Постанова
від 04.04.2023 по справі 552/554/20
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 552/554/20 Номер провадження 22-ц/814/383/23Головуючий у 1-й інстанції Миронець О.К. Доповідач ап. інст. Гальонкін С. А.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Гальонкіна С.А.,

суддів Карпушина Г.Л., Хіль Л.М.,

при секретарі Гречці Є.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу заапеляційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж»

на рішення Київського районного суду м. Полтави від 02 червня 2022 року

у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Держпраці України у Полтавській області, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета позову товариство з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж», про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П,

В С Т А Н О В И В :

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст позовних вимог

У лютому 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Управління Держпраці України у Полтавській області, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета позову товариство з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Нафтогазмонтаж», про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П.

Просиласкасувати акт (спеціального розслідування) нещасного випадку, що стався 03 травня 2019 року о 10 год.50 хв. в ТОВ «Нафтогазмонтаж» з ОСОБА_2 та зобов`язати відповідача провести повторне спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався 03 травня 2019 року о 10 год.50 хв. в іншому складі членів комісії.

У грудні 2020 року ТОВ «Нафтогазмонтаж» заявило самостійні вимоги щодо предмету позову.

Зазначило,що у період з 16 травня 2019 року по 22 жовтня 2019 року комісією проведено спеціальне розслідування нещасного випадку та складено акт розслідування нещасного випадку від 22 жовтня 2019 року, що стався 03 травня 2019 року о 10 год. 50 хв. в ТОВ «Нафтогазмонтаж» за формою Н-1/П. З даним актом товариство не погодилось, оскільки висновки комісії є передчасними. Спеціальне розслідування не встановило чи пов`язаний нещасний випадок з виробництвом чи ні, так як не отримано відповіді на питання про вплив прижиттєвих хвороб потерпілого на ситуацію з нещасним випадком для визначення наявності чи відсутності зв`язку нещасного випадку з хворобами, які мав потерпілий. При цьому ТОВ «Нафтогазмонтаж» вказує на порушення п. 33, 53 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року №337.

Просило суд скасувати акт розслідування нещасного випадку, що стався 03 травня 2019 року о 10 год. 50 хв. в ТОВ «Нафтогазмонтаж» за формою Н-1/П та зобов`язати відповідача провести повторне спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався 03 травня 2019 року о 10 год. 50 хв. в ТОВ «Нафтогазмонтаж» та скласти акт за формою Н-1 відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року №337.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 25 травня 2022 року позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління Держпраці України в Полтавській області про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П залишено без розгляду.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Київськогорайонного судум.Полтави від02червня 2022рокуу задоволенні позову ТОВ «Нафтогазмонтаж» до Управління Держпраці України у Полтавській області про скасування акту розслідування нещасного випадку, пов`язаного з виробництвом форми Н-1/П відмовлено.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги

Не погодившись з зазначеним рішенням його ва апеляційному порядку оскаржило ТОВ «Нафтогазмонтаж». Просило рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким позовні вимоги задовольнити.

Аргументи учасників справи

Узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу

В обґрунтування апеляційної скарги посилається на неповне з`ясування судом обставини, що мають значення для справи, порушення норми матеріального та процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи.

МОТИВУВАЛЬНА ЧАСТИНА

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника ТОВ «Нафтогазмонтаж», перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, приходить до такого висновку.

Встановлені обставини справи

З матеріалів справи вбачається, що 03 травня 2019 року з електрозварювальником ручного зварювання ТОВ «Нафтогазмонтаж» ОСОБА_2 стався нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки, а ІНФОРМАЦІЯ_1 він помер.

Відповідно до наказу Управління Держпраці у Полтавській області від 16 травня 2019 року за №63-н створено комісію для проведення розслідування нещасного випадку за участі представників Управління Держпраці у Полтавській області та представників ТОВ «Нафтогазмонтаж».

За результатами проведеного розслідування складено акт розслідування нещасного випадку, що стався 03 травня 2019 року в ТОВ «Нафтогазмонтаж» та затверджено начальником Управління Держпраці у Полтавській області Щербак С.Л. 24 жовтня 2019 року.

Згідно висновку комісії встановлено, що смерть електрозварювальника ручного зварювання ТОВ «Нафтогазмонтаж» ОСОБА_2 настала внаслідоктравм,які вінотримав внеробочий час,перебуваючи натериторії підприємства.Враховуючи вимогипідпункту 2пункту 52«Порядку розслідуваннята облікунещасних випадків,професійних захворюваньта аварійна виробництві»затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни від17квітня 2019року №337комісія дійшлависновку,що данийвипадок визнанотаким,що пов`язанийз виробництвом.В актізазначено,що причиноюнастання нещасноговипадку сталопадіння потерпілогоз висоти,основна причинавстановлена якневиконання потерпілимвимог інструкціїз охоронипраці.В ходіпроведення розслідуванняопитувались свідки ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,які повідомили,щоОСОБА_2 03 травня 2019 року на став здоров`я не скаржився.

Відповідно до висновку експерта №586-а ОСОБА_2 при житті страждав такими захворюваннями:ішемічна хвороба серця, дифузний кардіосклероз, коронаросклероз, атеросклероз аорти, СН1ст.Артеріальна гіпертензія, ІІ стадія, 3 ступінь, ризик високий.

Згідно карти медичного огляду ОСОБА_2 вбачається, що він за станом здоров`я може працювати електрозварювальником ручного зварювання.

Позиція суду апеляційної інстанції

Частиною 2 статті 36Закону України«Про загальнообов`язковесоціальне страхування» встановлено, що факт нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання розслідується в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, відповідно до Закону України «Про охорону праці».

Згідно частин 1 та 2 статті 22 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення, що затверджується Кабінетом Міністрів України за погодженням з всеукраїнськими об`єднаннями профспілок.

За підсумками розслідування нещасного випадку, професійного захворювання або аварії роботодавець складає акт за встановленою формою, один примірник якого він зобов`язаний видати потерпілому або іншій заінтересованій особі не пізніше трьох днів з моменту закінчення розслідування.

У свою чергу, процедура проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві врегульована Порядком затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.

Відповідно до пункту 10 даного Порядку нещасні випадки із смертельними наслідками підлягають спеціальному розслідуванню.

Згідно пункту 14 Порядку Держпраці та/або її територіальним органом утворюється комісія із спеціального розслідування (далі - спеціальна комісія).

Пунктом 33Порядку визначенообов`язки комісії(спеціальноїкомісії)при проведеннірозслідування.Так,окрім іншого, комісіязобов`язана визначитинеобхідність проведеннялабораторних досліджень,випробувань,технічних розрахунків,експертизи тощодля встановленняпричин настаннянещасного випадкута/абогострого професійногозахворювання (отруєння); з`ясуватиобставини тапричини настаннянещасного випадкута/абогострого професійногозахворювання (отруєння); визначити, пов`язані чи не пов`язані нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) з виробництвом .

Відповідно до пункту 41 Порядку за рішенням комісії (спеціальної комісії) у разі необхідності проведення лабораторних досліджень, випробувань, технічних розрахунків та експертизи для встановлення обставин і причин нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та розроблення плану заходів щодо запобігання виникненню подібних нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь) наказом роботодавця або органу, що утворив комісію (спеціальну комісію), може утворюватися експертна комісія за погодженням з органами, організаціями, установами тощо, представники яких залучаються до її роботи.

До складу експертної комісії можуть включатися компетентні в сфері спеціальних знань фахівці та спеціалісти провідних (базових) науково-дослідних, проектно-конструкторських, експертних та інших організацій, органів виконавчої влади, а також незалежні експерти відповідних напрямів.

За результатами роботи експертна комісія зобов`язана скласти висновок, в якому повинна надати обґрунтовані та об`єктивні відповіді на поставлені комісією (спеціальною комісією) питання.

Зазначений висновок використовується комісією (спеціальною комісією) під час складання акта за формою Н-1 і є невід`ємною частиною матеріалів розслідування.

При аналізі пункту 52 даного Порядку можна зробити висновок, що стан здоров`я потерпілого може мати суттєве значення при визначенні нещасного випадок як такого, що пов`язане з виробництвом.

Відповідно до акту розслідування нещасного випадку причиною настання нещасного випадку стало падіння потерпілого з висоти, основна причина встановлена як невиконання потерпілим вимог інструкції з охорони праці.

Аналізуючи матеріали справи, колегія суддів звертає увагу, що при проведенні розслідування було встановлено наявність у ОСОБА_2 ряду захворювань, а саме: ішемічна хвороба серця, дифузний кардіосклероз, коронаросклероз, атеросклероз аорти, СН1ст. Артеріальна гіпертензія, ІІ стадія, 3 ступінь, ризик високий. Однак, з висновку комісії вбачається, що при проведенні розслідування не було встановлено, чи могли прояви зазначених хвороб стати причиною падіння ОСОБА_2 .

Наявність у комісії зазначеної вище інформації, на думку суду, є достатньою підставою для створення експертної комісії та проведення необхідних експертиз.

Проте, як вбачається з матеріалів справи, дані дії при проведенні розслідування всупереч Порядку, не вчинялися, що призвело до неповного з`ясування обставин нещасного випадку та виникнення сумнівів щодо правильності висновків.

За вказаних обставин колегія суддів вважає помилковими висновки суду першої інстанції про те, що відсутні підстави для скасування акту та призначення повторного розслідування оскільки комісія із спеціального розслідування зазначеного нещасного випадку здійснила всі обов`язки визначені законом, встановила причини настання нещасного випадку.

Висновки за результатами розгляду апеляційної скарги

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити у відповідній частині нове рішення або змінити рішення.

Згідно із пунктами 1, 3, 4 частини 1 статтею 376 ЦПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є: неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи; невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Враховуючи викладене колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу ТОВ «Нафтогазмонтаж» слід задовольнити. Рішення Київського районного суду м. Полтави від 02 червня 2022 року скасувати та ухвалити нове рішення.

Скасувати акт розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, що стався 03 травня 2019 року о 10 год. 50 хв. в товаристві з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж» від 22 жовтня 2019 року за формою Н-1/П.

Зобов`язати Управління Держпраці України у Полтавській області провести повторне спеціальне розслідування нещасного випадку гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, що стався 03 травня 2019 року о 10год. 50 хв. на товаристві обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж» та скласти акт за формою Н-1, відповідно до порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.

Щодо судових витрат

За правилами частини 1 статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до частини 13 статті 141 ЦПК України якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Враховуючи задоволення апеляційної скарги та позовних вимог з Управління Держпраці України у Полтавській області слід стягнути на користь ТОВ «Нафтогазмонтаж» сплачений судовий збір у розмірі 3721 грн. 50 коп.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 376, 382 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж» задовольнити.

Рішення Київського районного суду м. Полтави від 02 червня 2022 року скасувати та ухвалити нове рішення.

Скасувати акт розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, що стався 03 травня 2019 року о 10 год. 50 хв. на товаристві з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж» від 22 жовтня 2019 року за формою Н-1/П.

Зобов`язати Управління Держпраці України у Полтавській області провести повторне спеціальне розслідування нещасного випадку гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, що стався 03 травня 2019 року о 10год. 50 хв. в товаристві обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж» та скласти акт за формою Н-1, відповідно до порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.

Стягнути з Управління Держпраці України у Полтавській області на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогазмонтаж» сплачений судовий збір у розмірі 3721 грн. 50 коп.

Постанова набирає законної сили з дня прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови виготовлено 07 квітня 2023 року

Головуючий С.А. Гальонкін

Судді Г.Л. Карпушин

Л.М. Хіль

Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110607171
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/554/20

Постанова від 04.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Постанова від 04.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Ухвала від 18.07.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Рішення від 01.06.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 24.05.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 18.04.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні