Постанова
від 07.06.2022 по справі 387/1111/20
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

08 червня 2022 року м. Кропивницький

справа № 387/1111/20

провадження № 22-ц/4809/114/22

Кропивницький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого судді: Дуковського О.Л.

суддів: Дьомич Л.М., Мурашка С.І.

з участю секретаря: Демешко Л.В.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Нофенко Юлія Вікторівна;

відповідач: Відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, виконуючої обов`язки начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області - ОСОБА_2.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Нофенко Юлія Вікторівна на рішення Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 20 серпня 2021 року, у складі головуючого судді Майстера І.П. у справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, виконуючої обов`язки начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області ОСОБА_2 про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, -

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, виконуючої обов`язки начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області ОСОБА_2 про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Просить скасувати наказ начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради № 52-к від 02.11.2020 «Про звільнення ОСОБА_1 », поновити її на посаді, шляхом призначення директором опорного закладу «Тишківський ліцей» Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, стягнути з відповідача середній заробіток за час вимушеного прогулу з 03.11.2020 до дати поновлення на роботі та моральну шкоду в розмірі 15000,00 грн.

В обґрунтування позову зазначала, що з 18.12.2003 вона працювала на посаді директора Тишківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1.

Рішенням 19 сесії VІІ скликання Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області № 517 від 11.07.2019 «Про визначення опорного закладу та його філій», за результатами конкурсу на визначення опорного закладу та його філій, що відбувся 07.06.2019, визначено Тишківську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №1- опорним закладом освіти з чотирма прилеглими філіями.

Між відділом освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області та ОСОБА_1 30.06.2020 укладено трудовий договір про призначення на посаду директора комунального закладу загальної середньої освіти Тишківської ЗШ І-ІІІ ступенів № 1 терміном на 6 років з 30.06.2020 по 30.06.2026.

Рішенням 26 сесії VІІ скликання Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області від 24.12.2019 № 731 створено опорний заклад «Тишківський ліцей» Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області.

Даний опорний заклад створено шляхом реорганізації Тишківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 та інших закладів загальної середньої освіти.

Позивач вказує на те, що 02.09.2020 її було повідомлено про наступне звільнення з посади директора Тишківської ЗОШ І-ІІІ ступенів у зв`язку зі скороченням посади директора цієї школи.

Наказом начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради від 02.11.2020 № 52-к ОСОБА_1 звільнено з посади директора Тишківської ЗОШ І-ІІІ ступені №1 з 02.11.2020 згідно з п.1 ст.40 КЗпП України.

Позивач вважає, що оскаржуваний наказ є незаконним та таким, що підлягає скасуванню, оскільки відповідно до ст. 36 КЗпП України дія трудового договору з директором школи ОСОБА_1 повинна була бути продовжена в створеному на базі школи опорному закладі.

Також вказує на те, що Добровеличківська районна профспілкова організація працівників освіти та науки України відмовила у наданні згоди на звільнення директора ОСОБА_1 .

Вважає, що має право на поновлення на роботі, а також на отримання середнього заробітку за вимушений прогул.

Крім того, вказувала на те, що дії відповідачів, а саме незаконне її звільнення, призвело до моральних страждань, які проявилися у порушенні нормальних життєвих зв`язків, перебуванні у постійному стресі, розгубленості та приниженні несправедливим рішенням.

Рішенням Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 20 серпня 2021 року відмовлено у задоволенні позову.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду позивач подала апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду скасувати та ухвалити нове судове рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Вказує на те, що судом першої інстанції не було надано належної оцінки тим порушенням, які були допущені відповідачем під час її звільнення із займаної посади.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, учасників справи та їх представників, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, про залишення скарги без задоволення, а рішення суду без змін.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно грунтувантися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Згідно ч. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; 5) чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; 6) як розподілити між сторонами судові витрати.

Оскаржуване судове рішення відповідає зазначеним вимогам виходячи із наступного.

Відмовляючи у задоволенні позову суд першої інстанції послався на недоведеність позовних вимог в частині звільнення ОСОБА_1 та поновлення її на роботі, а вимоги про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди є похідними від позовної вимоги про поновлення на роботі і такими, що задоволенню не підлягають.

Колегія суддів, погоджується із таким висновком суду першої інстанції.

Судом першої інстанції встановлено:

відповідно до витягу з наказу № 64 по відділу освіти від 03.09.1999, ОСОБА_1 переведено з посади вчителя математики Тишківської ЗОШ І-ІІІ ст №0 1 на посаду заступника директора по навчально-виховній роботі цієї ж школи з 01 вересня 1999 року ( том 1а.с. 23).

Згідно з витягом з наказу № 71 по відділу освіти від 18.12.2003, ОСОБА_1 переведено з посади заступника директора навчально-виховної роботи Тишківської ЗОШ І-ІІІ ст № 1 на посаду директора цієї ж школи з 16.12.2003 (том 1 а.с. 23).

30.06.2020 між виконуючою обов`язків начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області ОСОБА_2 та ОСОБА_1 було укладено трудовий договір терміном на 6 років з 30.06.2020 по 30.06.2026 ( том 1 а.с. 25-31).

Згідно з наказом № 35-од від 22.04.2020 в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області та додатку 1 ( попередження) «Про попередження керівників закладів освіти Тишківської ОТГ про зміну істотних умов праці» на виконання рішення сесії Тишківської сільської ради від 24.12.2019 № 731 «Про створення опорного закладу «Тишківський ліцей Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області» ( том 1 а.с.32-33).

Наказом в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області №52-од від 25.06.2020 «Про внесення змін до наказу відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму» від 22.04.2020 № 35-од «Про попередження керівників закладів освіти Тишківської ОТГ про зміну істотних умов праці» виклавши наказ у новій редакції: «Про попередження керівників закладів освіти Тишківської ОТГ про можливе майбутнє вивільнення». Скоротити з 26 серпня 2020 року посади керівників закладів загальної освіти Тишківської об`єднаної територіальної громади у зв`язку із припиненням юридичних осіб та попередити керівників закладів ( том 1 а.с. 35-37).

Згідно з попередженням від 30.06.2020, в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області попереджає ОСОБА_1 , директора Тишківської ЗШ І-ІІІ ступенів № 1 Тишківської сільської ради попереджено про наступну зміну з 26 серпня 2020 року істотних умов праці по закінченню двох місяців з моменту вручення їй цього попередження.

В попередженні вказано, що згідно зі статтею 40, 41 КЗпП України ОСОБА_1 має право на свій розсуд погодитися зі змінами істотних умов праці або відмовитися від продовження роботи на нових умовах. У разі відмови від роботи в нових умовах трудовий договір з ОСОБА_1 буде припинено за пунктом 6 статті 36 КЗпП України з виплатою згідно зі статтею 44 КЗпП України вихідної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку. З попередженням про зміну істотних умов праці ознайомлена 30.06.2020 ОСОБА_1 . Зазначене попередження скріплене підписом ОСОБА_1 ( том 1а.с. 125).

Рішенням Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області № 816 від 09.07.2020 «Про внесення змін до рішення сесії сільської ради від 24.12.2019 №731 «Про створення опорного закладу Тишківський ліцей Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області» його філій та реорганізацію закладів загальної середньої освіти Тишківської сільської ради», вирішено внести зміни до вищевказаного рішення в пункті 3 слово «призупинити» замінити на слово «припинити», далі за текстом ( том 1 а.с. 122).

Рішенням Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області № 817 від 09.07.2020 «Про затвердження положення «Про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти державної, комунальної власності» затверджено положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти та оголошено конкурс на заміщення вакантної посади керівника опорного закладу загальної середньої освіти Тишківської сільської ради ( том 1 а.с. 39).

Наказом в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області №53/1-од від 10.07.2020 «Про проведення конкурсу на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти Тишківської ОТГ» - оголошено конкурс на заміщення вакантної посади керівника опорного закладу загальної середньої освіти Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області та затверджено склад конкурсної комісії, перелік, ситуаційні завдання та критерії оцінювання знань претендентів ( том 1 а.с. 40-41).

Рішенням Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області № 517 від 11.07.2019 «Про визначення опорного закладу та його філій» визначено опорним закладом Тишківську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 1 Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області та визначено філії ( том 1 а.с. 42).

Рішенням Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області № 731 від 24.12.2019 «Про створення опорного закладу Тишківський ліцей Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області» його філій та реорганізацію закладів загальної середньої освіти Тишківської сільської ради, вирішено створити опорний заклад «Тишківський ліцей Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області» та призупинити юридичні особи публічного права Тишківську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 1 Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області ( том 1 а.с. 43-47).

Згідно з повідомленням директора Тишківської ЗШ І-ІІІ ст. Тишківської сільської ради ОСОБА_1 від 01.09.2020 № 211, попереджено про наступне звільнення з посади директора Тишківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Тишківської сільської ради.

У повідомленні вказано, що посаду, яку вона займає, підлягає скороченню відповідно до п.1 ст. 40 КЗпП України, з дотриманням чинного законодавства України. Одночасно запропоновано ОСОБА_1 роботу на посаді вчителя математики в опорному закладі освіти «Тишківський ліцей» Тишківської сільської ради Кіровоградської області. Уразі прийняття пропозиції ОСОБА_1 протягом трьох робочих днів з дня вручення повідомлення необхідно подати заяву до відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради. У разі відмови від запропонованої посади її буде звільнено у зв`язку скороченням 02.11.2020 (том 1 а.с. 48).

Зі змісту повідомлення директора Тишківської ЗШ І-ІІІ ступенів Тишківської сільської ради ОСОБА_1 від 01.09.2020 № 457, ОСОБА_1 попереджено про наступне звільнення з посади директора Тишківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Тишківської сільської ради.

Посада, яку вона займає, підлягає скороченню відповідно до п.1 ст. 40 КЗпП України з дотриманням чинного законодавства України. Одночасно запропоновано ОСОБА_1 роботу на посаді вчителя математики в опорному закладі освіти «Тишківський ліцей» Тишківської сільської ради Кіровоградської області. У разі прийняття пропозиції ОСОБА_1 протягом трьох робочих днів з дня вручення повідомлення необхідно подати заяву до відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради. У разі відмови від запропонованої посади її буде звільнено у зв`язку скороченням 02.11.2020 ( том 1 .с. 49).

Наказом в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області №62/-од від 01.09.2020 «Про скорочення посади директора Тишківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області», встановлено, скоротити 02.11.2020 посаду директора Тишківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 1 Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області.

Вказаним наказом попереджено ОСОБА_1 директора вказаної школи про майбутнє звільнення із займаної посади у зв`язку із скороченням посади 02.11.2020 директора Тишківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 1 Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, відповідно пункту 1 статті 40 КЗпП України.

З вказаним наказом ОСОБА_1 ознайомлена 02.09.2020 ( том 1 а.с. 126).

В матеріалах справи міститься листа в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області від 02.11.2020 № 592 з якого вбачається, що відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області пропонує ОСОБА_1 посаду вчителя фізики, математика з повним тижневим навантаженням в опорному закладі «Тишківський ліцей» Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області ( том 1 а.с. 127).

З листа від 12.03.2020 № 186 встановлено, що в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області ОСОБА_2 звернулася до в.о. голови районної профспілкової організації працівників освіти і науки ОСОБА_3 з проханням надати згоду на звільнення директора ОСОБА_1 у зв`язку з ліквідацією закладу (том 1 а.с. 50).

Зі змісту листа голови районної профспілкової організації від 30.03.2020 № 04 вбачається що у відповідь на запит в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області ОСОБА_2, з урахуванням порушень законодавства України про працю та рішення Президії райкому Добровеличківської районної профспілкової організації працівників освіти і науки України № 4 від 30.03.2020 відмовляє у наданні згоди на звільнення директора ОСОБА_1 .

В разі не дотримання встановленої процедури реорганізації установи вони залучать до цього процесу органи ОДА, наглядові органи та органи контролю (том 1а.с. 51).

З інформації із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також з виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з`ясовано, що опорний заклад «Тишківський ліцей» Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, ідентифікаційний код юридичної особи 43759757, місцезнаходження юридичної особи Кіровоградська область, Добровеличківський район, село Тишківка, вулиця Центральна, 15, дата запису у реєстрі 19.08.2020. Керівник ОСОБА_4 01.09.2020 (том 1 а.с. 52,118).

З витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з`ясовано, що Тишківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, ідентифікаційний код юридичної особи 33360567, місцезнаходження юридичної особи Кіровоградська область, Добровеличківський район, село Тишківка, вулиця Центральна, 15, дата запису у реєстрі 28.12.2004 перебуває у стадії припинення, 21.07.2020. Внесення рішення засновників юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті її реорганізації ( а.с. 53).

Наказом в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області «Про звільнення ОСОБА_1 », звільнено ОСОБА_1 з посади директора Тишківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з 02.11.2020 згідно з п.1 ст.40 КЗпП України ( том 1 а.с. 128).

Із заяви від 27.08.2020, форми екзаменаційної відомості від 28.08.2020, протоколу № 3 засідання комісії від 28.08.2020 встановлено, що вказаного дня було проведено конкурс на зайняття посади керівника опорного закладу «Тишківський ліцей» Тишківської сільської ради.

Кандидатами були ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , а переможцем конкурсу визнано - ОСОБА_4 .

Наказом в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Тишківської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області від 01.09.2020 № 63-од, призначено ОСОБА_4 на посаду керівника опорного закладу Тишківський ліцей" Тишківської сільської ради з 02 вересня 2020 року ( том а.с. 129).

Судом першої інстанції правильно встановлено, що між сторонами виник спір щодо правомірності звільнення позивача, який регулюється положеннями Кодексу законів про працю України (КЗпП) та правильно застосовано норми трпудового законодавства.

Суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що звільнення ОСОБА_1 відбулось з дотриманням вимог трудового законодавства, оскільки позивачка була завчасно попереджена про наступне вивільнення, а в період з дати попередження про наступне звільнення до моменту звільнення їй запропоновано вакантну посаду вчителя математики від якої вона відмовилася.

Розглядаючи трудові спори, пов`язані зі звільненням відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП України, суди мають з`ясувати питання про те, чи дійсно у відповідача мали місце зміни в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників, чи додержано власником або уповноваженим ним органом норм законодавства, що регулюють вивільнення працівника, які є докази про те, що працівник відмовився від переведення на іншу роботу або що власник або уповноважений ним орган не мав можливості перевести працівника з його згоди на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, чи не користувався вивільнюваний працівник переважним правом на залишення на роботі та чи попереджувався він за два місяці про наступне вивільнення.

Колегія суддів вважає ,що суд першої інстанції в повній мірі дослідив обставини справи.

Суд апеляційної інстанції згідно діючих вимог цивільно-процесуального законодавства перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги та позовних вимог, що були предметом розгляду в суді першої інстанції.

З урахуванням викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції ухвалив рішення з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а тому рішення суду першої інстанції підлягає залишенню без змін, а скарга без задоволення.

Керуючись ст.ст. 368, 374, 375, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, Кропивницький апеляційний суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Нофенко Юлія Вікторівна - залишити без задоволення.

Рішення Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 20 серпня 2021 року - залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

20.06.2022 - складено постанову.

Головуючий суддя: О.Л. Дуковський

Судді: Л.М.Дьомич

С.І. Мурашко

Дата ухвалення рішення07.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104847196
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —387/1111/20

Постанова від 17.10.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Постанова від 07.06.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 07.06.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 20.08.2021

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Рішення від 20.08.2021

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні