Ухвала
від 29.06.2022 по справі 152/526/22
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/526/22

1-в/152/17/22

У Х В А Л А

іменем України

29 червня 2022 року м. Шаргород

Справа №152/526/22

Провадження №1-в/152/17/22

Шаргородський районний суд

Вінницької області

в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря судового

засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання заявника лікаря-психіатра КНП «Шаргородська міська лікарня» ОСОБА_3 про продовження амбулаторної примусової психіатричної допомоги, як заходу медичного характеру щодо ОСОБА_4 ,

з участю:

заявника лікаря-психіатра

Шаргородської МЛ ОСОБА_3 ,

прокурора Шаргородського

відділу Жмеринської

окружної прокуратури ОСОБА_5 ,

особи, щодо якої вирішується

питання про застосування

примусових заходів медичного

характеру, ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_6 ,

встановив:

10.06.2022 року на адресу Шаргородського районного суду надійшло подання лікаря-психіатра КНП «Шаргородська МЛ» ОСОБА_3 про продовження амбулаторної примусової психіатричної допомоги, як заходу медичного характеру щодо ОСОБА_4 .

В обґрунтування подання зазначено, що ОСОБА_4 хворіє психічним захворюванням з 2001 року, зокрема, є особою з ІІ групою інвалідності по психічному захворюванню безтерміново.

ОСОБА_4 вчинено суспільно небезпечне діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.2 ст.115, ч.1 ст.115 КК України.

На підставі ухвали апеляційного суду Вінницької області від 08.06.2007 року ОСОБА_4 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення в стадії неосудності суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.1 ст.115, ч.2 ст.15, п.1 ч.2 ст.115 КК України та застосовано до ОСОБА_4 примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Ухвалою Вінницького районного суду Вінницької області від 26.11.2020 року ОСОБА_4 переведено для примусового лікування у Відділення для примусових заходів медичного характеру із звичайним наглядом, змішане №3.

На підставі ухвали Вінницького районного суду Вінницької області від 28.10.2021 року припинено застосування примусового заходу медичного характеру у виді госпіталізації у заклад з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом і змінено на застосування примусового заходу медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги.

ОСОБА_4 проходить примусове амбулаторне лікування лікарем-психіатром Шаргородської МЛ.

27.05.2022 року ОСОБА_4 був обстежений комісією лікарів-психіатрів і встановлено необхідність продовження примусового амбулаторного лікування останнього, оскільки наявний діагноз: параноїдна шизофренія, безперервний перебіг.

В судовому засіданні лікар-психіатр Шаргородської МЛ ОСОБА_3 , що діє за довіреністю (а.с.6), подання підтримала. Суду пояснила, що ОСОБА_4 на підставі ухвали Вінницького районного суду перебуває на примусовому амбулаторному лікуванні. Вона безпосередньо здійснює амбулаторне лікування ОСОБА_7 , проводить періодичні щомісячні огляди, на які ОСОБА_4 з`являється, виконує вказівки лікаря, щоденно отримує призначений медичний препарат, проте, і надалі присутня напруженість, нестабільність настрою, асиміляція симптомів. Вважає, що ОСОБА_4 доцільно продовжити амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку на строк, що не перевищує шість місяців.

Прокурор Шаргородського відділу Жмеринської окружної прокуратури ОСОБА_5 в судовому засіданні не заперечував щодо задоволення подання лікаря-психіатра Шаргородської МЛ, посилаючись на те, що в ньому обґрунтовано необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру до ОСОБА_4 , оскільки наявний висновок комісії лікарів-психіатрів про потребу продовження заходів примусової амбулаторної психіатричної допомоги на строк, що не перевищуватиме шести місяців.

ОСОБА_4 та його захисник адвокат ОСОБА_6 в судовому засіданні не заперечували щодо задоволення подання і продовження застосування ОСОБА_4 амбулаторної психіатричної допомоги, посилаючись на те, що останньому комісією лікарів-психіатрів рекомендовано продовження такого виду примусових заходів медичного характеру.

Розглянувши подання, вислухавши думки лікаря-психіатра Шаргородської МЛ ОСОБА_3 , особи, щодо якої передбачається продовження застосування примусових заходів медичного характеру, ОСОБА_4 та його захисника адвоката ОСОБА_6 , прокурора ОСОБА_5 , вивчивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно довимог ч.ч.1,3ст.514КПК України,продовження,зміна абоприпинення застосуванняпримусових заходівмедичного характеруздійснюється напідставі ухвалисуду,в межахтериторіальної юрисдикціїякого застосовуєтьсяцей західчи відбуваєтьсялікування. Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), де тримається дана особа. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Розгляд питання про зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру може також здійснюватися за письмовою заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи законного представника у разі, якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) чи керувати ними, в тому числі не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Частиною 1 ст.19 ЗУ «Про психіатричну допомогу» встановлено, що примусові заходи медичного характеру застосовуються за рішенням суду у випадках та в порядку, встановленихКримінальним,Кримінальним процесуальнимкодексами України, цим Законом та іншими законами.

Згідно зп.1ч.2ст.19ЗУ «Пропсихіатричну допомогу»,за рішеннямсуду застосовуютьсятакі примусовізаходи медичногохарактеру,зокрема,як надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.94 КК України, залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати примусові заходи медичного характеру, зокрема, надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Частиною 3 ст.19 ЗУ «Про психіатричну допомогу» встановлено, що питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Згідно з ч.1 ст.95 КК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Частиною 2 статті 95 КК України встановлено, що особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру. У разі необхідності продовження застосування примусового заходу медичного характеру понад 6 місяців представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, повинен направити до суду за місцем знаходження закладу з надання психіатричної допомоги заяву про продовження застосування примусового заходу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої психіатричної допомоги. В подальшому продовження застосовування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

З матеріалів, доданих до подання, вбачається, що відповідно до ухвали апеляційного суду Вінницької області від 08.06.2007 року ОСОБА_4 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення в стані неосудності суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.1 ст.115, ч.2 ст.15, п.1 ч.2 ст.115 КК України, та застосовано примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом (а.с.9-10).

На підставіухвали Вінницького районного суду Вінницької області від 28.10.2021 року встановлено, що ухвалами Вінницького районного суду від 10.06.2021 року та Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 19.12.2014 року застосовано до ОСОБА_4 примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом (а.с.7-8).

Також, вказаною ухвалою Вінницького районного суду від 28.10.2021 року припинено застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 у виді госпіталізації у заклад з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом у Відділенні для примусових заходів медичного характеру із звичайним наглядом, змішаному №3 та змінено на виписку за місцем проживання для подальшого примусового заходу медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги (а.с.7-8).

Примусові заходимедичного характеруу видіпримусового амбулаторноголікування здійснюютьсялікарем-психіатромШаргородської МЛ ОСОБА_3 .

27.05.2022року ОСОБА_8 обстежений комісієюлікарів-психіатрівВінницької обласноїклінічної психоневрологічноїлікарні ім.акад.О.І.Ющенка Вінницькоїобласної ради, з участю лікаря-психіатра Шаргородської МЛ та надано висновок про те, що у ОСОБА_8 підтверджено діагноз: параноїдна шизофренія, безперервний перебіг, за станом здоров`я ОСОБА_8 рекомендовано продовжити амбулаторну психіатричну допомогу як примусовий захід медичного характеру (а.с.4-5).

Відтак, суд вважає, що подання лікаря-психіатра Шаргородської МЛ підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.512, 514 КПК України, ст.ст.94-95 КК України, ст.ст.12, 19 ЗУ «Про психіатричну допомогу» суд,

ухвалив:

Подання лікаря-психіатра КНП «Шаргородська міська лікарня» ОСОБА_3 про продовження примусової амбулаторної психіатричної допомоги як заходу медичного характеру щодо ОСОБА_4 задовольнити.

Продовжити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області, жителю АДРЕСА_1 , українцю, громадянину України, не працюючому, є особою з ІІ групою інвалідності, застосування примусового заходу медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку на строк, який не перевищує шість місяців з моменту набрання законної сили цією ухвалою суду.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Вінницького апеляційного суду через Шаргородський районний суд протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя:

СудШаргородський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104988025
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру

Судовий реєстр по справі —152/526/22

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 02.01.2024

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 30.06.2023

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 05.01.2023

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 04.01.2023

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні