Ухвала
від 19.06.2022 по справі 909/397/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/397/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.06.2022 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Л. М. Неверовської, розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Івано-Франківської дирекції АТ "Укрпошта", вул. Незалежності, 6, м. Івано-Франківськ, 76018

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "КІО-ТРАНСБУД", вул. Богдана Хмельницького, 49В, м. Долина, Івано-Франківська область, 77500

про стягнення збитків у вигляді упущеної вигоди в сумі 22211, 83 гривень,

Встановив: Акціонерне товариство "Укрпошта" в особі Івано-Франківської дирекції АТ "Укрпошта" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "КІО-ТРАНСБУД" про стягнення збитків у вигляді упущеної вигоди в сумі 22211, 83 гривень.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд зазначає наступне.

Згідно ч. 1 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим кодексом порядку гарантується. Отже, процесуальний закон гарантує кожному право на звернення до суду, проте таке право може бути реалізовано лише в порядку, визначеному цим кодексом.

Відповідно до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України "Про господарські товариства", "Про акціонерні товариства", юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

У відповідності до частини першої статті 45 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 Господарського процесуального кодексу України, а саме юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Згідно з частиною 1 статті 92 Цивільного кодексу України юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

Згідно статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Тобто, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Втім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити, в тому числі: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно відомостей з ЄДРЮОФОПГФ, Івано-Франківська дирекція АТ "Укрпошта" (ідентифікаційний код 22178632) є відокремленим підрозділом юридичної особи Акціонерного товариства "Укрпошта" (ідентифікаційний код 21560045).

Як вбачається із позовної заяви, позивачем у позовній заяві вказано - Акціонерне товариство "Укрпошта" в особі Івано-Франківської дирекції АТ "Укрпошта", та зазначено адресу місцезнаходження Івано-Франківської дирекції АТ "Укрпошта", яке не має статусу юридичної особи, а є відокремленим підрозділом юридичної особи.

При цьому, стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Однак, будь-яких даних про юридичну особу - Акціонерне товариство "Укрпошта" у позовній заяві не вказано.

Враховуючи наведене, у позовній заяві слід вказати найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України та інші дані передбачені п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивача у справі юридичної особи - Акціонерного товариства "Укрпошта".

Згідно з частинами 1, 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, позовну заяву належить залишити без руху та встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

Згідно ч.3 та ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 164, 172, 174, 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ :

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу у десятиденний строк, з дня отримання даної ухвали, усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- вказати повне найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України та інші дані передбачені п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позивача (юридичної особи) - Акціонерного товариства "Укрпошта".

3. Роз`яснити позивачу положення частин 3, 4 ст. 174 ГПК України про те, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу підписано 20.06.2022

Суддя Л. М. Неверовська

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення19.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104847995
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг будівельного підряду

Судовий реєстр по справі —909/397/22

Рішення від 08.02.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 27.10.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 28.09.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 07.08.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 06.07.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 06.07.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 19.06.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні