Ухвала
від 26.06.2022 по справі 2-н-306/11
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-н-306/11

Провадження № 6/442/41/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2022 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої судді Гарасимків Л.І.

при секретарі судових засідань Півало І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дрогобичі заяву Кредитної спілки "Бойківщина" за участю боржника ОСОБА_1 та Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред"явлення документа до виконання.,

встановив:

Представник Кредитної спілки "Бойківщина" звернулася до суду із заявою, за участю боржника ОСОБА_1 та Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області, про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред"явлення документа до виконання - судового наказу № 2-н-306/11 виданого 02.06.2011 року Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь КС " Бойківщина" 27334.44 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що на виконанні у Дрогобицькому відділі державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області знаходився судовий наказ № 2-н-306/11 виданого 02.06.2011 року Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь КС " Бойківщина" 27334.44 грн.

На недноразові звернення КС "Бойківщина" до Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області про надання інформації про хід виконавчого провадження , відповіді до спілки не надходило.

З листа Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області № 12949 від 13.05.2022 стало відомо, що державним виконавцем винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачу, проте, виконавчий лист не надійшов до КС "Бойківщина" у зв`язку з його виконанням чи неможливістю виконання, вказаний виконавчий лист був втрачений при пересиланні з відділу ДВС до КС "Бойківщина" , винесене в цивільній справі № 2-н-306/11 рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області на даний час не виконується.

Враховуючи вказане вище, представник заявника просить суд поновити строк пред`явлення виконавчого листа до виконання виданого у справі № 2-н-306/11 та видати дублікат виконавчого листа у вказаній цивільній справі.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, у заяві про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання просив розгляд справи здійснювати у його відсутності.

Боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Представник Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області в судове засідання не з`явився, у заяві про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання просив розгляд справи здійснювати у його відсутності.

У зв`язку з неявкою учасників справи в судове засідання, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підставна і підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що Дрогобицьким міськрайонним судом 02.06.2011 року у цивільній справі № 2-н-306/11 видано судовий наказ про стягнення з ОСОБА_1 на користь КС " Бойківщина" 27334.44 грн.

Виконавчий лист у вказаній вище цивільній справі було видано КС " Бойківщина" Дрогобицьким міськрайонним судом - 02 червня 2011 року.

Стягувач КС " Бойківщина" виконавчий лист у справі № 2-н-306/11 направила до Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області.

Однак, виконавча служба, на підставі п.2 ч.1 статті 37 Закону України Про виконавче провадження,повернула виконавчий лист у справі № 2-н-306/11 стягувачеві КС " Бойківщина"

Оскільки, в КС " Бойківщина" була відсутня інформація щодо виконавчого провадження, а саме: виконання, стягнення коштів з боржника та їх розмір та інше, представник КС " Бойківщина" звернувся до відділу ДВС із заявою про отримання інформації стосовно руху виконавчого провадження.

З направленого до КС " Бойківщина" листа Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області № 12949 від 13.05.2022 стало відомо, що державним виконавцем винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачу, проте, виконавчий лист не надійшов до КС " Бойківщина" у зв`язку з його виконанням чи неможливістю виконання, вказаний виконавчий лист був втрачений при пересиланні з відділу ДВС до КС " Бойківщина" , винесене в цивільній справі № 2-н-306/11 рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області на даний час не виконується.

В заяві про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа представник заявника вказує, що до КС " Бойківщина" не надходили постанова про повернення виконавчого документу

Разом з цим, виконавчою службою не надано стягувачу інформації, яка б підтвердила направлення на адресу останнього вказаної вище постанови та виконавчого листа, наприклад розписку представника КС " Бойківщина" про отримання вказаних документів.

Відповідно до ст.1291 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із прецедентною практикою Європейського суду з прав людини право на виконання судового рішення є складовою права на доступ до суду, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, для цілей якої виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як невід`ємна частина судового розгляду.

Відповідно до ст.1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до п.17.4 Перехідних положень ЦПК України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Таким чином, єдиною підставою для видачі судом дубліката виконавчого листа є його втрата.

Дублікат - це документ, що видається замість втраченого оригіналу та має силу первісного документа.

При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявник повинен повідомити суду обставини, за яких виконавчий лист було втрачено, подавши відповідні докази. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, викрадено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання. Дублікат виконавчого листа видається на підставі матеріалів справи та судового рішення, за яким був виданий втрачений виконавчий лист.

Із відповіді Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області № 12949 від 13.05.2022 вбачається, що виконавче провадження щодо виконання виконавчого листа виданого Дрогобицьким міськрайонним судом у справі № 2-н-306/11 повернуто стягувачу. Повторно виконавчий лист на виконання до відділу ДВС не надходив.

Досліджені в ході розгляду матеріали справи дають підстави для висновку, що є усі підстави вважати, що виконавчий документ було втрачено з поважних причин.

Докази, які б підтверджували, що вказаний виконавчий лист на даний час перебуває на виконанні, матеріали справи не містять.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про наявність підстав для видачі дублікату виконавчого листа, виданого на виконання рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області- судового наказу № 2-н-306/11 виданого 02.06.2011 року Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь КС " Бойківщина" 27334.44 грн.

Згідно ч.6 ст.12 Закону України Про виконавче провадження стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до ч.1 ст.433 ЦПК України у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Відповідно до ч.4 ст.263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У п.п.44 - 47 постанови Великої Палати Верховного Суду від 21 серпня 2019 року в справі №2-836/11 (номер провадження 14-308цс19) зроблено висновок, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції (ч.6 ст.12 Закону №1404-VIII). У разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено (ч.1 ст.433 ЦПК України; близький за змістом припис відображений у ч.1 ст.329 ГПК України).

Так, чинне законодавство України не містить переліку підстав, які можна вважати поважними для поновлення строку звернення до суду з відповідною заявою.

Вирішуючи питання щодо можливості поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд враховує те, що з моменту видачі виконавчого листа, та до моменту втрати стягувачем виконавчого документа такий не повертався стягувачу у зв`язку з його виконанням, що вказує на невиконання рішення винесеного Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області -судового наказу № 2-н-306/11 виданого 02.06.2011 року Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь КС " Бойківщина" 27334.44 грн., втрата виконавчого листа відбулася поза волею стягувача, строк для пред`явлення виконавчого документа пропущений через його відсутність у стягувача та відсутність інформації про його місцезнаходження, тому є всі підстави вважати причини пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання поважними.

Зважаючи на вищевикладене, пропущення строку на пред`явлення виконавчого листа до виконання відбулось з незалежних від заявника обставин.

А тому, суд приходить до висновку про наявність підстав для поновлення заявнику пропущеного строку для пред`явлення до виконання виконавчого листа, виданого на виконання рішення Дрогобицького міськрайонного суду - судового наказу № 2-н-306/11 виданого 02.06.2011 року Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь КС " Бойківщина" 27334.44 грн.

Керуючись ст.ст.260, 268, 433, Перехідними положеннями ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Заяву Кредитної спілки "Бойківщина" за участю боржника ОСОБА_1 та Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред"явлення документа до виконання - задовольнити.

Видати дублікат виконавчого листа, виданого на примусове виконання рішення Дрогобицького міськрайонного суду - судового наказу № 2-н-306/11 виданого 02.06.2011 року Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь КС " Бойківщина" 27334.44 грн.

Поновити пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа у цивільній справі- судового наказу № 2-н-306/11 виданого 02.06.2011 року Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь КС " Бойківщина" 27334.44 грн.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий: Л.І. Гарасимків

Дата ухвалення рішення26.06.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу104938000
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред"явлення документа до виконання

Судовий реєстр по справі —2-н-306/11

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 05.06.2022

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 05.06.2022

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 07.04.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Решетар В. І.

Судовий наказ від 22.03.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Лузан В. В.

Судовий наказ від 10.05.2011

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Ліхтанська Н. П.

Судовий наказ від 25.03.2011

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні