Ухвала
від 06.06.2022 по справі п/811/433/16
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

з питань заміни сторони правонаступником

07 червня 2022 року м. Кропивницький Справа № П/811/433/16

провадження № 2-кас/340/3/22

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Хилько Л.І., розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Лісова" (далі - позивач) до Головного управління ДФС у Кіровоградській області (також - відповідач) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до відповідача, в якому просив суду скасувати податкове повідомлення-рішення від 19.04.2016 №0000041406 на загальну суму 185483,00 грн..

Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 21.10.2016, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.12.2016, адміністративний позов задоволено.

Постановою Верховного Суду від 17.12.2021 року рішення судів попередніх інстанцій скасовано, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Матеріали адміністративної справи надійшли до Кіровоградського окружного адміністративного суду 18.01.2022.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.01.2022, дану справу передано на розгляд судді Хилько Л.І..

Ухвалою від 21.01.2022 справу прийнято до провадження та призначено до розгляду в порядку спрощеного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Крім того, зобов`язано відповідача в 15 денний строк з дня вручення ухвали подати суду відзив на позовну заяву, копія якого разом з доданими до нього документами повинна бути надіслана іншим учасникам справи. Також, в порядку підготовки справи до розгляду витребувано від: позивача: письмові докази та належне обґрунтування наявності розумних економічних або інших причин (ділової мети) продажу продукції без компенсації понесених витрат на її виробництво; відповідача: детальний розрахунок суми визначених контролюючим органом сум грошового зобов`язання з ПДВ у розрізі кожного окремого встановленого контролюючим органом порушення та сум застосованих до платника штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) згідно до спірного податкового повідомлення-рішення; належним чином засвідчені копії правовстановлюючих документів.

Станом на 07.06.2022 вимоги ухвали сторонами не виконано.

Встановлено, що з 02.08.2019 відповідач Головне управління ДФС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ - 39393501) перебуває в стані припинення за рішенням засновників.

Зокрема, згідно з п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 №537 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" реорганізовано Головне управління ДФС у Кіровоградській області в Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

Пунктом 4 Постанови №537 визначено те, що територіальні органи Державної податкової служби є правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби, що реорганізуються згідно з пунктом 2 цієї постанови, у відповідних сферах діяльності.

31.07.2019 було зареєстровано як юридичну особу публічного права Головне управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ - 43142606).

Однак, в подальшому, постановою Кабінету Міністрів України від 30.029.2020 року № 893"Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" було вирішено ліквідувати, як юридичні особи публічного права,територіальні органи Державної податкової служби України за переліком згідно з додатком, до якого, зокрема, було включено Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

Пунктом 2 Постанови № 893 визначено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Згідно з абз.4 п.2 Постанови № 893, права та обов`язки територіальних органів ДПС України, що ліквідуються відповідно п.1 цієї Постанови, переходять до ДПС України та її територіальним органам.

Наказом ДПС України "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" від 30.09.2020 № 529 утворено як відокремлені підрозділи ДПС України територіальні органи за переліком згідно з додатком, до якого включено Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

Так, 30.09.2020 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис №1000741030008085321 про створення Головного управління ДПС у Кіровоградській області, як відокремленого підрозділу ДПС України (адреса: Україна, 25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55, код ЄДРПОУ ВП 43995486). Разом з тим, 19.10.2020 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис №1004441100011013572 про перебування Головного управління ДПС у Кіровоградській області (адреса: Україна, 25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55, код ЄДРПОУ 43142606), як юридичної особи, в стані припинення.

Наказом ДПС України від 12.11.2020 №643 (зі змінами. внесеними наказом від 04.03.2021 №264), затверджено Положення про Головне управління ДПС у Кіровоградській області, згідно до п. 1 якого закріплено, що Головне управління ДПС у Кіровоградській області (далі ГУ ДПС) є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (далі ДПС). ГУ ДПС забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Кіровоградської області. ГУ ДПС є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Кіровоградській області (ЄДРПОУ 43142606).

На підставі наказу ДПС України від 24.12.2020 №755 розпочато з 01 січня 2021 року здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно з наказом ДПС від 30.09.2020 № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до пункту 1 постанови № 893.

Таким чином, правонаступником Головного управління ДПС у Кіровоградській області (код 43142606) є Головне управління ДПС у Кіровоградській області (код ВП 43995486), утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України, а тому суд дійшов висновку про необхідність заміни первісного відповідача у даній справі.

Крім того, відповідно до положень ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частина 4 ст.77 КАС України передбачає, що докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч.5 ст.77 КАС України суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Направляючи справу на новий розгляд Верховний Суд в постанові від 17.12.2021 зазначив, що суди попередніх інстанцій під час розгляду справи не дослідили та не встановили, а позивач не надав доказів і належного обґрунтування наявності розумних економічних або інших причин (ділової мети) продажу готової продукції без компенсації понесених витрат на її виробництво. Натомість суди лише зазначили про існуючі комерційні ризики та можливу збитковість певних господарських операцій, не дослідивши і не встановивши при цьому, що саме слугувало підставою для збитковості зазначених операцій платника.

Враховуючи вищевикладене, а також необхідність офіційного з`ясування усіх обставин у даній справі, суд дійшов висновку про повторне витребування від сторін додаткових доказів.

Суд зауважує, що згідно положень ч.ч. 7,8 ст. 80 КАС України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Частиною 9 ст.80 КАС України передбачено, що у разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

При цьому за ч.2 ст.14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст.9, 77, 80, 52, 256, 294 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Допустити заміну первісного відповідача у справі №П/811/433/16 (провадження№2-кас/340/3/22) Головне управління ДФС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 39393501) на правонаступника Головне управління ДПС у Кіровоградській області, яке утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України (Україна, 25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55, код ЄДРПОУ ВП 43995486).

Роз`яснити сторонам, що усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Зобов`язати відповідача в 15 денний строк з дня вручення ухвали подати суду відзив на позовну заяву, копія якого разом з доданими до нього документами повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Запропонувати позивачу в 5 денний строк з дня отримання відзиву подати суду відповідь на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Запропонувати відповідачу в 5 денний строк з дня отримання відповіді на відзив подати суду заперечення, копія якого одночасно з поданням суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Лісова": письмові докази та належне обґрунтування наявності розумних економічних або інших причин (ділової мети) продажу продукції без компенсації понесених витрат на її виробництво.

Витребувати від Головного управління ДПС у Кіровоградській області: детальний розрахунок суми визначених контролюючим органом сум грошового зобов`язання з податку на додану вартість у розрізі кожного окремого встановленого контролюючим органом порушення та сум застосованих до платника штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) згідно до спірного податкового повідомлення-рішення.

Витребувані документи (матеріали) подати суду протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 256 КАС України.

Ухвала суду щодо заміни первісного відповідача може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду у 15 - денний строк, установлений ст. 295 КАС України. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Л.І. Хилько

Дата ухвалення рішення06.06.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104672699
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення

Судовий реєстр по справі —п/811/433/16

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 28.08.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 18.08.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 10.07.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 06.06.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 21.01.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Постанова від 17.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 26.04.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цвіркун Ю.І.

Ухвала від 04.04.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цвіркун Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні