Ухвала
від 21.06.2022 по справі 420/10976/21
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/6694/22

Справа № 420/10976/21

Головуючий у першій інстанції Тарасишина О.М.

Доповідач Таварткіладзе О. М.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

22.06.2022 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Таварткіладзе О.М.,

суддів: Заїкіна А.П., Погорєлової С.О.,

розглянувши питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою голови Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області на додаткове рішення Одеського окружного адміністративного суду від 17 лютого 2022 року по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Тарутинської селищної ради в Одеській області про визнання протиправною бездіяльність щодо не розгляду у законний спосіб клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Додатковим рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 17 лютого 2022 року заяву представника позивача про ухвалення додаткового судового рішення задоволено частково. Стягнуто з Тарутинської селищної ради в Одеській області на користь ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 2000,00 грн.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, 09.03.2021 року, через засоби електронного зв`язку, та 10.03.2022 року, через засоби поштового зв`язку, Тарутинський селищний голова подав до Одеського апеляційного суду апеляційну скаргу.

У зв`язку з тим, що до суду надійшла лише апеляційна скарга, без матеріалів справи, Одеський апеляційний суд звернувся до Одеського окружного адміністративного суду із судовими запитами від 28.03.2022 року та від 16.05.2022 року про негайне витребування матеріалів справи № 420/10976/21, що необхідні для вирішення питання про подальший рух апеляційної скарги на додаткове рішення суду. Згідно рекомендованих повідомлень про вручення поштового відправлення дані запити отримані адресатом - 21.04.2022 року та 02.06.2022 року відповідно.

Проте, станом на час постановлення цієї ухвали матеріали справи № 420/10976/21 до Одеського апеляційного суду не надійшли.

За таких обставин, з метою економії процесуальних засобів й виходячи з пріоритету права особи на справедливий суд та своєчасний розгляд справи судом, Одеський апеляційний суд вважає за можливе вирішити питання щодо подальшого руху апеляційної скарги відповідно до наявних матеріалів.

Вивчивши апеляційну скаргу, колегія суддів приходить до висновку про необхідність відмови у відкритті апеляційного провадження, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно із ч. 1 ст. 23 ЦПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 ЦПК України апеляційні суди переглядають в апеляційному порядку судові рішення місцевих судів, які знаходяться у межах відповідного апеляційного округу (території, на яку поширюються повноваження відповідного апеляційного суду).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 358 ЦПК України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо апеляційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає апеляційному оскарженню.

Аналіз даної норми процесуального закону дає підстави вважати, що умовою для відмови у відкритті апеляційного провадження у справі є також подання апеляційної скарги на судове рішення, що не підлягає апеляційному оскарженню в порядку ЦПК України.

З апеляційної скарги вбачається, що Тарутинська селищна рада Болградського району Одеської області в особі селищного голови не погоджується та просить скасувати додаткове рішення від 17 лютого 2022 року, що ухвалене Одеським окружним адміністративним судом та яким заяву представника позивача про ухвалення додаткового судового рішення - задоволено частково, стягнуто з Тарутинської селищної ради в Одеській області на користь ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 2000,00 грн.

На підтвердження ухвалення вказаного рішення, враховуючи положення ч. 3 ст. 6 Закону України «Про доступ до судових рішень», згідно якого суд при здійсненні судочинства може використовувати лише текст судового рішення, який опубліковано офіційно або внесено до Єдиного державного реєстру судових рішень, апеляційним судом долучено до матеріалів копію додаткового рішення Одеського окружного адміністративного суду від 17 лютого 2022 року у справі № 420/10976/21, роздруковану з ЄДРСР.

З тексту вказаного додаткового рішення вбачається, що це рішення ухвалено за правилами адміністративного судочинства згідно положень КАС України.

Відповідно до ч. 1 ст. 292 КАС України судом апеляційної інстанції в адміністративних справах є апеляційний адміністративний суд, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться місцевий адміністративний суд (місцевий загальний суд як адміністративний суд чи окружний адміністративний суд), що ухвалив рішення.

Згідно зі ст. 297 КАС України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. При цьому, пунктом 15.5 розділу VII Перехідних положень КАС України визначено, що апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Указом Президента України від 29 грудня 2017 року №455/2017 «Про ліквідацію апеляційних адміністративних судів та утворення апеляційних адміністративних судів в апеляційних округах» утворено П`ятий апеляційний адміністративний суд в апеляційному окрузі, що включає Миколаївську, Одеську та Херсонську області, з місцезнаходженням у місті Одесі.

Таким чином, Одеський апеляційний суд відповідно до КАС України не є судом апеляційної інстанції, який має право переглядати судові рішення, що ухвалені окружним адміністративним судом.

У зв`язку із викладеним, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у відкритті апеляційного провадження та роз`яснити апелянту про його право на звернення з апеляційною скаргою до П`ятого апеляційного адміністративного суду (65039, м. Одеса, пр-кт Гагаріна, 19/21).

На підставі викладеного та керуючись п. 1 ч. 1 ст. 358 ЦПК України, Одеський апеляційний суд -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою голови Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області на додаткове рішення Одеського окружного адміністративного суду від 17 лютого 2022 року по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Тарутинської селищної ради в Одеській області про визнання протиправною бездіяльність щодо не розгляду у законний спосіб клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою та зобов`язання вчинити певні дії.

Скаржнику надіслати копію ухвали про відмову у відкритті апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги та доданих до скарги матеріалів.

Скаржнику роз`яснити його право на звернення з апеляційною скаргою до П`ятого апеляційного адміністративного суду.

Матеріали апеляційної скарги направити до Одеського окружного адміністративного суду для приєднання до матеріалів справи № 420/10976/21.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її постановлення, однак може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту ухвали суду.

Судді Одеського апеляційного суду О.М. Таварткіладзе

А.П. Заїкін

С.О. Погорєлова

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.06.2022
Оприлюднено27.06.2022
Номер документу104915509
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —420/10976/21

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 16.02.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Рішення від 16.02.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 14.02.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 07.02.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Рішення від 26.08.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 05.07.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні