Ухвала
від 24.05.2022 по справі 910/12126/21
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"25" травня 2022 р. Справа№ 910/12126/21

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Коротун О.М.

суддів: Майданевича А.Г.

Гаврилюка О.М.

за участю секретаря судового засідання Салій І.О.,

за участю представників позивача та відповідача згідно з протоколом судового засідання від 25.05.20.2022

за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВД-Комплект»

на рішення Господарського суду міста Києва від 15.12.2021 (повний текст складено 28.12.2021)

у справі №910/12126/21 (суддя Баранов Д.О.)

за позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВД-КОМПЛЕКТ»

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Приватного підприємства «Аудиторська консалтингова компанія «Міжнародний стандарт»

про зобов`язання проведення аудиту фінансової звітності товариства та надання документів,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.12.2021 позовні вимоги задоволено частково. Зобов`язано ТОВ «ТВД-Комплект» забезпечити ПАТ «Аудиторська консалтингова компанія «Міжнародний стандарт» можливість проведення аудиторської перевірки фінансової звітності ТОВ «ТВД-Комплект» за 2019-2020 звітні роки на вимогу його учасника ОСОБА_1 , протягом 10 днів з дати набрання судовим рішенням законної сили. Зобов`язано ТОВ «ТВД-Комплект» надати ППП «Аудиторська консалтингова компанія «Міжнародний стандарт належним чином засвідчені копії документів ТОВ «ТВД-Комплект» відповідно до визначеного у договорі про надання аудиторських послуг від 01.06.2021 № 01/06/21-Д обсягу аудиторських послуг та доступу до всієї іншої інформації та документів, які є необхідними для проведення аудиторської перевірки річної фінансової звітності товариства за 2019-2020 звітні роки, згідно з переліком.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду, ТОВ «ТВД-Комплект» звернулося з апеляційною скаргою, у якій просить скасувати оскаржуване рішення в частині задоволених вимог та постановити в цій частини нове рішення про відмову в задоволенні позову, в частині відмови в задоволенні позовних вимоги - рішення залишити без змін. Також у скарзі було заявлено клопотання про витребування доказів, а саме - засвідчену копію повідомлення Адвокатського об`єднання «Дега Партнерс» до Державної податкової служби України чи її територіальних органів про прийняття на роботу ОСОБА_2 .

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 31.01.2022 було відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ТОВ «ТВД-Комплект» на рішення Господарського суду міста Києва від 15.12.2021. Справу призначено до розгляду на 21.02.2022.

18.02.2022 до суду апеляційної інстанції від позивача надійшов відзив на апеляційну скаргу в строк, встановлений судом та з доказами надсилання іншими учасниками справи. У відзиві на апеляційну скаргу сторона також заперечила проти клопотання про витребування доказів.

Розгляд справи 21.02.2022 не відбувся у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності судді-доповідача.

Справа розглядалася різними складами суду.

Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» №64/2022 від 24.02.2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Надалі Указами Президента України від 14.03.2022 № 133/2022, затвердженим Законом України від 15.03.2022 року № 2119-ІХ, від 18.04.2022 № 259/2022, затвердженим Законом України від 21.04.2022 року № 2212-ІХ та від № 341/2022 від 17.05.2022, затвердженим Законом України від 22.05.2022 № 2263-IX, продовжувався строк запровадженого воєнного стану, зокрема, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25.05.2022 строком на 90 діб.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.04.2022 справу призначено до розгляду на 25.05.2022.

04.05.2022 до суду апеляційної інстанції від представника позивача надійшло клопотання про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів через систему відеоконференцзв`язку «EasyCon». Указане клопотання було задоволено судом, про що повідомлено представника сторони.

У судове засідання 25.05.2022 з`явилися представники позивача та відповідача. Представник позивача приймав участь в засіданні в режимі відеоконференції. Представник третьої особи у судове засідання не з`явився. Третя особа була повідомлена про дату та час судового засідання засобами електронного зв`язку (на електронну пошту, наявну в матеріалах справи).

За приписами ч. 1, 2, 3 ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Заявляючи клопотання про витребування доказів, скаржник вказує про необхідність витребування у фіскального органу інформацію про офіційне оформлення адвоката в адвокатському об`єднанні. Запитувану інформацію заявнику фіскальний орган не надав.

Заперечуючи проти вказаного клопотання, позивач зазначив, що суд першої інстанції обґрунтовано відмовив в його задоволенні.

Відповідно до ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

З матеріалів справи вбачається, що скаржник заявляв відповідне клопотання у суді першої інстанції, однак в його задоволенні було відмовлено з підстав його необґрунтованості.

Як вбачається із заявленого клопотання, скаржник фактично просить витребувати у фіскального органу інформацію про офіційне працевлаштування адвоката в адвокатському об`єднанні, обґрунтовуючи свою вимогу ст. 24 Кодексу законів про працю України.

Правові засади і гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці визначаються Кодексом законів про працю України. Глава ІІ і ІІІ Кодексу законів про працю України визначають порядок, умови особливості укладення колективного та трудового договору.

Аналіз заявленої у клопотанні вимоги свідчить про те, що заявник намагається витребувати докази щодо дотримання вимог трудового законодавства стосовно працевлаштування адвоката. Однак, заявником не наведено обставин, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати по суті заявлених позовних вимог, що виключає можливість задоволення такого клопотання. Відповідно, суд апеляційної інстанції відмовляє у задоволенні вказаного клопотання.

Крім того, представник скаржника у судовому засіданні зазначив, що не отримав відзиву на апеляційну скаргу, оскільки останній було надіслано не за адресою для листування, у зв`язку з чим заявив усне клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату. Представник скаржника у судовому засіданні зняв копії (фотокопії) з відзиву на апеляційну скаргу.

До основних засад господарського судочинства, зокрема, віднесено здійснення змагальність сторін та рівність всіх учасників (ст. 2, 7, 13 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 216 ГПК України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу. Якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження фактичних обставин справи, беручи до уваги, необхідність забезпечити права та інтереси усіх учасників справи, зокрема, права скаржника на ознайомлення з відзивом на апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга не може бути розглянута в даному судовому засіданні, а її розгляд підлягає відкладенню.

Також, ураховуючи клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, наступне засідання підлягає проведенню у відповідному режимі.

Керуючись ст. 7, 13, 216, 80, 81, 234, 269 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВД-Комплект» про витребування доказів - відмовити.

2. Відкласти розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВД-Комплект» на рішення Господарського суду міста Києва від 15.12.2021 на 15.06.2022 о 11 год. 00 хв. (засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1А, зал судових засідань № 13).

Розгляд справи призначити в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

3. Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез`явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою для розгляду справи. Явка в судове засідання не є обов`язковою.

Ухвала набирає законної сили негайно та не підлягає оскарженню.

До уваги учасників судового процесу!

Суди продовжують працювати. Проте в умовах воєнного стану проведення відкритих судових засідань з викликом сторін має певні особливості щодо належного повідомлення учасників процесу про час та місце судових засідань, явки до суду та забезпечення безпеки відвідувачів. Неявка представників будь-якої із сторін з невідомих причин може завадити своєчасному розгляду справи навіть за умови явки представників інших сторін.

Просимо дотримуватися процесуальних норм та ставитися при цьому з повагою до інших учасників справи:

- максимально реалізувати право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, передбачене статтею 197 Господарського процесуального кодексу України;

- за відсутності нагальної потреби в участі в судовому засіданні в приміщенні Північного апеляційного господарського суду подати клопотання про розгляд справи без участі учасників справи;

- за наявності потреби в участі в судовому засіданні в приміщенні Північного апеляційного господарського суду повідомити про це суд.

Про свій вибір просимо завчасно повідомити суд поштою чи в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису на електронну адресу суду (inbox@anec.court.gov.ua) або використати для цього підсистему Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд».

Головуючий суддя О.М. Коротун

Судді А.Г. Майданевич

О.М. Гаврилюк

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.05.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104514905
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —910/12126/21

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

Постанова від 16.08.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 27.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

Ухвала від 25.07.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 17.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

Постанова від 05.07.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 24.05.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 11.04.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 31.01.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні