Рішення
від 22.06.2022 по справі 346/5153/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 346/5153/19

Провадження № 22-з/4808/36/22

Головуючий у 1 інстанції Беркещук Б.Б.

Суддя-доповідач Максюта

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2022 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд у складі:

головуючого (суддя-доповідач) Максюти І.О.,

суддів Василишин Л.В., Фединяка В.Д.,

секретаря Шандалович В.В.,

з участю представника Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" Сміжака Р.Р., стягувача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_2 до Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" про виплату середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди, за апеляційною скаргою Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" на ухвалу Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 листопада 2021 року,

в с т а н о в и в :

Постановою Івано-Франківського апеляційного суду від 17 травня 2022 року апеляційну скаргу представника Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" задоволено. Ухвалу Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 листопада 2021 року скасовано. Ухвалено нове рішення, яким визнано такими, що не підлягали виконанню виконавчі листи про стягнення з Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" на користь ОСОБА_2 виплати середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу.

23 травня 2022 року представником Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" подано заяву про ухвалення додаткового рішення по справі в частині стягнення із ОСОБА_2 судового збору, оскільки апеляційний суд, скасовуючи оскаржувану ухвалу, не вирішив питання про судові витрати, понесені апелянтом за подання апеляційної скарги (а.с.189,том.2).

Вислухавши доповідь судді, пояснення представника Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" Сміжака Р.Р., стягувача ОСОБА_1 , перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку про часткове задоволення заяви про ухвалення додаткового рішення з огляду на таке.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати .

Згідно з ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Частиною 13 статті 141 ЦПК України передбачено, що якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

З матеріалів справи вбачається, що комунальним некомерційним підприємством "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" сплачено судовий збір в розмірі 2270 грн за подання апеляційної скарги на ухвалу Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 листопада 2021 року про визнання виконавчих листів такими, що не підлягали виконанню, що підтверджується платіжним дорученням № 0000003267 від 10 грудня 2021 року (а.с.39,том.1).

Відповідно п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду у всіх судових інстанціях звільняються, зокрема, позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження», виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Отже, питання про визнання виконавчих листів такими, що не підлягали виконанню виникло на завершальній стадії судового провадження - на стадії виконання судового рішення про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

В силу вимог п. 1 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір» ОСОБА_2 звільнений від сплати судового збору.

Частиною 6 статті 141 ЦПК України визначено, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, судові витрати комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" у вигляді судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 листопада 2021 року в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень слід компенсувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, оскільки позивач у цій справі від сплати цих судових витрат звільнений в силу вимог закону.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 141, 270, 381-384 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Заяву комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" задовольнити частково.

Компенсувати з державного бюджету на користь комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради" в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в суді апеляційної інстанції в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят гривень) грн.

Додаткова постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Судді: І.О. Максюта

Л.В. Василишин

В.Д.Фединяк

Повний текст додаткової постанови складено 24 червня 2022 року.

СудІвано-Франківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення22.06.2022
Оприлюднено03.07.2022
Номер документу104935713
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —346/5153/19

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 23.05.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Рішення від 22.06.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Постанова від 22.06.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Постанова від 16.05.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Постанова від 16.05.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні