Ухвала
від 16.06.2022 по справі 353/437/22
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/437/22

Провадження № 1-кс/353/54/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2022 рокум.Тлумач

Слідчий суддя Тлумацького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянув клопотання слідчого слідчого відділення відділенняполіції №5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тлумацького відділу Івано-Франківської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12022091240000052, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.06.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, про арешт тимчасово вилученого майна.

Клопотання надійшло до суду «16» червня 2022 року о 11 год. 48 хв.

Суд перевірив надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та, дослідивши докази по даних матеріалах, -

в с т а н о в и в :

Слідчий СВ відділення поліції№5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенант поліції ОСОБА_3 звернулася до Тлумацького районного суду Івано-Франківської області з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна, яке було погоджене прокурором Тлумацького відділу Івано-Франківської окружної прокуратури ОСОБА_4 , та відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

В переліку вилученого майна, яке було тимчасово вилучене відповідно до до протоколу огляду місця події від 15.06.2022 року на ділянці дороги по вулиці Дністерська, неподалік заправки «VTpetroleum», яка знаходиться за адресою: вул. Дністерська, 181, в с. Нижнів, Нижнівського старостинського округу Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, зазначено: автомобіль марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , яким на момент ДТП керував ОСОБА_5 ; автомобіль марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_6 , зареєстрованому по АДРЕСА_2 , яким на момент ДТП керував ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 .

В клопотанні слідчого СВ відділення поліції№5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенанта поліції ОСОБА_3 зазначено, що досудовим розслідуванням встановлено, що 15.06.2022 року о 08 год. 29 хв. водій ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 , керуючи транспортним засобом марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , білого кольору рухався по вул. Дністерська, що в с. Нижнів Нижнівського старостинського округу Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, не обрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожньої обстановки та допустив зіткнення з транспортним засобом марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , бежевого кольору під керуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 . Внаслідок ДТП пасажири отримали тілесні ушкодження та були доставлені КШМД до Тлумацької ЦМЛ.

Під час огляду місця події ділянки дороги по вулиці Дністерська, що розташована неподалік заправки «VT petroleum», яка знаходиться за адресою: вул. Дністерська, 181, с.Нижнів, Нижнівського старостинського округу Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області 15.06.2022 року було вилучено, як тимчасово-вилучене майно, автомобіль марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , яким на момент ДТП керував ОСОБА_5 . Крім того, в ході огляду місця події було вилучено, як тимчасово-вилучене майно, автомобіль марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, серії та № НОМЕР_4 належить ОСОБА_6 , зареєстрованому по АДРЕСА_2 , яким на момент ДТП керував ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 . Вказані транспортні засоби визнано речовими доказами та поміщено на майданчик тимчасового тримання транспортних засобів відділення поліції № 5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області, що по вул.Винниченка,9, в м. Тлумачі Івано-Франківської області.

Беручи до уваги, що для встановлення всіх обставин ДТП, необхідно призначити та провести ряд судових експертиз по вилученому автомобілю марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , та вилученому автомобілю марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , висновки яких будуть мати значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, можливість використання їх як доказ, обставин, що підлягають доказуванню та містяться у речах.

15.06.2022 року вилучений автомобіль марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , та вилучений автомобіль марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , було визнано та приєднано до кримінального провадження в якості речових доказів, про що винесено відповідну постанову.

Враховуючи те, що речові докази у кримінальному провадженні - автомобіль марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , яким на момент ДТП керував ОСОБА_5 , автомобіль марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, серії № НОМЕР_4 належить ОСОБА_6 , зареєстрованому АДРЕСА_2 , яким на момент ДТП керував ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 , можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тому є необхідність в накладенні арешту на вказані вилучені речі, з метою запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, збереження слідів вчинення кримінального правопорушення, з метою збереження речових доказів, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов) та забезпечення кримінального провадження, слідчий просила клопотання задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Прокурор ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, однак через канцелярію суду подав заяву, в якій клопотання про арешт тимчасово вилученого майна підтримав, оскільки ареш тимчасово вилученого майна необхідний з метою позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Просив справу розглянути у його відсутності.

Слідчий СВ відділення поліції№5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенант поліції ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, однак на адресу суду надіслала заяву, в якій клопотання підтримала, оскільки накладення арешту необхідне з метою повного та всебічного розслідування кримінального провадження, а також для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження. Просила справу розглянути у її відсутності.

В судове засідання ОСОБА_7 не з`явився, згідно телефонограми секретаря судового засідання Тлумацького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_2 про дату, місце та час розгляду справи повідомлений належним чином.

В судове засідання ОСОБА_5 та ОСОБА_6 не з`явилися, відповідно до телефонограми, складеної слідчим слідчого відділення відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області лейтенантом поліції ОСОБА_3 від 16.06.2022 року, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 просили розгляд клопотання про арешт тимчасово вилученого майна проводити без їх участі.

Відповідно до ч. 1 ст. 171 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

За приписами ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Зазначені строки звернення до суду слідчим дотримано.

Згідно ч. 6 ст. 173 КПК України ухвалу про арешт тимчасово вилученого майна слідчий суддя, суд постановляє не пізніше сімдесяти двох годин із дня надходження до суду клопотання, інакше таке майно повертається особі, у якої його було вилучено.

Відповідно до ст. 167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення, або його спеціальну конфіскацію в порядку, встановленому законом. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Відповідно до ч. 7 ст. 237 КПК України вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Нормами ч. 11 ст. 170 КПК України передбачено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що 15.06.2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022091240000052 внесені відомості за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України (а.с. 5).

15.06.2022року булопроведено оглядмісця подіїта вході проведенняогляду місцяподії буловилучено: автомобіль марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , та автомобіль марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 (а.с. 10-14).

Постановою слідчого СВ відділення поліції№5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенанта поліції ОСОБА_3 від 15.06.2022 року, визнано речовими доказами по даному кримінальному провадженні: автомобіль марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , та автомобіль марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , які поміщено на майданчик тимчасового тримання транспортних засобів відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області, щопо вул.Винниченка,9,в м.Тлумачі Івано-Франківськоїобласті (а.с. 17), тобто вищевказане майно набуло статусу тимчасово вилученого майна.

Згідно копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 автомобіль марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , належить ОСОБА_5 , жителю АДРЕСА_1 (на даний час проживає по АДРЕСА_1 ) (а.с. 22).

Відповідно до копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 , автомобіль марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , належить ОСОБА_6 , жителю с. Нижнів Тлумацького (на даний час Івано-Франківського) району Івано-Франківської області (а.с. 19).

Відповідно до пояснень ОСОБА_7 від 15.06.2022 року (а.с. 16), автомобілем марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , 15.06.2022 року керував він, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 , на підставі посвідчення водія серії НОМЕР_5 (а.с. 16, 18).

Слідчий суддя вважає, що під час розгляду клопотання поза розумним сумнівом доведено, що тимчасово вилучене майно має суттєве значення для належної правової кваліфікації вчиненого діяння, встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, може бути використане, як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, необхідне для забезпечення відшкодування шкоди внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов) та забезпечення кримінального правопорушення, а також доведено, що накладення арешту на тимчасово вилучене майно необхідне з метою запобігання ризикам, передбаченим ч. 1 ст. 170 КПК України, в т.ч. можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Тимчасово вилучене майно, за своїми критеріями, дає достатні підстави вважати, що воно було використане як засоби вчинення кримінального правопорушення та зберегло на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 98, 131, 132, 170-173 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого СВ відділення поліції№5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенанта поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт у частині права відчуження, розпорядження та користування на майно, яке було тимчасово вилучене відповідно до протоколу огляду місця події від 15.06.2022 року на ділянці дороги по вулиці Дністерська, неподалік заправки «VTpetroleum», яка знаходиться за адресою: вул. Дністерська, 181, в с. Нижнів, Нижнівського старостинського округу Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, а саме:

- автомобіль марки «ВАЗ-2121», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , яким на момент ДТП керував ОСОБА_5 та який знаходиться на майданчику тимчасового тримання транспортних засобів відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області, що по вул. Винниченка, 9, в м. Тлумачі Івано-Франківської області;

- автомобіль марки «Рено» 11, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_6 , зареєстрованому по АДРЕСА_2 , яким на момент ДТП керував ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 та який знаходиться на майданчику тимчасового тримання транспортних засобів відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області, що по вул. Винниченка, 9, в м. Тлумачі Івано-Франківської області.

Ухвала підлягає до негайного виконання слідчим СВ відділення поліції№5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенантом поліції ОСОБА_3 .

Копію ухвали невідкладно надіслати слідчому СВ відділення поліції№5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенанту поліції ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Ухвала може бути скасована в порядку ст. 174 КПК України.

Слідчий суддя

Тлумацького районного суду ОСОБА_1

Відповідно до частини 2 статті 376 КПК України повний текст ухвали оголошено учасникам судового провадження о 11 год. 40 хв. 20 червня 2022 року.

СудТлумацький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення16.06.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу104839057
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —353/437/22

Ухвала від 08.09.2022

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 08.09.2022

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні