Постанова
від 20.07.2010 по справі 2а-2355/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



П О С Т А Н О В А

Іменем України

20 липня 2010 р. м. Чернівці Сп рава № 2а-2355/10/2470

10 год. 50 хв.

Чернівецький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Огородника А.П. при секретарі судового за сідання Якименку О.В. розглян ув у відкритому судовому зас іданні адміністративну спра ву

за позовом Прокурора Ви жницького району в інтересах держави в особі Державної по даткової інспекції у Вижниць кому районі Чернівецької обл асті

до ОСОБА_1

про стягнення податку з власників транспортних засо бів в розмірі 5944,00 грн.

За участю:

представника позивача Бо йчук І.Я.

представникавідповідача ОСОБА_3

На підставі ч.3 ст.160 КАС Украї ни в судовому засіданні 20.07.2010р. проголошено вступну та резол ютивну частини постанови. Пр о час складення постанови у п овному обсязі повідомлено пі сля проголошення вступної та резолютивної частини постан ови в судовому засіданні з ур ахуванням вимог ч. 4 ст. 167 КАС Ук раїни.

Обставини справи:

Прокурор Вижницького райо ну звернувся до суду з адміні стративним позовом про стягн ення заборгованості із сплат и податку з власників трансп ортних засобів та інших само хідних машин та механізмів у сумі 5944,00 грн. В обґрунтування п озовних вимог позивач, з поси ланням на Закон України "Про п одаток з власників транспорт них засобів та інших самохід них машин та механізмів" від 11 .12.1991р. № 1963-ХІІ (далі - Закон №1963), вва жає, що відповідач не сплачує податок з власників транспо ртних засобів, чим завдає шко ду державним інтересам. < Важл иві клопотання позивача >

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав.

Відповідач в судове засіда ння надіслав свого представн ика, який позов не визнав, прот и позову заперечив з тих моти вів, що відповідач транспорт ний засіб продав на підставі довіреності іншій особі в 2005 р оці. Тому відповідач вважає, щ о не повинен був сплачувати п одаток, так як не користуєтьс я транспортним засобом та не має на нього документів. < і по зов визнав, невизнав, частков о >

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення учасників судового засідання, суд,-

встановив:

ОСОБА_1 проживає: в АДРЕ СА_1, код НОМЕР_1. Він має у своїй власності транспортни й засіб КРАЗ-250, 1992 року випуску,д ержавний номерний знак НОМ ЕР_2 про що свідчить інформа ція ВДАІ Вижницького району Чернівецької області.

Ст. 1 Закону№1963 передбачає, що платниками податку з власни ків транспортних засобів та інших самохідних машин і мех анізмів є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійсн юють першу реєстрацію в Укра їні, реєстрацію, перереєстра цію транспортних засобів або мають зареєстровані в Украї ні згідно з чинним законодав ством власні транспортні зас оби, які відповідно до статті 2 цього Закону є об"єктами опо даткування.

Обчислення податку з власн иків наземних транспортних з асобів провадиться виходячи з об"єму циліндрів або потужн ості двигуна кожного виду і м арки транспортних засобів. З гідно довідки-розрахунку заб оргованість відповідача з по датку з власників транспортн их засобів та інших самохідн их машин та механізмів за пер іод з 2008р. по 2009р. становить 5944,00 гр н., та на час розгляду справи н е погашена.

Суд відмовив у задоволені к лопотання про витребування у нотаріуса Вижницького район у підтвердження видачі довір еності на право користування та водіння транспортного за собу відповідачем зважаючи н а те, що така довіреність не є документом, що може посвідчи ти факт продажу транспортног о засобу та переходу права вл асності. Тому, відповідно до ч .1 ст.70 КАС України, суд не бере д о розгляду докази, які не стос уються предмету доказування .

Суд не приймає посилання ві дповідача на ту обставину, що автомобіль був проданий, зва жаючи на те, що жодного належн ого доказу стосовно продажу автомобіля не було надано.

Відповідно до ст.5 Закону №1963 податок з власників транспо ртних засобів та інших самох ідних машин і механізмів спл ачується: фізичними особами - перед проведенням першої ре єстрації в Україні, реєстрац ією, перереєстрацією транспо ртних засобів, а також перед т ехнічним оглядом транспортн их засобів щорічно або один р аз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в яком у провадиться технічний огля д.

Відповідно до ч.6 ст.6 Закону № 1963, у разі виявлення юридичних чи фізичних осіб, які не сплач ували податок з власників тр анспортних засобів та інших самохідних машин і механізмі в, вони зобов"язані сплатити п одаток не більше як за три поп ередні роки.

Суд вважає, що за транспортн і засоби, що не експлуатуютьс я з будь - яких причин, податок сплачується на загальних пі дставах за повний рік, оскіль ки зазначений податок є майн овим і має бути сплачений нез алежно від того, експлуатуєт ься транспортний засіб, чи ні .

Суд також приймає до уваги, що відповідач не надав суду б удь - яких документів про наяв ність пільг на сплату даного податку. Якщо право користув ання транспортним засобом пе редано фізичною особою за до рученням іншій особі, подато к з власників транспортних з асобів сплачується його влас ником або від його імені особ ою, якій це право передано, якщ о це передбачено в дорученні на право користування транс портним засобом, за місцем ре єстрації транспортного засо бу.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов"язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

У зв"язку із непогашенням за боргованості боржником само стійно, податковий орган від повідно до п.11 ст. 11 Закону Укра їни "Про державну податкову с лужбу в Україні" може стягува ти суми недоїмки та пені відп овідно до встановленого поря дку.

Відповідно п.п.1.3 ст.1 Закону У країни "Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами" N 2181-I II (далі - Закон №2181) податковий б орг (недоїмка) - це податкове з обов'язання (з урахуванням шт рафних санкцій за їх наявнос ті), самостійно узгоджене пла тником податків або узгоджен е в адміністративному чи суд овому порядку, але не сплачен е у встановлений строк, а тако ж пеня, нарахована на суму так ого податкового зобов'язання ;

П.п. 3.1.1. п. 3.1. ст. 3 Закону № 2181 перед бачено, що активи платника по датків можуть бути примусово стягнуті в рахунок погашенн я його податкового боргу вик лючно за рішенням суду. < Запе речення відповідача >

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Коде ксу. Доказів, які б спростову вали доводи позивача, відпов ідач суду не надав.

За наведених обставин позо вні вимоги щодо стягнення по даткового боргу обґрунтован і та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повно важень, пов' язаних із залуч енням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

На підставі викладеного ке руючись ст. 124 Конституції Укр аїни, Законом України "Про пор ядок погашення зобов'язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами", Законом України "Пр о податок з власників трансп ортних засобів та інших само хідних машин та механізмів", с т.ст. 69-72, 94, 86, 158-163, 254 КАС України, суд,-

постановив:

1. Позов задовольнити повні стю.

2. Стягнути з ОСОБА_1 (АД РЕСА_1, код НОМЕР_1) на кори сть місцевого бюджету Банилі вської сільської ради р. №33214808700 012 в ГУДК України в Чернівецьк ій області МФО №856135, код 23246100, код п латежу 12020200; стягувач - Державна податкова інспекція у Вижни цькому районі Чернівецької о бласті (вул. Буковинська, 14, м.Ви жниця, Чернівецька область,5920 0, код 21424394 < Позивач(рахунок) > < По зивач(Назва банку) >) заборгова ність по податку з власників транспортних засобів та інш их самохідних машин та механ ізмів у розмірі 5944,00 грн.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст років подання заяви про апел яційне оскарження та апеляці йної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки . У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після закінчення апеляцій ного розгляду справи.

Відповідно до частини перш ої статті 185, частини першої-тр етьої, п' ятої статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, сторони які бе руть участь у справі, мають пр аво оскаржити в апеляційному порядку дану постанову повн істю або частково шляхом под ання заяви про апеляційне ос карження та апеляційної скар ги до апеляційної інстанції через Чернівецький окружний адміністративний суд.

Заява про апеляційне оскар ження даної постанови подаєт ься протягом десяти днів з дн я її проголошення, а в разі скл адання постанови у повному о бсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного с удочинства України, з дня її с кладання. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційн е оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я її подання.

Постанова складена у по вному обсязі 21 липня 2010 р.

Суддя А.П.Огородни к

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2010
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу10482101
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2355/10/2470

Постанова від 20.07.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Огородник Анатолій Петрович

Ухвала від 21.06.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Огородник Анатолій Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні