Ухвала
від 23.06.2022 по справі 917/1413/21
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

24 червня 2022 року м. Харків Справа № 917/1413/21

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Фоміна В.О., суддя Крестьянінов О.О., суддя Пуль О.А.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажналадка" (вх.№340 П/2) на рішення Господарського суду Полтавської області від 21.12.2021 у справі №917/1413/21, ухвалене у приміщенні Господарського суду Полтавської області суддею Іванко Л.А., повний текст складено 29.12.2021,

за позовною заявою Антимонопольного комітету України, м. Київ,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажналадка", с. Селещина, Машівського району Полтавської області,

про стягнення 2136294,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 21.12.2021 у справі №917/1413/21 позов задоволено повністю; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажналадка" штраф у розмірі 1068147,00 грн та пеню у розмірі 1068147,00 грн із зарахуванням зазначеної суми до загального фонду Державного бюджету України; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажналадка" на користь Антимонопольного комітету України судовий збір у розмірі 32044,41 грн.

Не погодившись з вказаним рішенням місцевого господарського суду, Товариство з обмеженою відповідальністю "Монтажналадка" звернулось до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Полтавської області від 21.12.2021 у справі №917/1413/21 та ухвалити нове рішення, яким відмовити в задоволені позову.

Водночас, заявник апеляційної скарги просить поновити пропущений строк на апеляційне оскарження рішення місцевого господарського суду на підставі частини 2 статті 256 Господарського процесуального кодексу України, посилаючись на те, що повний текст оскаржуваного рішення отримано 13.01.2021.

Автоматизованою системою документообігу Східного апеляційного господарського суду (протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.02.2022) для розгляду апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажналадка" (вх.№340 П/2) сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя - доповідач Фоміна В.О., суддя Білоусова Я.О., суддя Крестьянінов О.О.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 09.02.2022 залишено без руху апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажналадка" (вх.№340 П/2) на рішення Господарського суду Полтавської області від 21.12.2021 у справі №917/1413/21 на підставі частини 2 статті 260 ГПК України, оскільки скаржником в порушення вимог пункту 2 частини 3 статті 258 ГПК України не надано доказів сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі. Встановлено скаржнику строк для усунення недоліків апеляційної скарги протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.06.2022, у зв`язку із відпусткою судді Білоусової Я.О. для розгляду справи сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя (суддя-доповідач) Фоміна В.О., суддя Крестьянінов О.О., суддя Пуль О.А.

Судова колегія зазначає про те, що з метою належного повідомлення скаржника про залишення його апеляційної скарги без руху з наведених вище підстав та створення умов для реалізації ним прав, передбачених цим кодексом у межах встановленого судом строку, 10.02.2022 судом апеляційної інстанції надіслано ухвалу суду про залишення апеляційної скарги без руху скаржнику на поштову адресу ТОВ "Монтажналадка", про що свідчать відтиск штампу на звороті останнього аркушу ухвали суду апеляційної інстанції від 09.02.2022.

15.02.2022 апелянт отримав ухвалу апеляційного господарського суду від 09.02.2022 про залишення апеляційної скарги без руху, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, яке повернулось до суду з відділення поштового зв`язку, а також інформацією з офіційного сайту АТ "Укрпошта" щодо відстеження поштових відправлень (за трекінговим номером 6102270782093).

З огляду на приписи пункту 3 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України та враховуючи встановлений судом апеляційної інстанції десятиденний строк згідно ухвали Східного апеляційного господарського суду від 09.02.2022, то останнім днем строку для надсилання (подання) заяви про усунення недоліків є 25.02.2022.

Відповідно до пункту 6 частини другої статті 42 цього Кодексу учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Статтею 113 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

За змістом частини першої статті 118 Господарського процесуального кодексу України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Вжиття заходів для прискорення процедури розгляду є обов`язком не тільки для держави, а й в осіб, які беруть участь у справі. Так, Європейський суд з прав людини в рішенні від 07.07.1989 у справі "Юніон Аліментаріа Сандерс С. А. проти Іспанії" зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватись від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження (див., mutatis mutandis, рішення у справі "Олександр Шевченко проти України", заява N 8371/02, п. 27, рішення від 26.04.2007, та "Трух проти України" (ухвала), заява № 50966/99, від 14.10.2003).

До того ж, ухвала Східного апеляційного господарського суду від 09.02.2022 була опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень 16.02.2022 за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/103241940.

З огляду на викладене, враховуючи надіслання ухвали Східного апеляційного господарського суду від 09.02.2022 за належною адресою та невідкладне розміщення зазначеної ухвали у Єдиному державному реєстрі судових рішень, судом апеляційної інстанції дотримано вимоги Господарського процесуального кодексу України щодо своєчасного повідомлення скаржника про залишення його апеляційної скарги без руху з наведених вище підстав та створення умов для реалізації ним прав, передбачених цим кодексом у межах встановленого судом апеляційної інстанції десятиденного строку з дня вручення ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги.

Проте, у встановлений судом апеляційної інстанції строк до Східного апеляційного господарського суду від скаржника не надійшли докази усунення недоліків апеляційної скарги.

Колегія суддів зазначає, що відповідно до частини другої статті 260 ГПК України, яка є відсилочною, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174.

Частиною другою статті 174 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, тобто закріплено крайній строк на усунення недоліків заяви/скарги.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (частина 4 статті 174 ГПК України).

Отже, не усунення недоліків апеляційної скарги у строк, встановлений судом в ухвалі, є підставою для повернення апеляційної скарги заявнику на підставі частини 4 статті 174, частини 2 статті 260 ГПК України.

Оскільки апелянтом не усунуто недоліки апеляційної скарги, які стали підставою для залишення її без руху, вказана апеляційна скарга підлягає поверненню заявнику.

Відповідно до статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" та частини 4 статті 11 Господарського процесуального кодексу України суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

При цьому, відповідно прецедентної практики Європейського суду з прав людини право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, зокрема щодо умов прийнятності скарг, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою. Отже, кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальні заборони та обмеження, спрямовані на недопущення безладного перебігу судового процесу (за змістом рішення Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України").

З огляду на те, що ТОВ "Монтажналадка" не скористалось своїм правом та не усунуло недоліки апеляційної скарги у строки, зазначені в ухвалі Східного апеляційного господарського суду від 09.02.2022, колегія суддів дійшла висновку про повернення апеляційної скарги скаржникові.

Колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу, що в разі повернення апеляційної скарги, скаржник не позбавлений права повторно звернутися з апеляційної скаргою у відповідності до вимог статей 256, 258 ГПК України.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 174, 234, 260 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

Повернути апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажналадка" (вх.№340 П/2) на рішення Господарського суду Полтавської області від 21.12.2021 у справі №917/1413/21 заявнику з доданими до неї матеріалами, всього на 15 арк. та конверт.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Порядок і строки її оскарження передбачені статтями 286 - 289 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя В.О. Фоміна

Суддя О.О. Крестьянінов

Суддя О.А. Пуль

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.06.2022
Оприлюднено03.07.2022
Номер документу104919600
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо застосування антимонопольного та конкурентного законодавства про захист економічної конкуренції

Судовий реєстр по справі —917/1413/21

Судовий наказ від 02.09.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Судовий наказ від 02.09.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 23.06.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 09.02.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Рішення від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Рішення від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 30.11.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 30.11.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 09.11.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 12.10.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні