Ухвала
від 17.06.2022 по справі 333/2250/22
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/2250/22

Провадження № 1-кс/333/605/22

УХВАЛА

Іменем України

17 червня 2022 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , підозрюваної ОСОБА_5 , захисників підозрюваної адвокатів ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури № 4 м. Запоріжжя ОСОБА_4 , про відсторонення підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_4 , про відсторонення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР.

В обґрунтування клопотання зазначено наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, що рішенням сесії Запорізької обласної ради № 1 від 20.12.2018 року ОСОБА_5 призначено директором комунальної установи Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради ЄДРПОУ 03188613.

Рішенням сесії Запорізької обласної ради №43 від 09.10.2017 затверджено положення комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради (далі Положення).

Відповідно до пункту 13.2. Положення директор Інтернату:

- організовує роботу Інтернату, несе персональну відповідальність за виконання покладених на Інтернат завдань;

- представляє Інтернат у відносинах з підприємствами, установами, організаціями і розпоряджається в установленому законодавством порядку його майном і коштами, укладає договори;

- відповідно до компетенції видає накази організаційно- розпорядчого характеру, затверджує посадові інструкції працівників Інтернату, вирішує питання добору кадрів, вживає заходів до заохочення, у разі порушення трудової дисципліни та невиконання функціональних обов`язків накладає дисциплінарні стягнення на працівників;

- приймає рішення з питань забезпечення діяльності Інтернату;

- контролює збереження, облік сировини та продукції виробничих підрозділів, її використання;

- розробляє положення про Інтернат, яке погоджується із Департаментом та затверджується Уповноваженим органом;

- розробляє правила внутрішнього трудового розпорядку та вносить їх на затвердження трудовим колективом під час укладання колективного договору;

- розробляє положення про преміювання працівників Інтернату, що затверджується Департаментом.

Директор комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради (далі Інтернат) ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з невстановленою органом досудового розслідування особою, розробили злочинну схему по вимаганню та одержанню від директора ТОВ «Алькос» ОСОБА_8 неправомірної вимоги. Відповідно до їх злочинного плану, ОСОБА_8 повинен сплачувати ОСОБА_5 грошові кошти в сумі 10% від перерахованих Інтернатом на рахунок ТОВ «Алькос» грошових коштів за поставлені останнім в адресу Інтернату продукти харчування, а також 5% від перерахованих Інтернатом на рахунок ТОВ «Алькос» вказаній невстановленій органом досудового розслідування особі.

Вказані особи приступили до виконання свого злочинного плану та отримували неправомірну вимогу при наступних обставинах:

11.12.2021 КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради на сайті державних закупівель Prozorro було розміщено інформацію про закупівлю цукру білого орієнтовною вартістю 105734 гривень (оголошення № UA-2021-12-11-000179-c).

29.12.2021, за результатами проведення спрощеної закупівлі, рішенням невстановленої органом досудового розслідування особи комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради переможцем обрано ТОВ «Алькос».

17.01.2022 між КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради в особі директора ОСОБА_5 та ТОВ «Алькос» в особі директора ОСОБА_8 , у приміщенні Інтернату за адресою: Запорізька обл., Вільнянський р-н, село Любомирівка, вул. Степова, будинок 27, було укладено договір № 14 про закупівлю товару за державні кошти, а саме цукру білого на суму 90900 гривень.

24.12.2021 КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради на сайті державних закупівельProzorro було розміщено інформацію про закупівлю макаронів орієнтовною вартістю 45 000 гривень (оголошення UA-2021-12-24-006844-c).

11.01.2022, за результатами проведення спрощеної закупівлі, рішенням невстановленої органом досудового розслідування особи комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради переможцем обрано ТОВ «Алькос».

14.01.2022 між КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради в особі директора ОСОБА_5 та ТОВ «Алькос» в особі директора ОСОБА_8 , у приміщенні Інтернату за адресою: Запорізька обл., Вільнянський р-н, село Любомирівка, вул. Степова, будинок 27 укладено договір № 13 про закупівлю макаронів за державні кошти на суму 27 000 гривень.

Після укладених вищезазначених договорів у директора Інтернату ОСОБА_5 виник умисел на одержання неправомірної вигоди від директора ТОВ «Алькос» ОСОБА_8 , за своєчасне проведення оплати за поставлені товари по вже укладеним договорам, не перешкоджанню проведення вказаної оплати, не перешкоджання у прийнятті поставлених товарів, а також за можливість у подальшому здійснювати постачання товарів на адресу Інтернату. З метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_5 разом з невстановленою органом досудового розслідування особу, в обов`язки якого входило спілкуватися з ОСОБА_8 щодо обставин передачі неправомірної вигоди, було визначено розміри неправомірної вигоди, які ОСОБА_8 повинен був їм надати за вчинення ними в його інтересах дій, з використанням наданого службового становища. Так розмір неправомірної вигоди, яку повинна була отримати ОСОБА_5 , становила 10% від перерахованих Інтернатом на рахунок ТОВ «Алькос» грошових коштів за поставлені продукти харчування. Розмір неправомірної вигоди невстановленої органом досудового розслідування особи становив 5%від перерахованих Інтернатом на рахунок ТОВ «Алькос» грошових коштів за поставлені продукти харчування.

Приблизно 18-19 січня 2022 року, точний час органом досудового розслідування не встановлений, невстановлена органом досудового розслідування особа, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , звернувся до ОСОБА_8 та висловив вимогу щодо передачі директору Інтернату ОСОБА_5 неправомірної вигоди в розмірі 10% від перерахованих на рахунок ТОВ «Алькос» грошових коштів за поставлені продукти харчування. Дана неправомірна вигода буде передаватися за своєчасне проведення оплати за поставлені товари по вже укладеним договорам, а також за можливість приймати участь у подальших процедурах закупівель, ставати в них переможцем та укладати нові договори.

При цьому невстановлена органом досудового розслідування особа, діючи з відома ОСОБА_5 повідомила ОСОБА_8 , що у випадку не погодження на вказані вимоги щодо передачі неправомірної вигоди, оплата за поставлені товари буде максимально затримуватись, через формальні причини, а у випадку прийняття участі в інших процедурах закупівель, пропозиції ТОВ «Алькос» будуть визнані не відповідними тендерним вимогам та іншим чином будуть перешкоджати діяльності ТОВ «Алькос».

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи з невстановленою органом досудового розслідування особою, створила умови ОСОБА_8 , за яких останній був змушений надати їм неправомірну вигоду з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів.

02.02.2022, на виконання умов договору №13 від 17.01.2022, ТОВ «Алькос» здійснено поставку макаронів на суму 9000 гривень, з ПДВ, на адресу КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради. Крім того, в той же день, на виконання умов договору №14 від 14.01.2022, ТОВ «Алькос» здійснено поставку цукру білого на суму 12498 гривень, з ПДВ на адресу КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради.

11.02.2022, на виконання умов договору №13 від 17.01.2022, ТОВ «Алькос» здійснено поставку макаронів на суму 9000 гривень, з ПДВ, на адресу КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради. Крім того, в той же день, на виконання умов договору №14 від 14.01.2022, ТОВ «Алькос» здійснено поставку цукру білого на суму 12498 гривень, з ПДВ на адресу КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради.

14.02.2022, на виконання умов договору №13 від 17.01.2022, КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР, здійснено перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «Алькос» № НОМЕР_1 , відкритий у Запорізькому РУ АТ КБ «Приватбанк», на суму 9000 та 7200 гривень, а всього на суму 16200 гривень.

Крім того, 14.02.2022, на виконання умов договору №14 від 14.01.2022, КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР, здійснено перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «Алькос»№ НОМЕР_1 , відкритий у Запорізькому РУ АТ КБ «Приватбанк» на суму 12 498 гривень.

Таким чином, 14.02.2022 на рахунок ТОВ «Алькос» в якості оплати за товар по вищезазначеним договорам від КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР надійшли грошові кошти на загальну суму 28698 гривень.

21.02.2022 в першій половині дня, більш точний час органом досудового розслідування не встановлений, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду директора комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради, діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленою органом досудового розслідування особою, з корисливих мотивів, являючись службовою особою комунальної установи, усвідомлюючи неправомірність своїх дій, знаходячись у парку по вул. Бочарова в м. Вільнянськ Запорізької області, одержала від ОСОБА_8 неправомірну вигоду у розмірі 3000 гривень, які дорівнюють 10% від суми перерахованих 14.02.2022 коштів на рахунки ТОВ «Алькос» (з урахуванням округлення від загальної суми 28698 гривень), за своєчасне проведення оплати за поставлені товари по вже укладеним договорам, не перешкоджанню проведення вказаної оплати, не перешкоджання у прийнятті поставлених товарів, а також за можливість у подальшому здійснювати постачання товарів в адрес Інтернату.

В той же день, 21.02.2022, на виконання умов договору №13 від 17.01.2022 на поставку макарон, КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР, здійснено перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «Алькос» № НОМЕР_1 , відкритий у Запорізькому РУ АТ КБ «Приватбанк», на суму 1800 гривень.

При цьому, 21.02.2022, на виконання умов договору №14 від 14.01.2022 на поставку цукру білого, КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР, здійснено перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «Алькос» № НОМЕР_1 , відкритий у Запорізькому РУ АТ КБ «Приватбанк» на суму 12 498 гривень.

Таким чином, 21.02.22 на рахунок ТОВ «Алькос» в якості оплати за товар по вищезазначеним договорам від КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР надійшли грошові кошти на загальну суму 14298 гривень.

10.05.2022, приблизно о 08 годині 35 хвилини, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду директора комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради, діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленою органом досудового розслідування особою, з корисливих мотивів, являючись службовою особою комунальної установи, усвідомлюючи неправомірність своїх дій, знаходячись у своєму робочому кабінеті за адресоюЗапорізька область, Вільнянський район, с. Любомирівка, вул. Степова, 27, одержала від ОСОБА_8 неправомірну вигоду у розмірі 1500 гривень, які дорівнюють 10% від суми перерахованих 22.02.2022 коштів на рахунки ТОВ «Алькос»(з урахуванням округлення від загальної суми 14298 гривень) за своєчасне проведення оплати за поставлені товари по вже укладеним договорам, не перешкоджанню проведення вказаної оплати, не перешкоджання у прийнятті поставлених товарів, а також за можливість у подальшому здійснювати постачання товарів в адрес Інтернату.

Таким чином, у період з 21.02.2022 по 10.05.2022 ОСОБА_5 отримала від ОСОБА_8 неправомірну вигоду на загальну суму 4500 гривень.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №169 від 28.02.2022 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (далі Постанова) передбачено, що оборонні та публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законами України «Про публічні закупівлі» та «Про оборонні закупівлі».

Замовник може здійснювати публічні закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень, з використанням електронної системи закупівель, у тому числі з використанням електронних каталогів. У разі здійснення закупівель, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень, без використання електронної системи закупівель замовник обов`язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, не вносить інформацію про такі закупівлі до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Відповідно до п.2 Постанови переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг визначаються рішеннями замовників/державних замовників, що здійснюють такі закупівлі.

Відповідно до п.3 Постанови під час здійснення закупівель, передбачених абзацом першим підпункту 1 цього пункту:

- замовники повинні відповідно до Закону України Про публічні закупівлі дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель;

- ефективність використання коштів, результативність.

У травні 2022 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з невстановленою органом досудового розслідування особою, на виконання раніше розробленої злочинної схеми по вимаганню та одержанню від фізичної особи ОСОБА_8 неправомірної вимоги, з урахуванням вищезазначених положень Постанови КМУ, вирішили укладати договори на поставку товарів без проведення процедури закупівлі, тобто Інтернатом будуть укладатися «прямі» договори з постачальником фізичною особою підприємцем ОСОБА_8 .

Так, у середині травня 2022 року, більш точний час органом досудового розслідування не встановлено, директор Інтернату ОСОБА_5 продовжуючи злочинну діяльність з метою одержання неправомірної вигоди від фізичної особи ОСОБА_8 за укладення з ним договорів на поставку товарів без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, своєчасне проведення оплати за поставлені товари по таким договорам, неперешкоджанню проведення вказаної оплати, не перешкоджання у прийнятті поставлених товарів. З метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_5 за попередньою змовою з невстановленою досудовим розслідуванням особою, в обов`язки якого входило спілкуватися з ОСОБА_8 щодо обставин передачі неправомірної вигоди, готувати проекти договорів на поставку товарів, отримання від ОСОБА_8 всіх необхідних документів для укладення договорів, повідомила ОСОБА_8 про необхідність передання неправомірної вигоди, розмір якої становив 10 % від перерахованих Інтернатом на рахунок фізичної особи ОСОБА_8 грошових коштів за поставлені продукти харчування. Розмір неправомірної вигоди невстановленої органом досудового розслідування особи становив 5%від перерахованих Інтернатом на рахунок фізичної особи ОСОБА_8 грошових коштів за поставлені продукти харчування.

16.05.2022, точний час органом досудового розслідування не встановлений, невстановлена органом досудового розслідування особа, діючи з відома та за попередньою змовою з ОСОБА_5 , звернувся до ОСОБА_8 та висловив вимогу щодо якнайшвидшої передачі йому копій установчих документів фізичної особи підприємця ОСОБА_8 , які він зможе використати для підготовки «прямих» договорів.

В той же день, директор ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вимоги від ОСОБА_8 , перебуваючи у своєму робочому кабінеті, під час бесіди з ОСОБА_8 , висловила вимогу останньому про передачу їй неправомірної вигоди у розмірі 10% від перерахованих Інтернатом на рахунок фізичної особи ОСОБА_8 грошових коштів за поставлені продукти харчування. Вказані кошти він повинен передати за можливість укладення з ним «прямих» договорів на поставку продуктів харчування, проведення своєчасної оплати по цим договорам.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з невстановленою органом досудового розслідування особою, створила умови ОСОБА_8 , за яких останній був змушений надати їй неправомірну вигоду з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів.

26.05.2022 КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради на сайті державних закупівельProzorro було розміщено оголошення про закупівлю круп різних орієнтовною вартістю 68 010 гривень (оголошення UA-2022-05-26-000107-a), без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель.

26.05.2022 між КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради в особі директора ОСОБА_5 та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_8 , за АДРЕСА_1 , було укладено договір № 72 на закупівлю круп різних (крупа перлова, крупа ячнева, крупа манна, рис, арнаутка, пшоно, овсяника, горох, крупа гречана) на суму 68010 гривень.

01.06.2022, на виконання умов договору №72 від 26.05.2022, фізичною особою - підприємцем ОСОБА_8 здійснено поставку води питної бутильованої у кількості 10 бутилів, на суму 6000 гривень, з ПДВ, на адресу КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради, відповідно до видаткової накладної №4 від 01.06.2022.

Крім того, в той же день, на виконання умов договору №73 від 26.05.2022, фізичною особою - підприємцем ОСОБА_8 здійснено поставку гороху у кількості 200 кілограмів, крупи манної у кількості 200 кілограмів, арнаутки у кількості 200 кілограмів, пшона у кількості 200 кілограмів, рису у кількості 200 кілограмів, крупи перлової у кількості 200 кілограмів, крупи ячневої у кількості 200 кілограмів, овсянки у кількості 200 кілограмів, крупи гречаної 1 кг у кількості 200 штук, на загальну суму 68010 гривень, з ПДВ на адресу КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради, відповідно до видаткової накладної №5 від 01.06.2022 року.

09.06.2022 року на виконання умов договору №73 від 26.05.2022, КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР, здійснено перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок фізичної особи підприємця ОСОБА_8 на суму 68010 гривень.

Так, 15.06.2022 року, приблизно о 10.00 годині, більш точний час органом досудового розслідування не встановлений, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду директора комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради, діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленою органом досудового розслідування особою, з корисливих мотивів, являючись службовою особою комунальної установи, усвідомлюючи неправомірність своїх дій, знаходячись у своєму робочому кабінеті за адресою: АДРЕСА_2 , одержала від ОСОБА_8 неправомірну вигоду у розмірі 6800 гривень, які дорівнюють 10% від суми перерахованих 09.06.2022 коштів на рахунки фізичної особи підприємця ОСОБА_8 , за своєчасне проведення оплати за поставлені товари по вже укладеним договорам, не перешкоджанню проведення вказаної оплати, не перешкоджання у прийнятті поставлених товарів, а також за можливість у подальшому здійснювати постачання товарів в адрес Інтернату.

З середини травня 2022 року по 15.06.2022 року ОСОБА_5 одержала від ОСОБА_8 неправомірну вигоду на суму 6800 гривень, а всього на загальну суму 11300 гривень.

На підставі викладеного, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, яке кваліфікується як одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Орган досудового розслідування обґрунтовує клопотання тим, що ОСОБА_5 , займаючи посаду директора КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат», вчинила кримінальне правопорушення, пов`язане безпосередньо із займаною посадою, крім ОСОБА_5 може впливати на свідків, які знаходяться у її безпосередньому підпорядкуванні, а також знищити чи підробити речі і документи, що мають суттєве значення для досудового розслідування.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав у повному обсязі та просив задовольнити.

Сторона захисту заперечувала проти задоволення клопотання.

Підозрювана в судовому засіданні підтримала своїх захисників.

Дослідивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, заслухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 157 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Згідно ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Як вбачається з матеріалів клопотання, 15.06.2022 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, без будь якої дії з використанням службового становища, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, підтверджується даними, встановленими, зокрема, з заяви про вчинення злочину від 26.01.2022 року поданою ОСОБА_8 ; протоколу допиту потерпілого ОСОБА_8 ; договору №13 від 17.01.2021 року про закупівлю товару за державні кошти; договору №14 від 14.04.2021 року про закупівлю товару за державні кошти; договору №72 від 26.05.2022 року; договору №73 від 26.05.2022 року; протоколу огляду флеш-носіїв інформації; протоколу аудіо, відео контролю особи ОСОБА_5 ; вилучених чистими аркушами паперу з відтисками мокрих печаток підприємств; протоколу огляду, ідентифікації грошових коштів; протоколу обшуку приміщень КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР від 15.06.2022 року та іншими матеріалами клопотання в сукупності.

Слідчий суддя зазначає, що нормами чинного КПК України не закріплено поняття обґрунтованості пред`явленої підозри, у зв`язку з чим, при вирішенні такого питання слід звертатися до практики ЄСПЛ, оскільки кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (ч. 5 ст. 9 КПК України).

Так, стандарт доказування «обґрунтована підозра» передбачає існування фактів чи інформації, які б переконали об`єктивного спостерігача, що відповідна особа могла вчинити кримінальне правопорушення (п. 32 рішення ЄСПЛ у справі Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom, п. 175 рішення ЄСПЛ у справі Нечипорук і Йонкало проти України, п. 161 рішення ЄСПЛ у справі Selahattin Demirtaє v. Turkey, п. 88 рішення ЄСПЛ у справі Ilgar Mammadov v. Azerbaijan, п. 51 рішення ЄСПЛ у справі Erdagoz v. Turkey).

Зважаючи на дані, які містяться в наданих слідчому судді матеріалах, а також приймаючи до уваги вищевказані рішення ЄСПЛ, слідчий суддя вважає доведеним у судовому засіданні наявність обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Беручи до уваги те, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, слідчий суддя приходить до переконання про наявність правових підстав для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади.

Так, слідчий суддя враховує обґрунтованість підозри у вчиненні підозрюваною ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, кваліфікуючі ознаки даного діяння, а саме можливе вчинення кримінальних правопорушень службовою особою з використанням службового становища, у зв`язку з чим, підозрювана, займаючи посаду директора КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР, має право одноособово приймати рішення, надавати вказівки підлеглим тощо.

Крім того, слідчий суддя зазначає, що в рамках даного кримінального провадження наявні особи свідків, які на теперішній час ще не допитані в рамках даного кримінального провадження за фактом можливого вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, у зв`язку з чим, слідчий суддя приходить до переконання про наявність ризику у вигляді можливого незаконного впливу підозрюваної на свідків, які працюють в КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР, зокрема, тих, які безпосередньо підпорядковуються підозрюваній та можуть повідомити важливі обставини вчинення кримінальних правопорушень.

Більш того, сформовані під час спільної праці дружні, приятельські стосунки, або відносини, які випливають із почуття поваги та авторитету, мають зазвичай тривалий характер і формують сталі соціальні зв`язки, тому використовуючи власні усталені зв`язки із іншими особами ОСОБА_5 може продовжити використовувати їх для впливу на учасників кримінального провадження.

Слідчий суддя також звертає увагу на те, що КПК встановлює наступну процедуру отримання показань від осіб, які є свідками у кримінальному провадженні, а саме, спочатку на стадії досудового розслідування показання отримуються шляхом допиту слідчим чи прокурором, а після направлення обвинувального акта до суду на стадії судового розгляду - усно шляхом допиту особи в судовому засіданні (частини 1, 2 ст. 23, ст. 224 КПК). Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому ст. 225 КПК, тобто допитаних на стадії досудового розслідування слідчим суддею. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них (ч. 4 ст. 95 КПК).

Слідчий суддя вважає також доведеним в судовому засіданні, з огляду на обставини вчинення кримінального правопорушення та обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 інкримінованого їй кримінального правопорушення, що саме займана ним посада сприяла можливому вчиненню останньою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Керуючись ст.ст.131, 132, 154-157, 372, 376 КПК України, слідчий суддя -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури № 4 м. Запоріжжя ОСОБА_4 , про відсторонення підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР - задовольнити.

Відсторонити підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Вільнянськ, Запорізької області, українку, громадянку України, зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_3 , від посади директора Комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради, терміном на два місяці, тобто до 15 серпня 2022 року включно.

Обов`язок по контролю за виконанням ухвали покласти на слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_3 .

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Копію ухвали направити до Комунальної установи «Любомирівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`яти днів з дня її винесення до Запорізького апеляційного суду.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Повний текст ухвали складено та підписано 20 червня 2022 року.

Слідчий суддя

Комунарського районного суду

м. Запоріжжя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104844146
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР

Судовий реєстр по справі —333/2250/22

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні