Рішення
від 04.07.2022 по справі 451/486/22
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 451/486/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.07.2022року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської областів складі:

головуючого - судді Костюк У. І.

присяжних - Ружицької Т.Г.,

Шевчук Б.Ю.

при секретарі - Михайлишин О.В.

розглянувши у закритому судовому засіданні у м. Кам`янка-Бузька цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участі заінтересованих осіб: Служби у справах дітей Червоноградської районної державної адміністрації Львівської області, ОСОБА_2 про усиновлення дитини, -

встановив:

заявник звернувся до суду з заявою в якій просить про усиновлення дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та внесення змін в актовий запис цивільного стану про народження: ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складений Павлівською сільською радою Радехівського району Львівської області за № 23 від 01.06.2007, в якому змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » та записати усиновлювача батьком дитини, в графі «відомості про батька» вказати батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України; ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , що складений Павлівською сільською радою Радехівського району Львівської області за № 31 від 27.07.2009, в якому змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » та записати усиновлювача батьком дитини, в графі «відомості про батька» вказати батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України.

Свою заяву обґрунтовує тим, що 30.11.2020 він зареєстрував шлюб із ОСОБА_2 , яка є матір`ю їх спільної дочки, крім того вона є матір`ю своїх двох неповнолітніх синів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. З часу їхнього одруження у нього склалися доброзичливі відносини з дітьми дружини, він ставиться до них як до своїх рідних, вони у свою чергу сприймають його як батька. Він разом із дружиною та дітьми спільно проживають у будинку, який на праві власності належить дружині ОСОБА_2 , все необхідне для проживання дітей створено. Дружина заявника ОСОБА_2 мати дітей, не заперечує проти усиновлення. Батько дітей ОСОБА_10 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 . Для створення повноцінної сім`ї, бажає усиновити двох дітей дружини, щоб вони були під одним прізвищем, крім того вони називають його батьком, що дає можливість також внести зміни в актові записи та зазначити його батьком дітей.

Ухвалою суду від 23.06.2022 заява була прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав заяву, в якій просив розгляд справи здійснювати у його відсутності, заяву підтримує та просить її задоволити.

Представник заінтересованої особи - Служби у справах дітей Червоноградської районної державної адміністрації Львівської області в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав клопотання, в якому просив розгляд даної справи здійснювати у відсутності представника заінтересованої особи. При винесенні рішення просять врахувати висновок органу опіки та піклування Червоноградської районної державної адміністрації Львівської області від 26.05.2022 № 217/01-11.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду подала заяву, в якій просила розгляд справи здійснювати у її відсутності, не заперечує проти задоволення заяви.

Судом на підставі ч.2 ст. 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 виданого 30.11.20220 виконкомом Тересаянської селищної ради Тячівського району Закарпатської області /а.с. 4/.

Як видно матеріалів справи, у ОСОБА_2 є двоє неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від першого шлюбу.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого 01.06.2007 Павлівською сільською радою Радехівського району Львівської області ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , в графі про батьків ОСОБА_10 зазначений як батько, ОСОБА_2 зазначена як мати /а.с. 10/.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 виданого 27.07.2009 Павлівською сільською радою Радехівського району Львівської області ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , в графі про батьків ОСОБА_10 зазначений як батько, ОСОБА_2 зазначена як мати /а.с. 11/.

Батько дітей ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_8 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 виданого 02.12.2019 Виконавчим комітетом Павлівської сільської ради Радехівського району Львівської області /а.с. 12/.

Заявник зазначає, що з моменту одруження з ОСОБА_2 , а саме з 30.11.2020 у нього склалися дуже гарні стосунки з дітьми, він їх дуже любить, турбується, піклується про них як про своїх власних дітей, створює всі належні умови для розвитку, приймає участь як і належить батькові з дружиною у спільному утриманні та вихованні, а діти, в свою чергу, вважають і називають його своїм батьком, а тому просить визнати його усиновителем дітей.

Суд встановив, що заявник ОСОБА_1 працює в ТзОВ «АБК Київ» з 16.03.2021 та займає посаду машиніст-оператор навантажувальної машини(будівельні роботи). Дохід за період з 01.10.2021 по 31.03.2022 склав 43 982,88 грн, що підтверджується довідкою про доходи № АБК 00000003 від 10.05.2022 (а.с. 19).

Заявник за станом здоров`я може бути усиновлювачем, що підтверджується висновком про стан здоров`я від 05.05.2022 виданим КНП «Радехівська центральна районна лікарня Радехівської міської ради Львівської області» /а.с. 8/.

Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець Тересва, Україна, на території України станом на 04.05.2022 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості немає та в розшуку не перебуває /а.с. 9/.

Згідно довідки № 348 виданої 07.05.2022 виконкомом Радехівської міської ради Львівської області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дійсно зареєстрований і проживає в АДРЕСА_2 і склад сім`ї наступний: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , дружина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , син дружини, ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , син дружини, ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_10 дочка. (а.с. 14)

Згідно акту обстеження умов проживання, які були проведені на підставі заяви ОСОБА_1 від 18.05.2022 за адресою: АДРЕСА_3 встановлено про те, що умови проживання відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Для виховання та розвитку дитини створені належні умови. За цією адресою проживають і мають постійне місце реєстрації: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , дружина, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , син дружини, ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , син дружини, ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_10 дочка. За результатами бесіди встановлено, що діти не заперечують щодо їх усиновлення вітчимом (а.с. 16).

До служби у справах дітей Червоноградської районної державної адміністрації звернувся громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 із письмовою заявою про надання йому висновку про доцільність усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які є дітьми його дружини ОСОБА_2 ..

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 дає згоду на усиновлення її чоловіком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 її синів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується її заявою /а.с.13/.

Органом опіки та піклування Червоноградської районної державної адміністрації було надано висновок про доцільність усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та відповідність його інтересам дітей /а.с. 15/

Відповідно до ч. 2 п. 4 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

За правилами ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, і усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з ст. 217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення (ст. 225 СК України).

Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача, у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини (ст. 229 СК України).

Відповідно до вимог ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до ст. 233 Сімейного кодексу України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Згідно із п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є, зокрема, рішення суду про усиновлення (удочеріння), у якому зазначено про внесення конкретних змін в актовий запис цивільного стану.

Відповідно до ст. 314 ЦПК України, у разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками).

За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам. Відповідно до п. 8 вказаної постанови, за змістом ст. 217 СК у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода. При цьому необхідно враховувати, що до набрання рішенням суду про усиновлення законної сили кожен із батьків може відкликати свою згоду незалежно від мотивів.

Таким чином, враховуючи вік, стан здоров`я та матеріальне становище усиновлювача, судом встановлено, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні збоку заявника немає, його намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявник є здоровим, має стійке бажання виховувати та утримувати дітей, усиновлення дітей провадиться у їх найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

Також судом встановлено, що заявник раніше не судимий, на обліку нарколога та психіатра не перебуває, веде здоровий спосіб життя, хронічних захворювань та протипоказань щодо усиновлення дітей не має. Є працездатною особою, має стабільний дохід та належні житлові умови для проживання їхньої сім`ї та дітей.

В ході розгляду справи судом встановлено, що мати дітей ОСОБА_2 , а також діти ОСОБА_3 і ОСОБА_4 підтримують усиновлення.

ОСОБА_1 відповідає вимогам до осіб, які можуть бути усиновлювачами, встановленим статтею 211 СК України, так як спроможний виховати і дати дітям належне виховання, освіту, забезпечити нормальний фізичний та духовний розвиток.

За таких обставин суд вважає, що усиновлення буде відповідати інтересам дітей, а тому заява про усиновлення є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Суд також вважає за необхідне, у відповідності до ст. ст. 229, 231 СК України, задовольнити вимогу заявника та внести зміни до актового запису про народження дітей.

На підставі наведеного, керуючись ст..ст. 12, 81, 258-259, 263-265,310-314,352, 354, ЦПК України, ст. 208, 211, 218, 223-225, 229, 231 Сімейного кодексу України суд,

у х в а л и в :

заяву ОСОБА_1 , за участі заінтересованих осіб: Служби у справах дітей Червоноградської районної державної адміністрації Львівської області, ОСОБА_2 про усиновлення дитини - задовольнити

Дозволити громадянину України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце народження: смт Тересва Тячівський район Закарпатська область, що проживає за адресою АДРЕСА_2 усиновити дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внести зміни в актовий запис цивільного стану про народження ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складений Павлівською сільською радою Радехівського району Львівської області за № 23 від 01 червня 2007 року, в якому змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » та записати усиновлювача батьком дитини, в графі "відомості про батька" вказати: батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України.

Внести зміни в актовий запис цивільного стану про народження ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , що складений Павлівською сільською радою Радехівського району Львівської області за № 31 від 27 липня 2009 року, в якому змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » та записати усиновлювача батьком дитини, в графі "відомості про батька" вказати: батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Служба у справах дітей Червоноградської районної державної адміністрації Львівської області, код ЄДРПОУ: 44401807, місцезнаходження: Львівська область, м. Сокаль, вул. Шептицького, 26.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , адреса проживання: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення складено 05.07.2022.

Суддя У.І.Костюк

Присяжний: Б.Ю. Шевчук

Т.І. Ружицька

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення04.07.2022
Оприлюднено12.07.2022
Номер документу105111018
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —451/486/22

Рішення від 04.07.2022

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 22.06.2022

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні