Ухвала
від 13.06.2022 по справі 451/486/22
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 451/486/22

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

14.06.2022 року суддя Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області Костюк У. І. , перевіривши заяву ОСОБА_1 , за участі заінтересованих осіб: Служби у справах дітей Червоноградської районної державної адміністрації Львівської області, ОСОБА_2 про усиновлення дитини,

встановив:

заявник звернувся до суду з заявою в якій просить про усиновлення дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та внесення змін в актовий запис цивільного стану про народження: ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , що складений Павлівською сільською радою Радехівського району Львівської області за № 23 від 01.06.2007, в якому змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » та записати усиновлювача батьком дитини, в графі «відомості про батька» вказати батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України; ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , що складений Павлівською сільською радою Радехівського району Львівської області за № 31 від 27.07.2009, в якому змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » та записати усиновлювача батьком дитини, в графі «відомості про батька» вказати батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України.

Розглянувши матеріали заяви, вважаю, що така підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Ч. 3 ст. 294 ЦПК передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено розмір сплати судового збору за подання фізичною особою заяви у справах окремого провадження, а саме, 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 496,20 гривень.

Заявником, до заяви не долучено документ, що підтверджує сплату судового збору, однак в заяві вказав, що звільняється від сплати судового збору як учасник бойових дій, та долучає копію посвідчення ОСОБА_1 , серії НОМЕР_1 .

Так, згідно п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Відповідно до правового висновку, викладеного у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 12 лютого 2020 року по справі №545/1149/17, норма п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», згідно із якою учасники бойових дій під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються від сплати судового збору, у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав, має відсильний характер та не містить вичерпного переліку справ, в яких учасники бойових дій та прирівняні до них особи звільняються від сплати судового збору. Так, правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення та членів їх сімей, встановлені Законом України від 22 жовтня 1993 року «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». У статті 22 цього ж Закону передбачено, що особи, на яких поширюється дія цього нормативного акта, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов`язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов`язаних з розглядом цих питань. Перелік пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, визначені у статті 12 цього Закону.

Тому, вирішуючи питання про стягнення судового збору з особи, яка має статус учасника бойових дій (прирівняної до нього особи), для правильного застосування норм п.13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», суд має враховувати предмет та підстави позову; перевіряти чи стосується така справа захисту прав цих осіб з урахуванням положень ст.ст. 12, 22 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Таким чином, Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 12 лютого 2020 зроблено правовий висновок, згідно якого учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору за подання позовів не будь-якого характеру, а лише тих, що спрямовані на захист їх соціальних прав, як учасників бойових дій.

Оскільки, спір у справі винник не з розгляду питання щодо порушених прав ОСОБА_1 , саме як учасника бойових дій, а відтак відсутні правові підстави для звільнення заявника від сплати судового збору за подання заяви до суду.

Відтак, заявнику для усунення недоліків заяви в частині несплати судового збору потрібно сплатити судовий збір в розмірі 496,20 грн на реквізити Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області: Отримувач коштів ГУК Львiв/Кам`янка-Бузька тг/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38008294; Банк отримувача Казначейство України (ЕАП); Код банку отримувача (МФО) 899998; Рахунок отримувача UA978999980313161206000013823; Код класифікації доходів бюджету 22030101 та надати суду оригінал документа, що підтверджує сплату судового збору.

Згідно із ч. 1 та ч. 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175,177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі наведеного, приходжу до висновку, що цю заяву необхідно залишити без руху надавши заявнику строк десять днів з дня отримання ухвали для їх усунення, які слід усунути наступним чином, а саме: надати до суду належний доказ сплати судового збору у встановленому законодавством порядку.

Суд роз`яснює, що вказані недоліки заяви слід усунути у визначений судом строк та попереджає, що у протилежному випадку, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Керуючись ст.ст.175, 177, 185, 260, 311 ЦПК України, суддя, -

ухвалив:

заяву ОСОБА_1 , за участі заінтересованих осіб Служби у справах дітей Червоноградської районної державної адміністрації Львівської області, ОСОБА_2 про усиновлення дитини - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху та роз`яснити, що у випадку виконання ним у встановлений строк відповідних вимог ухвали суду, заява вважається поданою в день первісного її подання, інакше заява вважається неподаною та повертається заявнику.

Ухвала є остаточною та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 14.06.2022.

Суддя У.І. Костюк

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення13.06.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104751884
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —451/486/22

Рішення від 04.07.2022

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 22.06.2022

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні