Ухвала
від 23.06.2022 по справі 191/3079/21
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 11-сс/803/870/22 Справа № 191/3079/21 Суддя у 1-й інстанції - ОСОБА_1 Суддя у 2-й інстанції - ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2022 року м. Дніпро

Дніпровський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ:

головуючого, судді-доповідача ОСОБА_2

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали за апеляційною скаргою прокурора ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 30 травня 2022 року про відмову в застосуванні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та застосування особистого зобов`язання у кримінальному провадженні № 12021041390000537 стосовно

ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Синельникове Дніпропетровської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_8

захисника ОСОБА_9

ВСТАНОВИВ :

Обставини, встановлені ухвалою слідчого судді та короткий зміст оскарженого рішення.

Ухвалою слідчого судді Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 30 травня 2022 року відмовлено в задоволенні клопотання слідчого СВ Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_10 , про застосування запобіжного у вигляді цілодобового домашнього арешту та застосовано до підозрюваного ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання з покладенням відповідних обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України строком до 30 липня 2022 року.

В обґрунтування свого рішення слідчий суддя зазначив про обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_11 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, що підтверджується доказами, долученими до матеріалів клопотання.

В той же час слідчий суддя вважав недоведеним ризик, передбачений п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України на який посилався прокурор та зазначив, що у підозрюваного ОСОБА_12 наявні міцні соціальні зв`язки, він має постійне місце проживання, працює, на утриманні має двох неповнолітніх дітей, проживає разом з матір`ю, жодних негативних характеризуючи матеріалів на нього не надано.

Слідчий суддя також врахував, що ОСОБА_12 раніше не судимий, в минулому до кримінальної відповідальності не притягувався, має постійне місце проживання, у зв`язку з чим слідчий суддя дійшов висновку, що в клопотанні не наведено конкретних фактів на підкріплення твердження прокурора про необхідність обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Крім того, наявність на утриманні у підозрюваного двох неповнолітніх дітей вимагає від нього обов`язку щодо їх забезпечення, чого підозрюваний буде позбавлений у разі застосування до нього такого виду запобіжного заходу.

Слідчий суддя вважав, що в судовому засіданні прокурором не було доведено недостатності застосування до підозрюваного іншого більш м`якого запобіжного заходу.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги і узагальненні доводи особи, яка її подала.

В апеляційній скарзі прокурор просить ухвалу слідчого скасувати та постановити нову, якою клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту задовольнити.

Прокурор зазначає, що враховуючи те, що ОСОБА_12 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення, а також відсутні відомості про наявність у підозрюваного офіційного джерела доходу та тяжкість наслідків, які настали від дій підозрюваного, то ризики у виді переховування останнього від органу досудового розслідування та вчинення іншого кримінального правопорушення реально існують і для їх запобігання необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Позиції учасників судового провадження.

В судовому засіданні прокурор частково підтримав апеляційну скаргу прокурора, який брав участь під час розгляду клопотання слідчим суддею і з підстав, викладених у скарзі, просив її задовольнити та застосувати стосовно ОСОБА_12 нічний домашній арешт, при цьому просив оголосити перерву в судовому засіданні для відмови від апеляційної скарги, потім просив скасувати та постановити нову ухвалу.

Захисник заперечував проти задоволення апеляційної скарги прокурора, її доводи вважали безпідставними, а ухвалу слідчого судді законною та обґрунтованою і просили залишити її без змін. Захисник просив розглядати апеляційну скаргу прокурора без участі підозрюваного з яким така позиція узгоджена, оскільки останній перебуває у лавах Збройних Сил України і з поважних причин не має можливості з`явитись до апеляційного суду.

Мотиви апеляційного суду.

Відповідно до ст. 404 КПК України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції перевіривши наявність підстав, передбачених ст. ст. 176, 177, 179, 181, 194 КПК України для застосування стосовно ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання та доходить висновку про належне виконання слідчим суддею зазначених положень кримінального процесуального закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 179 КПК України особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбаченістаттею 194цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 176 КПК України слідчий суддя, суд відмовляє у застосуванні запобіжного заходу, якщо слідчий, прокурор не доведе, що встановлені під час розгляду клопотання про застосування запобіжних заходів обставини, є достатніми для переконання, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, передбаченихчастиною першоюцієї статті, не може запобігти доведеним під час розгляду ризику або ризикам. При цьому найбільш м`яким запобіжним заходом є особисте зобов`язання, а найбільш суворим - тримання під вартою.

Згідно з ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Перевіривши надані матеріали, колегія суддів доходить висновку, що зазначені вище вимоги кримінального процесуального закону при розгляді клопотання слідчим суддею дотримані належним чином, а доводи прокурора, викладені в апеляційній скарзі є формальними за своїм змістом є дослівним викладенням доводів клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу та формальним цитуванням положень кримінального процесуального закону і є явно безпідставною з огляду на таке.

Апеляційний суд вважає, що слідчий суддя, дійшов правильного висновку про обґрунтованість підозри ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, яка підтверджується матеріалами кримінального провадження, долученими до клопотання слідчого і з такими висновками погоджується суд апеляційної інстанції. Крім того, обґрунтованість підозри не оскаржується прокурором в апеляційній скарзі та сторона захисту також її не оскаржувала.

Слідчий суддя дійшов обґрунтованого висновку про недоведеність жодного з ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, не зміг навести переконливих мотивів прокурор в апеляційній скарзі.

Так з матеріалів клопотання слідує, що кримінальне правопорушення, інкриміноване ОСОБА_13 19 вересня 2021 року, про підозру йому оголошено 19 травня 2022 року, стороною обвинувачення не надано відомостей, що протягом восьми місяців ОСОБА_12 ухилявся від явки до слідчого або перешкоджав кримінальному провадженню.

Твердження прокурора, що ОСОБА_12 може продовжити вчиняти кримінальні правопорушення є явно необґрунтованими, оскільки підозрюваний раніше не судимий, в минулому до кримінальної відповідальності не притягувався, має міцні соціальні зв`язки, має постійне місце проживання, працює, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, проживає разом з матір`ю, жодних негативних характеризуючи матеріалів на нього не надано.

Крім того, в судовому засіданні суду апеляційної інстанції захисником ОСОБА_9 надано довідку від 22.06.2022 року № 46 відповідно до якої ОСОБА_12 призваний на військову службу під час мобілізації та направлений для проходження військової служби до військової частини НОМЕР_1 .

На запитання головуючого судді, яким чином прокурор в судовому засіданні просить прийняти рішення про застосування до ОСОБА_7 нічного домашнього арешту і як він має намір контролювати його виконання, якщо підозрюваний проходить службу і перебуває у військовій частині, прокурор ОСОБА_8 не зміг надати адекватної відповіді.

Колегія суддів зауважує, що злочин, який інкримінується ОСОБА_13 хоча і є тяжким, враховуючи санкцію частини 4 статті 246 КК України, проте за своїм характером не становить підвищеної суспільної небезпеки, не є насильницьким, полягає у зрубі десяти дерев, проте сторона обвинувачення наполягає на застосуванні до ОСОБА_7 запобіжного заходу, який пов`язаний з обмеженням свободи.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

За таких обставин апеляційна скарга прокурора є безпідставною та формальною і не може бути задоволена.

В той же час, слідчий суддя поклав обов`язки на ОСОБА_7 , передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України до 30 липня 2022 року, тоді як строки досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 20 липня 2022 року.

Відповідно доч.3ст.407КПК Україниза наслідкамиапеляційного розглядуза скаргоюна ухвалислідчого судді...суд апеляційноїінстанції маєправо: 1) залишити ухвалу без змін; 2) скасувати ухвалу і постановити нову ухвалу.

Враховуючи вищевикладене ухвала слідчого судді підлягає скасуванню з постановленням нової ухвали.

Керуючись ст. ст. 177-178, 181, 405, 407, 419 КПК України, апеляційний суд,

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу прокурора ОСОБА_6 залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 30 травня 2022 року про відмову в застосуванні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_7 , підозрюваного зач.4ст.246КК України скасувати.

Постановити нову, якою в задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_10 , погодженого прокурором ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 12021041390000537 про застосування до підозрюваного ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відмовити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання з метою забезпечення виконання останнім покладених на нього процесуальних обов`язків.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_7 виконання наступних обов`язків:

- прибувати до слідчого СВ Синельниківського РУП ГУ НП в Дніпропетровській області, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора або суд, залежно від стадії кримінального провадження про зміну місця служби;

- утриматися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними у кримінальному провадженні.

Покладені обов`язки застосовуються до підозрюваного ОСОБА_7 в межах строку досудового розслідування, тобто до 19 липня 2022 року включно.

Порушення умов особистого зобов`язання має наслідком застосування грошового стягнення у розмірі від 0,25 розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого СВ Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_10 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та касаційному оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104971208
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —191/3079/21

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Піскун О. П.

Ухвала від 30.05.2022

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 30.05.2022

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні