Ухвала
від 09.06.2022 по справі 607/7031/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.06.2022 Справа №607/7031/22

Суддя Тернопільськогоміськрайонного судуТернопільської областіПозняк В.М.,при вирішенні питання про прийняття позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Коменерго-Тернопіль 4» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку, -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ТОВ «Коменерго-Тернопіль 4» про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати в розмірі 10655,16 грн та середнього заробітку за час затримки розрахунку до дати постановлення рішення у справі із врахування встановлених законодавством України податків, зборів та обов`язкових платежів в розрахунку 324,04 грн в день.

Встановлено, що позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України, зокрема: позивачем не зазначено ціни позову, не наведено обґрунтованого розрахунку сум, які просить стягнути позивач та не сплачено судовий збір з врахування ціни позову.

В силу вимог п. 3 частини третьої статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

В силу вимог п. 1 частини першої статті 176 ЦПК України ціна позову у позовах про стягнення грошових коштів визначається сумою, яка стягується.

Відповідно до положень статті 177 ЦПК України до позовної заяви позивач повинен додати документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В силу вимог п. 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір», при поданні до суду позовної заяви майнового характеру фізичною собою, сплачується судовий збір у розмірі 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму працездатних осіб (992,40 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму працездатних осіб (12 405 грн.).

Відповідно довимог п.1частини першоїстатті 5Закону України«Просудовий збір»від сплатисудового зборупід часрозгляду справив усіхсудових інстанціяхзвільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 30 січня 2019 року, в справі №12-301гс18 дійшла висновку, що пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (або за час вимушеного прогулу) під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Таким чином, позивач звільнена від сплати судового збору за вимоги про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати.

Пільг, щодо сплати судового збору, за вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, не встановлено, а тому позивач повинна сплатити судовий збір у розмірі 1% ціни позову, але не менше 992,40 грн. та не більше 12 405 грн., визначеної на підставі вимог п. 1 ч. 1 ст. 176 ЦПК України.

Позивачем у позовній заяві не зазначено ціни позову та не наведено розрахунку суми середнього заробітку за час затримки розрахунку, яку остання просить стягнути.

У прохальній частині позову позивач просить стягнути середній заробіток за час затримки розрахунку до дати постановлення рішення у справі із врахування встановлених законодавством України податків, зборів та обов`язкових платежів в розрахунку 324,04 грн в день.

Разом з тим, вказані позовні вимоги підлягають сплаті судом збором, а тому позивач пред`являючи позов повинна вказати їх обгрунтований розрахунок станом на день пред`явлення позову та включити останні в ціну позову.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог викладених у ст. ст. 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону, позовну заяву слід залишити без руху і надати позивачу строк до десяти днів з дня вручення ухвали для усунення вищезазначених недоліків, а саме: надати належним чином оформлену позовну заяву та її копії із зазначення ціни позову, визначеної на підставі вимог п. 1 ч. 1 ст. 176 ЦПК України, сплатити судовий збір у розмірі 1% ціни позов (сума середнього заробітку за час затримки розрахунку), але не менше 992,40 грн та не більше 12 405 грн та надати оригінал документу, що підтверджує сплату судового збору.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 261 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Коменерго-Тернопіль 4» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку залишити без руху, надавши строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачу ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У випадку невиконання вимог даної ухвали заява буде вважатись неподаною і підлягатиме поверненню.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддяВ. М. Позняк

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення09.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104814281
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —607/7031/22

Рішення від 08.12.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Рішення від 08.12.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 24.08.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 09.06.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні