Постанова
від 22.07.2010 по справі 2а-15289/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

  22.07.10                                                                                                                                                                                                                                                                   < копія > 

                                   

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                              

27 травня 2010 р.  

справа № 2а-15289/09/0470

                                        м. Дніпропетровськ

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді

Барабаш М. В., < Текст > 

при секретарі

Шенкунісі А.О.,

за участю:

представника позивача

представника відповідача

Федорової А.Б.,

ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Кіровському районі м. Дніпропетровська до фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 про зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Кіровському районі м. Дніпропетровська (далі – позивач, ДПІ) звернулася до адміністративного суду з позовною заявою до ОСОБА_5 (далі - відповідач), в якій просить зобов’язати громадянку ОСОБА_5 задекларувати доходи, які були нею внесені до статуного фонду створеного нею ТОВ «ПРОДТОРГ-ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ» на суму 224360,00 грн.

В обґрунтування позову Державна податкова інспекція у Кіровському районі м. Дніпропетровська зазначила, що ОСОБА_5 є засновником Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОРГ-ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ», розмір внеску якого до статутного фонду становить 224360,00 грн. Проте, відповідач не надала до податкового органу декларацію про майновий стан і доходи, чим порушила норми чинного законодавства.

Представник позивача в судовому засіданні підтримала позовні вимоги в повному обсязі та просила їх задовольнити, обґрунтовуючи свої ствердження тим, що відповідно до ст.67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом; усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відмовити у задоволенні позовних вимог. Представник відповідача зазначив, що при внесенні вкладу до статутного капіталу товариства, об’єкт обкладання податком з доходів фізичних осіб не виникає, оскільки передавши право власності, засновник поніс витрати, пов’язані з придбанням інвестиційного активу.

Дослідивши письмові докази по справі суд доходить висновку, що позовна заява не підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що громадянин ОСОБА_5 є засновником Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОРГ-ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ» (ідентифікаційних код 34357228), яке зареєстроване 24.05.2007 року. Розмір внеску ОСОБА_5 до статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОРГ-ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ» становить 224360,00 (двісті двадцяти чотири тисячі триста шістдесят) гривень 00 копійок, що складає 100% статутного капіталу.

Відповідно до ч.1 ст.86 Господарського Кодексу України вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної власності), кошти, в тому числі в іноземній валюті.

Частина 3 статті 86 Господарського Кодексу України встановлює, що забороняється використовувати для формування статутного фонду товариства бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу. Фінансовий стан засновників - юридичних осіб щодо їх спроможності здійснити відповідні внески до статутного фонду господарського товариства у випадках, передбачених законом, повинен бути перевірений належним аудитором (аудиторською організацією) у встановленому порядку, а майновий стан засновників-громадян має бути підтверджений декларацією про їх доходи і майно, завіреною відповідним податковим органом.

ОСОБА_5 декларацію про майновий стан та доходи до Державної податкової інспекції у Кіровському районі м. Дніпропетровська не надала, податок з доходу фізичних осіб до бюджету не сплатила.

Позивач направляв на адресу відповідача лист - нагадування №171 від 01.09.2009 року з питання подання декларації про доходи. Однак до ДПІ відповідач не з’явилась, доходи, що були нею внесені до статутного фонду Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОРГ-ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ» не задекларувала, свій майновий стан, як засновника підприємства не підтвердила.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст.18 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» річна декларація про майновий стан і доходи (податкова декларація) подається платником податку, який зобов'язаний подавати таку декларацію згідно з нормами цього Закону або інших законів.

Згідно підпункту «г» підпункту 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21 грудня 2000року N 2181-III (далі – Закон N 2181-III) податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян) - до 1 квітня року, наступного за звітним.

На підставі п. 17.1 ст. 17 Закону N 2181-III та п.6.11 Наказу Державної податкової адміністрації України від 17 березня 2001 року N 110 «Про затвердження Інструкції про порядок застосування та стягнення сум штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби» у разі неподання податкової декларації у строки, визначені законодавством, платник податків сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або його затримку. Отже, законодавством України вже визначений порядок подання податкових декларацій до органів державної податкової служби України, та відповідальність, яка настає в разі порушення даного порядку.

Окрім того, відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Позивач звернувся до адміністративного суду з вимогами про зобов’язання громадянки ОСОБА_5 надати до ДПІ декларацію про особистий майновий стан та доходи.

Відповідно ч.4 ст.17 Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб’єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Згідно п.11 ст.10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 4 грудня 1990 року N 509-XII державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках — коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна. Також п.17 ст.11 зазначеного Закону визначає право органів державної податкової служби звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності.

Таким чином, нормами діючого законодавства України не передбачено випадків, відповідно до яких органи державної податкової служби мають право звертатися до суду з вимогами про зобов’язання фізичної особи надати декларацію про особистий майновий стан та доходи.

Відповідно до статей 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні.  

За наведених обставин, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є необґрунтованими та не підлягають задоволенню.

 На підставі викладеного, керуючись статтями 158-163 КАС України, суд, -   

ПОСТАНОВИВ:

У задоволені адміністративного позову Державної податкової інспекції у Кіровському районі м. Дніпропетровська до ОСОБА_5 про зобов’язання вчинити певні дії – відмовити.  

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та строки, визначені ст. 186 КАС України та набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.  

Постанова в повному обсязі виготовлена 01 червня 2010 року.

          Суддя                      < (підпис) > 

< Список >

< Список >

< Список >

           М.В. Барабаш

< суддя учасник колегії > 

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

                                                                         

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.07.2010
Оприлюднено26.07.2010
Номер документу10478657
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15289/09/0470

Ухвала від 02.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

Ухвала від 11.01.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Постанова від 22.07.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барабаш Марина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні