Ухвала
від 17.06.2022 по справі 368/33/18
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/33/18

провадження № 1-кп/368/18/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" червня 2022 р. Кагарлицький районний суд Київської області

в складі: головуючого-судді ОСОБА_1

при секретарях ОСОБА_2 та ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кагарлик Київської області кримінального провадження № 12017110000000913 від 04.04.2017 року стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Слобода Кагарлицького району Київської області, одруженого, працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК України,

з участю сторін кримінального провадження:

- сторона обвинувачення прокурора Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_5

-сторони захисту:

обвинуваченого ОСОБА_4

та захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_6 , -

в с т а н о в и в:

захисник обвинуваченого ОСОБА_4 адвокат ОСОБА_6 звернулася до суду із клопотанням та просить звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Слобода, Кагарлицького району, Київської області, українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст.388 КК України на підставі ст. 48 КК України, в зв`язку зі зміною обстановки, а кримінальне провадження закрити, обґрунтовуючи клопотання наступним.

У проваджені Кагарлицького районного суду Київської області знаходиться кримінальна справа № 368/33/18 по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ст. 388 ч. 1 КК України.

В ході проведення судового слухання виникла необхідність встановити та всебічно дослідити обставини кримінального провадження з якого було виділено кримінальне провадження № 12017110000000913 від 04.04.2017 р., виявити обставини, що виправдовують обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

За для цього стороною захисту адвокатом ОСОБА_6 у судовому засіданні було заявлено клопотання щодо витребування з Броварського міськрайонного суду Київської області копій матеріалів справи № 361/6996/17.

Уважно ознайомившись з матеріалами справи № 361/6996/17 стало відомо, що під час судового засідання представник потерпілого заявила клопотання про закриття кримінального провадження в зв`язку з відмовою представників потерпілого ТОВ «Княжицьке» від обвинувачення, мотивуючи тим, що потерпіла сторона та обвинувачений дійшли мирової угоди за якою обвинувачений сплатив компенсацію потерпілій стороні у розмірі 1 332 240 грн. У зв`язку з вищевикладеним потерпіла сторона не має до обвинуваченого претензій і не бажає його притягнення до кримінальної відповідальності.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 17.05.2018 року було закрито кримінальне провадження, з якого виділено кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК України.

Посилаючись на вищевикладене вважають, що примирення осіб у кримінальному проваджені з якого було виділено кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні злочину передбаченого ст. 388 ч. 1 КК України є істотною зміною обстановки, яка передбачає можливість звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за положенням ст. 48 КК України.

Статтею 48 КК України встановлено, що особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Науково-практичний коментар кримінального кодексу України визначає дві обставини за яких до особи може бути застосовано ст. 48 ККУ:

1)особа, щодо якої вирішується питання про звільнення її від відповідальності за ст. 48. повинна вчинити злочин вперше;

2)такий злочин має бути злочином невеликої або середньої тяжкості.

Вказана норма передбачає дві окремі самостійні умови для звільнення особи від кримінальної відповідальності внаслідок зміни обстановки - коли вчинене особою діяння втратило ознаки суспільної небезпечності, або коли ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Обставинами, які свідчать, що обвинувачений ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 ККУ є:

?відмовою представників потерпілого ТОВ «Княжицьке» від обвинувачення у кримінальному провадженні з якого виділено кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК України та закриттям Броварським міськрайонним судом Київської області кримінального провадження;

? ОСОБА_4 припинив займатися господарською діяльністю, яка пов`язана з вирощуванням, купівлею, продажем та складським зберіганням зернових культур;

?відповідно до вимог ст. 12 КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 388 КК України, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , на даний час, віднесено до нетяжкого злочину;

? ОСОБА_4 позитивно характеризується у суспільстві, порядний сім`янин, допомагає батькам (людям похилого віку, пенсіонерам), уперше притягується до кримінальної відповідальності. До будь якої кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувався, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Враховуючи вищевикладене доходимо висновку, що обстановка вчинення кримінального правопорушення змінилася таким чином, що раніше вчинене діяння вже не може розглядатися як суспільне небезпечне та вважається таким, що втратило своє правове значення.

ОСОБА_4 не схильний до вчинення кримінальних правопорушень, змінив умови своєї життєдіяльності, які позитивно й суттєво вплинули на нього і свідчать про те, що він не вчинятиме кримінально караних діянь надалі, а вчинене ним діяння внаслідок зміни обстановки втратило суспільну небезпечність на час розгляду справи.

Разом з тим, просять врахувати, що завданням Кримінального кодексу України є запобігання вчиненню злочинам, досягнення якого, зокрема можливе без притягнення особи, яка вчинила злочин до кримінальної відповідальності. Звільнення від кримінальної відповідальності - це відмова держави від застосування щодо особи, котра вчинила злочин, установлених законом обмежень певних прав і свобод шляхом закриття кримінальної справи, яке здійснює суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, у порядку, встановленому Кримінально-процесуальним кодексом України

Таким чином, приймаючи до уваги особистість підозрюваного та тяжкість злочину, у скоєнні якого підозрюється ОСОБА_4 , враховуючи положення ст. 48 КК України, яка передбачає можливість звільнення від кримінальної відповідальності особу, що вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Обвинувачений ОСОБА_4 просив суд клопотання його захисника задовольнити та звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України.

Прокурор підтримав дане клопотання та не заперечив проти звільнення обвинуваченого від відповідальності на підставі ст. 48 КК України та кримінальне провадження закрити.

Суд, вислухавши заявлене клопотання, думки учасників судового розгляду, дослідивши матеріали провадження, дійшов до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 обвинувачується у розтраті майна, на яке накладено арешт, здійснене особою, якій це майно ввірено, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК України.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії АОО № 024843, 11.08.2004 зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Зернотрейд», (код ЄДРПОУ 33059281).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань видами діяльності ТОВ «ТД «Зернотрейд» є:

?оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин (основний) (код КВЕД 46.21);

?після урожайна діяльність (код КВЕД 01.63);

?виробництво продуктів борошномельно-круп`яної промисловості (код КВЕД 10.61);

?діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту (код КВЕД 46.19);

?оптова торгівля хімічними продуктами (код КВЕД 46.75);

?роздрібна торгівля телекомунікаційним устаткованням у спеціалізованих магазинах (код КВЕД 47.42);

?роздрібна торгівля з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами (код КВЕД 47.81);

?вантажний автомобільний транспорт (код КВЕД 49.41);

?надання послуг перевезення речей (переїзду) (код КВЕД 49.42);

?складське господарство (код КВЕД 52.10);

?інша допоміжна діяльність у сфері транспорту експортно-імпортні торгові операції, торгівельна діяльність, у тому числі оптова та роздрібна торгівля, дрібнооптова торгівля, комісійна, торгово-закупівельна та торгово-посередницька діяльність (код КВЕД 52.29).

Відповідно до статуту ТОВ «ТД «Зернотрейд», директор, при його відсутності заступник директора - виконавчий орган Товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю згідно компетенції, та діє у відповідності з чинним законодавством.

Директор організовує роботу Товариства і несе персональну відповідальність за його діяльність.

Директор в межах своєї компетенції, має право без довіреності вчиняти від імені Товариства будь-які юридичні акти, в тому числі правочини. Виконавчо-розпорядчі функції Директор може виконувати самостійно або призначити заступників та визначити їх компетенцію.

Відповідно до статуту ТОВ «ТД «Зернотрейд» директор:

?діє від імені Товариства, представляє його в установах, підприємствах, організаціях, як на Україні, так і за кордоном;

?розпоряджається майном Товариства у відповідності з чинним законодавством та цим Статутом;

?приймає та звільняє з роботи трудовий колектив Товариства, вирішує питання стимулювання праці;

?видає накази та розпорядження, обов`язкові для трудового колективу Товариства;

?виконує інші функції, що випливають з Статуту.

Право першого підпису від імені ТОВ «ТД «Зернотрейд» мають директор, заступник директора або особа, яка спеціально уповноважена ним.

01.09.2004 наказом № 1 ОСОБА_4 приступив до виконання обов`язків директора ТОВ «Торговий дім «Зернотрейд».

Таким чином, в силу займаної посади ОСОБА_4 наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України є службовою особою.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Княжицьке» (код ЄДРПОУ 38974159) зареєстроване 12.11.2013. Директором товариства є ОСОБА_7 .

Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України серії АА № 955749 одним із напрямком діяльності ТОВ «Княжицьке» є вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур.

Загальна площа орендованих земель, які обробляє ТОВ «Княжицьке» становить 1748 га.

Так, упродовж березня 2014 року ТОВ «Княжицьке» в особі директора ОСОБА_7 уклало договори оренди земельних ділянок терміном на 5 років з власниками земельних ділянок (паїв) для вирощування сільськогосподарської продукції, що згідно технічної документації по складанню схеми поділу земель розташовані за межами с. Княжичі на в адміністративних межах Княжицької сільської ради Броварського району Київської області.

В жовтні 2015 року ТОВ «Княжицьке» на орендованих земельних ділянках, які використовувалися під посіви, площами 60 га, 49 га, 34 га, 82 га. та 15 га засіяло озиме жито.

Відповідно до форми статистичної звітності 4-сг посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 2016 року, яку подало ТОВ «Княжицьке» в особі директора ОСОБА_7 до Головного управління статистики в Київській області, посіяно озимих культур на зерно та зелений корм восени 2015 року площею 240 га.

Водночас, під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_8 , відносно якого матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження та до суду скерований обвинувальний акт за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, в період часу з 19.07.2016 по 20.07.2016, перебуваючи на полях площами 60 га,-49 га, 34 га, які розміщені поряд одне з одним в адміністративних межах Княжицької сільської ради Броварського району, що перебувають у користуванні ТОВ «Княжицьке», віддав вказівку водіям комбайнів марки «Палессе», реєстраційний номер НОМЕР_1 ОСОБА_9 , марки «John Deere», реєстраційний номер НОМЕР_2 ОСОБА_10 та невстановленому водію третього комбайна, на збирання врожаю озимого жита, що належить ТОВ «Княжицьке». В подальшому урожай жита з вказаних земельних ділянок був зібраний.

В подальшому, частину врожаю озимого жита в кількості 115 430 т, за вказівкою ОСОБА_8 на чотирьох вантажних автомобілях марки «ДАФ», реєстраційний номер НОМЕР_3 з причепом, реєстраційний номер НОМЕР_4 під керуванням ОСОБА_11 , марки «МАН», реєстраційний номер НОМЕР_5 з причепом, реєстраційний номер НОМЕР_6 під керуванням ОСОБА_12 , марки «МАН», реєстраційний номер НОМЕР_7 з причепом, реєстраційний номер НОМЕР_8 під керуванням ОСОБА_13 та марки «Сканія», реєстраційний номер НОМЕР_9 з причепом, реєстраційний номер НОМЕР_10 під керуванням ОСОБА_14 , вивезено до складських приміщень ТОВ «ТД «Зернотрейд» (код ЄДРПОУ 33059281) за адресою: Київська область, м. Кагарлик, вул. Свято-Троїцька, 22.

З метою зберігання вказаної зернової культури озиме жито, загальною вагою 115 430 т, між ТОВ «Агропромтрейдін» (код ЄДРПОУ 40520096), в особі ОСОБА_15 та ТОВ «Торговий дім «Зернотрейд» (код ЄРДПОУ 33059281) в особі директора ОСОБА_4 було укладено Договір складського зберігання зерна №31 від 02.07.2016.

Відповідно до відповіді ТОВ «ТД «Зернотрейд» від 23.12.2016 № 140, ТОВ «ТД «Зернотрейд» у період часу з 10.07.2016 по 30.07.2016 на підставі договору від 02.07.2016 № 31 укладеного з ТОВ «Агропромтрейдін» отримано жито вагою 115 430 т.

В подальшому вказане жито, загальною вагою 115 430 т зберігалось у складських приміщеннях ТОВ «ТД «Зернотрейд» (код ЄДРПОУ 33059281) за адресою: Київська область, м. Кагарлик, вул. Свято-Троїцька, 22.

10.01.2017 слідчим суддею Шевченківського районного суду м. Києва винесено ухвалу про накладання арешту на зернову культуру озиме жито, загальною вагою 115 430 т, яке зберігалося у складських приміщеннях ТОВ «ТД «Зернотрейд» за адресою: Київська область, м. Кагарлик, вул. СвятоТроїцька, 22, згідно договору складського зберігання зерна № 31 від 02.07.2016.

15.01.2017 директор ТОВ «ТД «Зернотрейд» ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем фактичного знаходження ТОВ «ТД «Зернотрейд» за адресою: Київська область, м. Кагарлик, вул. Свято-Троїцька, 22, отримав ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 10.01.2017 про накладання арешту на зернову культуру озимого жита загальною вагою 115 430 т, винесену по кримінальному провадженню № 12016110130001082 від 27.03.2016.

В той самий день, а саме 15.012037 директор ТОВ «ТД «Зернотрейд» ОСОБА_4 , отримавши ухвалу слідчого судді Шевченківської о районного суду м. Києва від 10.01.2017, надав розписку, якою він зобов`язується зберігати зернову культуру озимого жита загальною вагою 115 430 т, що зберігається у складських приміщеннях ТОВ «ТД «Зернотрейд» за адресою: Київська область, м. Кагарлик, вул. Свято-Троїцька, 22.

Його як директора ТОВ «ТД «Зернотрейд» ОСОБА_4 попереджено про кримінальну відповідальність, передбачену ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 388 КК України (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт).

В розписці директор ТОВ «ТД «Зернотрейд» ОСОБА_4 власноручно поставив дату, своє прізвище, ініціали та особистий підпис. Крім того, на розписці ОСОБА_4 поставив відтиск печатки ТОВ «ТД «Зернотрейд» (код ЄДРПОУ 33059281).

Відповідно до висновку судово-почеркознавчої експертизи № 8-4/1020 від 14.06.2017 встановлено, що підпис від імені ОСОБА_4 в розписі про зберігання зернової культури озимого жита, вагою 115 430 т від 15.01.2017, виконаний ОСОБА_4 .

22.03.2017 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва надано тимчасовий доступ до речей та документів, а саме надано дозвіл на вилучення зернової культури озимого жита, загальною вагою 115 430 т, що зберігалось у складських приміщеннях ТОВ «ТД «Зернотрейд» за адресою: Київська область, м. Кагарлик, вул. Свято-Троїцька, 22.

03.04.2017 в ході виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 22.03.2017 про тимчасовий доступ до речей та документів, було виявлено відсутність зернової культури озиме жито, вагою 115 430 т, на яке ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 10.01.2017 накладено арешт та передане на зберігання директору ТОВ «ТД«Зернотрейд» ОСОБА_4 , за адресою: Київська область, м. Кагарлик, вул. Свято-Троїцька, 22.

Враховуючи вище викладене встановлено, що в період часу з 15.01.2017 по 03.04.2017 директор ТОВ «Торговий дім «Зернотрейд» ОСОБА_4 допустив розтрату ввіреного йому майна, а саме: зернової культури озиме жито вагою 115 430 т, на яке ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 10.01.2017 накладено арешт.

Відповідно до положень ч. 4ст. 286 КПК України, якщо під час судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Частиною 1ст. 48 КК Українипередбачено, що особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Відповідно до роз`яснень, висвітлених в п. 7Постанови Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 р. № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності»звільнення від кримінальної відповідальності заст.48 КК Україниможливе у разі, коли особа вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості. Судам слід мати на увазі, що в зазначеній статті передбачено дві самостійні підстави звільнення особи від кримінальної відповідальності - втрата суспільної небезпечності внаслідок зміни обстановки на час розслідування чи розгляду справи в суді або діянням, або особою, яка його вчинила. При цьому треба розрізняти зміну обстановки в широкому розумінні, тобто соціальних, економічних, політичних, духовних, міжнаціональних, воєнних, міжнародних, природних, організаційних, виробничих та інших процесів у масштабах країни, регіону, області, міста, району, підприємства, установи, організації, та у вузькому, - тобто об`єктивних (зовнішніх) умов життя, в яких перебувала особа на час вчинення злочину та які значною мірою позначались на її суспільній небезпечності. Для застосуванняст. 48 КК України, необхідно встановити, що після вчинення певного злочину обстановка змінилася таким чином, що вчинене діяння вже не є суспільно небезпечним. Особу можна визнати такою, що перестала бути суспільно небезпечною, у разі, коли вона сама або обстановка навколо неї зазнала таких змін, що унеможливлюють вчинення нею нового злочину.

Судам слід мати на увазі, що в зазначеній статті передбачено дві самостійні підстави звільнення особи від кримінальної відповідальності - втрата суспільної небезпечності внаслідок зміни обстановки на час розслідування чи розгляду справи в суді або діянням, або особою, яка його вчинила.

Для застосуванняст. 48 КК Українинеобхідно встановити, що після вчинення певного злочину обстановка змінилася таким чином, що вчинене діяння вже не є суспільно небезпечним.

Особу можна визнати такою, що перестала бути суспільно небезпечною у разі, коли вона сама або обстановка навколо неї зазнала таких змін, що унеможливлюють вчинення нею нового злочину.

Висновок про таку можливість здійснюється на основі соціальної, психологічної, кримінально-правової характеристики даної особи, а також оточуючої її обстановки, тобто зовнішніх щодо даної особи умов. Встановлення даної обстановки має значення для оцінки її зміни і впливу на суспільну небезпечність особи під час розслідування або розгляду справи в суді.

Відповідно до п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом, зокрема, у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 1ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність та відповідно до ч. 4ст. 286 КПК України.

В ході проведення судового слухання виникла необхідність встановити та всебічно дослідити обставини кримінального провадження з якого було виділено кримінальне провадження № 12017110000000913 від 04.04.2017 р., виявити обставини, що виправдовують обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, тому було витребовано з Броварського міськрайонного суду Київської області копій матеріалів справи № 361/6996/17.

Уважно ознайомившись з матеріалами справи № 361/6996/17 стало відомо, що під час судового засідання представник потерпілого заявила клопотання про закриття кримінального провадження в зв`язку з відмовою представників потерпілого ТОВ «Княжицьке» від обвинувачення, мотивуючи тим, що потерпіла сторона та обвинувачений дійшли мирової угоди за якою обвинувачений сплатив компенсацію потерпілій стороні у розмірі 1 332 240 грн. У зв`язку з вищевикладеним потерпіла сторона не має до обвинуваченого претензій і не бажає його притягнення до кримінальної відповідальності.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 17.05.2018 року було закрито кримінальне провадження, з якого виділено кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК України.

Виходячи з вище викладеного, та враховуючи те, що ОСОБА_4 припинив займатися господарською діяльністю, яка пов`язана з вирощуванням, купівлею, продажем та складським зберіганням зернових культур; відповідно до вимог ст. 12 КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 388 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 , на даний час, віднесено до нетяжкого злочину, ОСОБА_4 позитивно характеризується у суспільстві, порядний сім`янин, допомагає батькам (людям похилого віку, пенсіонерам), уперше притягується до кримінальної відповідальності, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, а також зважаючи на те, що вчинене ОСОБА_4 діяння втратило суспільну небезпечність, а отже змінилась обстановка, і вона перестала бути суспільно-небезпечною на час розгляду справи, суд приходить до висновку, що кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 можливо закрити без застосування кримінального покарання, внаслідок зміни обстановки та того, що вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність і ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

При цьому суд враховує, що, з-поміж інших, завданнямКримінального кодексу Україниє запобігання вчиненню злочинам, досягнення якого, зокрема можливе без притягнення особи, яка вчинила злочин до кримінальної відповідальності.

Звільнення від кримінальної відповідальності - це відмова держави від застосування щодо особи, котра вчинила злочин, установлених законом обмежень певних прав і свобод шляхом закриття кримінальної справи, яке здійснює суд у випадках, передбаченихКримінальним кодексом України, у порядку, встановленомуКримінально-процесуальним кодексом України.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд приходить до переконання, що клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_6 підлягає задоволенню та вважає за можливе звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 388 КК України, відповідно дост. 48 КК України, в зв`язку зі зміною обстановки, оскільки встановлено, що внаслідок зміни обстановки ОСОБА_4 перестав бути суспільно небезпечним, що відповідно до ст.ст.284,288 КПК Україниявляється підставою для закриття кримінального провадження.

Речові докази по справі відсутні.

Судові витрати по справі відсутні.

Цивільний позов не заявлено.

На підставі викладеного та керуючись ст.. 48 КК України, ст. ст. 284-288, 370-372 КПК України, суд, -

ухвалив:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_6 про закриття справи за ст.. 48 КК України задовольнити.

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК України, на підставі ст.48КК України у зв`язку із зміною обстановки.

Кримінальне провадження № 12017110000000913 від 04.04.2017 року стосовно ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК Українизакрити.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_4 не обирався.

Речові докази по даній справі відсутні.

Судові витрати по справі відсутні.

Цивільного позову по справі не заявлено.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Кагарлицький районний суд Київської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104916436
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —368/33/18

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 23.11.2021

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 23.11.2021

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 24.11.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 02.07.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 02.07.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні