Рішення
від 20.06.2022 по справі 489/411/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

справа № 489/411/22 провадження №2/489/1149/22

РІШЕННЯ

Іменем України

21 червня 2022 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді Коваленка І.В.,

секретаря судового засідання Смєрдової К.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом за позовом ОСОБА_1 до Миколаївської обласної державної адміністрації (далі - Миколаївська ОДА), Комунального некомерційного підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради (далі -Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб), треті особи - Миколаївська обласна рада, ОСОБА_2 , про визнання незаконним та скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації

встановив:

У січні 2022 року позивач ОСОБА_1 , через свого представника адвоката Тимошина В.В., звернулася до Ленінського районного суду міста Миколаєва з позовом про визнання незаконним та скасування розпорядження голови Миколаївської ОДА від 30.12.2021 № 382-рк про призначення виконуючого обов`язки директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб Студзинської Я.В. та стягнення з Миколаївської ОДА судових витрат в сумі 60992,40 грн., з яких 60000,00 грн. витрати на правничу допомогу та 992,40 грн. судового збору.

Як на підставу позовних вимог вказано, що розпорядженням голови Миколаївської ОДА від 30.12.2021 № 382-рк призначено виконуючого обов`язки директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб Студзинську Я.В. та 04.01.2021 державним реєстратором ДНАП виконкому Миколаївської міської ради внесено відповідні зміни щодо керівника підприємства в Державний реєстр, запис № 1005221070002041930.

Розпорядження голови обласної державної адміністрації позивач вважає незаконним та таким, що підлягає скасуванню з наступних підстав.

На підставі рішення Миколаївської обласної ради від 21.12.2021 № 12, наказом Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб від 21.12.2021 № 501-к «Про припинення трудового договору» звільнено ОСОБА_3 з посади директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб на підставі пункту 1 частини першої статті 41 КЗпП України за одноразове грубе порушення трудових обов`язків.

30.12.2021 головою Миколаївської ОДА видано розпорядження № 382-рк про призначення виконуючого обов`язки директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб з 31.12.2021 по 28.02.2022 ОСОБА_2 , яка не була штатним працівником цього комунального закладу.

Відповідно до пункту 6 Порядку проведення конкурсу на заняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1094, орган управління тимчасово (з дня виникнення вакантної посади до призначення керівника закладу за результатами конкурсу) покладає виконання обов`язків керівника закладу на особу з числа штатних працівників закладу або призначає виконуючого обов`язки з числа інших осіб на строк, що не перевищує два місяці. Особа, на яку покладається виконання обов`язків керівника закладу або яка призначається виконуючим обов`язки керівника закладу, повинна відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам для керівника закладу охорони здоров`я.

Аналогічні положення щодо призначення виконуючого обов`язки керівника закладу охорони здоров`я передбачені Положенням про проведення конкурсного відбору на посади керівників закладів охорони здоров`я спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Миколаївської області, затвердженого рішенням Миколаївської обласної ради від 30.04.2020 № 5.

За змістом пункту 7.8 Статуту Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб, затвердженого рішенням Миколаївської обласної ради № 19 від 26.12.2019, у разі відсутності директора підприємства або неможливості виконання ним своїх обов`язків з інших причин його обов`язки виконує заступник або інша особа на підставі акту органу управління про виконання обов`язків.

Позивач ОСОБА_1 наказом директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб від 10.01.2020 № 3/1-к була призначена на посаду заступника директора комунального закладу з інфекційного контролю. За посадовою інструкцією, на час відсутності директора, вона виконує його обов`язки.

Таким чином призначення на посаду особи, яка за законом не може бути призначеною, а також призначення на посаду особою, яка не уповноважена на прийняття такого рішення, позбавило права позивача продовжувати виконувати функції виконуючого директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб, а за таке реалізувати нею своє право на кар`єрне зростання, що в свою чергу впливає і на грошове забезпечення та інші нематеріальні права пов`язані із набуттям статусу виконуючого обов`язки керівника підприємства.

Посилаючись на наведені обставини, які на думку представника позивача, свідчать про порушення трудових прав ОСОБА_1 , представник останньої звернувся до суд з вказаним позовом.

11.02.2022 відповідач - Миколаївська обласна державна адміністрація надав відзив на позов в якому просив в задоволенні позовних вимог відмовити через їх необґрунтованість.

У відзиві вказано, що розпорядження голови Миколаївської обласної державної адміністрації про призначення виконуючого обов`язки директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб Студзинської Я.В. є правомірним та відповідає: статті 19 Конституції України - оскільки видано на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією і законами України; Закону України «Про місцеві державні адміністрації» - оскільки спрямоване на реалізацію облдержадміністрацією делегованих Миколаївською обласною радою функцій управління майном, що перебуває у спільній власності територіальних громад; пункту 4.1 Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ і організацій, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, затвердженого рішенням Миколаївської обласної ради від 21.11.2008 № 24, оскільки надає право голові обласної державної адміністрації у випадку прийняття обласною радою рішення про припинення трудових відносин із керівником підприємства, установи і організації, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, видавати розпорядження про виконуючого обов`язки керівника підприємства, установи і організації на період до призначення відповідного керівника в установленому порядку; Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1094, - яким до повноважень «уповноваженого виконавчого органу управління», визначеного власником, відносить повноваження щодо тимчасового покладання виконання обов`язків керівника закладу; Статуту Комунального некомерційного підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради, затвердженому рішенням Миколаївської обласної ради від 26.12.2019 № 19, яким до повноважень Миколаївської обласної державної адміністрації віднесено здійснення інших повноважень, передбачених чинним законодавством України, рішеннями Засновника (Миколаївської обласної ради) та іншими нормативними актами; рішенню Миколаївської обласної ради від 16.03.2021 № 13 «про деякі питання управління комунальними некомерційними підприємствами, що є об`єктами спільної власності Миколаївської області (для галузі охорони здоров`я)» - оскільки цим рішенням Миколаївській обласній державній адміністрації делеговано здійснення управління комунальними некомерційними підприємствами в галузі охорони здоров`я, що є об`єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області.

За такого твердження позивача про те, що рішення щодо призначення виконуючого обов`язки керівника закладу охорони здоров`я має прийматись головою обласної ради і лише з числа штатних працівників закладу, є помилковим.

Відповідач також вказав, що можливість призначення виконуючим обов`язки керівника закладу особи з числа осіб, які не є штатними працівниками закладу, прямо передбачена Порядком проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1094.

Таким чином, розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адміністрації від 30.12.2021 № 382-рк «Про виконання обов`язків директора Комунального некомерційного підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради» видано головою облдержадміністрації з дотриманням вимог чинного законодавства та на підставі чинних рішень Миколаївської обласної ради.

Одночасно у відзиві вказано, що Миколаївська ОДА не погоджується з позицією позивача щодо належності спору до цивільної юрисдикції, оскільки предметом спору у цій справі є визнання недійсним і таким, що не відповідає вимогам чинного законодавства розпорядження голови Миколаївської ОДА від 30.12.2021 № 382-рк.

Реалізація Миколаївською ОДА повноважень щодо призначення виконуючого обов`язки директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб не впливає на те, чи будуть захищені трудові або будь-які інші права позивача.

Вбачається, що вказані повноваження у розумінні КАС України, а тому це спір не є приватно-правовим і має вирішуватися за правилами КАС України.

Ухвалою Ленінського районного суду міста Миколаєва від 31.01.2022 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Ухвалою суду від 16.02.2022 відмовлено відповідачу Миколаївській обласній державній адміністрації про закриття провадження у справі.

Ухвалою суду від 16.02.2022 відмовлено відповідачу Миколаївській обласній державній адміністрації про зупинення провадження у справі; залучено до участі у справі в якості третіх осіб Миколаївську міську раду та ОСОБА_2 ; задоволено клопотання Миколаївської обласної державної адміністрації та здійснено перехід в спрощене позовне провадження з повідомленням учасників справи та призначено судове засідання.

У судове засідання учасники справи не з`явилися, про розгляд справи повідомленні належним чином, що не перешкоджає розгляду справи, так як їхня явка в судове засідання відповідно до положень процесуального закону та ухвали суду 16.02.2022 не є обов`язковою.

Крім того, позивач надала до суду письмову заяву в якій просила розгляд справи здійснити за її відсутності та задовольнити позовні вимоги.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази та встановивши фактичні обставини справи, суд дійшов наступного.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що на підставі рішення Миколаївської обласної ради від 21.12.2021 № 12, наказом Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб від 21.12.2021 № 501-к «Про припинення трудового договору» звільнено ОСОБА_3 з посади директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб на підставі пункту 1 частини першої статті 41 КЗпП України за одноразове грубе порушення трудових обов`язків.

Після чого, розпорядженням голови Миколаївської ОДА від 30.12.2021 № 382-рк виконуючим обов`язки директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб призначено Студзинську Я.В., яка не була штатним працівником цього комунального закладу.

04.01.2021 державним реєстратором ДНАП виконкому Миколаївської міської ради внесені відповідні зміни щодо керівника підприємства в Державний реєстр, запис № 1005221070002041930.

Із позовної заяви вбачається та підтверджується доданими до нього письмовими доказами, що позивач на момент звільнення ОСОБА_3 та звернення до суду з позовом займала в комунальному закладі посаду заступника директора та відповідно саме вона, на думку позивача, як штатний працівник комунального закладу, повинна була бути призначена на посаду виконуючого директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб, що передбачено пунктом 6 Порядку проведення конкурсу на заняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1094.

Позивач вважає, що призначення на посаду особи, яка за законом не може бути призначеною, а також призначення на посаду особою, яка не уповноважена на прийняття такого рішення, позбавило її права продовжувати виконувати функції виконуючого директора комунального закладу та відповідно реалізувати нею своє право на кар`єрне зростання, що в свою чергу також вплинуло на матеріальне забезпечення та інші нематеріальні права пов`язані із набуттям статусу виконуючого обов`язки керівника підприємства, а тому мало місце порушення її трудових прав.

Вирішуючи даний спір суд виходить з наступного правого регулювання.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Пунктом 10 частини першої статті 2 цього ж Закону також встановлено, що місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцева державна адміністрація здійснює на відповідній території делеговані відповідною радою функції управління майном, що перебуває у спільній власності територіальних громад.

Пунктом 4.1 Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників об`єктів, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, затвердженого рішенням Миколаївської обласної ради від 21.11.2008 № 24 (з урахуванням змін, внесених до цього Положення рішенням Миколаївської обласної ради від 10.06.2015 № 14), передбачено, що у випадку прийняття обласною радою рішення про припинення трудових відносин із керівником підприємства, установи і організації, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, або у випадках, передбачених пунктами 3.4, 3.5 цього Положення, та в інших, передбачених нормами Кодексу законів про працю України випадках, головою обласної державної адміністрації приймається розпорядження про виконуючого обов`язки керівника підприємства, установи і організації на період до призначення відповідного керівника в установленому порядку.

Пунктом 4.2 Положення передбачено, що особа може бути призначена на посаду тимчасово виконуючого обов`язки керівника підприємства, установи і організації, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації на строк до шести місяців.

Порядком проведення конкурсу на заняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1094, визначено механізм проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я.

Відповідно до пункту 6 наведеного Порядку, орган управління тимчасово (з дня виникнення вакантної посади до призначення керівника закладу за результатами конкурсу) покладає виконання обов`язків керівника закладу на особу з числа штатних працівників закладу або призначає виконуючого обов`язки з числа інших осіб на строк, що не перевищує два місяці. Особа, на яку покладається виконання обов`язків керівника закладу або яка призначається виконуючим обов`язки керівника закладу, повинна відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам для керівника закладу охорони здоров`я.

За змістом пункту 7.9 Статуту Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб, затвердженого рішенням Миколаївської обласної ради № 19 від 26.12.2019, у разі відсутності директора підприємства або неможливості виконання ним своїх обов`язків з інших причин його обов`язки виконує заступник або інша особа на підставі акту органу управління про виконання обов`язків.

Таким чином наведеними вище нормативними актами передбачено здійснення органом управління покладення виконання виконуючого обов`язки керівника комунального закладу, в даному випадку Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб на особу з числа штатних працівників закладу або призначення виконуючого обов`язки з числа інших осіб.

При цьому, у разі покладення органом управління виконуючого обов`язки директора комунального закладу, як з штатних працівників, так і на особу, яка не відноситься до таких працівників закладу, не залежить від рішення трудового колективу.

Відповідно до пункту 1.2 Статуту Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб, Миколаївська обласна рада як засновник здійснює управління Миколаївським обласним центром лікування інфекційних хвороб (далі - Підприємство) безпосередньо та/або через орган управління (далі - Орган управління), що визначається Миколаївською обласною радою. Підприємство є підзвітним та підконтрольним Засновнику та Органу управління.

Координацію діяльності Підприємства у сфері забезпечення реалізації державної політики в галузі охорони здоров`я здійснює Миколаївська ОДА (далі - Уповноважений орган).

Пунктом 7.1 Статуту Підприємства визначено, що Засновник здійснює свої права щодо управління Підприємством безпосередньо та/або через Орган управління.

Пунктом 7.4 Статуту до повноважень Уповноваженого органу віднесено також здійснення інших повноважень, передбачених чинним законодавством України, рішеннями Засновника та іншими нормативними актами.

Рішенням Миколаївської обласної ради від 16.03.2021 № 13 «Про деякі питання управління комунальними некомерційними підприємствами, що є об`єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області (для галузі охорони здоров`я)» Миколаївській ОДА делеговано здійснення управління комунальними некомерційними підприємствами, що є об`єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, зокрема, щодо забезпечення реалізації державної політики в галузі охорони здоров`я Миколаївської області тощо.

Отже, Миколаївській ОДА у встановленому законом порядку делеговано здійснення управління комунальними некомерційними підприємствами, до яких належить Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб.

Таким чином, враховуючи встановленні обставини та наведене вище і оцінивши наявні у справі докази, суд приходить до висновку, що розпорядження голови Миколаївської ОДА про призначення виконуючого обов`язки директора Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб Свідзинської Я.В. прийняте уповноваженою особою, у межах делегованих повноважень Миколаївською обласною радою повноважень та з використанням передбаченого наведеним актами права щодо призначення особи, яка не є штатним працівником комунального закладу, але яка відповідає критеріям необхідним для зайняття посади виконуючого обов`язки керівника комунального закладу.

Також суд звертає увагу, що призначення ОСОБА_4 виконуючим обов`язки директора жодним чином порушило трудових прав позивача, так як оспорюване розпорядження не стосується посади заступника директора, яку займає позивач, а твердження останньої про те, що оскаржуване розпорядження вплинуло на її кар`єрне зростання, матеріальну винагороду тощо, є лише припущенням.

Щодо доводів відповідача про непідсудність даного спору цивільному судочинству, суд свої мотиви навів в ухвалі від 16.02.2022.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

Так як у задоволенні позову відмовлено повністю, відповідно на підставі статті 141 ЦПК України судові витрати на відповідача не покладються.

Керуючись статтями 4, 19, 141, 263-265 ЦПК України, суд

вирішив:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Миколаївської обласної державної адміністрації, Комунального некомерційного підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради, треті особи - Миколаївська обласна рада, ОСОБА_2 , про визнання незаконним та скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення або з дня складання повного тексту рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

відповідач: Миколаївська обласна державна адміністрація, місцезнаходження: вул. Адміральська, 22, м. Миколаїв, код ЄДРПОУ 00022579;

відповідач: Комунальне некомерційне підприємство «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради: місцезнаходження: вул. Космонавтів, 43, м. Миколаїв, код ЄДРПОУ 43443474;

третя особа: Миколаївська обласна рада, місцезнаходження: м.Миколаїв, вул. Адміральська,22;

третя особа: ОСОБА_4 , адреса місця роботи: АДРЕСА_2 .

Повний текст судового рішення складено 21.06.2022.

Суддя І.В.Коваленко

Дата ухвалення рішення20.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104841336
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання

Судовий реєстр по справі —489/411/22

Рішення від 20.06.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні