Ухвала
від 29.05.2022 по справі 700/95/22
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/95/22

Провадження № 2/700/100/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2022 року Лисянський районний суд Черкаської області

у складі: головуючого судді Пічкура С.Д.,

за участю секретаря судового засідання Кравець І.О.,

розглянувши усудовому засіданнів смт.Лисянка цивільнусправу №700/95/22провадження №2/700/100/22за первіснимпозовом ОСОБА_1 до ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі, про захист прав споживача та за зустрічним позовом ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі до ОСОБА_1 про стягнення збитків завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ),

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі, про захист прав споживача.

Крім того, ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення збитків завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) у суму 35046,33 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що 07 грудня 2021 року складено акт №000574 про порушення позивачем Правил роздрібного ринку електричної енергії п.8.4.2. В акті про порушення вказано, що позивач самовільно підключився до електричної мережі, що не є власністю оператора системи розподілу електричної електроенергії, тобто ПАТ «Черкасиобленерго». Вказане підключення проведено не позивачем, а електриком ОСОБА_2 дана електроенергія обліковувалася, але не квартирним лічильником, а загальним лічильником ЖБК, отже оплачувалася, що вказує на відсутність самого факту крадіжки електроенергії, що підтверджується даними довідки ЖБК та показом свідка. Вказані обставини комісія не врахувала та безпідставно і необґрунтовано прийняла рішення про нарахування позивачеві 35046 грн 33 коп.

У зв`язку з вказаними обставинами, позивач просить суд визнати і скасувати рішення у формі протоколу засіданні комісії з розгляду актів про порушення №000674 від 25.01.2022 року комісією відповідача щодо нарахування позивачеві 35046 грн. 33 коп.

Зі сторони відповідача надано відзив на позовну заяву за змістом якої відповідач повністю заперечував проти заявлених вимог. Вказано, що позивач 25.01.2022 року отримав протокол №000574 від 25.01.2022 року, засідання комісії з розгляду акту про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії ( далі ПРРЕЕ) №000574 від 07.12.2021 року. Разом із протоколом ним було отримано рахунок №27-1-5/13 на суму 35046, 33 грн. за нарахування по акту про порушення та розрахунок недорахованої електроенергії за період 07.06.2021 року по 07.12.20222 року. Рішення комісії вважає з розгляду акту про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії №000574 від 25.01.2022 року є правомірним.

Крім того ПАТ «Черкасиобленерго»,в особіЛисянської філіїВСП Звенигородськіелектричні мережі звернулося досуду іззустрічною позовноюзаявою до ОСОБА_1 про стягненняна їхкористь 3506грн.33коп.збитків та2481грн 00витрат посплаті судовогозбору. Заявлена зустрічна вимога обґрунтована тим що Відповідачем вчинено самовільне підключення електропроводки до електричної мережі, що не є власністю оператора системи розподілу (позивача) поза розрахунковими приладами обліку електричної мережі, без зриву пломб, з порушенням схеми обліку шляхом підключення електропроводки на ділянці між межою розподілу та приладом (засобом) обліку, таким чином спожита електроенергія не обліковувалася та не сплачувалася.

Позивач у судове засідання не з`явився, просив про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просяв їх задовольнити, зустрічний позов не визнає.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою, в якій просить розглянути справу без його участі позовні вимоги не визнає. Зустрічний позов підтримує повністю та просив задовольнити в повному обсязі.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України,у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Матеріалами справи встановлено, що ПАТ «Черкасиобленерго»,в особіЛисянської філіїВСП Звенигородськіелектричні мережі постачає електричну енергію за адресою: АДРЕСА_1 де проживає ОСОБА_1 .

Статтею 714 ЦК України, визначено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечувати безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Так, 07.12.2021 при проведенні перевірки дотримання вимог ПРРЕЕ працівниками Лисянської філії встановлено факт розкрадання електричної енергії і порушення вимог п 8.4.2. пп.7 «Правил роздрібного ринку електричної енергії» затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 ОСОБА_1 про складений відповідний акт №00574 від 07.12.2021 року, який був підписаний Відповідачем (за зустрічним позовом) без зауважень.

Самовільне підключення - несанкціоноване (непогоджене) оператором системи підключення (у тому числі після відключення) електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що є підставою для оформлення акта про порушення та визначення обсягу необлікованої електричної енергії внаслідок такого підключення, що передбачено п.1.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Згідно пп.7 п.8.4.2 вказаних Правил, визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень: 7)самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку.

Відповідно до п.п.4 п.5.1.1. ПРРЕЕ, оператор системи має право на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності, вимірювання показників якості електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки вимірювання та/або точки обліку відповідно до умов укладених договорів, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку та умов договору, виконання інших робіт відповідно до договору.

Згідно з п.8.2.5. ПРРЕЕ, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Акт про порушення складається представниками оператора системи.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням: меж балансової належності; перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення; номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення; фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Споживачі, представники оператора системи, інші особи, присутні при перевірці, під час здійснення перевірки електроустановок мають право здійснювати фото - та відеозйомку для фіксації виявлених порушень та/або відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення, про що зазначається в акті про порушення.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

Згідно п.8.2.6 ПРРЕЕ, на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

25.01.2022 відбулося засідання комісії з розгляду акту про порушення №0000574 від 07.12.2021, на якому встановлено, що споживач на об`єкті: АДРЕСА_1 , порушив «Правила роздрібного ринку електричної енергії», та прийнято рішення провести нарахування згідно глави 8.4 «Правил роздрібного ринку електричної енергії», за період з 07.06.2021 року по 07.12.2022 року., що становить за не обліковану електричну енергію 7287 кВт*год .Сума збитків склала 35046,33 грн.

Відповідно до ч.1ст.77 Закону України «Про ринок електричної енергії», учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Згідно п.4 ч.2ст.77 Закону України «Про ринок електричної енергії», правопорушенням на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Частиною 1ст.509 ЦК України передбачено, що Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання виникають з підстав, встановленихстаттею 11 цього Кодексу. Відповідно п.1 ч.2ст.11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини, що передбачено ч.2ст.509 ЦК України.

Згідно ч.1ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно дост.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 ЦК України, передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Згідност.322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.2ст.625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Позивачем ОСОБА_1 не доведено порушення його прав як споживача електричної енергії з боку ПАТ «Черкасиобленерго». Акт про порушення підписаний ним без зауважень, доказів протилежного та вини третіх осіб у несанкціонованому підключенні суду не надано.

Таким чином, з`ясувавши повно і всебічно обставини справи, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 до ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі, про захист прав споживача не підлягає задоволенню.

Зустрічний позов ПАТ «Черкасиобленерго»,в особіЛисянської філіїВСП Звенигородськіелектричні мережі до ОСОБА_1 про стягнення збитків завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) у суму 35046,33 грн, підлягає частковому задоволенню з вказних вище підстав, проте суд вважає за можливе зменшити розмір заподіяної шкоди на підставі ч. 4 ст. 1193 ЦК України.

Крім цього, визначаючи розмір заподіяної шкоди шляхом безоблікового споживання електричної енергії, суд враховує відомості про споживання електричної енергії спожвиачем ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 за особовим рахунок НОМЕР_1 наданих ТОВ «Черкасиенергозбут», за яким середнє місячне споживання електричної енергії становить близько 200 грн., отже за останні три роки, фактичне споживання електриної енергії становить в три рази менше, нарахованих збитків, за таких обставин сума заподіяної шкоди становить 15523 грн. 16 коп.

Відповідно до п.п. 8.4.7., 8.4.8. ПРРЕЕ розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з: вартості середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат- години (кВт год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу у період порушення споживачем цих Правил (Ц, грн/кВт год); величини розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (Wдоб, кВт год); кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил (Д, день), а саме: у разі виявлення у споживача порушення, зазначеного в підпункті 5 пункту 8.4.2 цієї глави, - з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки (якщо технічну перевірку було проведено після останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку), або відключення електроустановки споживача (якщо контрольний огляд засобу комерційного обліку та/або технічна перевірка у період з дати відключення електроустановки споживача до дати виявлення порушення не були проведені) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення (пп. 5 п. 8.4.8. ПРРЕЕ).

Відповідно до ч.1 ст.133ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Розподіл судових витрат між сторонами слід вирішити за правилами ст.141 ЦПК України, стягнувши суму судового збору у розмірі 2481 грн. з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі.

Виходячи з викладеного та керуючись ст.ст.10, 12, 43, 49, 141, 259 ч.6, 263-265, 268, 273, 274 ч.4, 279, 280-282 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Відмовити узадоволенні позову ОСОБА_1 до ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі, про захист прав споживача.

Позов ПАТ «Черкасиобленерго»,в особіЛисянської філіїВСП Звенигородськіелектричні мережідо ОСОБА_1 про стягнення збитків завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) у суму 35046,33 грн - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 РНОКПП- НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 ) на користь ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі р/ НОМЕР_3 в Ф Черкаське ОУ ВАТ Ощадбанк МФО 354507 код 25204703 (19301, Черкаська область, Звенигородський район, смт.Лисянка, вул.Незалежності, 21, кв.5) збитки у розмірі 15523 (п`ятнадцять тисяч п`ятсот двадцять три) гривні 16 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 РНОКПП- НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 ) на користь ПАТ «Черкасиобленерго», в особі Лисянської філії ВСП Звенигородські електричні мережі р/ НОМЕР_3 в Ф Черкаське ОУ ВАТ Ощадбанк МФО 354507 код 25204703 (19301, Черкаська область, Звенигородський район, смт.Лисянка, вул.Незалежності, 21, кв.5) судовий збір в розмірі 2481 (дві тисячі вісімдесят одна) гривня 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С. Д. Пічкур

Дата ухвалення рішення29.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104531980
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення збитків завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ

Судовий реєстр по справі —700/95/22

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 21.04.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 14.04.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні