Ухвала
від 23.06.2010 по справі 15/50-789
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"23" червня 2010 р. Справа № 15/50-789

УХВАЛА

Господарський суд Тернопі льської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув матеріали справ и

за позовом ОСОБА_1, АД РЕСА_1

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Тернопі льський центральний універм аг", бульвар Шевченка, 12, м. Терн опіль, 46000

треті особи, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору:

1) Відділ державних реєстра торів Тернопільської місько ї ради, вул. Коперника, 1, м. Терн опіль, 46001

2) Тернопільське територіал ьне управління державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку, вул. Шпитальна, 7/56, м. Тернопіль, 46000

про припинення незакон них дій та зобов'язання вчини ти дії

За участю представників сторін:

позивача: не з' явився;

відповідача: представник Мужевич В.Я. , довіреність № 19/1 від 24.02.10р.;

третьої особи 1: Мел ех О.Р., довіреність № 2295/01 від 2 4.10.08р.;

третьої особи 2: гол овний спеціаліст-юрисконсул ьт Сампара Галина Миколаїв на, довіреність № 06-ТЕ від 11.01. 10 р.

Суть справи:

ОСОБА_1 звернулася з поз овом до Закритого акціонерно го товариства "Тернопільськи й центральний універмаг", за у частю третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляют ь самостійних вимог на предм ет спору, 1) Тернопільська місь ка рада в особі відділу держа вних реєстраторів Тернопіль ської міської ради , 2) Тернопі льське територіальне управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку, про зобов' язання ЗАТ "Тер нопільський центральний уні вермаг" видати частку в стату тному капіталі ТзОВ "Тернопі льський центральний універм аг".

Сторони відповідно до ст. 64 Г ПК України повідомлені про м ісце і час розгляду справи.

В розпочатому судовому зас іданні представникам сторін роз' яснено їх процесуальні права та обов' язки, передба чені ст.ст. 20, 22, 811 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

За відсутності клопотання сторін технічна фіксація су дового процесу не здійснювал ася.

Позивач участь повноважно го представника в судовому з асіданні не забезпечив, прич ини неявки суду не повідомив .

Відповідач у поданому відз иві на позовну заяву № 08/07-1 від 11 .05.2010р. та його представник в суд овому засіданні повідомив, щ о 02 березня 2010 року було провед ено загальні збори акціонері в ЗАТ "Тернопільський центра льний універмаг", на яких прий нято рішення про припинення діяльність ЗАТ "Тернопільськ ий центральний універмаг" шл яхом реорганізації через пер етворення у ТОВ "Тернопільсь кий центральний універмаг", а також затверджено наступний порядок та умови обміну акці й на частки. Обмін акцій на час тки у статутному капіталі пр авонаступника Товариства зд ійснюється в два етапи. На пер шому етапі, який тривав з 03.03.2010р . по 30.04.2010р. в обмін на сертифікат акцій ЗАТ "ЦУМ" акціонери отри мували письмові зобов'язання про видачу частки у статутно му капіталі правонаступника ЗАТ "ЦУМ". Обмін акцій ЗАТ "ЦУМ" на письмові зобов'язання про видачу частки у статутному к апіталі ТзОВ "Тернопільський центральний універмаг" здій снювався у наступному співві дношенні : письмове зобов'яза ння про видачу частки у стату тному капіталі ТзОВ "ЦУМ" вида ється на суму, що дорівнює заг альній номінальній вартості акцій ЗАТ "ЦУМ" належних відпо відному акціонеру. На другом у етапі, який розпочинається з дня державної реєстрації Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Тернопільський ц ентральний універмаг" відбув ається обмін письмових зобов 'язань на частки у статутному капіталі ТзОВ "Тернопільськ ий центральний універмаг" у в ідповідності з отриманими на першому етапі письмовими зо бов'язаннями про видачу відп овідної кількості часток тов ариства, що створюється внас лідок реорганізації та видач і документів, що підтверджую ть їхнє право власності на ча стку в статутному капіталі Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Тернопільський ц ентральний універмаг". Проси ть суд прийняти рішення за на явними у справі документами.

Клопотанням № 08/70 від 15.06.2010р. від повідач повідомив, що 20.05.2010р. за вершився процес реорганізац ії ЗАТ "Тернопільський центр альний універмаг" в ТзОВ "Терн опільський центральний унів ермаг" на підтвердження чого подав свідоцтво про державн у реєстрацію ТзОВ "Тернопіль ський центральний універмаг " та довідку головного управл іння статистики у Тернопільс ькій області АА № 169730 від 21.05.2010р. і станом на 15.06.2010р. ЗАТ "Тернопіль ський центральний універмаг " припинив свою дію.

Тернопільське територіаль не управління державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку листом № 02/740 від 15.06.2010р . повідомило суд, що у зв' язку з прийняттям 02.03.2010р. загальними зборами ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" ріше ння про припинення діяльност і шляхом реорганізації в Тов ариство з обмеженою відповід альністю, відповідачем 03.03.2010р. п одано заяву про зупинення об ігу цінних паперів (простих і менних акцій) та відповідні д окументи, на підставі яких пр ийнято розпорядження № 06-ТЕ-З про зупинення обігу акцій ЗА Т "Тернопільський центральни й універмаг". Щодо зазначеної в позовній заяві інформації про відмову територіального управління Комісії в скасув анні реєстрації випуску акці й відповідача то звертає ува гу суду на те, що на момент п одання позовної заяви, заяви про скасування реєстрації в ипуску цінних паперів (прост их іменних акцій) від ЗАТ "Терн опільський центральний унів ермаг" та необхідні для цього документи в територіальне у правління не надходило. Тако ж звертає увагу суду на те, що 20.05.2010р. Державним реєстратор ом Виконавчого комітету Терн опільської міської ради Терн опільської області проведен о державну реєстрацію Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Тернопільський центра льний універмаг" та державну реєстрацію припинення юриди чної особи ЗАТ "Тернопільськ ий центральний універмаг". 25.05.2 010р. ТзОВ "Тернопільський цент ральний універмаг" подано в т ериторіальне управління Ком ісії заяву про скасування ви пуску цінних паперів (прости х іменних акцій) та додані до н еї необхідні документи, на пі дставі яких начальником тери торіального управління Комі сії 04.06.2010 винесено розпоряджен ня № 05-ТЕ-С-А про скасування реє страції випуску акцій і анул ювання свідоцтва про реєстра цію випуску акцій ЗАТ "Терноп ільський центральний універ маг".

Державний реєстратор в суд овому засіданні 23.06.2010р. подав су ду витяг з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців № 2140 /02-23 від 22.06.2010р. у відповідності до якого юридичну особу ЗАТ "Тер нопільський центральний уні вермаг" припинено внаслідок реорганізації шляхом перетв орення у ТзОВ "Тернопільськи й центральний універмаг".

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, третіх о сіб, господарський суд встан овив.

Статтею 1 ГПК України пер едбачено, що підприємства, ус танови, організації, інші юри дичні особи мають право звер татися до господарського суд у згідно з встановленою підв ідомчістю господарських спр ав за захистом своїх порушен их або оспорюваних прав і охо ронюваних законом інтересів , а також у випадках, передбаче них законодавчими актами Ук раїни, до господарського суд у мають право також звертати ся державні та інші органи, фі зичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності .

Пунктом 4 статті 12 Господарс ького процесуального Кодекс у України визначено, що госпо дарським судам підвідомчі сп рави, що виникають з корпорат ивних відносин у спорах між г осподарським товариством та його учасником (засновником , акціонером), у тому числі уча сником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, ак ціонерами) господарських тов ариств, що пов'язані із створе нням, діяльністю, управління м та припиненням діяльності цього товариства, крім трудо вих спорів, а відтак позивач н аділений правом на звернення до суду.

Відповідно до статті 41 Зако ну України "Про господарські товариства" від 19.09.1991р. загальн і збори акціонерів акціонерн ого товариства є вищим його о рганом з виключною компетенц ією.

Як вбачається із матеріалі в справи судом, 02 березня 2010 рок у відбулися загальні збори а кціонерів Закритого акціоне рного товариства "Тернопільс ький центральний універмаг" б-р. Шевченка, 12, м. Тернопіль, в п орядок денний яких включено питання:

1.Про обрання лічильної комі сії;

2.Про обрання голови та секр етаря зборів;

3.Про відшкодування витрат н а організацію, підготовку та проведення позачергових заг альних зборів акціонерів;

4.Про затвердження внутрішн іх документів Товариства;

5.Про затвердження результа тів фінансово-господарської діяльності товариства за 2009 р ік та визначення основних на прямків діяльності на 2010 рік;

6.Про затвердження звіту Пра вління про роботу за 2009 рік;

7.Про затвердження звіту Наг лядової ради про роботу за 2009 р ік;

8.Про затвердження звіту та висновків Ревізійної комісі ї за 2009 рік;

9.Про затвердження річного з віту та балансу Товариства з а 2009 рік;

10.Про затвердження порядку розподілу прибутку, строку т а порядку виплати частки при бутку (дивідендів), визначенн я порядку покриття збитків;

11.Про припинення ЗАТ "ЦУМ" шля хом реорганізації через пере творення у товариство з обме женою відповідальністю;

12.Про призначення комісії з припинення ЗАТ "ЦУМ";

13.Про затвердження оцінки т а умов викупу акцій у акціоне рів, які не голосували за прий няття рішення про припинення ЗАТ "ЦУМ";

14.Про затвердження порядку та умов обміну акцій на частк и;

15.Про затвердження плану пе ретворення. Про затвердження порядку та умов здійснення п еретворення.

Як вбачається з протоколу № 23 позачергових зборів акціон ерів ЗАТ "Тернопільський цен тральний універмаг", щодо при пинення ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" шляхо м реорганізації через перетв орення у ТзОВ "Тернопільськи й центральний універмаг" акц іонерами товариства було под ано "ЗА" 136.439 голосів, що складає 99,26 % від загальної кількості го лосів осіб, які брали участь у зборах, у зв'язку з чим ухвале но відповідне рішення про пр ипинення ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" шлях ом реорганізації через перет ворення у ТОВ "Тернопільськи й центральний універмаг".

23.03.2009р. ОСОБА_1, АДРЕСА_1 , звернулася до відповідача і з запитом про надання інформ ації щодо виконання рішень п рийнятих загальними зборами акціонерів ЗАТ "Тернопільсь кий центральний універмаг" т а щодо отримання частки у ста тутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Тернопільський центральни й універмаг", який залишено ос таннім без відповіді, що, у від повідності до змісту позовно ї заяви, слугувало підставою для звернення позивача до су ду за захистом своїх порушен их прав.

Як вбачається із матеріалі в, справи 20.05.2010р. завершився про цес реорганізації ЗАТ "Терно пільський центральний уніве рмаг" шляхом перетворення в Т зОВ "Тернопільський централь ний універмаг".

У відповідності до поданог о державним реєстратором в с удовому засіданні 23.06.2010р. витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців № 2140/02-23 від 22.0 6.2010р. юридичну особу ЗАТ "Терно пільський центральний уніве рмаг" припинено.

Згідно поданого відповіда чем витягу із статуту Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Тернопільський центра льний універмаг", що зареєстр ований 20.05.2010р., ТзОВ "Тернопільс ький центральний універмаг" створене внаслідок реоргані зації шляхом перетворення ЗА Т "Тернопільський центральни й універмаг" у ТзОВ "Тернопіль ський центральний універмаг " на основі рішення, прийнятог о загальними зборами акціоне рів ЗАТ "Тернопільський цент ральний універмаг" від 02.03.2010р. (п ротокол загальних зборів акц іонерів від 02.03.2010р.).

Товариство з обмеженою від повідальністю "Тернопільськ ий центральний універмаг" є п равонаступником усіх прав та обов' язків (зобов' язань) З АТ "Тернопільський центральн ий універмаг" (код за ЄДРПОУ 14050 674), що було засноване згідно ус тановчого договору фізичним и особами - членами організа ції орендарів на основі орен дного підприємства Тернопіл ьський центральний універма г 14.12.1994р..

Як вбачається з розділу 2 Ст атуту, учасником товариства є зокрема ОСОБА_1, АДРЕС А_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1, позивач у справі.

Згідно зі статтею 113 Цивільн ого кодексу України господар ським товариством є юридична особа, статутний (складений) к апітал якої поділений на час тки між учасниками. Господар ські товариства можуть бути створені у формі повного тов ариства, командитного товари ства, товариства з обмеженою або додатковою відповідальн істю, акціонерного товариств а.

Статтею 152 Цивільного кодек су України встановлено, що ак ціонерним товариством є госп одарське товариство, статутн ий капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної варто сті, корпоративні права за як ими посвідчуються акціями.

Відповідно до Закону Украї ни "Про господарські товарис тва", статті 6 Закону України "П ро цінні папери та фондовий р инок", акціонер має право на от римання частини майна акціон ерного товариства у разі йог о ліквідації, право на управл іння акціонерним товариство м, а також немайнові права, пер едбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулю є питання створення, діяльно сті та припинення акціонерни х товариств.

Відповідно до ст.ст. 104, 108 Циві льного кодексу України юриди чна особа припиняється в рез ультаті передання всього сво го майна, прав та обов'язків ін шим юридичним особам - правон аступникам (злиття, приєднан ня, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації, пере творенням юридичної особи є зміна її організаційно-право вої форми. У разі перетворенн я до нової юридичної особи пе реходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юри дичної особи.

Згідно зі статтею 50 Закону У країни "Про господарські тов ариства" товариством з обмеж еною відповідальністю визна ється товариство, що має стат утний капітал, поділений на ч астки, розмір яких визначаєт ься установчими документами .

Акціонерне товариство, що п рийняло рішення про припинен ня шляхом його перетворення, зобов'язано здійснити обмін акцій на частки у статутному фонді товариств, що створюют ься в результаті перетворенн я.

Враховуючи, що позивач під ч ас провадження у справі став учасником створеного внаслі док реорганізації акціонерн ого товариства - Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Тернопільський центральни й універмаг", а відтак в устано вленому законом порядку набу в право на частку в статутном у капіталі товариства, на час розгляду справи відсутній п редмет спору, у зв' язку з чим провадження по справі припи няється на підставі п. 11 ст. 80 ГП К України.

Державне мито в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу в сумі 236 грн., згідно с т. 49 ГПК України, покладаються на відповідача.

На підставі наведеного, кер уючись ст.ст. 33, 43, ч. 1 п. 11 ст. 80, ст. 86 Г осподарського процесуально го кодексу України, господар ський суд, -

УХВАЛИВ:

1.Провадження по справі № 15/50-789 припинити.

2.Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Те рнопільський центральний ун івермаг", бульвар Шевченка, 12, м . Тернопіль, код 14050674 на користь ОСОБА_1, АДРЕСА_1, код Н ОМЕР_1 - 85 грн. державного ми та та 236 грн. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

3.Дану ухвалу надіслати ст оронам у справі та третім осо бам.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.06.2010
Оприлюднено08.09.2010
Номер документу10462864
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/50-789

Судовий наказ від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 16.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні