Вирок
від 30.05.2022 по справі 761/13631/15-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ун. № 761/13631/15-к

пр. № 1-кп/759/81/22

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2022 року колегія суддів Святошинського районного суду м. Києва в складі:

головуючого - судді: ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретарів: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 42013110100000046 за обвинуваченням:

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, освіта вища, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України,

сторони кримінального провадження: прокурори ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , захисник ОСОБА_14 , обвинувачений ОСОБА_9 , інші учасники представники потерпілого ОСОБА_15 і ОСОБА_16 ,

В С Т А Н О В И Л А:

Згідно обвинувального акта ОСОБА_9 обвинувачується в наступному. Відповідно до протоколу № 6 від 01.08.2006 учасниками ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» ОСОБА_9 та ОСОБА_17 було прийнято рішення про призначення па посаду генерального директора товариства ОСОБА_9 . В подальшому, згідно протоколу № 1 від 04.05.2007 зборів учасників ТОВ Технік Енерджі, учасником якого являлось ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес», в особі генерального директора ОСОБА_9 , було створене ТОВ «Технік Енерджі». Відповідно до цього ж протоколу на посаду генерального директора ТОВ «Технік Енерджі» призначено ОСОБА_17 .

Так, контролюючи діяльність ТОВ «Технік Енерджі» та ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес», у ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) виник кримінально-протиправний намір, направлений на заволодіння чужим майном грошовими коштами ПАТ «Укрінбанк» в особливо великих розмірах, шляхом обману, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Реалізуючи свій кримінально-протиправний намір, у невстановлений слідством день та час, в квітні 2010 року, ОСОБА_9 , перебуваючи у приміщенні ПАТ «Укрінбанк», що по вул. Смирнова-Ласточкіна, 10-А в м. Києві, звернувся до свого знайомого ОСОБА_18 , який в той час перебував на посаді начальника управління безпеки з проханням познайомити його із особою, до компетенції якої входить кредитування юридичних осіб у ПАТ «Укрінбанк» для отримання інформації, які саме документи слід подати до банківської установи для отримання кредиту підприємством.

Не здогадуючись про дійсний намір ОСОБА_9 , ОСОБА_18 надав свою згоду, після чого, познайомив його із начальником управління кредитування корпоративних клієнтів ОСОБА_19 , яка повідомила про перелік документів, визначених Положенням «Про кредитування юридичних осіб», які слід подати до банку, куди входили: рішення учасника на отримання кредиту і надання повноважень директору підприємства на підписання відповідних документів, фінансові звіти суб`єкта малого підприємництва (баланси), копії паспортних даних посадових осіб, довідки із банківських установ щодо наявності боргових зобов`язань, документи, що посвідчують право власності на об`єкти, які в майбутньому можуть виступити як забезпечення виконання кредитних зобов`язань та інші, для перевірки їх відповідними службами банку та складення висновків про доцільність видачі кредиту Товариству, після чого, дані висновки разом із наданими позичальником документами, будуть передані на розгляд кредитного комітету, що і приймає остаточне рішення у вигляді протоколу.

Для реалізації свого протиправного задуму ОСОБА_17 (матеріали відносно якою виділені в окреме провадження) спільно із ОСОБА_9 , як директором ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес», 27.04.2010, перебуваючи в невстановленому слідством місці, підготував та в подальшому підписав протокол Зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» №4, яким було вирішено звернутись до ПАТ «Укрінбанк» для отримання кредиту в розмірі 10 млн. грн. та уповноважено директора ОСОБА_20 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) на підписання кредитного договору та інших необхідних документів.

В цей же час, дізнавшись увесь перелік необхідних документів, продовжуючи реалізацію свого кримінально-протиправного умислу, ОСОБА_9 , в невстановлений слідством день та час 2010 року, при не встановлених слідством обставинах, повідомив його ОСОБА_21 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), після чого останні надали вказівку невстановленим слідством особам, що працювали в ТОВ «Технік Енерджі», на підготовку необхідного пакету документів, який би відповідав вимогам ПАТ «Укрінбанк», для надання позитивного рішення з приводу можливості кредитування.

В подальшому, при невстановлених слідством обставинах, невстановленими особами, було підготовлено необхідний пакет документів для подачі до ПАТ "Укрінбанк" разом із заявою про надання кредиту. Серед зазначеного пакету документів, зокрема, було підготовлено документи про показники фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі» за 2010 рік, які не відповідали дійсності, а саме: завищено показники доходу та занижено показники витрат Товариства.

Продовжуючи виконання свого кримінально-протиправного умислу, направленого на заволодіння чужим майном, шляхом обману в особливо великих розмірах, вчиненому за попередньою змовою групою осіб ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) в невстановлений слідством день та час в квітні 2010 року, перебуваючи в приміщенні офісу ТOB «Технік Енерджі», що на той час знаходилось по вул. Академіка Глушкова, 1 корп. 60 в м. Києві, на виконання рішень, викладених в протоколі Зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» №4 від 27.10.2010, яким було вирішено звернутись до ПАТ «Укрінбанк» для отримання кредиту в розмірі 10 млн. грн. та уповноважено директора ОСОБА_20 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) на підписання кредитного договору та інших необхідних документів, після чого, передали останньому пакет документів необхідний для подачі до ПАТ «Укрінбанк» із заявою про надання кредиту, на підпис, та посвідчення вірності копій зазначених документів.

В свою чергу ОСОБА_22 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), будучи відповідальним за фінансову-господарську діяльність ТОВ «Технік Енерджі», неналежно виконуючи свої службові обов`язки, тобто службова недбалість, що випливала у самоусуненні від управління і організації фінансово-господарської діяльності ТОВ «Технік Енерджі», наданні можливості керувати даним Товариством ОСОБА_21 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) і ОСОБА_9 , не здійснив перевірку достовірності відомостей, викладених в наданих на підпис йому документів, а виконав усну вказівку власників товариства, тобто підписав та завірив вірність копій.

29.04.2010 у невстановлений слідством час, перебуваючи в приміщенні ПАТ «Укрінбанк», що по вул. Смирнова-Ласточкіна, 10-А, ОСОБА_23 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), не будучи обізнаним про дійсні наміри ОСОБА_9 і ОСОБА_17 , перебуваючи та посаді директора ТОВ «Технік Енерджі», виконуючи організаційно-розпорядчі функції, які закріплені у статуті Товариства, та рішення Зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» №4 від 27.10.2010, звернувся до ПАТ «Укрінбанк» із заявою про отримання у банківській установі кредиту в розмірі 10 млн. грн.. При цьому, ОСОБА_24 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), разом із заявою про надання кредиту, до ПАТ «Укрінбанк» було подано пакет документів, підготовлений за вказівкою ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), який містив недостовірні відомості з приводу показників доходу та витрат Товариства.

Введенні в оману члени кредитною комітету ПАТ «Укрінбанк», вважаючи подані їм фінансові документи достовірними, а показники фінансово-господарської діяльності ТОВ «Технік Енерджі», які в них зазначались, правдивими, надали позитивну відповідь, у зв`язку із чим 18.05.2010 в приміщенні ПАТ «Укрінбанк», що розташоване по вул. Смирнова-Ласточкіна, 10-А. між ПАТ «Укрінбанк» і ТОВ «Технік Енерджі» укладено кредитний договір № 4683 про відкриття відновлювальної кредитної лінії та видано кредитні кошти на загальну суму 10 млн. грн., які в подальшому за ініціативою ОСОБА_9 і ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) збільшено до 62 583863,00 грн. шляхом збільшення відновлювальної кредитної лінії.

29.07.2010 згідно із протоколом № 1/2 загальних зборів учасників ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» прийнято рішення про передачу ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Технік Енерджі» та уповноважено на підписання відповідних документів генерального директора ОСОБА_9 29.07.2010 протоколом № 9/7 загальних зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» прийнято рішення про передачу ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) 100% статутного капіталу товариства та вихід з учасників товариства ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес».

При цьому, 17.05.2010 та 02.06.2010 ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), перебуваючи в невстановленому місці, склали протоколи № 5 та № 6 загальних зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі», відповідно до яких визначено майно, що передавалось підприємством у заставу ПАТ «Укрінбанк», до яких внесли завідомо неправдиву інформацію про розподілення статутного капіталу товариства по 50 відсотків у ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) та ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес», в особі ОСОБА_9 . Зокрема, на підставі яких, з метою створення уяви вигідності укладеної угоди, під видом забезпечення виконання зобов`язань по вказаному Договору між ПАТ «Укрінбанк» та ТОВ «Технік Енерджі» укладено відповідні Договори застави, Іпотечні договори та передано в заставу/іпотеку Банку наступне майно:

- товари па складі: насіння соняшника «НС Сумо 2017» в кількості 17 595 п.о., за адресою: Полтавська обл., Машівський район, с. Селищина, вул. Б. Хмельницького, 6-А (Договір застави від 18.05.2010);

- комплексна технологічна лінія по обробці сільськогосподарських культур, нежитлові будівлі, загальною площею 2 796,1 кв.м., що знаходяться за адресою: Полтавська обл.., Машівський район, с Селищина, вул. Б Хмельницького, 6-А (Додаткова угода №4 від 29.12.2010 до Договору застави майнових прав від 22.06.2010. Іпотечний договір від 29.12.2010);

- нежитлова будівля, літ. «Г-2», площею 151,7 кв.м., комплекс нежитлових будівель площею 3 657,3 кв.м. та споруди (колія і огорожа), об`єкт незавершеного будівництва складського приміщення, площею 2 947,4 кв.м., що знаходяться за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, Сквирське шосе, 229 (Іпотечний договір від 03.11.2010).

В подальшому між ПАТ «Укрінбанк» та ТОВ «Технік Енерджі» також укладено Договори застави, Іпотечні договори та передано в заставу/іпотеку Банку наступне майно:

- товари на складі: насіння соняшника «НС Сумо 2017» в кількості 9 665 п.о., за адресою: Полтавська обл., Машівський район, с. Селищина, вул. Б. Хмельницького, 6-А; насіння соняшника «НС 2063» в кількості 2 000 п.о., насіння соняшника «Косово» в кількості 2 900 п.о. за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина, вул. Аджаманська, 1; насіння кукурудзи «НС 208» в кількості 4 000 п.о., за адресою: Черкаська обл., м. Христинівка, вул.Першотравнева, 1 (Додаткова угода № 1 від 24.01.2011 до Договору застави від 29.12.2010);

- товари на складі: насіння гібридів кукурудзи «НС 2014» в кількості 2 639 п.о., насіння гібридів соняшнику «Тиса» в кількості 4 500 п.о., насіння гібридів кукурудзи «НС 300» в кількості 907 п.о., за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина, вул. Аджаманська, 1; насіння гібридів кукурудзи «НС 208» в кількості 1 367 п.о., за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, Сквирське шосе, 229; насіння гібридів кукурудзи «НС 208» в кількості 2 791 п.о., за адресою: Черкаська обл., м. Христинівка, вул. Першотравнева, 1 (Договір застави від 24.01.2011);

- товари на складі: насіння гібридів кукурудзи «НС 2014» в кількості 5 266 п.о., насіння гібридів кукурудзи «НС 2016» в кількості 1 659 п.о., за адресою: Черкаська обл., м. Христинівка, вул. Першотравнева, 1; насіння гібридів соняшнику «Рімі» в кількості 11 950 п.о., насіння гібридів соняшнику «Косово» в кількості 2 984 п.о., насіння гібридів соняшнику «НС 2017» в кількості 4 170 п.о., насіння гібридів соняшнику «Тиса» в кількості 7 950 п.о., насіння гібридів соняшнику «Олівер» в кількості 1 560 п.о., насіння гібридів соняшнику «НС 6045» в кількості 6 168 п.о., за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина. вул. Аджаманська, 1; насіння гібридів кукурудзи «НС 300» в кількості 7 187 п.о., насіння гібридів кукурудзи «НС 444» в кількості 2 041 п.о., насіння гібридів кукурудзи «НС 300» в кількості 740 п.о., за адресою: Вінницька обл., с. Флорино, Бершадський елеватор, насіння гібридів соняшнику «НС 2017» в кількості 7 332 п.о., за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, Сквирське шосе, 229 (Додаткова угода № 2 від 09.03.2011 до Договору застави від 04.02.2011);

- товари на складі: насіння гібридів соняшнику НС 2017 (ворох) в кількості 38 250 п.о., насіння гібридів соняшнику «Рімі» (ворох) в кількості 29 750 п.о., за адресою: Полтавська обл., Машівський район, с. Селищина, вул. Б. Хмельницького, 6-А (Договір застави від 16.03.2012).

Надалі, ОСОБА_22 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), будучи відповідальним за фінансово-господарську діяльність ТОВ «Технік Енерджі», неналежно виконуючи свої службові обов`язки, тобто службова недбалість, що випливала у самоусуненні від управління і організації фінансово-господарської діяльності ТОВ «Технік Енерджі», надав можливість керувати даним Товариством ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) і ОСОБА_9 , не отримавши відповідного дозволу від ПАТ «Укрінбанк» на реалізацію заставного майна, після отримання підприємством грошових коштів в сумі 62 583 863,00 грн., відповідно до кредитного договору № 4683 про відкриття відновлювальної кредитної лінії від 18.05.2010 року, зобов`язання не виконав та надав можливість ОСОБА_17 (матеріали відносно якою виділені в окреме провадження) і ОСОБА_9 реалізувати у невстановлений слідством день та час предметів застави невстановленим особам.

Таким чином, ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окремі провадження), діючи із прямим умислом і корисливим мотивом, направленим на заволодіння чужим майном, шляхом обману, в особливо великих розмірах, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, являючись засновниками ТОВ «Технік Енерджі», та фактично управляючи його діяльністю, вчинили ряд завуальованих дій, які виразились у використанні ОСОБА_22 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) як номінального директора ТОВ «Технік Енерджі», вчинили всі дії, які вважали за необхідне, для заволодіння грошовими коштами ПАТ «Укрінбанк» в особливо великих розмірах.

Тобто, забезпечили отримання підприємством у ПАТ «Укрінбанк» кредитних коштів в загальній сумі 62583 863 грн. та в подальшому, перебуваючи у невстановленому слідством місці, в невстановлений слідством час, надали ряд вказівок з приводу відчуження заставного майна, та фактично ухилення від сплати отриманих кредитних коштів в частині, що становить 61543 863 грн., яка в шістсот і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Так, отриманими та неповерненими ТОВ «Технік Енерджі» в ПАТ «Укрінбанк» кредитними коштами в сумі 61543 863 грн. ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), фактично здійснюючи управління товариством, розпорядились на власний розсуд, та використали в операційній діяльності підприємства. в т.ч. переважно для придбання товарів у ТОВ "Високі аграрні технології", яке являлось підконтрольним останнім, на загальну суму 41 357 253,61 грн., та таким чином спричинили матеріальну шкоду ПАТ «Укрінбанк» в сумі 61 543 863,00 грн.

Крім того, в невстановлений слідством день та час, в невстановленому місці, у ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) виник кримінально-протиправний намір, направлений на заволодіння чужим майном, шляхом обману, в особливо великих розмірах, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Маючи досвід в минулому з приводу отримання кредиту у ПАТ «Укрінбанк», ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) вирішили втілити свій кримінально-протиправний намір шляхом використання підконтрольного їм підприємства - ТОВ «Технік Енерджі», а саме забезпечити отримання товариством кредиту в ПАТ «Укрінбанк».

Для втілення свого умислу в реальність, при невстановлених слідством обставинах, ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) як єдиний учасник Товариства, підготував та в подальшому підписав протокол Зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» за №19 від 25.05.2011, яким було вирішено звернутись до ПАТ «Укрінбанк» для отримання кредиту в розмірі 244 тис. євро на придбання іноземної сільськогосподарської техніки та надання в заставу майнових прав на комбайн Челленджер 647» з жаткою «Челленджер 760ФФ», при цьому, уповноважено директора ОСОБА_22 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) на підписання кредитного договору та інших необхідних документів.

Достовірно знаючи увесь перелік необхідних документів для подачі до ПАТ Укрінбанк» для отримання позитивного рішення кредитного комітету, продовжуючи реалізацію свого кримінально-протиправного задуму, ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), фактично керуючи фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Технік Енерджі», надали вказівку невстановленим слідством особам, що працювали у даному Товаристві, на підготовку необхідного пакету документів.

В подальшому, при невстановлених слідством обставинах, невстановленими особами, було підготовлено необхідний пакет документів для подачі до ПАТ «Укрінбанк», разом із заявою про надання кредиту. Серед зазначеного пакету документів, зокрема, було підготовлено документи про показники фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі» за 31.12.2010 і 31.03.2011, а також Звіти про фінансові результати за 1 квартал 2011 року, в яких містились відомості, що не відповідали дійсності із завищеними показниками доходу та заниженими показниками витрат Товариства.

Діючи із прямим умислом і корисливим мотивом, направленим на заволодіння чужим майном шляхом обману, в особливо великих розмірах, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб ОСОБА_9 га ОСОБА_17 (матеріали відносно якою виділені в окреме провадження), в невстановлений слідством час 25.05.2011, перебуваючи в приміщенні офісу ТОВ «Технік Енерджі», що на той час знаходилось по вул. Академіка Глушкова, 1, корп. 60 в м. Києві, фактично керуючи діяльністю товариства, на виконання рішень, викладених в протоколі Зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» за №19 від 25.05.2011, передали директору товариства ОСОБА_22 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) пакет документів, необхідний для звернення до ПАТ «Укрінбанк» із заявою про надання кредиту, на підпис, та посвідчення вірності копій документів.

В свою чергу ОСОБА_23 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), будучи відповідальним за фінансову-господарську діяльність ТОВ «Технік Енерджі», неналежно виконуючи свої службові обов`язки, тобто службова недбалість, що випливала у самоусуненні від управління і організації фінансово-господарської діяльності ТОВ «Технік Енерджі», наданні можливості керувати даним Товариством ОСОБА_17 (матеріали відносно якою виділені в окреме провадження) і ОСОБА_9 , не здійснив перевірку достовірності відомостей, викладених в наданих на підпис йому документів, а виконав усну вказівку власників товариства тобто підписав та завірив вірність копій.

25.05.2011 в невстановлений слідством час, перебуваючи в приміщенні ПАТ «Укрінбанк», що по вул. Смирнова-Ласточкіна, 10-А, ОСОБА_23 (матеріали відносно якою виділені в окреме провадження), перебуваючи на посаді директора ТОВ «Технік Енерджі», виконуючи організаційно-розпорядчі функції, які закріплені у статуті Товариства, та рішення Зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» №19 від 25.05.2011, звернувся до ПАТ «Укрінбанк» із заявою про отримання у банківській установі кредиту в розмірі 244 тис. євро. При цьому, ОСОБА_24 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), разом із заявою про надання кредиту, до ПАТ «Укрінбанк» було подано пакет документів підготовлений за вказівкою ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), який містив недостовірні відомості з приводу показників доходу та витрат Товариства.

Введенні в оману члени кредитною комітету ПАТ «Укрінбанк», вважаючи подані їм фінансові документи достовірними, а показники фінансово-господарської діяльності ТОВ «Технік Енерджі», які в них зазначались, правдивими, надали позитивну відповідь, у зв`язку із чим, 25.05.2011 в приміщенні ПАТ «Укрінбанк», що розташоване по вул. Смирнова-Ласточкіна, 10-А, між ПАТ «Укрінбанк» (надалі - Банк) і ТОВ «Технік Енерджі» (надалі Позичальник) укладено Кредитний договір про надання не відновлювальної кредитної лілії № 20105, відповідно до умов якого, Банк надав Позичальнику кредит в сумі 244 тис. євро строком до 29.07.2011. Перший транш в межах ліміту кредитної лінії в сумі 135366,40 євро на оплату комбайну «Челленджер 647» з жаткою «Челленджер 760ФФ», виплата другої частини кредитних коштів мала відбутись після підтвердження позичальником оплати залишку вартості вказаного комбайну та після поставки їх позичальнику.

З метою забезпечення виконання зобов`язань по вказаному договору з Позичальником укладено Договір застави майнових прав на сільськогосподарську техніку: комбайн «Челленджер 647» з жаткою «Челленджер 760ФФ», вартістю 135366,40 євро, що будуть придбані за рахунок кредитних коштів, згідно із Договором поставки обладнання № ТЕ-СН-2011 від 15.12.2010, укладеним з «Aggo International GmbH», та саму техніку після набуття Позичальником права власності на неї.

26.05.2011 Банк видав Позичальнику для придбання зазначеної сільгосптехніки кредитні кошти у розмірі 135 366,40 євро (станом на 26.05.2013 - 1 516356,18 грн., згідно із офіційним курсом НБ України). Позичальник, шляхом перерахування виданих йому Банком кредитних коштів на рахунок фірми «Aggo International GmbH», придбав комбайн «Челленджер 647» з жаткою «Челленджер 760ФФ», які 01.06.2011 були ввезені в Україну.

В подальшому, відповідно до п. 2.1-2.2 Правил державної реєстрації та обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, затверджених Наказом Міністерства аграрної політики України за №221 від 11.06.2004, власники машин юридичні та фізичні особи або їх представники (далі - власники) зобов`язані зареєструвати машини протягом 10 діб після придбання, митного оформлення та тимчасового ввезення на територію України або виникнення інших обставин, що є підставою для проведення реєстраційних дій. Термін реєстрації може бути продовжений у разі неможливості власника машини (хвороба, відрядження, інші поважні причини) вчасно її здійснити. Дозволяється тимчасова експлуатація машин з номерним знаком «Транзит» у межах терміну його дії. Реєстрація машин здійснюється на підставі заяви власника і документів, що посвідчують його особу, правомірність придбання машин, відповідність конструкції машин технічним вимогам тощо, працівниками ТОВ «Технік Енерджі» було підготовлено документи для поставки на облік у Відділі технічного нагляду та охорони праці Державної інспекції сільського господарства в м. Києві зернозбирального комбайну торгівельної марки «Challenger» Н0677, модель 647, рік виготовлення 2010, серійний номер 318210066, фірма виробник - Laverda S.p.A, ІТ, які було підписано ОСОБА_22 , та 08.07.2012 зареєстровано за ТОВ «Технік Енерджі» (свідоцтво №АС 158952, державний номер НОМЕР_1 ). При цьому в порушення вищевказаних Правил жниварка торгівельної марки «Challenger 760FF» Н0674 до зернозбирального комбайну «Challenger» модель 760, тип 773, рік випуску 2010, фірма виробник - Laverda S.p.A, серійний номер 773000143 поставлена на облік не була.

При цьому, ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), фактично здійснюючи керівництво ТОВ «Технік Енерджі», продовжуючи виконання свого кримінально-протиправного задуму, направленого на заволодіння чужим майном, шляхом обману, в особливо великих розмірах, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, 08.07.2012 в невстановлений слідством час, перебуваючи в невстановленому місці, користуючись своїм впливом та авторитетом серед працівників товариства, надали вказівку про підготовку документів для зняття з обліку зернозбирального комбайну торгівельної марки «Challenger» Н0677, модель 647, а також продажу вказаного комбайну Тернопільською філією ТОВ «Технік Енерджі» ФГ «Ковалівське Нове». В цей же день, працівниками ТОВ «Технік Енерджі» було підготовлено пакет документів для зняття з обліку зернозбирального комбайну, які в подальшому були підписані директором товариства ОСОБА_24 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), та 08.07.2012 зернозбиральний комбайн був знятий з обліку, з подальшою його перереєстрацією у Відділі технічного нагляду та охорони праці Державної інспекції сільського господарства у Тернопільській обл. (свідоцтво №АС160170, державний номер НОМЕР_2 ) за ФГ «Ковалівське Нове». При цьому, договір купівлі-продажу був підписаний між Тернопільською філією ТОВ «Технік Енерджі» та ФГ «Ковалівське Нове».

Тобто, ОСОБА_22 (матеріали в відносно якого виділені в окреме провадження), будучи відповідальним за фінансову-господарську діяльність ТОВ «Технік Енерджі», неналежно виконуючи свої службові обов`язки, тобто службова недбалість, що випливала у самоусуненні від управління і організації фінансово-господарської діяльності ТОВ «Технік Енерджі», надав можливість керувати даним Товариством ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) і ОСОБА_9 , та всупереч умов договору застави, не отримавши відповідного дозволу від ПАТ «Укрінбанк» на реалізацію заставного майна, після отримання підприємством грошових коштів в сумі 135 366,4 євро (станом на 26.05.2013 1516 356,18 грн., згідно із офіційним курсом НБ України), реалізувати заставне майно у невстановлений слідством день та час.

Виконавши свій кримінально-протиправний намір, ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) і ОСОБА_9 забезпечили отримання підконтрольним їм ТОВ «Технік Енерджі» грошових коштів в сумі 135 366,4 євро (станом на 26.05.2013 1516 356,18 грн. згідно із офіційним курсом НБ України), при цьому не маючи наміру в реальності погашати кредитну заборгованість, а діючи з кримінально-протиправним умислом, спрямованим на заволодіння грошима, отриманими як кредит від ПАТ «Укрінбанк», комбайн «Челленлжер 647», з жаткою «Челленджер 760ФФ», придбаних за кредитні кошти Банку, без згоди ПАТ «Укрінбанк», реалізували третій особі, чим унеможливили в подальшому забезпечити виконання кредитних зобов`язань.

Таким чином, ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), діючи із прямим умислом і корисливим мотивом, направленим на заволодіння чужим майном, шляхом обману, в особливо великих розмірах, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, являючись засновниками ТОВ «Технік Енерджі», та фактично управляючи його діяльністю, вчинили ряд завуальованих дій, які виразились у використанні ОСОБА_22 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження) як номінального директора ТОВ «Технік Енерджі», які вважали за необхідне для заволодіння грошовими коштами ПАТ «Укрінбанк» в особливо великих розмірах. Тобто, забезпечили отримання підконтрольним їм підприємством ТОВ «Технік Енерджі» грошових коштів в сумі 135 366,40 євро (станом на 26.05.2013 1516 356,18 грн., згідно із офіційним курсом НБ України), при цьому не маючи наміру в реальності погашати кредитну заборгованість, а, діючи із кримінально-протиправним наміром, спрямованим на заволодіння грошима, отриманими як кредит від ПАТ «Укрінбанк», комбайн «Челленджер 647» з жаткою «Челленджер 760ФФ», придбаних за кредитні кошти Банку, без згоди ПАТ «Укрінбанк», реалізували третій особі, чим унеможливили в подальшому забезпечити виконання кредитних зобов`язань в частині неповерненої суми кредиту в розмірі 133 815,91 євро (станом на 26.05.2013 - 1 498987,80 грн., згідно із офіційним курсом НБ України), яка в шістсот більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Так, отриманими та неповерненими ТОВ «Технік Енерджі» в ПАТ «Укрінбанк» кредитними коштами в 133 815,91 євро (станом на 26.05.2013 - 1 498987, 80 грн., згідно із офіційним курсом НБ України) ОСОБА_9 та ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), фактично здійснюючи управління товариством, розпорядились на власний розсуд, та використали в операційній діяльності підприємства.

Відповідно до висновку судово-економічної експертизи № 0788 від 20.03.2014:

1. ПАТ «Укрінбанк» видано на користь ТОВ «Технік Енерджі» кошти за кредитним договором №4683 від 18.05.2010 на суму 62 583863, 00 грн. та за кредитним договором №20105 від 25.05 2011 на суму 135 366,40 євро.

2. За наявними матеріалами, дані фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі», що містяться в кредитній справі ГПАТ «Укрінбанк», не відповідають даним, що направлені до управління статистики у м. Києві.

3. За наявними матеріалами, дані фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі», що містяться в кредитній справі ПАТ «Укрінбанк», не відповідають даним, що направлені до управління статистики у м. Києві, а саме завищені дані про активи ТОВ «Технік Енерджі», що викривляє інформацію про можливість підприємства відповідати за своїми кредитними зобов`язаннями, в т.ч. по договорам № 4683 від 18.05.2010, № 20105 від 25.05.2011.

4. Забезпечення за кредитними договорами (№4683 від 18.05.2010 та №20105 від 25.05.2011) в т.ч. включає наступне заставне майно: нежитлові будівлі, споруди, незавершене будівництво, обладнання, склади, насіння соняшника, насіння гібридів кукурудзи, комбайн Челленджер 647 з жаткою Челленджер760ФФ, що буде придбаний за рахунок кредитних коштів, майнові права (право вимоги), коштів за договором купівлі-продажу засобів захисту рослин або коштів в розмірі вартості непоставленого товару за Договором, та самі засоби захисту рослин.

5. Кошти, отримані підприємством ТОВ «Технік Енерджі» по кредитним договорам з ПАТ «Укрінбанк» (№4683 від 18.05.2010, №20105 від 25.05.2011), відповідно до бухгалтерської звітності ТОВ «Технік Енерджі» використані в операційній діяльності підприємства, в т.ч. переважно для придбання товарів у ТОВ "Високі аграрні технології" на загальну суму 41 357 253,61 грн.

6. За наявними бухгалтерськими документами на підприємстві ТОВ «Технік Енерджі» обліковувалось неіснуюче майно, що перебувало у заставі, а саме по картці рахунку 281 обліковувався неіснуючий склад ЗЗР (засоби захисту рослин), нас. соняшнику, нас. кукурудзи, насіння сої з поміткою «вказівка гол.бухг.» на загальну суму «-9 805811, 46 грн.», зазначене майно відсторновоно з обліку підприємства як помилкове та неіснуюче.

Відповідно до бухгалтерського обліку ТОВ «Технік Енерджі» (картка рахунку 281) зазначено, що неіснуюче майно надійшло від постачальників, серед яких значиться ТОВ «Високі аграрні технології». Також майно, що значиться у заставі згідно додаткової угоди №11 від 09.03.2011 до кредитного договору №4683 від 18.05.2010 (в т.ч. насіння соняшника «НС Сумо 2017», насіння соняшника «НС 2063», насіння кукурудзи «НС 208», насіння соняшника «Косово», насіння кукурудзи «НС 2014», насіння соняшнику «Тиса», насіння кукурудзи «MC 300», насіння кукурудзи «НС 2016», насіння соняшнику «НС 6045») було реалізовано на протязі 2011 року на загальну суму 5 580 252, 46 грн.

7. Розрахунок заборгованості ТOB «Технік Енерджі» перед ПАТ «Укрінбанк» документально підтверджується щодо наступних сум:

- за договором №4683 від 18.05.2010 в частині 93 584 262,50 грн. (в т.ч. тіло кредиту 61 543 863 грн., проценти 24 824 186, 84 грн., пеня за кредитом 4 663 758, 47 грн., пеня по процентам 2 552 454, 50 грн.);

- за договорам №20105 від 25.05.2011 в частині 153 452, 35 євро (в т.ч. тіло кредиту 133 815, 91 євро, проценти 5936,74 євро., пеня за кредитом 1 2751, 29 євро, пеня по процентам 948,41 євро).

Дії ОСОБА_9 кваліфіковані за ч. 4 ст. 190 КК України як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, повторно.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_9 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, не визнав у повному обсязі, суду показав, що з 2010 року він був почесним президентом ТОВ «Технік Енерджі», засновником ТОВ «Технік Енерджі» був ОСОБА_17 . До його функціональних обов`язків входило представництво компанії, а саме ведення переговорів із партнерами в межах України та за кордоном. Він не мав права підпису від компанії, не мав інших повноважень та в установчих документах компанії його посади взагалі не було. В 2010 та 2011 роках ТОВ «Технік Енерджі» в особі фінансового, комерційного та фінансового директора взято в ПАТ «Укрінбанку» декілька кредитів на загальну суму близько 60 мільйонів гривень. Дані кредити брались під цільове призначення на обладнання насіннєвого заводу в Австрії, його добудови, на саме насіння та на будівництво складу в м. Біла Церква. Генеральним директором ТОВ «Технік Енерджі» був ОСОБА_25 . Відповідальним за господарську діяльність ТОВ «Технік Енерджі» був головний бухгалтер та фінансовий директор. Всі кредитні кошти, які взяла компанія, були використані за призначенням. Під час надання кредиту ПАТ «Укрінбанку» було укладено договір з ТОВ «Технік Енерджі, за яким останні надали в заставу насіннєвий завод з обладнанням та насінням в м. Біла Церква, що складали суму в 150 мільйонів гривень, що в два рази перевищувала суму кредиту. З 2010 до 2013 року представники «ПАТ «Укрінбанку» кожен місяць перевіряли наявність заставного майна, а ТОВ «Технік Енерджі» своєчасно сплачувалось грошові кошти за кредитом та за цей період було сплачено близько 20 мільйонів гривень за кредитним договором. Однак в 2013 році у ТОВ «Технік Енерджі» виникли проблеми, у зв`язку з чим воно не могло сплачувати кредит, який складав на той момент близько 100 мільйонів гривень. Після чого представники ПАТ «Укрінбанку» звернулись з позовом до господарського суду про стягнення з ТОВ «Технік Енерджі» зазначених грошових коштів. Рішенням господарського суду було стягнуто з ТОВ «Технік Енерджі» на користь ПАТ «Укрінбанку» зазначені грошові кошти. Після цього ТОВ «Технік Енерджі» намагалось просити у банка відстрочку, віддати заставне майно, однак в 2013 році виконавчою службою було арештовано всі рахунки ТОВ «Технік Енерджі» та майно, зокрема майно в селі Селещиве, склади в м. Біла Церква, насіння, що загальною сумою складало більше 100 мільйонів гривень та передано це майно ПАТ «Укрінбанку» на відповідальне зберігання. Після даних подій в 2014 році ТОВ «Технік Енерджі» не могло сплачувати співробітникам заробітну плату, податки і утримувати себе, у зв`язку з чим компанія завершила своє існування та перебуває в стані банкрутства. Жодних намірів заволодіти кредитними грошима він не мав.

В обґрунтування винуватості ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, сторона обвинувачення посилається на наступні докази, які були безпосередньо досліджені у судовому засіданні, а саме:

- показання допитаного в судовому засіданні представника потерпілого ОСОБА_15 , яка суду показала, що цивільні позови підтримує в повному обсязі з викладених в них підстав. Обставини вчинення ОСОБА_9 протиправних дій викладені в заяві про вчинення кримінального правопорушення, доповнень вона не має;

- показання допитаного в судовому засіданні свідка ОСОБА_26 , який суду показав, що він працював в ТОВ «Технік Енерджі» з 2009 по 2012 роки на посаді начальника транспортного відділу. Генеральними директорами ТОВ «Технік Енерджі» були ОСОБА_22 та ОСОБА_27 . В його обов`язки входило: закупка транспортних засобів, їх реєстрація, видача транспортних засобів водіям, які працювали на фірмі, технічний стан транспортних засобів. Пам`ятає, що на транспортні засоби бралися кредити, які виплачувалися, проте механізм виплати йому не відомий, він ніякого відношення до кредитів не мав. Згодом в компанії з`явились фінансові проблеми, у зв`язку з чим компанія перестала виплачувати заробітну плату, а згодом взагалі закрилась. ОСОБА_9 він знав наглядно, він був почесним президентом даної компанії, проте з ним він не спілкувався;

- заяву представника ПАТ «Український інноваційний банк» про вчинення кримінального правопорушення від 16.01.2013 № 167/0/2-13, відповідно до якої ОСОБА_9 разом із ОСОБА_17 та ОСОБА_22 з метою отримання в ПАТ «Укрінбанк» кредитних коштів надали до Банку завідомо неправдиву інформацію і, використовуючи підроблені документи, заволоділи грошовими коштами ПАТ «Укрінбанк» в особливо великих розмірах на загальну суму 135366,40 Євро, що станом на 14.12.2012 в еквіваленті складає 1414578, 88 грн. (т. 6 а.п. 12-13);

- заяву представника ПАТ «Український інноваційний банк» про вчинення кримінального правопорушення від 05.03.2013 № 765/0/2-13, відповідно до якої ОСОБА_9 разом із ОСОБА_17 та ОСОБА_22 з метою отримання в ПАТ «Укрінбанк» кредитних коштів надали до Банку завідомо неправдиву інформацію і, використовуючи підроблені документи, заволоділи грошовими коштами ПАТ «Укрінбанк» в особливо великих розмірах на загальну суму 61 583 863 грн. (т. 6 а.п. 14-16);

- заяву представника ПАТ «Український інноваційний банк» про вчинення кримінального правопорушення від 18.06.2014 № 3419/0/2-14, відповідно до якої ОСОБА_22 , будучи директором ТОВ «Технік Енерджі», неналежно виконував свої службові обов`язки по збереженню переданого Банком майна, що заподіяло майнову шкоду ПАТ «Укрінбанк» в особливо великих розмірах на загальну суму 61 583 863 грн. (т. 6 а.п. 87-88);

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» № 6 від 01.08.2006, відповідно до якого його учасники: ОСОБА_9 та ОСОБА_17 прийняли рішення про призначення па посаду генерального директора товариства ОСОБА_9 (т. 9 а.п. 207);

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» № 1 від 04.05.2007, відповідно до якого його учасник ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» в особі генерального директора ОСОБА_9 прийняв рішення: створити ТОВ «Технік Еперджі» та на посаду генерального директора ТОВ «Технік Енерджі» призначено ОСОБА_17 (т. 12 а.п. 24);

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» № 1/2 від 29.07.2010, згідно якого прийнято рішення про передачу ОСОБА_17 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Технік Енерджі» та уповноважено па підписання відповідних документів генерального директора ОСОБА_9 (т.22 а.п. 178);

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» № 9/7 від 29.07.2010, відповідно до якого прийнято рішення про передачу ОСОБА_17 100% статутного капіталу товариства та вихід з учасників товариства ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» (т. 12 а.п. 194);

- протокол зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» №4 від 27.04.2010, відповідно до якого його учасники: ОСОБА_9 та ОСОБА_17 прийняли рішення про звернення до ПАТ «Укрінбанк» для отримання кредиту в розмірі 10000 000 грн. та уповноважено генерального директора ОСОБА_20 на підписання кредитного договору та інших необхідних документів (т. 9 а.п. 248-249); протоколи зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» та ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес», відповідно до яких були прийняті рішення щодо звернень до ПАТ «Укрінбанк» про зміну умов кредитування (т. 9 а.п. 208-240, 245-247);

- протоколи зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» № 5 від 17.05.2010 та № 6 від 02.06.2010, відповідно до яких їх учасники: ОСОБА_9 та ОСОБА_17 прийняли рішення про передачу підприємством майна у заставу ПАТ «Укрінбанк» (т. 9 а.п. 241-244);

- заяву ТОВ «Технік Енерджі» на отримання кредиту від 27.04.2010 за підписом генерального директора ОСОБА_22 , згідно якої ТОВ «Технік Енерджі» просить АТ «Укрінбанк» надати 20000 000 (двадцять мільйонів) грн. на умовах відновлюваної кредитної лінії з метою поповнення обігових коштів, закупки с/г техніки у іноземних виробників, придбання комплексної технологічної лінії для обробки сільськогосподарських культур, з строком погашення квітень 2011 року (т. 9 а.п. 3), до якої додані фінансові звіти ТОВ «Технік Енерджі» за період з 31.12.2009 по 31.12.2012 за підписами генеральних директорів ОСОБА_22 та ОСОБА_27 (т. 9 а.п. 4-33); листи-подання ТОВ «Технік Енерджі» від 02.06.2010 № 339, підписані генеральним директором ОСОБА_22 , до АТ «Укрінбанк» про збільшення суми кредитної лінії та продовження терміну погашення кредиту, а також зміни предмету застави (т. 7 а.п. 172-174); договори добровільного страхування майна та додаткові до них угоди, довідки банків щодо оборотів по рахунках ТОВ «Технік Енерджі» (т. 9 а.п. 250-262; т.10 а.п. 1-118);

- подання заступника начальника управління кредитування корпоративних клієнтів ОСОБА_28 до кредитного комітету щодо зміни умов кредитування ТОВ «Технік Енерджі», кредитні пропозиції (т. 9 а.п. 34-107, т.8 а.п. 1-55), до яких додані: фінансові звіти ТОВ «Технік Енерджі» за 2009 рік та ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» за 2009 та 2010 роки, витяги з балансу та довідки про залишки товарів ТОВ «Технік Енерджі», розшифровка кредиторської та дебіторської заборгованості, основних засобів ТОВ «Технік Енерджі» та ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес», довідки із АТ Сведбанк», «Укрпромбанку» щодо фінансового стану ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» (т. 9 а.п. 108-205);

- копії протоколів засідань кредитного комітету ПАТ «Укрінбанк», відповідно до яких члени кредитного комітету вирішили: відкрити відновлювальну кредитну лінію ТОВ «Технік Енерджі» на суму 10000000 грн. на термін по 17.05.2011 (т. 10 а.п. 145); збільшити ліміт кредитної лінії до 61 583863 (шістдесят одного мільйону п`ятсот вісімдесяти трьох тисяч вісімсот шістдесяти трьох) грн. та перенести термін погашення кредиту до 31.12.2012 (т. 10 а.п. 119-144);

- кредитний договір № 4683 про відкриття відновлювальної кредитної лінії між ПАТ «Укрінбанк» (далі Банк) та ТОВ «Технік Енерджі» (далі Позичальник) в особі Генерального директора ОСОБА_22 від 18.05.2010, згідно якого Банк надає Позичальнику Кредит на умовах відновлювальної кредитної лінії з лімітом кредитної лінії в розмірі 10000 000 (десять мільйонів) грн. на термін по 17.05.2011 (т. 7 а.п. 19-23);

- додаткові угоди № 1-12 до кредитного договору № 4683, укладені в період з 22.06.2010 по 12.04.2011 між Банком та Позичальником в особі Генерального директора ОСОБА_22 , згідно яких термін погашення кредиту продовжено до 28.10.2011, збільшено ліміт кредитної лінії до 60000 000 (шістдесяти мільйонів) грн. та змінено предмети забезпечення виконання зобов`язань позичальника (т. 7 а.п. 24-38);

- додаткові угоди № 13-17 до кредитного договору № 4683, укладені в період з 28.04.2011 по 10.11.2011 між Банком та Позичальником в особі Генерального директора ОСОБА_22 , згідно яких термін погашення кредиту продовжено до 31.05.2012, збільшено ліміт кредитної лінії до 59000 000 (п`ятдесяти дев`яти мільйонів) грн. (т. 7 а.п. 39-44);

- додаткові угоди № 18-22 до кредитного договору № 4683, укладені в період з 30.11.2011 по 16.03.2012 між Банком та Позичальником в особі Генерального директора ОСОБА_27 , згідно яких збільшено ліміт кредитної лінії до 61 583863 (шістдесят одного мільйону п`ятсот вісімдесяти трьох тисяч вісімсот шістдесяти трьох) грн., термін погашення кредиту до 31.05.2012 (т. 7 а.п. 45-49);

- додаткову угоду № 23 від 30.03.2012 до кредитного договору № 4683, укладена між Банком та Позичальником в особі Генерального директора ОСОБА_27 , згідно якої термін погашення кредиту продовжено до 29.06.2012 (т. 7 а.п. 50-51);

- додаткову угоду № 24 від 02.07.2012 до кредитного договору № 4683, укладена між Банком та Позичальником в особі Генерального директора ОСОБА_27 , згідно якої термін погашення кредиту продовжено до 01.10.2012 (т. 7 а.п. 52);

- додаткову угоду № 25 від 27.09.2012 до кредитного договору № 4683, згідно якої термін погашення кредиту продовжено до 31.12.2013 (т. 7 а.п. 53);

- договір поруки № 1 від 22.06.2010 з додатковими угодами № 1-11, укладеними між кредитором - АТ «Укрінбанк», поручителем ОСОБА_9 та позичальником ТОВ «Технік Енерджі», згідно яких поручитель поручається перед кредитором за виконання позичальником в повному обсязі зобов`язань по кредитному договору № 4683 від 18.05.2010 та додаткових угодах до нього (т. 7 а.п. 90-101);

- договір застави від 18.05.2010, укладеного між заставодержателем АТ «Укрінбанк» та заставодавцем ТОВ «Технік Енерджі» в особі Генерального директора ОСОБА_22 , який забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з кредитного договору № 4683 від 18.05.2010 та додаткових угод до нього. Відповідно до вказаного договору заставодавець передає в забезпечення виконання умов кредитного договору та цього договору належні йому на праві власності товари на складі, а саме: насіння соняшника НС Сумо2017 у кількості 17 595 п.о., що знаходиться за адресою: Полтавська обл., Машівський р-н, с. Селещина, вул. Б.Хмельницького, 6-а. Передане у заставу майно за згодою сторін оцінене у 10029 143 грн. (десять мільйонів двадцять дев`ять тисяч сто сорок три) грн. 60 коп. (т. 7 а.п. 121-123) та додаткові угоди до договору застави № 1-13, відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 61 583863 (шістдесят один мільйон п`ятсот вісімдесят три тисячі вісімсот шістдесят три) грн., термін погашення кредиту до 31.12.2013 (т. 7 а.п. 124- 136);

- іпотечний договір від 18.05.2010, укладений між АТ «Укрінбанк» та ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» в особі Генерального директора ОСОБА_9 , яке виступає майновим поручителем за зобов`язаннями ТОВ «Технік Енерджі», що випливають з кредитного договору № 4683 про відкриття відновлювальної кредитної лінії, відповідно до якого ТОВ «Технік Енерджі» надається кредит на умовах відновлювальної кредитної лінії з лімітом кредитної лінії в розмірі 10000 000 (десять мільйонів) грн. на термін до 17.05.2011, а Іпотекодавець ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» з метою забезпечення виконання передбачених кредитним договором зобов`язань передає в іпотеку: нежитлову будівлю, літ «Г-2», площею 151,7 кв.м; комплекс нежитлових будівель, а саме: склад отрутохімікатів літ. «А» площею 1101,5 кв.м, склад міндобрив літ. «Б» площею 2 678,5 кв.м, вагова літ. «В» площею16,9 кв.м., під`їзна колія №1 та огорожа №2-5), що знаходиться за адресою: Київська область, м. Біла Церква, Сквирське шосе, будинок 229. Вартість предмета іпотеки за згодою сторін 10753 068 (десять мільйонів сімсот п`ятдесят три тисячі шістдесят вісім) грн. Крім того, вказаним договором накладена заборона на відчуження предмету іпотеки (т. 7 а.п. 54-57); два договори про внесення змін і доповнень до даного іпотечного договору від 22.06.2010 та 22.10.2010, відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 20 000 000 (двадцять мільйонів) грн. та термін погашення кредиту 28.10.2011 (т. 7 а.п. 58-59); договір про розірвання даного іпотечного договору від 03.11.2010 (т. 7 а.п. 60);

- іпотечний договір майнових прав на нерухоме майно (майнової поруки) від 22.06.2010, укладений між АТ «Укрінбанк» та ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» в особі Генерального директора ОСОБА_9 , яке виступає майновим поручителем за зобов`язаннями ТОВ «Технік Енерджі», що випливають з кредитного договору № 4683 про відкриття відновлювальної кредитної лінії від 18.05.2010 та додаткової угоди №1 до нього від 22.06.2010, відповідно до яких ТОВ «Технік Енерджі» надається кредит на умовах невідновлювальної кредитної лінії з лімітом кредитної лінії в розмірі 17000 000 грн. на термін до 28.10.2011, а Іпотекодавець ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес» з метою забезпечення виконання передбачених кредитним договором зобов`язань передає в іпотеку майнові права на об`єкт незавершеного будівництва складського приміщення, готовністю 86%, площею 2 947, 4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , який не зданий в експлуатацію, право власності на який виникне у Іпотекодавця в майбутньому, після здачі в експлуатацію та заміни правовстановлюючих документів. Вартість предмета іпотеки за згодою сторін 7002 236 (сім мільйонів дві тисячі двісті тридцять шість) грн. 45 коп. Вказаним договором накладена заборона на відчуження предмету іпотеки (т. 7 а.п. 61-63), договір про внесення змін і доповнень до даного іпотечного договору від 20.10.2010, відповідно до якого змінено ліміт кредитної лінії 20 000 000 (двадцять мільйонів) грн. та термін погашення кредиту 28.10.2011 (т. 7 а.п. 64), договір про розірвання даного Іпотечного договору від 03.11.2010 (т. 6 а.п. 65);

- копія договору застави майнових прав від 22.06.2010, укладеного між заставодержателем АТ «Укрінбанк» та заставодавцем ТОВ «Технік Енерджі» в особі Генерального директора ОСОБА_22 , який забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з кредитного договору № 4683 від 18.05.2010 та додаткової угоди до нього. Відповідно до вказаного договору заставодавець передає в забезпечення виконання умов кредитного договору майнові права за договором купівлі-продажу №10-2132 від 21.04.2010, укладеним між заставодавцем та «HDT Handelsgesellschaft m.b.H», на поставку комплексної технологічної лінії по обробці сільськогосподарських культур, та саму лінію після набуття заставодавцем права власності на неї. Предмет застави мав бути доставлений та розміщений за адресою: Полтавська обл., Машівський р-н, с. Селещина, вул. Б.Хмельницького, 6-а. (т. 7 а.п. 158-160) та копії додаткових угод до договору застави майнових прав № 1-10, 12, відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 61 583863 (шістдесят один мільйон п`ятсот вісімдесят три тисячі вісімсот шістдесят три) грн., термін погашення кредиту до 31.12.2013, а також додатково передано в забезпечення виконання умов кредитного договору належну йому на праві власності комплексну технологічну лінію по обробці сільськогосподарських культур, що знаходиться за адресою: Полтавська обл., Машівський р-н, с. Селещина, вул. Б.Хмельницького, 6-а. Передане у заставу майно оцінене у 6904 577 (шість мільйонів дев`ятсот чотири тисячі п`ятсот сімдесят сім) грн. 53 коп. (т. 7 а.п. 161-171);

- копію іпотечного договору від 03.11.2010, укладеного між АТ «Укрінбанк» та ТОВ «Технік Енерджі» в особі Генерального директора ОСОБА_22 , згідно якого іпотекою за цим договором забезпечуються вимоги Іпотекодержателя, що випливають з кредитного договору № 4683 про відкриття не відновлювальної кредитної лінії від 18.05.2010, укладеним між Іпотекодержателем АТ «Укрінбанк» та Іпотекодавцем ТОВ «Технік Енерджі», та додатковими угодами до нього, відповідно до яких ТОВ «Технік Енерджі» надається кредит в розмірі 20000 000 (двадцять мільйонів) грн. на термін до 28.10.2011. Іпотекодавець з метою забезпечення виконання передбачених кредитним договором зобов`язань передає в іпотеку нерухоме майно: нежитлову будівлю, літ «Г-2», площею 151,7 кв.м.; комплекс нежитлових будівель, а саме: склад отрутохімікатів літ. «А» площею 1101,5 кв.м., склад міндобрив літ. «Б» площею 2678,5 кв.м., вагова літ. «В» 16,9 кв.м. та споруди (під`їзна колія №1 та огорожа №2-5), об`єкт незавершеного будівництва складського приміщення, готовністю 86%, площею 2 947, 4 кв.м., що знаходиться за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, Сквирське шосе, 229 (т. 7 а.п. 76-79); копії договорів про внесення змін та доповнень № 1-7, відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 61 583863 (шістдесят один мільйон п`ятсот вісімдесят три тисячі вісімсот шістдесят три) грн., термін погашення кредиту до 31.12.2013 (т. 7 а.п. 80-89);

- копію іпотечного договору від 29.12.2010, укладеного між АТ «Укрінбанк» та ТОВ «Технік Енерджі» в особі Генерального директора ОСОБА_22 , згідно якого іпотекою за цим договором забезпечуються вимоги Іпотекодержателя, що випливають з кредитного договору № 4683 про відкриття не відновлювальної кредитної лінії від 18.05.2010, укладеним між Іпотекодержателем АТ «Укрінбанк») та Іпотекодавцем ТОВ «Технік Енерджі», та додатковими угодами до нього, відповідно до яких ТОВ «Технік Енерджі» надається кредит в розмірі 29 000000 (двадцять дев`ять мільйонів) грн. на термін до 28.10.2011. Іпотекодавець з метою забезпечення виконання передбачених кредитним договором зобов`язань передає в іпотеку нежитлові будівлі, загальною площею 2 796,1 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_4 . Вартість предмета іпотеки за згодою сторін 3896 600 (три мільйони вісімсот дев`яносто шість тисяч шістсот) грн. Крім того, вказаним договором накладена заборона на відчуження предмету іпотеки (т. 7 а.п. 66-68); копії договорів про внесення змін та доповнень № 1-7, відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 61 583863 (шістдесят один мільйон п`ятсот вісімдесят три тисячі вісімсот шістдесят три) грн., термін погашення кредиту до 31.12.2013 (т. 7 а.п. 69-75);

- договір застави від 29.12.2010, укладеного між заставодержателем АТ «Укрінбанк» та заставодавцем - ТОВ «Технік Енерджі» в особі Генерального директора ОСОБА_22 , який забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з кредитного договору № 4683 від 18.05.2010 та додаткових угод до нього. Відповідно до вказаного договору заставодавець передає в забезпечення виконання умов кредитного договору належні йому на праві власності товари на складі а саме: насіння соняшника НС Сумо2017 у кількості 9 665 п.о., що знаходиться на складських приміщеннях за адресою: Полтавська обл., Машівський р-н, с. Селещина, вул. Б.Хмельницького, 6-а; насіння соняшника НС 2063 в кількості 2000 п.о., що знаходиться на складських приміщеннях за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина, вул. Аджманська, 1; насіння соняшника НС208 в кількості 4000 п.о., що знаходиться на складських приміщеннях за адресою: Черкаська обл., м. Христинівка, вул. Першотравнева; насіння соняшника «Косово» в кількості 2900 п.о., що знаходиться на складських приміщеннях за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина, вул. Аджманська, 1. Передане у заставу майно за згодою сторін оцінене у 13228040 (тринадцять мільйонів двісті двадцять вісім тисяч сорок) грн. (т. 7 а.п. 137-139) та додаткові угоди до договору застави № 1-8 відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 61 583863 (шістдесят один мільйон п`ятсот вісімдесят три тисячі вісімсот шістдесят три) грн., термін погашення кредиту до 31.12.2013 (т. 7 а.п. 139- 147);

- договір застави від 24.01.2011, укладеного між заставодержателем АТ «Укрінбанк» та заставодавцем ТОВ «Технік Енерджі» в особі Генерального директора ОСОБА_22 , який забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з кредитного договору № 4683 від 18.05.2010 та додаткових угод до нього. Відповідно до вказаного договору заставодавець передає в забезпечення виконання умов кредитного договору належні йому на праві власності товари на складі, а саме: насіння гібридів кукурудзи «НС2014» в кількості 2 639 п.о., насіння гібридів соняшника «Тиса» в кількості 4 500 п.о., насіння гібридів кукурудзи «НС300», в кількості 907 п.о., що знаходиться на складських приміщеннях за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина, вул. Аджманська, 1; насіння гібридів кукурудзи НС208 в кількості 1 367 п.о., що знаходиться на складських приміщеннях за адресою: Київська обл., Біла Церква, Сквирське шосе, 229; насіння гібридів кукурудзи НС 208 в кількості 2 791 п.о., що знаходиться на складських приміщеннях за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина, вул. Аджманська, 1. Передане у заставу майно за згодою сторін оцінене у 8517571 (вісім мільйонів п`ятсот сімнадцять тисяч п`ятсот сімдесят одну) грн. 20 коп. (т. 7 а.п. 148-150) та додаткові угоди до договору застави № 1-7, відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 61 583863 (шістдесят один мільйон п`ятсот вісімдесят три тисячі вісімсот шістдесят три) грн., термін погашення кредиту до 31.12.2013 (т. 7 а.п. 151-157);

- договір застави від 04.02.2011, укладений між заставодержателем АТ «Укрінбанк» та заставодавцем ТОВ «Технік Енерджі» в особі Генерального директора ОСОБА_22 , який забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з кредитного договору № 4683 від 18.05.2010 та додаткових угод до нього. Відповідно до вказаного договору заставодавець передає в забезпечення виконання умов кредитного договору належні йому на праві власності товари на складі, а саме: насіння гібридів кукурудзи «НС2014» в кількості 5266 п.о., що знаходиться в складських приміщеннях за адресою: АДРЕСА_5 ; насіння гібридів соняшнику «Рімі» в кількості 3000 п.о., що знаходиться в складських приміщеннях за адресою: АДРЕСА_6 ; насіння гібридів соняшнику «Косово» в кількості 2984 п.о., що знаходиться в складських приміщеннях за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина, вул. Аджманська, 1; насіння гібридів кукурудзи «НС 300» в кількості 7187 п.о., що знаходиться в складських приміщеннях за адресою: Вінницька обл., Бершадський район, с. Флорино, Бершадський елеватор; насіння гібридів кукурудзи «НС 444» в кількості 950 п.о., що знаходиться в складських приміщеннях за адресою: Вінницька обл., Бершадський район, с. Флорино, Бершадський елеватор. Передане у заставу майно за згодою сторін оцінене у 14000275 (чотирнадцять мільйонів двісті сімдесят п`ять) грн. 20 коп. (т. 7 а.п. 110-112); додаткові угоди до даного договору застави № 1-8, відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 61 583863 (шістдесят один мільйон п`ятсот вісімдесят три тисячі вісімсот шістдесят три) грн., термін погашення кредиту до 31.12.2013, додатково передано в забезпечення виконання умов кредитного договору належні йому на праві власності товари на складі, а саме: насіння гібридів кукурудзи «НС 2016» в кількості 1 659 п.о. за адресою: Черкаська обл., м. Христинівка, вул. Першотравнева, 1; насіння гібридів соняшнику «НС 2017» в кількості 7 332 п.о., за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, Сквирське шосе, 229; насіння гібридів кукурудзи «НС 300» в кількості 740 п.о. за адресою: Вінницька обл., Бершадський район, с. Флорино, Бершадський елеватор, насіння гібридів кукурудзи «НС 444» в кількості 1 091 п.о. за адресою: Вінницька обл., Бершадський район, с. Флорино, Бершадський елеватор; насіння гібридів соняшнику «НС 2017» в кількості 4 170 п.о. за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина. вул. Аджманська, 1; насіння гібридів соняшнику «Рімі» в кількості 8 950 п.о. за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина. вул. Аджаманська, 1; насіння гібридів соняшнику «Тиса» в кількості 7 950 п.о. за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина. вул. Аджаманська, 1; насіння гібридів соняшнику «Олівер» в кількості 1 560 п.о. за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина. вул. Аджманська, 1; насіння гібридів соняшнику «НС 6045» в кількості 6 168 п.о. за адресою: Кіровоградська обл., с. Бережина. вул. Аджманська, 1. Передане у заставу майно оцінене у 48458730 (сорок вісім мільйонів чотириста п`ятдесят вісім тисяч сімсот тридцять) грн. 60 коп. (т. 7 а.п. 113-120);

- договір застави від 16.03.2012, укладений між заставодержателем АТ «Укрінбанк» та заставодавцем ТОВ «Технік Енерджі» в особі Генерального директора ОСОБА_27 , який забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з кредитного договору № 4683 від 18.05.2010 та додаткових угод до нього. Відповідно до вказаного договору заставодавець передає в забезпечення виконання умов кредитного договору належні йому на праві власності товари на складі, а саме: насіння гібридів соняшнику НС 2017 (ворох) в кількості 38250 п.о., насіння гібридів соняшнику «Рімі» (ворох) в кількості 29750 п.о., що знаходиться за адресою: Полтавська обл., Машівський р-н., с. Селещина, вул. Б.Хмельницького, 6-а. Передане у заставу майно за згодою сторін оцінене у 84320 000 (вісімдесят чотири мільйони триста двадцять тисяч) грн. (т. 7 а.п. 102-106) та додаткові угоди до договору застави № 1-3, відповідно до яких змінено ліміт кредитної лінії 61 583863 (шістдесят один мільйон п`ятсот вісімдесят три тисячі вісімсот шістдесят три) грн., термін погашення кредиту до 31.12.2013 (т. 7 а.п. 107- 109);

- копії довідок службових осіб АТ «Укрінбанк» щодо проведених перевірок цільового використання кредитних коштів, наданих ТОВ «Технік Енерджі», згідно яких за результатами документальних перевірок фактів нецільового використання кредитних коштів в період з 01.09.2010 по 30.03.2011 не встановлено (т. 8 а.п. 56-60);

- акти перевірки службовими особами АТ «Укрінбанк» наявності, стану та умов зберігання майна, яке пропонується в забезпеченні кредиту ТОВ «Технік Енерджі» за період з 06.05.2010 по 18.07.2012, згідно яких, за результатами візуального обстеження заставне майно є в наявності в зазначеній кількості, пошкоджень не виявлено, стан майна в робочому стані (т. 10 а.п. 147-199; т. 8 а.п. 61-113; т. 10 а.п. 260-268);

- протокол зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» № 19 від 25.05.2011, відповідно до якого його учасником ОСОБА_17 прийнято рішення про звернення до ПАТ «Укрінбанк» для отримання кредиту в розмірі 244 000 євро для купівлі сільськогосподарської техніки, а саме: комбайну Челленджер 647 та жатки Челленджер 760 ФФ, передано майнові права на них банку, уповноважено директора ОСОБА_22 на підписання кредитного договору та інших необхідних документів (т. 10 а.п. 257), а також протоколи зборів учасників про звернення до ПАТ «Укрінбанк» щодо перенесення строків погашення кредиту (т. 10 а.п.250-256, 277-286; т. 11 а.п. 74-78);

- лист-подання ТОВ «Технік Енерджі» до АТ «Укрінбанк» щодо отримання кредиту в розмірі 244 000 євро для купівлі сільськогосподарської техніки (т. 11 а.п. 107); документація щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Технік Енерджі», в т. ч. фінансові звіти ТОВ «Технік Енерджі» за 2010 та 2011 роки (т. 10 а.п. 114-173, 242-249, 258-259, 287-292, т. 6 а.п. 249-250; т. 11 а.п. 1-7);

- висновок Кредитного управління від 10.05.2011 за підписом начальника управління кредитування корпоративних клієнтів ОСОБА_19 , відповідно до якого пропонується розглянути питання щодо відкриття не відновлювальної кредитної лінії ТОВ «Технік Енерджі» на суму 244 000 євро для придбання техніки (т. 11 а.п. 79-81; т. 6 а.п. 246-248);

- висновки управління ризик-менеджменту, відділу моніторингу застав та відділу економічної безпеки, згідно яких пропонується відкрити ТОВ «Технік Енерджі» не відновлювальну кредитну лінію в сумі 244 000 євро для придбання техніки (т. 11 а.п. 82-85; т. 6 а.п. 242-245);

- подання заступника начальника управління кредитування корпоративних клієнтів ОСОБА_28 до кредитного комітету щодо зміни умов кредитування ТОВ «Технік Енерджі» (т. 11 а.п. 86-92; т. 6 а.п.235-241);

- копії протоколів засідань кредитного комітету ПАТ «Укрінбанк» та витягів з протоколу засідань кредитного комітету, відповідно до яких члени кредитного комітету вирішили: відкрити не відновлювальну кредитну лінію ТОВ «Технік Енерджі» на суму 244 000 євро строком до 29.07.2011 (т. 6 а.п. 234; т. 11 а.п. 93); перенести термін погашення кредиту до 31.12.2012 (т. 6 а.п. 223-233; т. 11 а.п. 94-105);

- кредитний договір № 20105 про надання не відновлювальної кредитної лінії між АТ «Укрінбанк» та ТОВ «Технік Енерджі» від 25.05.2011, відповідно до якого банк надає ТОВ «Технік Енерджі» кредит із загальним лімітом 244000 (двісті сорок чотири тисячі) євро з терміном погашення - 29.07.2011. Кредит використовується для купівлі комбайну Челленджер НОМЕР_3 з жаткою Челленджер 760 ФФ, трактора Челленджер МТ665С та/або на оплату трактора Челленджер МТ595В (т. 10 а.п. 216-а-216-г; т. 6 а.п. 148-151); з додатковими угодами № 1-11 до кредитного договору № 20105 від 25.05.2011, відповідно до яких термін погашення кредиту продовжено до 31.12.2012 (т. 10 а.п. 231-241; т. 6 а.п. 152-162);

- договір застави від 25.05.2011, укладений між заставодержателем АТ «Укрінбанк» та заставодавцем ТОВ «Технік Енерджі», який забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з кредитного договору № 20105 від 25.05.2011 та додаткових угод до нього. Відповідно до вказаного договору заставодавець передає в забезпечення виконання умов кредитного договору майнові права на сільськогосподарську техніку, а саме: комбайн Челленджер 647 з жаткою Челленджер 760 ФФ. Вказане майно за згодою сторін оцінене в 135366 (сто тридцять п`ять тисяч триста шістдесят шість) євро 40 євроцентів (т. 10 а.п. 217-219; т. 6 а.п. 173-175) та додаткові угоди № 1-6 до даного договору застави від 25.05.2011 (т. 10 а.п. 270-276; т. 6 а.п. 176-182);

- договір застави майнових прав від 25.05.2011, укладений між заставодержателем АТ «Укрінбанк» та заставодавцем ТОВ «Технік Енерджі», який забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з кредитного договору № 20105 від 25.05.2011 та додаткових угод до нього. Відповідно до вказаного договору заставодавець передає в забезпечення виконання умов кредитного договору майнові права на отримання засобів захисту рослин та самі засоби захисту рослин. Загальна вартість майна за домовленістю сторін становить 3 018 860 (три мільйони вісімнадцять тисяч вісімсот шістдесят) доларів США (т. 10 а.п. 227-230; т. 6 а.п. 163-165) та додаткові угоди № 1-6 до договору застави майнових прав від 25.05.2011 (т. 10 а.п. 220-226; т. 6 а.п. 166-172);

- виписки по банківському рахунку в АТ «Укрінбанк» про отримання ТОВ «Технік Енерджі» кредиту за кредитним договором № 20105 (т. 11 а.п. 145-152);

- документація щодо придбання ТОВ «Технік Енерджі» сільськогосподарської техніки: договір купівлі продажу № СН-2011/0124 від 24.01.2011 засобів захисту рослин (т. 11 а.п. 9-17; 128-131); договори поставки № ТЕ-СН-2011-01 від 14.03.2011 та № ТЕ-СН-2011-04 від 25.03.2011 оприскувача Челленджер 4660М вартістю 91016,31 доларів США (т. 11 а.п. 18-36, 55-73, 132-140); договір поставки № ТЕ-СН-2011-03 від 14.03.2011 трьох тракторів Челленджер вартістю 531768,93 доларів США (т. 11 а.п. 37-54, 124-127); договір поставки № ТЕ-СН-2011 від 15.12.2010 комбайна Челленджер 647 з жаткою Челленджер 760 ФФ вартістю 135366,40 євро (т. 11 а.п. 108-122);

- реєстраційні документи зернозбирального комбайну торгівельної марки «Challenger» Н0677, модель 647, рік виготовлення 2010, серійний номер 318210066, фірма виробник - Laverda S.p.A, ІТ, а саме - 08.07.2011 зареєстровано за ТОВ «Технік Енерджі», свідоцтво №АС 158952, державний номер НОМЕР_1 (т. 23 а.п.258; т. 27 а.п. 26); 08.07.2011 зернозбиральний комбайн був знятий з обліку, з подальшою його перереєстрацією у Відділі технічного нагляду та охорони праці Державної інспекції сільського господарства у Тернопільській обл. (свідоцтво №АС160170, державний номер НОМЕР_2 ) за ФГ «Ковалівське Нове» (т.23 а.п. 256), договір купівлі-продажу, підписаний між Тернопільською філією ТОВ «Технік Енерджі» та ФГ «Ковалівське Нове» (т. 23 а.п. 267-273);

- акти службових осіб АТ «Укрінбанк» щодо проведених перевірок наявності, стану та умов зберігання майна, яке пропонується в забезпеченні кредиту ТОВ «Технік Енерджі», згідно яких, за результатами візуальних обстежень майна пошкоджень не виявлено, стан майна в робочому стані (т. 11 а.п. 141-143);

- фінансові звіти ТОВ «Технік Енерджі» за 2007-2012 роки, вилучені в Головному управлінні статистики у м. Києві (т. 11 а.п. 237-247);

- протокол огляду місця події, протоколи перевірки майна, яке визнане речовим доказом, відповідно до яких було оглянуто заставне майно ТОВ «Технік Енерджі» - складські приміщення із насінням (т. 27 а.п. 255-257, 251-253);

- протокол обшуку від 11.03.2013, згідно якого за місцем фактичного знаходження ФГ «Ковалівське Нове», а саме: Тернопільська обл., Гусятинський р-н, с. Личківці, вул. Колгоспна, 3-а виявлено та вилучено комбайн «Челленджер Н0677» та жниварку «Челленджер 760ФФ», ключі та документи щодо придбання вказаної техніки (т. 31 а.п. 91-95);

- протокол обшуку від 17.04.2013, згідно якого під час обшуку за адресою: АДРЕСА_3 , виявлено та вилучено фінансово-господарську документацію та заставне майно насіння (т. 29 а.п. 23-30);

- протокол обшуку від 23.04.2013, згідно якого під час обшуку складських приміщень за адресою: АДРЕСА_4 відшукано та вилучено заставне майно, а саме: різне насіння (т. 28 а.п. 7-13);

- протокол обшуку від 29.04.2013, згідно якого за адресою: Вінницька обл., с. Флорино, Бершадський елеватор заставного майна, а саме насіння виявлено не було (т. 31 а.п. 126-130);

- протокол обшуку від 15.05.2013, згідно якого під час обшуку за адресою: Черкаська обл., м. Христинівка, вул. Першотравниве, 1 нічого не виявлено та не вилучено (т. 29 а.п. 8-11);

- протокол обшуку від 21.10.2013, згідно якого під час обшуку за адресою: АДРЕСА_7 нічого не вилучено (т. 29 а.п. 247-250);

- протокол обшуку від 07.11.2013, згідно якого під час обшуку квартири, що належить ТОВ «Технік енерджі» та знаходиться за адресою: АДРЕСА_8 , в якій виявлено та вилучено речі та документи та в подальшому передані законним володільцям (т. 30 а.п. 16-24);

- протокол обшуку від 07.11.2013, згідно якого за місцем проживання ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_1 вилучено: грошові кошти в сумі 314 доларів США, два айпада, ноутбук та фотоапарат, які в подальшому повернуто законним володільцям (т. 28 а.п. 106-111);

- протокол обшуку від 07.11.2013, згідно якого за місцем проживання ОСОБА_17 за адресою: АДРЕСА_9 вилучено: ноутбук, телевізор, карабін, які в подальшому повернуто законним володільцям (т. 28 а.п. 122-127);

- протокол обшуку від 10.01.2014, згідно якого за місцем знаходження ТОВ «Технік енерджі» за адресою: м. Київ, вул. Садова, 135, ділянка 3-4, третій поверх вилучено фінансово-господарську документацію та комп`ютерну техніку ТОВ «Технік енерджі» (т. 28 а.п. 144-151);

- протокол обшуку від 13.01.2014, згідно якого за місцем знаходження ТОВ «Високі аграрні технології» за адресою: м. Київ, вул. Садова, 161, ділянка, 78 виявлено та вилучено документи та комп`ютерну техніку (т. 32 а.п. 16-201);

- протокол обшуку від 26.09.2014, згідно якого за адресою: м. Полтава, вул. Ветеринарна, 22 склад №7 виявлено та вилучено насіння на складі (т. 31 а.п. 172-200);

- протокол обшуку від 13.06.2014 за місцем проживання ОСОБА_9 : АДРЕСА_2 , згідно якого нічого не вилучалось (т. 32 а.п. 223-227);

- протокол огляду від 07.02.2014, відповідно до якого оглянуто документи, вилучені у ТОВ «Високі аграрні технології» протоколом обшуку від 13.01.2014 (т. 33, т. 34 а.п. 1-217);

- протокол огляду від 07.02.2014, відповідно до якого оглянуто фінансово-господарську документацію ТОВ «Технік енерджі», вилучену протоколом обшуку від 10.01.2014 (т. 34 а.п. 218-266; т. 35, т. 36 а.п.1-266);

- протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 27.03.2013, відповідно до якого свідок ОСОБА_29 серед пред`явлених знімків осіб впізнала за зовнішніми рисами обличчя під № 4 особу, яку вона знає, як ОСОБА_9 , який приходив до АТ «Укрінбанк» та повідомив, що являється власником ТОВ «Технік енерджі» і має намір отримати кредит в банку (т. 39 а.п. 101-103);

- протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 28.03.2013, відповідно до яких свідок ОСОБА_30 серед пред`явлених знімків осіб впізнав за зовнішніми рисами обличчя під № 1 особу, яку він знає, як працівника ТОВ «Технік Енерджі», з яким він двічі зустрічався в м. Києві і від якого дізнався про перебування комбайна марки «Class medium» у заставі, а також, який показував комбайн «Челленджер» і пропонував його придбати (т. 39 а.п. 144-146);

- протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 04.04.2013, відповідно до якого свідок ОСОБА_31 серед пред`явлених знімків осіб впізнав за зовнішніми рисами обличчя під № 3 особу, яку він знає, як ОСОБА_32 , який надав йому вказівку щодо поставки на облік у відділі технагляду та охорони праці Державної інспекції сільського господарства в м. Києві комбайну марки Челленджер 647 і жатки до нього та зняття вказаної сільськогосподарської техніки з обліку (т. 39 а.п. 147-149).

- висновок експерта №540 від 16.08.2013, відповідно до якого проведено почеркознавчу експертизу документів кредитної справи за кредитним договором № 4683 між ТОВ «Технік енерджі» та ПАТ «Укрінбанк», де встановлено, що на документах від ТОВ «Технік енерджі» наявні підписи ОСОБА_22 , ОСОБА_27 , ОСОБА_9 і ОСОБА_17 (т. 37 а.п. 92-131)

- висновок експерта № 69 від 11.03.2013, відповідно до якого проведено почеркознавчу експертизу документів кредитної справи за кредитним договором № 20105 між ТОВ «Технік енерджі» та ПАТ «Укрінбанк», де встановлено, що на документах від ТОВ «Технік енерджі» наявні підписи ОСОБА_22 , ОСОБА_27 і ОСОБА_17 (т. 37 а.п. 12-22);

- висновок експерта № 146 від 14.04.2013, відповідно до якого проведено почеркознавчу експертизу документів, які подавалися для реєстрації зернозбирального комбайну торгівельної марки «Challenger», де встановлено на документах від ТОВ «Технік енерджі» підписи ОСОБА_22 і ОСОБА_31 (т. 37 а.п. 60-71);

- висновок експерта № 541 від 14.08.2013, відповідно до якого на документах кредитної справи за кредитним договором № 4683 між ТОВ «Технік енерджі» та ПАТ «Укрінбанк» відтиски печатки ТОВ «Технік енерджі» виконані за допомогою кліше печатки ТОВ «Технік енерджі» (т. 37 а.п. 151-175);

- висновок експерта № 70 від 07.03.2013, відповідно до якого на документах кредитної справи за кредитним договором № 20105 між ТОВ «Технік енерджі» та ПАТ «Укрінбанк» відтиски печатки виконані печаткою ТОВ «Технік енерджі»(т. 37 а.п. 32-39);

- висновок експерта № 126 від 03.04.2013, відповідно до якого відтиски печатки ТОВ «Технік енерджі» на документах з придбання зернозбирального комбайну торгівельної марки «Challenger» нанесені за допомогою кліше печатки ТОВ «Технік енерджі»(т. 37 а.п. 47-52);

- висновок судово-товарознавчої експертизи № 136 від 22.07.2013, відповідно до якого ринкова вартість зернових культур, вилучених під час проведеного 23.04.2013 обшуку складських приміщень за адресою: Полтавська обл., Машівський р-н., с. Селищина, вул. Б.Хмельницького, 6-а, станом на 17.07.2013 складає 24668 104,50 грн. та 2 314 025 грн. ( т. 37 а.п. 180-185);

- висновок судово-економічної експертизи № 0788 від 20.03.2014, відповідно до якого:

1) ПАТ «Укрінбанк» видано на користь ТОВ «Технік Енерджі» кошти за кредитним договором №4683 від 18.05.2010 на суму 62 583 863.00 грн. та за кредитним договором №20105 від 25.05.2011 на суму 135 366,40 євро;

2) дані фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі», що містяться в кредитній справі ПАТ «Укрінбанк,» не відповідають даним, що направлені до управління статистики у м.Києві;

3) дані фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі», що містяться в кредитній справі ПАТ «Укрінбанк», не відповідають даним, що направлені до управління статистики у м. Києві, а саме завищені дані про активи ТОВ «Технік Енерджі», що викривляє інформацію про можливість підприємства відповідати за своїми кредитними зобов`язаннями, в т.ч. по договорам № 4683 від 18.05.2010, № 20105 від 25.05.2011;

4) забезпечення за кредитними договорами (№4683 від 18.05.2010 та №20105 від 25.05.2011) в т.ч. включає наступне заставне майно: нежитлові будівлі, споруди, незавершене будівництво, обладнання, склади, насіння соняшника, насіння гібридів кукурудзи, комбайн Челленджер 647 з жаткою Челленджер760ФФ, що буде придбаний за рахунок кредитних коштів, майнові права (право вимоги) коштів за договором купівлі-продажу засобів захисту рослин або коштів в розмірі вартості непоставленого товару за Договором, та самі засоби захисту рослин;

5) кошти, отримані підприємством ТОВ «Технік Енерджі» по кредитним договорам з ПАТ «Укрінбанк» (№4683 від 18.05.2010, №20105 від 25.05.2011), відповідно до бухгалтерської звітності ТОВ «Технік Енерджі» використані в операційній діяльності підприємства, в т.ч. переважно для придбання товарів у ТОВ "Високі аграрні технології" на загальну суму 41 357 253,61 грн.;

6) розрахунок заборгованості ТOB «Технік Енерджі» перед ПАТ «Укрінбанк» документально підтверджується щодо наступних сум: за договором №4683 від 18.05.2010 в частині 93584 262,50 грн. (в т.ч. тіло кредиту 61543 863 грн., проценти 24824 186,84 грн., пеня за кредитом 4663 758,47 грн., пеня по процентам 2552 454,50 грн.); за договорам №20105 від 25.05.2011 в частині 153 452,35 євро (в т.ч. тіло кредиту 133 815,91 євро, проценти 5936,74 євро, пеня за кредитом 12 751,29 євро, пеня по процентам 948,41 євро);

7) за наявними бухгалтерськими документами на підприємстві ТОВ «Технік Енерджі» обліковувалось неіснуюче майно, що перебувало у заставі, а саме по картці рахунку 281 обліковувався неіснуючий склад ЗЗР (засоби захисту рослин), нас. соняшнику, нас. кукурудзи, насіння сої з поміткою «вказівка гол.бухг.» на загальну суму «-9 805 811.46 грн.», зазначене майно відсторновоно з обліку підприємства як помилкове та неіснуюче.

Відповідно до бухгалтерського обліку ТОВ «Технік Енерджі» (картка рахунку 281) зазначено, що неіснуюче майно надійшло від постачальників, серед яких значиться ТОВ «Високі аграрні технології». Також майно, що значиться у заставі згідно додаткової угоди №11 від 09.03.2011 до кредитного договору №4683 від 18.05.10 (в т.ч. насіння соняшника «НС Сумо 2017», насіння соняшника «НС 2063», насіння кукурудзи «НС 208», насіння соняшника «Косово», насіння кукурудзи «НС 2014», насіння соняшнику «Тиса», насіння кукурудзи «MC 300», насіння кукурудзи «НС 2016», насіння соняшнику «НС 6045») було реалізовано на протязі 2011 року на загальну суму 5580 252,46 грн.;

8) за результатами проведеного дослідження фінансового стану ТОВ «Технік Енерджі» в період з 2009 по 2013 роки встановлено ознаки дій доведення його до банкрутства, а саме надання банківській установі завідомо неправдивої інформації про фінансово-господарський стан підприємства; можливість визнання причинного зв`язку між наданою неправдивою фінансовою звітністю та збитками (недоотриманим прибутком), які зазнав банк. Основними ознаками навмисного погіршення фінансово-господарського стану ТОВ «Технік Енерджі»: зменшення розміру, приховування та заниження оцінки майна, яке знаходиться у розпорядженні підприємства; штучне збільшення розміру кредиторської та дебіторської заборгованості; наявність у підприємства штрафів, пені, неустойки, визнаних в судовому порядку, за невиконання умов договорів та недотримання вимог законодавства; відхилення показників ліквідності від граничного значення (т. 38 а.п. 26-100);

- лист Державної інспекції сільського господарства в Київській області від 13.06.2014 № 14-09/3738, згідно якого за результатами аналізування проб насіння соняшнику «Рімі» та «Сумо», які вилучені протоколом обшуку від 17.04.2013, проведеного за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, Сквирське шосе, 229, по всім показникам не кондиційні, а в пробі насіння соняшнику «Сумо» було виявлено карантинний вид бур`яну амброзія полинолиста (т. 38 а.п. 223-224, 221);

- експертні висновки № 9-1-2014 від 07.02.2014 та № 9-2-2014 від 10.02.2014, відповідно до яких проведено комп`ютерно-технічну експертизу техніки, вилученої під час проведених обшуків, на якій встановлено наявність фінансово-господарської документації ТОВ «Технік Енерджі» та ТОВ «Високі аграрні технології» (т. 38 а.п. 117-157, 176-210);

- висновки експертів № 380 від 22.11.2013, № 381 від 16.11.2013, № 383 від 14.11.2013, відповідно до яких проведено балістичні експертизи вилучених під час обшуку предметів, які схожі на зброю (дані обставини у провину обвинуваченому не ставляться) (т. 37 а.п. 194-197, 204-209, 214-219);

- реєстраційні документи ТОВ «Технік Енерджі» та його підрозділів (т. 12, т. 22, т. 23 а.п. 1-148), виписки по рахунках ТОВ «Технік Енерджі» (т.13 21); податкова звітність ТОВ «Високі аграрні технології» (т. 24); податкова звітність ТОВ «Технік Енерджі» (т. 25; т. 26 а.п. 1-121);

- рішення господарських судів про стягнення з ТОВ «Технік Енерджі» кредиторської заборгованості (т. 26 а.п.149-154; т. 3 а.п. 1-214).

Розглянувши справу в межах пред`явленого обвинувачення відповідно до обвинувального акта, проаналізувавши всі наявні в матеріалах кримінального провадження докази, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст.22КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Згідно із ст.25КПК України прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Крім того, саме на них відповідно до ч. 2 ст.9КПК України покладається обов`язок всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Відповідно до ч. 1 ст.84КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Відповідно до вимог ст.92КПК України обов`язок доказування обставин, передбачених ст. 91 КПК України, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, покладається на слідчого, прокурора.

Відповідно до пред`явленого звинувачення, дії ОСОБА_9 кваліфіковані за ч. 4 ст. 190 КК України як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, повторно.

Однак, шахрайство це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Обман (повідомлення потерпілому неправдивих відомостей або приховування певних обставин) при шахрайстві застосовується винною особою з метою викликати у потерпілого впевненість у вигідності чи обов`язковості передачі їй майна або права на нього.

Отже, об`єктивна сторона шахрайства виражається у заволодінні чужим майном або придбанні права на майно шляхом обману або зловживання довірою.

При цьому, суб`єктивна сторона кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ККУкраїни, характеризується прямим умислом, корисливим мотивом спонуканням до незаконного збагачення за рахунок чужого майна та корисливою метою збагатитися самому або незаконно збагатити інших осіб, в долі яких зацікавлений винний.

В п. 2 постанови № 10 ПВСУ від 06.11.2009 «Про судову практику в справах про злочини проти власності» вказано, що предметом кримінальних правопорушень проти власності є майно, яке має певну вартість і є чужим для винної особи: речі (рухомі й нерухомі), грошові кошти, цінні метали, цінні папери тощо, а також право на майно та дії майнового характеру, електрична та теплова енергія.

Проаналізувавши в сукупності зібрані у справі докази та безпосередньо оцінивши їх, колегія суддів приходить до висновку, що вони не підтверджують вини ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, виходячи з наступного.

Так, представник потерпілого ОСОБА_15 у судовому засіданні зазначила, що обставини вчинення ОСОБА_9 протиправних дій викладені в заяві про вчинення кримінального правопорушення, доповнень вона не має, цивільні позови підтримує в повному обсязі з викладених в них підстав.

Згідно показань свідка ОСОБА_26 , який працював у ТОВ «Технік Енерджі» з 2009 по 2012 рік керівником структурного підрозділу з управління транспортом підприємства, генеральними директорами ТОВ «Технік Енерджі» були: ОСОБА_22 та ОСОБА_27 ОСОБА_9 , згідно показань свідка, оперативне управління підприємством не здійснював. Стосовно отримання підприємством кредитних коштів в ПАТ «Укрінбанк» та подальшої виплати заборгованості за кредитними договорами №4683 від 18.05.2010 та №20105 від 25.05.11 свідок інформацією не володіє.

Жодних інших свідків сторони обвинувачення під час судового розгляду не допитано. У зв`язку з неодноразовою неявкою свідків, а також неможливістю забезпечити свідків у судове засідання сторона обвинувачення відмовилась від допиту свідків (т. 4 а.п. 31-32).

Як вбачається з досліджених у судовому засіданні письмових доказів, а саме протоколу зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» № 4 від 27.04.2010, у квітні 2010 року ОСОБА_9 та ОСОБА_17 , будучи співвласниками ТОВ«Технік Енерджі» (ЄДРПОУ 35076670), де ОСОБА_17 мав 50% статутного капіталу та ОСОБА_9 , як засновник та генеральний директор ТОВ «Інвестиційний дім «Агробізнес», також володів 50% статутного капіталу ТОВ «Технік Енерджі», прийняли рішення про необхідність залучення на вказане підприємство кредитних коштів та уповноважено генерального директора ОСОБА_20 на підписання кредитного договору та інших необхідних документів (т. 9 а.п. 248-249).

Відповідно до заяви генерального директора ТОВ «Технік Енерджі» ОСОБА_22 від 27.04.2010 вказане товариство просить АТ «Укрінбанк» надати кредит у розмірі 20000 000 (двадцять мільйонів) гривень на умовах відновлюваної кредитної лінії з метою поповнення обігових коштів, закупки сільськогосподарської техніки у іноземних виробників, придбання комплексної технологічної лінії для обробки сільськогосподарських культур, з строком погашення квітень 2011 року (т. 9 а.п. 3).

До вказаної заяви додані засвідчені підписом генерального директора ОСОБА_22 копії документів про показники фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі» за 2010 рік та 1 квартал 2011 року (фінансові звіти та баланси) (т. 9 а.п. 4-33).

Як вбачається з копій протоколів засідань кредитного комітету ПАТ «Укрінбанк», члени кредитного комітету, на підставі поданих документів, зокрема, звітів про фінансові результати ТОВ «Технік Енерджі» за 2010 рік та балансів товариства за цей період про наявність на орендованих складських приміщеннях майна, вирішили: відкрити відновлювальну кредитну лінію ТОВ «Технік Енерджі» на суму 10000000 (десять мільйонів) гривень на термін до 17.05.2011 (т. 10 а.п. 145).

18.05.2010 в приміщенні ПАТ «Укрінбанк», що розташоване по вул.Смирнова-Ласточкіна, 10-А, між ПАТ «Укрінбанк» і ТОВ «Технік Енерджі» укладено кредитний договір № 4683 про відкриття відновлювальної кредитної лінії та видано кредитні кошти на загальну суму 10000000 (десять мільйонів) гривень (т. 7 а.п. 19-23), а в подальшому кредитну лінію збільшено до 61 583 863 (шістдесят одного мільйону п`ятсот вісімдесяти трьох тисяч вісімсот шістдесяти трьох) гривень та перенесено термін погашення кредиту до 31.12.2012 (т. 10 а.п. 119-144).

На підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 23.01.2013 в Головному управлінні статистики у м. Києві вилучено документи фінансово-господарської звітності ТОВ «Технік Енерджі», зокрема фінансові звіти та баланси товариства за 2010 та і квартал 2011 року за підписом генерального директора ОСОБА_22 (т. 11 а.п. 237-247).

Відповідно до висновку судово-економічної експертизи № 0788 від 20.03.2014 дані фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі», що містяться в кредитній справі ПАТ «Укрінбанк», не відповідають даним, що направлені до управління статистики у м.Києві, а саме завищені дані про активи ТОВ «Технік Енерджі», що викривляє інформацію про можливість підприємства відповідати за своїми кредитними зобов`язаннями, в т.ч. по договорам № 4683 від 18.05.2010, № 20105 від 25.05.2011.

За наявними бухгалтерськими документами на підприємстві ТОВ «Технік Енерджі» обліковувалось неіснуюче майно, що перебувало у заставі, а саме по картці рахунку 281 обліковувався неіснуючий склад ЗЗР (засоби захисту рослин), нас. соняшнику, нас. кукурудзи, насіння сої з поміткою «вказівка гол.бухг.» на загальну суму «-9 805 811.46 грн.», зазначене майно відсторновоно з обліку підприємства як помилкове та неіснуюче.

Відповідно до бухгалтерського обліку ТОВ «Технік Енерджі» (картка рахунку 281) зазначено, що неіснуюче майно надійшло від постачальників, серед яких значиться ТОВ «Високі аграрні технології». Також майно, що значиться у заставі згідно додаткової угоди №11 від 09.03.2011 до кредитного договору №4683 від 18.05.10 (в т.ч. насіння соняшника «НС Сумо 2017», насіння соняшника «НС 2063», насіння кукурудзи «НС 208», насіння соняшника «Косово», насіння кукурудзи «НС 2014», насіння соняшнику «Тиса», насіння кукурудзи «MC 300», насіння кукурудзи «НС 2016», насіння соняшнику «НС 6045») було реалізовано на протязі 2011 року на загальну суму 5580 252,46 грн.

Кошти, отримані підприємством ТОВ «Технік Енерджі» по кредитним договорам з ПАТ «Укрінбанк» (№4683 від 18.05.2010, №20105 від 25.05.2011), відповідно до бухгалтерської звітності ТОВ «Технік Енерджі» використані в операційній діяльності підприємства, в т.ч. переважно для придбання товарів у ТОВ "Високі аграрні технології" на загальну суму 41 357 253,61 грн.

Відповідно до даної судово-економічної експертизи, розрахунок заборгованості ТOB «Технік Енерджі» перед ПАТ «Укрінбанк» документально підтверджується щодо наступних сум: за договором №4683 від 18.05.2010 в частині 93584 262,50 грн.; за договорам №20105 від 25.05.2011 в частині 153 452,35 євро.

За результатами проведеного дослідження фінансового стану ТОВ «Технік Енерджі», як зазначено у судово-економічній експертизі № 0788 від 20.03.2014, в період з 2009 по 2013 роки встановлено ознаки дій доведення його до банкрутства, а саме надання банківській установі завідомо неправдивої інформації про фінансово-господарський стан підприємства; можливість визнання причинного зв`язку між наданою неправдивою фінансовою звітністю та збитками (недоотриманим прибутком), які зазнав банк. Основними ознаками навмисного погіршення фінансово-господарського стану ТОВ «Технік Енерджі» є: зменшення розміру, приховування та заниження оцінки майна, яке знаходиться у розпорядженні підприємства; штучне збільшення розміру кредиторської та дебіторської заборгованості; наявність у підприємства штрафів, пені, неустойки, визнаних в судовому порядку, за невиконання умов договорів та недотримання вимог законодавства; відхилення показників ліквідності від граничного значення (т. 38 а.п. 26-100).

При цьому, відповідно до статуту ТОВ «Технік Енерджі», затвердженого протоколом загальних зборів учасників ТОВ «Технік Енерджі» №9/7 від 29.07.2010, на підставі якого 03.08.2010 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «Технік Енерджі», єдиним учасником підприємства став ОСОБА_17 .

Тобто, з 29.07.2010 ОСОБА_9 не входив ні до складу учасників, ні до органів управління ТОВ «Технік Енерджі», тобто не мав повноважень на прийняття рішень щодо використання кредитних коштів, отриманих від ПАТ «Укрінбанк» за кредитним договором №4683 від 18.05.2010 щодо забезпечення повного та своєчасного погашення заборгованості за вказаним договором та розпорядження заставним майно, а також не мав повноважень на прийняття рішень щодо отримання від ПАТ «Укрінбанк» коштів за кредитним договором №20105 від 25.05.2011 і їх використання.

Більше того, жодних доказів того, що ОСОБА_9 надавав вказівки або іншим чином впливав на ОСОБА_22 , який звертався до ПАТ «Укрінбанк» із заявою про отримання кредиту, до якої долучав завірені своїм підписом копії документів про показники фінансової звітності ТОВ «Технік Енерджі» за 2010 рік та 1 квартал 2011 року (фінансові звіти та баланси), або на будь-яку іншу особу, яка готувала ці звіти, під час судового розгляду не здобуто.

Разом з тим, у ході судового розгляду за клопотанням сторони захисту досліджувалися рішення господарських судів про стягнення з ТОВ «Технік Енерджі» кредиторської заборгованості, зокрема за кредитними договорами №4683 від 18.05.2010 та №20105 від 25.05.2011 (т. 26 а.п.149-154; т. 3 а.п. 1-214).

Отже, в ході судового розгляду кримінального провадження відносно ОСОБА_9 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, не знайшов свого підтвердження умисел останнього на здійснення безвідплатного звернення коштів, отриманих на ТОВ «Технік Енерджі» від ПАТ «Укрінбанк» у вигляді кредиту за договорами №4683 від 18.05.2010 та № 20105 від 25.05.2011, на свою користь чи користь інших осіб, в долі яких він зацікавлений.

При цьому, колегія суддів позбавлена можливості оцінювати дії ОСОБА_9 за ст. 222 КК України як шахрайство з фінансовими ресурсами, оскільки ознаки даного кримінального правопорушення в провину ОСОБА_9 не ставилися.

Згідно ст.17 КПК України, ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість поза розумним сумнівом.

Обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях й ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи в учиненні кримінального правопорушення. Підставою для обвинувального вироку суду є така сукупність достовірних доказів, що отримані з додержанням законодавства, розглянуті в судовому засіданні та є достатніми для безспірного висновку про те, що подія кримінального правопорушення мала місце, наявні ознаки складу кримінального правопорушення, вчинив це діяння обвинувачений і його вина у вчиненні цього кримінального правопорушення доведена судом. Забезпечення доведеності вини є одним з основних конституційних принципів основ судочинства (п.3 ч.3 ст.129 Конституції України, п.10 ч.1 ст.7, ст.17 КПК України).

Відповідно до ст.62Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. Європейський Суд з прав людини у справі «Barberа, Messegu and Jabardo v. Spain» від 06.12.1998 (п.146) встановив, що «принцип презумпції невинуватості вимагає, серед іншого, щоб, виконуючи свої обов`язки, судді не розпочинали розгляд справи з упередженої думки, що підсудний вчинив злочин, який йому ставиться в вину; обов`язок доказування лежить на обвинуваченні, і будь-який сумнів має тлумачитися на користь підсудного.» (Barberа, Messegu and Jabardo v. Spain, judgment of 6 December 1988, Series A no. 146, p. 33, § 77).

Відповідно до ч. 3 ст.373КПК України обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Отже, суд, виходячи із загальних засад кримінального судочинства, а саме: верховенства права, законності, презумпції невинуватості та забезпечення доведеності вини, створивши необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, дослідивши та оцінивши докази, надані стороною обвинувачення та стороною захисту в їх сукупності, вважає, що винуватість ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, не підтверджується доказами, дослідженими під час судового розгляду, а сукупність наданих стороною обвинувачення доказів поза розумним сумнівом не доводить його винуватість і не може бути визнана достатньою для ухвалення щодо нього обвинувального вироку в цій частині. У зв`язку з чим, ОСОБА_9 необхідно визнати невинуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч. 4 ст. 190 КК України та виправдати на підставі п. 3 ч. 1 ст. 373 КПК України, оскільки не доведено, що в діянні ОСОБА_9 є склад даного кримінального правопорушення.

У зв`язку з тим, що суд прийшов до висновку про виправдання обвинуваченого ОСОБА_9 та у відповідності до вимог ч. 3 ст. 129 КПК України цивільні позови, заявлені представником ПАТ «Укрінбанк» у межах даного кримінального провадження, про стягнення з ОСОБА_9 та ОСОБА_17 матеріальну шкоду в сумі 79166453 грн. 17 коп. та 1686576 грн. 22 коп. (т. 1 а.п. 111-118, а.п. 148-156), підлягають залишенню без розгляду.

Запобіжний захід стосовно ОСОБА_9 у виді застави підлягає скасуванню, а застава в розмірі 300 мінімальних заробітних плат, що становить 365400 (триста шістдесят п`ять тисяч чотириста) гривень поверненню заставодавцю.

Арешт майна, накладений ухвалами Шевченківського районного суду м. Києва від 25.04.2013, 19.04.2013, 14.03.2013, 17.04.2013, 05.09.2014, 09.09.2014, 29.09.2014, підлягає скасуванню.

Питання про речові докази необхідно вирішити у відповідності до ст. 100 КПК України, питання про процесуальні витрати, а саме витрати на проведення експертиз підлягає вирішенню в порядку ст. 124 КПК України.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 7, 9, 17, 84, 85, 86, 91, 92, 94, 95, 98, 337, 368- 371, 373, 374, 376 КПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

ОСОБА_9 визнати невинуватим у пред`явленомуобвинуваченні за ч. 4 ст. 190 КК України, та виправдати, оскільки не доведено, що в діянні ОСОБА_9 є склад даного кримінального правопорушення.

Цивільні позови, заявлені представником ПАТ «Укрінбанк» у межах даного кримінального провадження про стягнення з ОСОБА_9 та ОСОБА_17 матеріальної шкоди в сумі 79166453 грн. 17 коп. та 1686576 грн. 22 коп. залишити без розгляду.

Запобіжний західстосовно ОСОБА_9 у виді застави після вступу вироку у законну силу скасувати.

Заставу в розмірі 300 мінімальних заробітних плат, що становить 365400 (триста шістдесят п`ять тисяч чотириста) гривень після вступу вироку у законну силу повернути за належністю заставодавцю ОСОБА_33 (квитанції № 13488.27.3 та № 13488.28.1 від 05.05.2014).

Арешт майна, накладений ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 25.04.2013, а саме на майно, яке було виявлено 23.04.2013 в ході обшуку складських приміщень ТОВ «Технік Енерджі» та ТОВ «Високі аграрні технології» - скасувати.

Арешт майна, накладений ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 19.04.2013, а саме на майно, яке було виявлено 17.04.2013 в ході обшуку складських приміщень ТОВ «Технік Енерджі» - скасувати.

Арешт майна, накладений ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 14.03.2013, а саме на комбайн «Челленджер Н0677», жниварку «Челленджер 760ФФ», ключі та документи щодо придбання вказаної техніки скасувати.

Арешт майна, накладений ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 17.04.2013, а саме на гроші в сумі 2 367 грн., мобільний телефон марки Iphone 5 чорного кольору ІМЕІ НОМЕР_4 із сім-карткою за номером НОМЕР_5 , мобільний телефон марки Samsung моделі GT Е 1200і білого кольору ІМЕІ НОМЕР_6 із сім-карткою за номером НОМЕР_7 , мобільний телефон марки Nokia моделі 107 чорно-червоного кольору ІМЕІ НОМЕР_8 і ІМЕІ НОМЕР_9 із сім-карткою за номером НОМЕР_10 , які належать ОСОБА_9 (т. 40 а.п. 168-171) скасувати.

Арешт майна, накладений ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 05.09.2014 в частині заборони видаткових операцій по розрахунковому рахунку № НОМЕР_11 , який належить ТОВ «Укрлізинг» (ЄДРПОУ 34564930), що відкритий в АТ «Сбербанк Росії» (МФО 320627 (т. 41 а. п. 54-59) скасувати.

Арешт майна, накладений ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 09.09.2014 на кошти, які знаходяться на картковому рахунку № НОМЕР_12 Київської філії ТОВ «Високі аграрні технології» (ЄДРПОУ 38744534), що відкритий у АТ «Укрсиббанк» (МФО 351005), що зареєстроване за адресою: м. Харків, пр. Московський, 60 (т. 41 а.п. 69-71) скасувати.

Арешт майна, накладений ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 09.09.2014 в частині заборони видаткових операцій по розрахунковому рахунку № НОМЕР_13 , який належить ТОВ «Високі аграрні технології» (ЄДРПОУ 36376609), що відкритий в АТ «Сбербанк Росії» (МФО 320627) м. Київ, вул. Володимирська, 46, за виключенням податкових платежів (т. 41 а. п. 79-81) скасувати.

Арешт майна, накладений ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 29.09.2014, відповідно до якої накладено арешт на насіння кукурудзи Аталіс в кількості 407 мішків (п/о), насіння кукурудзи Інагуа в кількості 167 мішків (п/о) та насіння соняшника Косово в кількості 27 мішків (п/о), що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Ветеренарна, 22, склад №7 (т. 41 а. п. 99-101) скасувати.

Речові докази:

- фінансово-господарську документацію ТОВ «Технік енерджі» (т. 29 а.п. 382-387), накладні на внутрішнє переміщення (т. 28 а.п. 14-60), які долучено до матеріалів кримінального провадження зберігати при матеріалах кримінального провадження;

- фінансово-господарську документацію ТОВ «Технік енерджі», вилучену протоколом обшуку від 10.01.2014 та яку передано на відповідальне зберігання до Шевченківського УП ГУ НП в м. Києві (т. 36 а.п. 267) - передати за належністю законним володільцям;

- комп`ютерну техніку ТОВ «Технік енерджі» (т. 28 а.п. 152-160) та техніку, яку вилучено протоколом обшуку від 13.01.2014 та яка передана на відповідальне зберігання ТОВ «Технік енерджі» (т. 32 а.п 202-210) - залишити законним володільцям;

- комбайн «Челленджер Н0677», жниварка «Челленджер 760ФФ» та ключі, які передані на відповідальне зберігання ОСОБА_30 - залишити законним володільцям, документи щодо придбання вказаної техніки (т. 31 а.п. 96-109) зберігати при матеріалах кримінального провадження;

- насіння кукурудзи та соняшнику, що належить ТОВ «Високі аграрні технології», вилучене під час обшуку 26.09.2014 (т. 31 а.п. 201) та яке постановою про визначення місця зберігання речових доказів від 03.10.2014, згідно якої насіння кукурудзи Аталіс в кількості 407 мішків (п/о), насіння кукурудзи Інагуа в кількості 167 мішків (п/о) та насіння соняшника Косово в кількості 27 мішків (п/о) передано на відповідальне зберігання ОСОБА_34 та дозволено зберігання за адресою АДРЕСА_4 (т. 41 104-108) - передати за належністю законим володільцям;

- гроші в сумі 2 367 грн., мобільний телефон марки Iphone 5 чорного кольору ІМЕІ НОМЕР_4 , мобільний телефон марки Samsung моделі GT Е 1200і білого кольору ІМЕІ НОМЕР_6 , мобільний телефон марки Nokia моделі 107 чорно-червоного кольору ІМЕІ НОМЕР_8 і ІМЕІ НОМЕР_9 , які передано на відповідальне зберігання до Шевченківського УП ГУ НП в м. Києві (т. 40 а.п. 173-175) - передати за належністю ОСОБА_9 .

Процесуальні витрати, а саме витрати на проведення експертиз віднести за рахунок держави.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляції через Святошинський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Вирок, якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Головуючий - суддя: ОСОБА_1

Суддя: ОСОБА_2

Суддя: ОСОБА_3

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.05.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу104550781
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/13631/15-к

Постанова від 04.10.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Постанова від 04.10.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 02.06.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 02.06.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 04.08.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Новов Сергій Олександрович

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Новов Сергій Олександрович

Ухвала від 25.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Новов Сергій Олександрович

Ухвала від 11.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Новов Сергій Олександрович

Ухвала від 18.04.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Новов Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні