Ухвала
від 14.06.2022 по справі 453/529/20
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 453/529/20 Головуючий у 1 інстанції Ясінський Ю.Є.

Провадження № 22-ц/811/2428/21 Доповідач в 2-й інстанції Мікуш Ю. Р.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2022 року Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого судді: Мікуш Ю.Р.

суддів: Приколоти Т.І., Савуляка Р.В.

секретар Савчук Г.В.

З участю:учасників справи

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Львовіцивільну справу№453/529/20за апеляційною скаргою Товариства зобмеженою відповідальністю«Гірськолижний комплекс«Волосянка» нарішення Сколівськогорайонного судуЛьвівської областівід 29квітня 2021року тадодаткове рішенняСколівського районногосуду Львівськоїобласті від14травня 2021року , -

в с т а н о в и в:

05.05.2020 року позивач ТзОВ « Гірськолижний комплекс «Волосянка» в особі директора Терех П.Г. звернулося до суду з позовом до Славської селищної ради Сколівського району Львівської області, ТзОВ «Славскі», ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, (далі по тексту відповідачі) з участю третіхосіб: Приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Якимів Надії Богданівни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Стрихар Марти Ігорівни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Душек Ігоря Михайловича, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Хміляр Христини Андріївни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Тракало Оксани Богданівни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Хом`як Наталії Романівни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Бацик Мар`яни Геннадіївни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Канюги Андрія Ярославовича, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Дмитрів Христини Василівни про визнання протиправними та скасування рішень Славської селищної ради Сколівського району Львівської області, скасування державної реєстрації земельних ділянок, визнання недійсними договорів купівлі-продажу земельних ділянок, скасування рішень державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та скасування внесених до державного реєстру речових прав на нерухоме майно записів про право власності.

14.09.2020 року ТзОВ «Волосянка» подано до суду заяву про зміну (доповнення) підстав позову та уточнення позовних вимог, а саме керуючись п.3 ч.2 ст. 197 ЦПК України уточнено п.1 прохальної частини позовної заяви та просить визнати протиправним та скасувати рішення Славської селищної ради Сколівського району від 20.06.2019 року № 1032 про надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадян в частині надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок відповідачам-фізичним особам.

ОСОБА_1 , ОСОБА_19 , ОСОБА_22 , ОСОБА_11 , ОСОБА_17 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_2 , ОСОБА_20 , ОСОБА_16 , ОСОБА_5 звернулися з зустрічним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гірськолижний комплекс «Волосянка, з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача за зустрічним позовом: Державного реєстратора прав на нерухоме майно Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Труба Оксани Михайлівни, Сколівської районної державної адміністрації, з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів за зустрічним позовом: Славської селищної ради Сколівського району Львівської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_2 , ОСОБА_23 про скасуваннярішенняДержавного реєстратора прав на нерухоме майно Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Труба Оксани Михайлівни- про внесення змін до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 36198722 від 19 липня 2017 року та припинення права власності «Гірськолижний комплекс «Волосянка» на складові частини об`єкта нерухомого майна за реєстраційним номером 68426246245 (РПВН 20482954), а саме:витяг буксирний №1 опори витягу буксирного №1-7, №3; витяг буксирний № 2 опори витягу буксирного № 8-14, №4; витяг буксирний №3, опори витягу буксирного №15-22, №5.

Ухвалою Сколівськогорайонного судуЛьвівської областівід 22грудня 2020року зустрічнупозовну заяву прийнято до розгляду та об`єднано в одне провадження з первісним позовом.

Оскаржуваним рішенням суду в задоволенні первісного позову ТзОВ « Гірськолижний комплекс «Волосянка» - відмовлено.

Зустрічний позов ОСОБА_1 , ОСОБА_19 , ОСОБА_11 , ОСОБА_22 , ОСОБА_17 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_2 , ОСОБА_20 , ОСОБА_16 , ОСОБА_5 до ТзОВ «Гірськолижний комплекс «Волосянка» -задоволено.

Скасовано рішення Державного реєстратора прав на нерухоме майно Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Труба Оксани Михайлівни про внесення змін до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 36198722 від 19 липня 2017 року.

Припинено право власності ТОВ «Гірськолижний комплекс «Волосянка» (ідентифікаційний код юридичної особи: 38740587) на складові частини об`єкта нерухомого майна за реєстраційним номером 68426246245 (РПВН 20482954), а саме: витяг буксирний №1 опори витягу буксирного №1-7, №3; витяг буксирний №2 опори витягу буксирного №8-14, №4; витяг буксирний №3 опори витягу буксирного №15-22, №5.

Скасовано заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Сколівського районного суду від 21 травня 2020 року.

Додатковим рішенням Сколівського районного суду Львівської області від 14 травня 2021 року стягнуто зТовариства з обмеженою відповідальністю "Гірськолижний комплекс "Волосянка" на користьТовариства з обмеженою відповідальністю «СЛАВСКІ» судові витрати, пов`язані з професійною правничою допомогою у розмірі 177 942 (сто сімдесят сім тисяч дев`ятсот сорок дві) грн. 62 коп.

Рішення та додаткове рішення суду оскаржив директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Гірськолижний комплекс «Волосянка» Терех П.Г.

В апеляційній скарзі зазначає, що вважає рішення та додаткове рішення такими, що прийняті з порушенням норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права, висновки суду не відповідають обставинам справи. Процесуальні порушення полягають у тому, що справу розглянуто суддею, який підлягав відводу. Зустрічна позовна заява подана з порушенням вимог ч.1,2 ст.193 ЦПК, а тому підлягала поверненню. Крім цього, адвокат Тимків Т.В., який представляє інтереси частини позивачів за зустрічним позовом, клопотання про поновлення строку на подання зустрічної позовної заяви не заявляв, а тому поновивши строк частині позивачів з власної ініціативи, суд грубо порушив ч.1 ст.127 ЦПК.

З приводу суті справи зазначає, що у зустрічній позовній заяві позивачі просили скасувати рішення державного реєстратора Труби О.М. про внесення змін до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №36198722 від 19 липня 2017 року в той час як право власності на земельні ділянки , які знаходяться під об`єктами нерухомого майна , що перебуває у власності ТзОВ «ГК «Волосянка» було набуто такими особами лише у січні 2020 року. Отже, внесення такого запису жодним чином не могло порушити прав позивачів за зустрічним позовом. В матеріалах справи відсутні докази того, що станом на 19.07.2017 року у позивачів за зустрічним позовом були наявні права користування, оренди чи власності на відповідні земельні ділянки, тобто відсутні права, які підлягали захисту. Стверджує, що оскаржуване рішення ухвалене з грубим порушенням ч.1 ст.377 ЦК України та ст.120 ЗК України, оскільки на спірних земельних ділянках знаходяться об`єкти нерухомого майна, які перебувають у власності позивача, а тому ніхто інший, окрім власника цих об`єктів не може претендувати на вказані земельні ділянки. Аналогічний правовий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 18 грудня 2019 року у справі №263/6022/16. Враховуючи те, що у задоволенні зустрічного позову про скасування рішення та припинення права власності необхідно було відмовити у зв`язку з безпідставністю позовних вимог, оскільки право позивачів за зустрічним позовом не порушено, що зазначено вище та враховуючи презумпцію правильності зареєстрованих в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей, в суду не було жодних підстав для відмови у задоволенні первісного позову в частині позовних вимог, які стосуються земельних ділянок, що належали позивачам за первісним позовом. Факт відведення земельних ділянок в межах лижних полів для сільськогосподарського використання без встановлення відповідних сервітутів для повноцінного функціонування гірськолижного комплексу, суперечить генплану с.Волосянка і є недопустимим. Відмовляючи у задоволенні первісного позову, суд не зазначив мотивів такої відмови в частині відповідачів, які не звертались із зустрічним позовом.

Зазначає, що розроблена документація із землеустрою суперечить вимогам земельного законодавства, оскільки в даному випадку спірна земельна ділянка входить до складу раніше уже сформованої у встановленому законом порядку земельної ділянки із присвоєння їй відповідного кадастрового номера, тому формування нової земельної ділянки можливе лише за технічною документацією щодо поділу та об`єднання земельних ділянок, а не за проектом землеустрою щодо поділу та об`єднання земельних ділянок.

Щодо незаконності додаткового рішення зазначає, що таке ухвалено з грубим порушенням ч.1,2 ст.134 ЦПК України згідно з якою разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний ) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого судового збору. Для відповідача ТзОВ «Славскі» першою заявою по суті справи є відзив на позовну заяву, однак до такого не було долучено попереднього розрахунку суми судових витрат, що унеможливлює стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу з ТзОВ «ГК «Волосянка». Крім цього, заявлена сума ТзОВ «Славскі» є необґрунтованою та неспівмірною з реальним обсягом такої допомоги, часом, витраченим на надання таких послуг. Просить рішення суду та додаткове рішення суду скасувати, ухвалити нове рішення, яким первісний позов задовольнити повністю, а в задоволенні зустрічного позову відмовити.

На виконання вимог ст.360 Цивільного процесуального кодексу України ( далі по тексту ЦПК) ТзОВ «Славські» надало відзив на апеляційну скаргу. У відзиві зазначає, що вважає рішення Сколівського районного суду Львівської області від 29.04.2021 року та додаткове рішення від 14.05.2021 року таким, що ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи апеляційної скарги ТзОВ «Волосянка» безпідставними.

Зазначає, що документів, які б підтверджували правомірність набуття права власності на витяги буксирні №1-3 ТОВ «Волосянка не надало. В матеріалах справи відсутні документи, які підтверджують набуття права власності на нерухоме майно, а саме витяги буксирні №1-3 за ТОВ «Октант» та такі не були зареєстровані на праві власності.

Вважає необґрунтованими посилання апелянта на порушення судом ч.1 ст.377 Цивільного кодексу України (далі по тексту ЦК) та ч.1 ст.120 Земельного кодексу України (далі по тексту ЗК), оскільки продавець на момент укладення договору купівлі-продажу не мав права власності на зазначену земельну ділянку.

Стверджує, що інші доводи апеляційної скарги є безпідставними, просить рішення Сколівського районного суду Львівської області від 29.04.2021 року та додаткове рішення від 14.05.2021 року залишити без змін, апеляційну скаргу ТзОВ «Волосянка» залишити без задоволення.

Славська селищна рада в особі Славського селищного голови В.Беган у відзиві на апеляційну скаргу заперечила таку, вважає доводи апеляційної скарги безпідставними в частині порушення норм матеріального та процесуального права. Просить відхилити апеляційну скаргу, оскаржуване рішення суду залишити без змін.

15 червня 2022 року директор Товариства з обмеженою відповідальність «Гірськолижний комплекс «Волосянка» Дьомін Андрій Анатолійович через канцелярію суду подав заяву про відмову від апеляційної скарги на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 29 квітня 2021 року та додаткове рішення Сколівського районного суду від 14 травня 2021 року у справі №453/529/20.

В заяві зазначає, що право відмовитися від апеляційної скарги передбачено частиною 4 ст.364 ЦПК України, тому просить прийняти відмову від апеляційної скарги та закрити апеляційне провадження у справі. Зазначає, що правові наслідки відмови від апеляційної скарги відповідно до положень ЦПК України Товариству з обмеженою відповідальністю «Гірськолижний комплекс «Волосянка» відомі і зрозумілі.

Заслухавши думку учасників справи, які не заперечили проти закриття апеляційного провадження, суд апеляційної інстанції вважає, що заяву про відмову від апеляційної скарги слід задовольнити.

Відповідно до ч.4 ст.364 ЦПК України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині до закінчення апеляційного провадження. За відмови від апеляційної скарги суд, за відсутності заперечень інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги, постановляє ухвалу про закриття апеляційного провадження.

У разі закриття апеляційного провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, що відмовилася від скарги, не допускається(ч.5 ст.364 ЦПК України).

Згідно з ч.4 ст.12 ЦПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Враховуючи те, що підстав не приймати відмову від апеляційної скарги судом не встановлено, заяву про відмову від апеляційної скарги необхідно задовольнити.

Керуючись ч.4,5 ст.364, 383, 384, 389-391 ЦПК України, суд апеляційної інстанції,-

у х в а л и в :

Задоволити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Гірськолижний комплекс «Волосянка» про відмову від апеляційної скарги на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 29 квітня 2021 року по справі №453/529/20 та додаткове рішення Сколівського районного суду Львівської області від 14 травня 2021 року по справі №453/529/20 .

Закрити апеляційне провадження у справі №453/529/20 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Гірськолижний комплекс «Волосянка» на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 29 квітня 2021 року та додаткове рішення Сколівського районного суду Львівської області від 14 травня 2021 року у справі за позовом ТзОВ « Гірськолижний комплекс «Волосянка» в особі директора Терех П.Г. до Славської селищної ради Сколівського району Львівської області, ТзОВ «Славскі», ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, з участю третіх осіб: Приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Якимів Надії Богданівни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Стрихар Марти Ігорівни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Душек Ігоря Михайловича, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Хміляр Христини Андріївни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Тракало Оксани Богданівни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Хом`як Наталії Романівни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Бацик Мар`яни Геннадіївни, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Канюги Андрія Ярославовича, Державного реєстратора управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради Дмитрів Христини Василівни про визнання протиправними та скасування рішень Славської селищної ради Сколівського району Львівської області, скасування державної реєстрації земельних ділянок, визнання недійсними договорів купівлі-продажу земельних ділянок, скасування рішень державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та скасування внесених до державного реєстру речових прав на нерухоме майно записів про право власності та зустрічним позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_19 , ОСОБА_22 , ОСОБА_11 , ОСОБА_17 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_2 , ОСОБА_20 , ОСОБА_16 , ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гірськолижний комплекс «Волосянка, з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача за зустрічним позовом: Державного реєстратора прав на нерухоме майно Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Труба Оксани Михайлівни, Сколівської районної державної адміністрації, з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів за зустрічним позовом: Славської селищної ради Сколівського району Львівської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_2 , ОСОБА_23 про скасуваннярішенняДержавного реєстратора прав на нерухоме майно Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Труба Оксани Михайлівни- про внесення змін до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 36198722 від 19 липня 2017 року та припинення права власності «Гірськолижний комплекс «Волосянка» на складові частини об`єкта нерухомого майна за реєстраційним номером 68426246245 (РПВН 20482954), а саме:витяг буксирний №1 опори витягу буксирного №1-7, №3; витяг буксирний № 2 опори витягу буксирного № 8-14, №4; витяг буксирний №3, опори витягу буксирного №15-22, №5.

Ухвала набирає законної сили з дня її проголошення, може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту ухвали в порядку, визначеному ст.ст.389-391 ЦПК України.

Повний текст ухвали складений 15 червня 2022 року.

Головуючий Ю.Р.Мікуш

Судді: Т.І.Приколота

Р.В.Савуляк

Дата ухвалення рішення14.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104782670
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —453/529/20

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 19.10.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 19.10.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 26.07.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 26.07.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні