Рішення
від 30.05.2022 по справі 528/334/22
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/334/22

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

31 травня 2022 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Вітківського М.О.,

при секретарі Коваленко О.В.

за участі представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гребінка з проведенням повної технічної фіксації судового засідання в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Гребінківська державна нотаріальна контора Полтавської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом,-,-

в с т а н о в и в:

20 квітня 2022 року представник позивача адвокат Потапенко А.М. звернувся до Гребінківського районного суду Полтавської області з вказаним позовом, яким просять суд: встановити факт постійного проживання ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 зі спадкодавцем ОСОБА_5 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1 . Визнати за ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку (пай) площею 4,3800 га, кадастровий номер 5320884600:00:003:0067, яка розташована на території Гребінківської міської територіальної громади Лубенського району Полтавської області (колишньої Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області) та належала згідно Державного акту на право приватної власності на землі серії Р1 № 504846 виданого 26.11.2003 року на підставі розпорядження Гребінківської районної державної адміністрації Полтавської області № 332 від 11.11.2003 року померлій ОСОБА_5 .

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що земельна ділянка (пай) площею 4,3800 га, кадастровий номер 5320884600:00:003:0067, яка розташована на території колишньої Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області (на даний час Гребінківської міської територіальної громади Лубенського району Полтавської області) згідно Державного акту на право приватної власності на землі серії Р1 № 504846 виданого 26.11.2003 року на підставі розпорядження Гребінківської районної державної адміністрації Полтавської області № 332 від 11.11.2003 року належала ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 померла, актовий запис про смерть 04 від 24.02.2005 року.

На випадок своєї смерті ОСОБА_5 залишила заповіт, яким належну їй земельну ділянку в розмірі 4,380 га, що знаходиться на території Рудківської сільської ради на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 № 504846 заповіла ОСОБА_4 (матері позивача - ОСОБА_2 ).

Після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина на нерухоме майно яке їй належало на праві власності, зокрема на земельну ділянку (пай) площею 4,3800 га, кадастровий номер 5320884600:00:003:0067.

Спадщину після смерті ОСОБА_5 прийняла згідно заповіту ОСОБА_4 шляхом постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, що передбачено ч. 3 ст. 1268 ЦК України, проте у зв`язку зі смертю що є подією непередбачуваною для кожної людини за свого життя не встигла отримати на своє ім`я свідоцтва про право на спадщину та зареєструвати в установленому законом порядку право власності на вищевказану земельну ділянку (пай). Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_5 , окрім ОСОБА_4 не має про що свідчить витяг зі Спадкового реєстру за № 42793638 виданий Гребінківською ДНК після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати позивача ОСОБА_4 , актовий запис про смерть № 08 від 02.04.2013 року.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, яку прийняли позивач ОСОБА_6 та відповідач ОСОБА_3 шляхом подання до Гребінківської ДНК Полтавської області заяв про прийняття спадщини, по яких було заведено спадкову справу № 260/2013.

Вказує, що відповідач за позовом та відповідно спадкоємець за законом ОСОБА_3 не претендує на частину вищевказаної спадкової земельної ділянки та не заперечує щодо оформлення спадкових прав на неї за позивачем. У нотаріальному порядку позивач ОСОБА_2 не може реалізувати своє право на спадщину за законом після смерті своєї матері ОСОБА_4 на земельну ділянку (пай) площею 4,3800 га, кадастровий номер 5320884600:00:003:0067 на яку остання мала право в порядку спадкування за заповітом після померлої ОСОБА_5 , оскільки у позивача відсутні письмові докази які б підтвердили постійне проживання ОСОБА_4 разом зі спадкодавцем ОСОБА_5 на час відкриття спадщини та у позивача відсутній оригінал правовстановлюючого документу а саме державного акту на земельну ділянку (пай) на (спадкове майно), який спадкодавцем ОСОБА_4 за життя було безповоротно втрачений.

Так у зв`язку з похилим віком та станом здоров`я протягом останніх років свого життя спадкодавець ОСОБА_5 потребувала стороннього догляду. З цих причин мати позивача ОСОБА_4 вимушена була переїхати для постійного проживання до помешкання ОСОБА_5 в АДРЕСА_1 та здійснювати постійний догляд за ОСОБА_5 .. Після смерті спадкодавця ОСОБА_5 ОСОБА_4 здійснила її поховання, отримала допомогу на поховання та вступила в управління та користування спадковим майном.

За таких обставин виникла необхідність у судовому порядку вирішувати питання про встановлення факту постійного проживання ОСОБА_4 зі спадкодавцем ОСОБА_5 , визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, оскільки законом не визначеного іншого порядку встановлення такого факту та визнання права власності.

Ухвалою Гребінківського районного суду Полтавської області від 20.04.2022 року відкрито загальне позовне провадження за вищевказаною позовною заявою і призначено підготовче засідання на 16.05.2022 року о 09 год. 00 хв. з викликом сторін. Витребувано з Гребінківської державної нотаріальної контори Полтавської області належним чином завірену копію спадкової справи № 260/2013 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 ; та за наявності заведеної, належним чином завірену копію спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , та/або інформацію про відсутність заведеної спадкової справи (а.с.41-43).

16.05.2022 позивач та представник позивача адвокат Потапенко А.М. в підготовче засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, натомість представник позивача надав суду заяву про проведення підготовчого засідання без участі сторони позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі. Просив закінчити підготовче провадження у справі та призначити справу до судового розгляду. Крім того, долучив до матеріалів справи постанову Гребінківської ДНК про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 10.05.2022 року (а.с. 69,70).

Відповідач ОСОБА_3 будучи належним чином повідомлена про дату, час і місце розгляду справи до суду не з`явилася, натомість надійшла заява про розгляд справи без її присутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує (а.с.64).

Представник третьої особи, що не заявляє самостійних вимог: Гребінківська державна нотаріальна контора Полтавської області будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи до суду не з`явився, натомість надійшла заява про розгляд справи без присутності нотаріуса. Проти позову не заперечує. (а.с.50).

Ухвалою Гребінківського районного суду Полтавської області від 16.05.2022 року закрито підготовче провадження у справі, призначено справу до судового розгляду в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні на 31 травня 2022 року на 13 год 00 хв. Крім того, в судове засідання викликано свідків (а.с.72-74).

31.05.2022 року в судовому засіданні представник позивача адвокат Потапенко А.М. підтримав заявлений позов, просив задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_3 будучи належним чином повідомлена про дату, час і місце розгляду справи до суду не з`явилася, натомість надійшла заява про розгляд справи без її присутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує (а.с.64).

Представник третьої особи, що не заявляє самостійних вимог: Гребінківська державна нотаріальна контора Полтавської області будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи до суду не з`явився, натомість надійшла заява про розгляд справи без присутності нотаріуса. Проти позову не заперечує. (а.с.50).

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 247 ЦПК України суд під час судового розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу в порядку, передбаченому Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин цієї справи, на які позивач послався як на підставу своїх вимог, що викладені у позовній заяві та підтверджені доданими до неї доказами, які були досліджені судом, за відсутності заперечень відповідача, заслухавши свідків, на засадах верховенства права, відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ст.5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч.1 ст.12 ЦПК України).

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.13 ЦПК України (диспозитивність цивільного судочинства), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

У розумінні цивільно-процесуального закону предмет позову це матеріально-правова вимога позивача, стосовно якої він просить ухвалити рішення, у матеріальному розумінні це певна річ (об`єкт), щодо якої виник спір.

Згідно ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що земельна ділянка (пай) площею 4,3800 га, кадастровий номер 5320884600:00:003:0067, яка розташована на території колишньої Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області (на даний час Гребінківської міської територіальної громади Лубенського району Полтавської області) згідно копії Державного акту на право приватної власності на землі серії Р1 № 504846 виданого 26.11.2003 року на підставі розпорядження Гребінківської районної державної адміністрації Полтавської області № 332 від 11.11.2003 року належала ОСОБА_5 (а.с.10-13).

Згідно витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки кадастровий номер 5320884600:00:003:0067, площею 4,3800 га, яка розташована на території колишньої Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області (на даний час Гребінківської міської територіальної громади Лубенського району Полтавської області) для ведення особистого селянського господарства, становить 124479,32 грн. (а.с.14).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 померла, що підтверджується відповідним свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Рудківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області від 24.02.2005 року, актовий запис №4 (а.с.15).

Відповідно до виписки з погосподарської книги, виданої виконкомом Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, в господарстві, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 за період 1991-2005 р.р. була зареєстрована ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Згідно господарських книг за 2006-2010 роки дане домогосподарство не значиться. Згідно погосподарської книги за 2011-2015 р.р. в господарстві, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 проживала без реєстрації ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . У період за 2016 і по даний час в господарстві, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 проживають без реєстрації: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с.16).

З матеріалів справи вбачається, що 09.10.2004 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , склала заповіт на випадок своєї смерті, яким належну їй земельну ділянку в розмірі 4,380 га, що знаходиться на території Рудківської сільської ради на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії РІ 3504846 виданого 26.11.2003 року, заповіла повністю ОСОБА_4 . Заповіт посвідчено секретарем Рудківської сільської ради Лещенко Л.П. та зареєстровано в реєстрі №45 (а.с.17).

Згідно витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) за № 42793638 виданий Гребінківською ДНК після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , інших спадкоємців після смерті ОСОБА_5 , окрім ОСОБА_4 не має (а.с.18).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 померла, актовий запис про смерть №8, вчинений Овсюківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 , видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Гребінківського районного управління юстиції у полтавській області (а.с.19).

Згідно витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі № витягу 35246491 від 27.09.2013 року, після смерті ОСОБА_4 заведено спадкову справу № 260/2013 (а.с.20).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, яку прийняли позивач ОСОБА_6 та відповідач ОСОБА_3 шляхом подання до Гребінківської ДНК Полтавської області заяв про прийняття спадщини.

Спадкодавець ОСОБА_4 є матір`ю позивача ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 , виданого Овсюківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області від 16.12.1989 року, актовий запис про народження №27 від 16.12.1989 року. Батько ОСОБА_12 , мати ОСОБА_13 . (а.с.21).

05.02.2016 року позивач зареєструвала шлюб з ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , про що свідчить свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_5 , видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану Гребінківського районного управління юстиції у Полтавській області, актовий запис №7. Прізвище після одруження « ОСОБА_14 » (а.с.22).

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00018017729 від 10.05.2017 року мати позивача ОСОБА_4 до реєстрації шлюбу 01.04.1989 року з ОСОБА_12 мала прізвище « ОСОБА_15 » (а.с.23).

Відповідно до свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_6 , виданого Гребінківським відділом реєстрації актів громадянського стану 19.10.2001 року. Шлюб між громадянами ОСОБА_12 та ОСОБА_13 розірвано 12.04.1993 року, актовий запис №28 (а.с.24).

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_7 , виданого Ковалівською сільською радою Полтавського району 17.12.1996 року, ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 17.12.1996 року уклала шлюб з ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , актовий запис №60. Прізвище після одруження « ОСОБА_17 » (а.с.25).

Факт постійного проживання ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі спадкодавцем ОСОБА_5 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1 , у судовому засіданні підтвердили свідки, а саме ОСОБА_18 та ОСОБА_19 , які повідомили суду, що у зв`язку з похилим віком та станом здоров`я протягом останніх років свого життя спадкодавець ОСОБА_5 потребувала стороннього догляду. З цих причин мати позивача ОСОБА_4 вимушена була переїхати для постійного проживання до помешкання ОСОБА_5 в АДРЕСА_1 та здійснювати постійний догляд за ОСОБА_5 . Після смерті спадкодавця ОСОБА_5 . ОСОБА_4 здійснила її поховання, отримала допомогу на поховання та вступила в управління та користування спадковим майном. Дітей та чоловіка померла ОСОБА_5 не мала, свідками було відомо про складений останньої заповіту на ОСОБА_4 , яка фатично була ій як донька.

На виконання ухвали суду від 20.04.2022 року Гребінківською ДНК надано матеріали спадкової справи №260/2013 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 . Із матеріалів спадкової справи вбачається, що заяви про прийняття спадщини подали дочка: ОСОБА_20 та ОСОБА_3 , про інших спадкоємців які б могли прийняти спадщину невідомо (а.с.50-59).

Із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 10.05.2022 року, яка видана в.о. завідувача Гребінківської ДНК Іщенко Г.К. вбачається, що спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , згідно алфавітної книги Гребінківської ДНК не заводилась, заяви про прийняття спадщини або про відмову від спадщини не подавалися.

Спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 , згідно алфавітної книги Гребінківської ДНК заведена за №260/2013, відповідно матеріалів спадкової справи, заяви про прийняття спадщини подали дочка: ОСОБА_20 та ОСОБА_3 , про інших спадкоємців які б могли прийняти спадщину невідомо.

Померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 було складено заповіт у Рудківській сільській раді Гребінківського району Полтавської області 09.10.2004 року та зареєстровано в реєстрі №45, згідно якого земельну ділянку в розмірі 4,380 га знаходиться на території Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області заповіла гр. ОСОБА_4 . Заява про прийняття спадщини від гр. ОСОБА_4 про прийняття спадщини до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 до Гребінківської ДНК не надходило, тому факт прийняття спадщини не прослідковується.

Також, у спадкоємців відсутні оригінали правовстановлюючих документів, які б підтверджували право власності померлого.

У видачі свідоцтв про право на спадщину на ім`я ОСОБА_20 та ОСОБА_3 відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на земельну ділянку, а також не встановлено факт прийняття спадщини ОСОБА_4 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 (а.с.69).

Судом встановлено, що позивач не може реалізувати своє право на спадкування майна померлої ОСОБА_4 в зв`язку з тим, що виникла необхідність у судовому порядку вирішувати питання щодо встановлення факту постійного проживання ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі спадкодавцем ОСОБА_5 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, у тому числі про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» передбачено, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Згідно роз`яснення Пленуму Верховного Суду України, постановою № 7 від 30 травня 2008 року „Про судову практику у справах про спадкування п. 2 передбачено, справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У постанові від 10 січня 2019 року у справі № 484/747/17 (провадження № 61-44149св18) Верховний Суд дійшов висновку, що "[…] відсутність реєстрації місця проживання позивача за місцем проживання спадкодавця не може бути доказом того, що він не проживав зі спадкодавцем, оскільки сама по собі відсутність такої реєстрації […] не є абсолютним підтвердженням обставин про те, що спадкоємець не проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо обставини, встановлені частиною третьою статті 1268 ЦК України, підтверджуються іншими належними і допустимими доказами, які були надані позивачем, та оцінені судом".

Факт постійного проживання ОСОБА_4 зі спадкодавцем ОСОБА_5 на час відкриття спадщини, окрім поданих документів у судовому засіданні підтверджено показами свідків, а саме: ОСОБА_18 , ОСОБА_19 .

Отже суд приходить до висновку, що факт постійного проживання ОСОБА_4 зі спадкодавцем ОСОБА_5 на час відкриття спадщини підтверджено належними та допустимими доказами.

Крім того, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.ст. 1216-1218 ЦК України).

За правилами ч. ч. 1, 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно із ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно із ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Діти спадкодавця є спадкоємцями першої черги за законом (стаття 1261 ЦК України)

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

У відповідності ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

В зв`язку з тим, що позивач позбавлений можливості оформлення ним своїх спадкових прав та отримання свідоцтва про прийняття спадщини у позасудовому порядку, в зв`язку з відсутністю належних оригіналів правовстановлюючих документів, його не визнане право підлягає судовому захисту у спосіб встановлений п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позивач ОСОБА_21 дочка спадкодавця ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину після її смерті набула право власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Гребінківська державна нотаріальна контора Полтавської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом задовольнити повністю.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі спадкодавцем ОСОБА_5 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку (пай) площею 4,3800 га, кадастровий номер 5320884600:00:003:0067, яка розташована на території Гребінківської міської територіальної громади Лубенського району Полтавської області (колишньої Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області) та належала згідно Державного акту на право приватної власності на землі серії Р1 № 504846 виданого 26.11.2003 року на підставі розпорядження Гребінківської районної державної адміністрації Полтавської області № 332 від 11.11.2003 року померлій ОСОБА_5 .

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду через Гребінківський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Згідно ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Складання повного тексту судового рішення відкласти не більше як на десять днів з дня закінчення розгляду справи, і визначити кінцеву дату складення повного судового рішення 09.06.2022 року.

На виконання п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України судом зазначається повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_1 (місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 ).

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП: НОМЕР_8 , (місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_3 ).

Третя особа: Гребінківська державна нотаріальна контора Полтавської області (адреса місцезнаходження: 37400, Полтавська область, м. Гребінка, пров. Євгена Гребінки, 13).

Повний текст рішення складено 01.06.2022

Суддя М. О. Вітківський

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення30.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104566921
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —528/334/22

Рішення від 30.05.2022

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Рішення від 30.05.2022

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Ухвала від 19.04.2022

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні