Рішення
від 01.06.2022 по справі 552/554/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/554/20

Провадження № 2/552/4/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.06.2022 м. Полтава

Київський районний суд м. Полтави в складі судді Миронець О.К., за участі секретаря судового засіданні - Винниченко Я.В., представника відповідача - Яловець М.А. представників третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Управління Держпраці України у Полтавській області, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет позову Товариство з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж» про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернулася до Управління Держпраці України в Полтавській області та просить скасувати акт (спеціального розслідування) нещасного випадку, що стався 03.05.2019 року о 10 год.50 хв. в ТОВ «Нафтогазмонтаж» з ОСОБА_4 та зобов`язати відповідача провести повторне спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався 03.05.2019 року о 10 год.50 хв. в іншому складі членів комісії.

Відповідно до ухвали судді Київського районного суду м. Полтави Васильєвої Л.М. від 12.02.2020 року відкрито провадження по справі та залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ТОВ «Нафтогазмонтаж».

Відповідно до ухвали судді Київського районного суду м. Полтави від 23.12.2020 року прийнято до провадження судді Миронець О.К. цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Управління Держпраці України в Полтавській області про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П.

Відповідно до ухвали Київського районного суду м. Полтави від 25.01.2021 року прийнято до розгляду позовну заяву ТОВ «Нафтогазмонтаж» та об`єднано в одне провадження з цивільною справою за позовом ОСОБА_3 до Управління Держпраці України в Полтавській області про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П.

Відповідно до ухвали Київського районного суду м. Полтави від 25.05.2022 року позовні вимоги ОСОБА_3 до Управління Держпраці України в Полтавській області про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П залишено без розгляду.

Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги ТОВ «Нафтогазмонтаж» звернулося до суду з позовом до Управління Держпраці України у Полтавській області та просить суд скасувати акт розслідування нещасного випадку, що стався 03.05.2019 року о 10 год.50 хв. в ТОВ «Нафтогазмонтаж» за формою Н-1/П та зобов`язати відповідача провести повторне спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався 03.05.2019 року о 10.50 в ТОВ «Нафтогазмонтаж» та скласти акт за формою Н-1 відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року №337.

Свій позов обґрунтував тим, що у період з 16.05.2019 року по 22.10.2019 комісією проведено спеціальне розслідування нещасного випадку та складено акт розслідування нещасного випадку від 22.10.2019 року, що стався 03.05.2019 року о 10.50 в ТОВ «Нафтогазмонтаж» за формою Н-1/П. З даним актом не погодились, оскільки висновки комісії є передчасними, оскільки спеціальне розслідування не встановило чи пов`язаний нещасний випадок з виробництвом чи ні, так як не отримано відповіді на питання про вплив прижиттєвих хвороб потерпілого на ситуацію з нещасним випадком до визначення наявності чи відсутності зв`язку нещасного випадку з хворобами, які мав потерпілий. При цьому вказують на порушення п.33,53 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року №337.

16.02.2021 року представник відповідача подав відзив на позов в якому вказував на те, що даний позов не визнає в повному обсязі та просить відмовити в його задоволенні. В своєму відзиві вказує на те, що відповідно до акту форми Н-1/П від 22.10.2019 року комісія дійшла висновку, що даний випадок визнано таким, що пов`язаний з виробництвом,він оформлений та відповідає формі, наведеній у додатку до Порядку №337. Заперечень щодо даного акту члени комісії не мали та підписали без жодних застережень. За таких обставин представник відповідача вважає, що підстави для скасування акту відсутні.

В судовому засіданні представники третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору свій позов підтримали та просили суд його задовольнити.

Представник відповідача просила відмовити в задоволенні позову з підстав викладених у відзиві.

Суд заслухавши сторони та дослідивши матеріали цивільної справи встановив наступні обставини.

Судом встановлено, що 03.05.2019 року з електрозварювальником ручного зварювання ТОВ «Нафтогазмонтаж» ОСОБА_5 стався нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки, а ІНФОРМАЦІЯ_1 він помер.

Відповідно до наказу Управління Держпраці у Полтавській області від 16.05.2019 року за №63-н створено комісію для проведення розслідування нещасного випадку за участі представників Управління Держпраці у Полтавській області та представників ТОВ «Нафтогазмонтаж».

За результатами проведеного розслідування складено акт розслідування нещасного випадку, що стався 03.05.2019 року в ТОВ «Нафтогазмонтаж» та затверджено начальником Держпраці у Полтавській області Щербак С.Л. 24.10.2019 року.

За висновками комісії встановлено, що смерть електрозварювальника ручного зварювання ТОВ «Нафтогазмонтаж» ОСОБА_4 настала внаслідок травм, які він отримав в неробочий час, перебуваючи на території підприємства. Враховуючи вимоги підпункту 2 п.52 «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року №337 комісія дійшла висновку, що даний випадок визнано таким, що пов`язаний з виробництвом. В акті зазначено, що причиною настання нещасного випадку стало падіння потерпілого з висоти, основна причина встановлена як невиконання потерпілим вимог інструкції з охорони праці. В ході проведення розслідування опитувались свідки ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ОСОБА_8 , які повідомили, що ОСОБА_4 03.05.2019 року на став здоров`я не скаржився.

Згідно висновку експерта №586-а вбачається, що ОСОБА_4 при житті страждав такими захворюваннями:ішемічна хвороба серця, дифузний кардіосклероз, коронаросклероз, атеросклероз аорти, СН1ст.Артеріальна гіпертензія, ІІ стадія, 3 ступінь, ризик високий.

Згідно карти медичного огляду ОСОБА_4 вбачається, що він за станом здоров`я може працювати електрозварювальником ручного зварювання.

В своїй позовній заяві третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору вказує на те, що розслідування нещасного випадку проведено не в повному обсязі та не надана відповідь на питання чи не настала смерть працівника від загального захворювання, яким потерпілий хворів за життя, а саме втрата рівноваги та падіння, які призвели до травми і смерті.

В ході розгляду справи судом встановлено, що розслідування нещасного випадку, який стався 03.05.2019 року в ТОВ «Нафтогазмонтаж» проведене у відповідності до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджених постановою КМУ за №337. При підписанні акту членами комісії жодних заперечень та застережень щодо неповноти проведення розслідування не було висловлено.

Отже, враховуючи ту обставину, що комісія із спеціального розслідування зазначеного нещасного випадку здійснила всі обов`язки визначені законом, встановила причини настання нещасного випадку, отже не має підстав для скасування акту та призначення повторного розслідування. За таких обставин позов не підлягає до задоволення в повному обсязі.

У зв`язку з відмовою в задоволенні позову судові витрати не підлягають до відшкодування.

Керуючись ст.263-265 ЦПК України суд

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж» до Управління Держпраці України у Полтавській області про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано,набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк, з дня його проголошення, апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

СТОРОНИ ПО СПРАВІ:

Позивач - ОСОБА_3 , місце проживання АДРЕСА_1 .

Відповідач - Управління Держпраці в Полтавській області, юридична адреса м. Полтава,вул. Пушкіна,119, код ЄДРПОУ 39777136.

Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж», юридична адреса м. Гадяч, вул. Полтавська,44, код ЄДРПОУ 33812944.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 06.06.2022.

СУДДЯ МИРОНЕЦЬ О.К.

Дата ухвалення рішення01.06.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104621682
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П

Судовий реєстр по справі —552/554/20

Постанова від 04.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Постанова від 04.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Ухвала від 18.07.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Рішення від 01.06.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 24.05.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 18.04.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні