги до ОСОБА_2 про скасування наказу відділу освіти Золочівської райдержадміністрації Львівської області № 292-к від 30 грудня 2020 про переведення ОСОБА_2 на посаду директора районного дитячого будинку «Рідний дім» та розірвання з нею трудового договору закрито, у зв`язку з відмовою позивача від позову в цій частині позовних вимог (а.с.101).

Оскаржуваним рішенням Золочівського районного суду Львівської області від 02 вересня 2021 року позов задоволено.

Поновлено ОСОБА_1 на посаді директора Дитячого будинку «Рідний дім» Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області (ЄДРПОУ 26361639) після закінчення роботи на вивиборній посаді з 01 лютого 2021 року.

Зобов`язано Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області (ЄДРПОУ 43978239) виплатити ОСОБА_1 заробітну плату за вимушений прогул з 01 лютого 2021 року по 01 серпня 2021 включно.

Стягнуто з Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області (ЄДРПОУ 43978239) на користь держави 908,00 грн. судового збору.

Рішення суду оскаржив Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області.

В апеляційній скарзі посилається на те, що 27 листопада 2020 року відбулась сесія Золочівської міської ради, на якій було прийнято рішення про створення відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради. В положенні про Відділ освіти не зазначено про правонаступництво.

Крім цього, рішенням Золочівської міської ради від 22 грудня 2020 року було надано згоду на безоплатне прийняття бюджетних установ, закладів та їх майна із спільної власності територіальних громад Золочівського району Львівської області у комунальну власність Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області, в якому теж не зазначено про правонаступництво.

ОСОБА_2 була переведена на постійне місце праці згідно наказу Відділу освіти Золочівської РДА №292-к від 30 грудня 2020 року, який був роботодавцем для керівника. В той же час, коли функції роботодавця перейшли вже у відділ з питань освіти, молодів і спору Золочівської міської ради, ОСОБА_2 працювала на посаді директора на постійній основі. Отже, Відділ освіти Золочівської міської ради не мав законного права скасувати наказ іншої юридичної особи.

Просить рішення Золочівського районного суду Львівської області від 02 вересня 2021 року скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника ОСОБА_1 адвоката Єрохіна В.В. на заперечення апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення у межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення, а рішення Золочівського районного суду Львівської області від 02 вересня 2021 року скасуванню на підставі пп.1-3 ч.1 ст.376 ЦПК України з ухваленням нового рішення по справі.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що та обставина, що на момент закінчення повноважень ОСОБА_1 як голови Золочівської районної ради посада, яку він обіймав до обрання на виборну посаду в дитячому будинку «Рідний дім», не є вакантною, не може бути перешкодою для надання йому попередньої посади (роботи).

Також суд першої інстанції дійшов висновку, що зміна органу управління дитячого будинку «Рідний дім» не може бути підставою для відмови позивачу у призначенні на посаду директора вказаного закладу, оскільки посада, яку обіймав ОСОБА_1 , до обрання його на виборну посаду, збереглася саме у цьому закладі (дитячому будинку «Рідний дім»), який має статус юридичної особи.

З такимвисновком судупогодитися неможна ізнаступних підстав.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Згідно з ч. 1 ст. 51 КЗпП України держава гарантує працездатним громадянам, які постійно проживають на території України, зокрема,правовий захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи.

Відповідно до статті 118 КЗпП України, працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах, а також у партійних, профспілкових, комсомольських, кооперативних та інших громадських організаціях, надається після закінчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а при її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації.

Відповідно до абзацу 1 частини другої статті 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації.

Судом та матеріалами справи встановлено, що 06 травня 2003 року ОСОБА_1 був призначений на посаду директора районного дитячого будинку «Рідний дім» відділу освіти Золочівської райдержадміністрації.

20 квітня 2016 року ОСОБА_1 було звільнено із посади директора районного дитячого будинку «Рідний дім» Відділу освіти Золочівської райдержадміністрації, у зв`язку з обранням його на посаду голови Золочівської районної ради на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП.

21 квітня 2016 року позивача обрано головою Золочівської районної ради.

У зв`язку з припиненням повноважень депутатів районної ради, 02 грудня 2020 року ОСОБА_1 звільнено з посади голови Золочівської районної ради.

Також 27 листопада 2020 року відбулась сесія новообраної Золочівської міської ради, на якій було прийнято рішення про створення Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради.

24 грудня 2020 року створено нову юридичну особу - Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради та затверджено Положення про Відділ (надалі Відділ освіти). Усі заклади освіти, які були у підпорядкуванні Відділу освіти Золочівської РДА з правами та обов`язками з 04 січня 2021 року були передані у підпорядкування Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради. Відповідно до Положення про Відділ освіти, рішенням Золочівської міської ради були делеговані повноваження Відділу освіти роботодавця для керівників підпорядкованих закладів освіти.

У той же час, згідно наказу Відділу освіти Золочівської РДА №292-к від 30 грудня 2020 року ОСОБА_2 , директора районного дитячого будинку «Рідного дому» на час перебування на виборній посаді голови Золочівської районної ради ОСОБА_1 , у зв`язку з відсутністю звернення ОСОБА_1 про вихід на роботу після припинення повноважень голови та оформлення ним пенсії за вислугою років, переведено з 30 грудня 2020 року на посаду директора районного дитячого будинку «Рідного дому» на постійно.

Підстава: заява ОСОБА_2 від 30 грудня 2020 року (а.с.8).

15 січня 2021 року ОСОБА_1 звернувся у Відділ освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради в якій просив поновити його на посаді директора районного дитячого будинку «Рідний дім» з 01 лютого 2021 року, який, на той час, вже перебував у підпорядкуванні Золочівської міської ради (а.с.38).

Листом від 04 лютого 2021 року №01-29/53 відповідач повідомив ОСОБА_1 , що у зв`язку з тим, що позивач отримує пенсію за вислугу років, наказом Відділу освіти Золочівської РДА №292-к від 30 грудня 2021 року ОСОБА_2 було переведено на посаду директора районного дитячого будинку «Рідний дім» з 30 грудня 2020 року на постійно (а.с.7)

Згідно розпорядження Золочівської районної державної адміністрації №9 від 25 січня 2021 року припинено юридичну особу Відділ освіти Золочівської РДА.

Створено комісію з ліквідації Відділу освіти Золочівської РДА (а.с.61).

Отже, на час звернення ОСОБА_1 із заявою у Відділ освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради від 15 січня 2021 року про поновлення його на посаді директора районного дитячого будинку «Рідний дім», такий (дитячий будинок), вже перебував у підпорядкуванні Золочівської міської ради, а його директор ОСОБА_2 була призначена на постійно, згідно наказу Відділу освіти Золочівської РДА №292-к від 30 грудня 2020 року.

Обговорюючи питання гарантій, встановлених ст.118 КЗпП України та абз.2 ч.1 ст.33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», колегія зазначає, що за законом встановлено не гарантію поновлення працівника (звільненого з роботи у зв`язку з переходом на виборну посаду) на попередній посаді, а визначено гарантію, саме надання попередньої роботи (посади), а за її відсутності іншої рівноцінної роботи (посади) на тому самому, або за згодою особи, на іншому підприємстві, установі, організації.

Під відсутністю попередньої роботи (посади) слід розуміти не тільки припинення існування такої посади на підприємстві взагалі, а й, у тому числі, неможливість її надання через зайнятість працівником по безстроковому трудовому договору, оскільки трудовий договір, укладений на невизначений строк, із зазначеним працівником не може бути розірваний з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

На даний час, як встановлено вище, посаду директора районного дитячого будинку «Рідний дім» Золочівської міської ради займає ОСОБА_2 , з якою 30 січня 2020 року укладено безстроковий трудовий договір, орган управління дитячого будинку змінений, то й відсутні підстави як для її ( ОСОБА_2 ) звільнення з роботи так і підстави для поновлення ОСОБА_1 на вказаній посаді.

Крім того, наказом Золочівської районної державної адміністрації №139/к від 30 липня 2021 року ОСОБА_1 призначено на посаду заступника начальника відділу освіти, охорони здоров`я, культури та спорту райдержадміністрації з 02 серпня 2021 року, на якій він працює по даний час(а.с.103).

Оскільки відсутні правові підстави для поновлення ОСОБА_1 на попередній роботі (посаді), останній працює на рівноцінній роботі в органах державної адміністрації, то й немає підстав для задоволення його позову.

Зазначених обставин не врахував суд першої інстанції та дійшов помилкового висновку про задоволення позову.

З урахуванням вищезазначеного апеляційна скарга Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області підлягає до задоволення, рішення Золочівського районного суду Львівської області від 02 вересня 2021 року скасуванню на підставі пп.1-3 ч.1 ст.376 ЦПК України з ухваленням нового судового рішення про відмову у задоволенні позову ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст., 367, 368, п.2 ч.1 ст.374, ст.ст.376, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області задовольнити.

Рішення Золочівського районного суду Львівської області від 02 вересня 2021 року скасувати та ухвалити нове рішення.

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області, ОСОБА_3 про скасування наказу та поновлення на роботі відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Відділу з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Львівської області 1362 гриві судових витрат.

Постанова апеляційногосуду набираєзаконної силиз дняїї прийняття,але можебути оскарженоюу касаційномупорядку шляхомподачі касаційноїскарги безпосередньодо судукасаційної інстанціїпротягом тридцятиднів здня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 27 травня 2022 року.

Головуючий: Савуляк Р.В.

Судді: Мікуш Ю.Р.

Приколота Т.І.

Дата ухвалення рішення04.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104502355
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —445/589/21

Постанова від 09.11.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 14.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 04.05.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 04.05.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Рішення від 02.09.2021

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Пилип'як П. В.

Рішення від 02.09.2021

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Пилип'як П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні