Ухвала
від 03.06.2022 по справі 759/1776/22
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

1[1]

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2022 року місто Київ

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду ОСОБА_1 , вирішуючи питання про можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 31 січня 2022 року,

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 31 січня 2022 року задоволено клопотання слідчого СВ Святошинського УП ГУ НП в місті Києві ОСОБА_3 , яке погоджене із прокурором Святошинської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , і надано слідчому слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_5 , слідчому слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_6 тимчасовий доступ до копій документів, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026, юридична адреса: місто Київ, вул. Юрія Іллєнка, буд. 12; фактична адреса: місто Київ, вул. Павла Тичини, буд. 2, кв. 30), якими є: - статутні та реєстраційні документи і накази про призначення посадових осіб та заступників ТОВ«Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026); - дозвільні документи, на підставі яких ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026) здійснює свою господарську діяльність; - повний перелік працівників (із зазначенням їх анкетних даних, із зазначенням їх заробітної плати помісячно, номерів телефонів) з 2019 року по теперішній час, з якими укладали трудові угоди та договори про співпрацю; - штатний розклад працівників ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026); - документи про відкриття рахунків в банківських установах, які ТОВ«Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026) використовує при здійсненні фінансово-господарської діяльності; - документи, щодо взаємовідносин між ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026) та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (договори, акти, накладні, платіжні доручення тощо).

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою слідчого судді, директор ТОВ«Юридична компанія «Звільнимо» ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, в якій, вважаючи ухвалу слідчого судді незаконною, просить її скасувати і постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів.

Перевіривши зміст апеляційної скарги і вивчивши матеріали провадження, вважаю, що у відкритті провадження за апеляційною скаргою ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 31 січня 2022 року про надання дозволу на тимчасовий доступ до копій перелічених в ухвалі слідчого судді документів, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026, юридична адреса: місто Київ, вул. Юрія Іллєнка, буд. 12; фактична адреса: місто Київ, вул. Павла Тичини, буд. 2, кв. 30), необхідно відмовити, виходячи з наступного.

Порядок та перелік судових рішень, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, чітко визначено та регламентовано Главою 31 Кримінального процесуального кодексу України.

Згідно зі ст. 392 КПК України, в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

В ст. 309 КПК України наведено перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування, та визначено, що скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

При цьому, відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, в апеляційному порядку може бути оскаржена ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа-підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Аналіз вищезазначеної норми свідчить, що апеляційному оскарженню підлягають тільки ті ухвали слідчих суддів, якими надано дозвіл на вилучення оригіналів документів чи речей, без наявності яких юридична особа чи фізична особа-підприємець не матиме можливості продовжувати здійснювати свою діяльність.

Хоча в апеляційній скарзі директора ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» ОСОБА_2 і міститься посилання на те, що у зв`язку із скрутним матеріальним становищем товариство не має фінансової можливості виготовити такий обсяг копій документів і змушене буде видати оригінали цих документів, а це, в свою чергу, призведе до зупинення господарської діяльності товариства на невизначений строк, однак приведений аргумент не свідчить, що ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» зобов`язано надати саме оригінали зазначених документів, оскільки ухвалою слідчого судді визначено можливість для слідчих органу досудового розслідування здійснити тимчасовий доступ тільки до копій таких документів і саме про це просив слідчий у відповідному клопотанні, тобто в даному випадку питання про надання та вилучення оригіналів будь-яких документів, які перебувають у володінні ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо», не ставиться. Тому ухвала слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 31січня 2022 року про задоволення клопотання слідчого та надання тимчасового доступу до копій перелічених вище документів, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо», не може вважатися такою, що підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 399 КПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Оскільки ухвала слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 31січня 2022 року стосується надання дозволу на тимчасовий доступ тільки до копій документів господарської діяльності, які перебувають у володінні ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо», то така ухвала слідчого судді апеляційному оскарженню не підлягає, про що прямо вказано і в оскаржуваній ухвалі слідчого судді.

Отже, у відкритті провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ«Юридична компанія «Звільнимо» ОСОБА_2 на зазначену ухвалу слідчого судді необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 309, 392, 399 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 31 січня 2022 року, якою задоволено клопотання слідчого СВ Святошинського УП ГУ НП в місті Києві ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Святошинської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , і надано слідчому слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_5 , слідчому слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_6 тимчасовий доступ до копій документів, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026, юридична адреса: місто Київ, вул. Юрія Іллєнка, буд. 12; фактична адреса: місто Київ, вул. Павла Тичини, буд. 2, кв. 30), якими є: - статутні та реєстраційні документи і накази про призначення посадових осіб та заступників ТОВ«Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026); - дозвільні документи, на підставі яких ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026) здійснює свою господарську діяльність; - повний перелік працівників (із зазначенням їх анкетних даних, із зазначенням їх заробітної плати помісячно, номерів телефонів) з 2019 року по теперішній час, з якими укладали трудові угоди та договори про співпрацю; - штатний розклад працівників ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026); - документи про відкриття рахунків в банківських установах, які ТОВ«Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026) використовує при здійсненні фінансово-господарської діяльності; - документи, щодо взаємовідносин між ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» (код ЄДРПОУ 38322026) та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (договори, акти, накладні, платіжні доручення тощо).

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу, тобто директору ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» ОСОБА_2 , разом з його апеляційною скаргою та доданими до неї матеріалами.

Ця ухвала апеляційного суду може бути оскаржена в касаційному порядку.

Суддя Київського апеляційного суду: ОСОБА_1

Справа № 11-cc/824/1721/2022 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_8

Категорія: ст. 163 КПК Доповідач: ОСОБА_1

Єдиний унікальний номер справи: 759/1776/22

Дата ухвалення рішення03.06.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104607977
СудочинствоКримінальне
Сутьможливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Юридична компанія «Звільнимо» ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 31 січня 2022 року

Судовий реєстр по справі —759/1776/22

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 17.02.2022

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ключник А. С.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ключник А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні