Ухвала
від 12.05.2010 по справі 15/50-789
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"12" травня 2010 р.Справа № 15/50-789 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув матеріали справи

за позовом ОСОБА_1, бул. ОСОБА_2, 22 кв.1, м. Тернопіль, 46000

до Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" б-р. Шевченка, 12, м. Тернопіль, 46000

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору:

1) Відділ державних реєстраторів Тернопільської міської ради вул. Коперника, 1, м. Тернопіль, 46001

2) Тернопільське територіальне управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку вул. Шпитальна, 7/56, м. Тернопіль, 46000

про припинення незаконних дій та зобов'язання вчинити дії

за участю представників сторін:

позивача: не з'явився;

відповідача: представник ОСОБА_3 -довіреність № 19/1 від 24.02.10р.;

третьої особи 1: ОСОБА_4 -довіреність № 2295/01 від 24.10.08р.;

третьої особи 2: не з'явився.

Суть справи:

До Господарського суду Тернопільської області звернулась з позовом ОСОБА_1 до Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг", треті особи на стороні Відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Тернопільська міська раду в особі відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради та Тернопільське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, про припинення незаконних дій та зобов'язання вчинити дії.

В судовому засіданні сторонам роз'яснено їх права та обов'язки у відповідності до ст. ст. 20,22 ГПК України.

Представник позивача в судове засідання не з'явився.

Позовні вимоги мотивовані наступними обставинами. Позивач є акціонером Відповідача. На думку Позивача, порушено його права, які передбачені п. а ч. 1 ст.10 Закону України "Про господарські товариства".

Також, Позивач зазначає, що 23.03.2010 року звертався до Відповідача з запитом стосовно виконання 11, п. 12, п. 13, п. 14 та п. 15 рішень прийнятих загальними зборами акціонерів ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" та надання інформації про отримання частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільський центральний універмаг", що утворюється в результаті реорганізації через перетворення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг".

Відповідно до статті 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів.

У відповідності із Роз'ясненням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 29 жовтня 2002 року № 5 "Про порядок застосування пункту "г" статті 10 Закону України "Про господарські товариства" термін вивчення та задоволення запиту щодо надання виконавчим органом товариства інформації визначається статтею 33 Закону України "Про інформацію".

Згідно п. 7 розділу І Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випусків акцій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30 грудня 1998 р. № 222 акціонерне товариство, що прийняло рішення про припинення діяльності товариства шляхом його реорганізації, зобов'язано здійснити обмін акцій на частки у статутному фонді товариств, що створюються під час реорганізації.

Згідно п.п. 3.2 п. З розділу III Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випусків акцій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30 грудня 1998 р. № 222 уповноважена особа реєструючого органу (Тернопільське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку) видає розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій протягом п'ятнадцяти робочих днів з дати надходження до реєструвального органу документів.

Проте, Відповідачем станом на 22.04.2009 року не повідомлено Позивача щодо надання інформації про виконання рішень прийнятих загальними зборами акціонерів ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" та надання інформації про отримання частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільський центральний універмаг", що утворюється в результаті реорганізації через перетворення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг".

При зверненні Позивачем до Відповідача з проханням надати пояснення про причини відмови у наданні Позивачу частки у статутному капіталі ТОВ "Тернопільський центральний універмаг", а також порушення права Позивача на отримання інформації щодо виконання рішень прийнятих загальними зборами акціонерів ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" та причини невиконання рішень, прийнятих загальними зборами акціонерів Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг", останнім було надано усні пояснення, що у зв'язку з відмовою Тернопільською міською радою в особі відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради в прийнятті документів на проведення державної реєстрації припинення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг", а також у зв'язку з відмовою Тернопільського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку скасувати реєстрацію випуску акцій Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг", рішення загальних зборів акціонерів щодо припинення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" шляхом реорганізації через перетворення у ТОВ "Тернопільський центральний універмаг" Відповідачем не виконується і частку Позивачу надано не буде.

Тобто, у зв'язку з протиправною бездіяльністю Відповідача порушується право Позивача на отримання частки у статутному капіталі ТОВ "Тернопільський центральний універмаг".

Внаслідок неналежного виконання Відповідачем обов'язку щодо виконання рішення загальних зборів Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та протиправною бездіяльністю Тернопільської міської ради в особі відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради (далі за текстом - Третя особа на стороні Відповідача) в прийнятті документів на проведення державної реєстрації припинення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" порушено законні права та інтереси Позивача щодо реалізації права на отримання частки у статутному капіталі ТОВ "Тернопільський центральний універмаг" в обмін на належні позивачу акції Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг", що припиняється у результаті реорганізації. Відтак Позивач протизаконно позбавляється належної йому власності.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечив проти позову, вказуючи, що діями ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" не порушуються права та інтереси позивача.

Представник відповідача підтвердив, що 02.03.2010р. відбулися загальні збори ЗАТ "ЦУМ", на яких прийнято рішення про припинення діяльності ЗАТ шляхом реорганізації через перетворення в ОСОБА_5 цьому обмін акцій на частки у статутному капіталі правонаступника відбуваються в 2 етапи; перший -обмін сертифікатів акцій ЗАТ на письмові зобов'язання про видачу частки у статутному капіталі правонаступника; другий -обмін письмових зобов'язань на частки у статутному капіталі товариства, однак другий етап починається з дня державної реєстрації товариства. Оскільки другий етап не розпочато, звернення позивача з позовом до суду є неправомірним.

Представник відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради пояснив в судовому засіданні, що відділ є реєстраційним органом і вчиняє дії у відповідності до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", а тому при наявності відповідних документів, вчинятиме дії щодо реєстрації змін, пов'язаних з реорганізацією товариства. На час розгляду судової справи заяви про вчинення дій щодо проведення державної реєстрації змін до установчих документів від ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" реєстратору не надходило.

Водночас 12.05.2010р. позивач подав заяву про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони до вирішення справи по суті:

- ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" (46001, Тернопільська область, м. Тернопіль, бульвар Т. Шевченка, 12, Код за ЄДРПОУ 14050674) ухилятись вчинення будь-яких дій спрямованих на виконання рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" від 02 березня 2010 року про припинення ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" шляхом реорганізації через перетворення у ТОВ "Тернопільський центральний універмаг";

- Тернопільській міській раді в особі відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради (46000, м. Тернопіль, вул. Листопадова, 5, Код за ЄДРПОУ 04058344) ухилятись від прийняття документів на проведення державної реєстрації припинення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та державної реєстрації створення Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільський центральний універмаг", яке створюється в результаті перетворення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг", а також ухилятись від вчинення відмітки на статуті та свідоцтві про державну реєстрацію Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" про проведення державної реєстрації припинення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та ухилятись від видачі будь-яких документів, які стосуються реєстраційних дій щодо Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг";

- Тернопільському територіальному управлінню Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (46008, м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7) ухилятись від прийняття документів на скасування реєстрації випуску акцій Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та вчинення дій, спрямованих на скасування реєстрації випуску акцій Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг".

Позивачем до заяви долучено листи ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" № 01/102 від 06.05.2010р., адресований Тернопільському територіальному Управлінню державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, та № 01/101 від 06.05.2010р., адресований відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради, в яких просить утриматися від вчинення дій щодо проведення державної реєстрації припинення ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" та державної реєстрації ТзОВ "Тернопільський центральний універмаг", не вказуючи при цьому правових підстав подання такого звернення.

Представник відповідача ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" підтвердив в судовому засіданні подання такого звернення, долучивши при цьому поштові квитанції від 06.05.2010р., як докази надіслання листів.

Відповідно до ст. 66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду. Згідно зі ст. 67 ГПК України позов може бути забезпечено шляхом заборони вчиняти дії.

Відповідні дії відповідача суд кваліфікує як такі, що порушують корпоративні права акціонерів ЗАТ та зокрема позивача, та суперечать рішенню загальних зборів від 02.03.2010р. Водночас звернення відповідача з такими листами до реєструючих органів свідчать про затягування процедури перетворення ЗАТ в товариство з обмеженою відповідальністю, що робить неможливим реалізацію акціонерами своїх прав.

За таких обставин, враховуючи те, що звернення відповідача до реєструючих органів є незаконними та схожі дії порушують права позивача, а також беручи до уваги, що існує очевидна небезпека утруднення виконання рішення господарського суду у випадку задоволення позову, а також завдання позивачу значних збитків, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача в частині заборони до вирішення справи по суті:

- ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" (46001, Тернопільська область, м. Тернопіль, бульвар Т. Шевченка, 12, Код за ЄДРПОУ 14050674) ухилятись від вчинення будь-яких дій, спрямованих на виконання рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" від 02 березня 2010 року про припинення ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" шляхом реорганізації через перетворення у ТОВ "Тернопільський центральний універмаг";

- Тернопільській міській раді в особі відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради (46000, м. Тернопіль, вул. Листопадова, 5, Код за ЄДРПОУ 04058344) ухилятись від прийняття документів на проведення державної реєстрації припинення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та державної реєстрації створення Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільський центральний універмаг", яке створюється в результаті перетворення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг", та ухилятись від видачі будь-яких документів, які стосуються реєстраційних дій щодо Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг";

- Тернопільському територіальному управлінню Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (46008, м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7) ухилятись від прийняття документів на скасування реєстрації випуску акцій Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та вчинення дій, спрямованих на скасування реєстрації випуску акцій Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг".

При цьому суд виходить з того, що існує зв'язок між предметом спору та заходами забезпечення позову, і заходи забезпечення позову є адекватними позовним вимогам та спрямовані на попередження порушень прав і охоронюваних законом інтересів Позивача та забезпечення виконання рішення суду.

Заява про забезпечення позову в частині заборони відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради ухилятися від вчинення відмітки на статуті та свідоцтві про державну реєстрацію Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" про проведення державної реєстрації припинення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" задоволенню не підлягає, оскільки дані дії реєстратора є наслідком розгляду документів, наданих юридичною особою для державної реєстрації змін до установчих документів та відносяться до компетенції державного реєстратора.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши заперечення представника відповідача, третьої особи, враховуючи неявку представника позивача в судове засідання та неподання витребовуваних судом документів, застосовуючи принцип рівності всіх учасників судового процесу перед законом та судом, для надання відповідачу можливості реалізувати своє право на захист, з метою повного, всебічного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи, суд вважає за необхідне, згідно ст. 69 ГПК України, відкласти розгляд справи у відповідності до ст. 77 ГПК України в межах строку, встановленого статтею 69 ГПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 38, 67, 69, 77, 86 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1.Відкласти розгляд справи на 10 год. 40 хв. 16 червня 2010 року.

2. Заяву ОСОБА_1, бул. ОСОБА_2, 22 кв.1, м. Тернопіль про забезпечення позову задовольнити частково.

3.Вжити заходи по забезпеченню позову шляхом заборони до вирішення справи по суті:

- ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" (46001, Тернопільська область, м. Тернопіль, бульвар Т. Шевченка, 12, Код за ЄДРПОУ 14050674) ухилятись від вчинення будь-яких дій, спрямованих на виконання рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" від 02 березня 2010 року про припинення ЗАТ "Тернопільський центральний універмаг" шляхом реорганізації через перетворення у ТОВ "Тернопільський центральний універмаг";

- Тернопільській міській раді в особі відділу державних реєстраторів Тернопільської міської ради (46000, м. Тернопіль, вул. Листопадова, 5, код за ЄДРПОУ 04058344) ухилятись від прийняття документів на проведення державної реєстрації припинення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та державної реєстрації створення Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільський центральний універмаг", яке створюється в результаті перетворення Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та ухилятись від видачі будь-яких документів, які стосуються реєстраційних дій щодо Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг";

- Тернопільському територіальному управлінню Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (46008, м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7) ухилятись від прийняття документів на скасування реєстрації випуску акцій Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг" та вчинення дій, спрямованих на скасування реєстрації випуску акцій Закритого акціонерного товариства "Тернопільський центральний універмаг".

4.Зобовязати сторони подати в судове засідання:

позивача: відповідь на запит від 23.03.2010р.;

відповідача: докази надання інформації на запит ОСОБА_1.

5. Дана ухвала є виконавчим документом.

6. Копію ухвали направити сторонам, третім особам.

Суддя Г.Б. Бучинська

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення12.05.2010
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50938057
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/50-789

Судовий наказ від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 16.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні