Ухвала
від 26.06.2022 по справі 495/3695/21
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 495/3695/21

Номер провадження 2-р/495/5/22

27 червня 2022 рокум. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

у складі головуючого - судді Шевчук Ю.В.,

при секретарі - Бучка В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Білгород-Дністровському заяву Головного державного виконавця Білгород-Дністровського відділу Державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області про роз`яснення рішення, що підлягає примусовому виконанню у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4 Одеської обласної ради» про поновлення на посаді, стягнення грошових коштів за час вимушеного прогулу, моральної шкоди та витрат на правничу допомогу, -

ВСТАНОВИВ:

Головний державний виконавець Білгород-Дністровського відділу Державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Березнюк Ангеліна Володимирівна звернулась до суду з заявою про роз`яснення рішення, що підлягає примусовому виконанню у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4 Одеської обласної ради» про поновлення на посаді, стягнення грошових коштів за час вимушеного прогулу, моральної шкоди та витрат на правничу допомогу.

Свою заяву головний державний виконавець Білгород-Дністровського відділу Державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Березнюк Ангеліна Володимирівна обґрунтовує тим, що на примусовому виконанні у Білгород-Дністровському відділі державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (далі - Відділ) з 09.02.2022 року по теперішній час, перебуває зведене виконавче провадження №68595279 про стягнення з наступних виконавчих документів: ВП №68566502, ВП №68565959, ВП №68566502. 13.06.2022 року до Білгород-Дністровського відділу державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) надійшла заява боржника КНП «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської міської ради щодо роз`яснення сплати заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць у сумі 3741,30 грн. по виконавчому листу №495/3695/21 виданому 13.01.2022 року Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області про поновлення ОСОБА_1 на посаді молодшої медичної сестри, у зв`язку з чим головний державний виконавець звертається до суду та просить роз`яснити резулятивну частину рішення в частині стягнення заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць у сумі 3741,30 грн. Тобто чи потрібно враховувати в суму 16 461,72 грн., яка підлягає виплаті середнього заробітку за час вимушеного прогулу за рішенням Білгород- Дністровського міськрайонного суду Одеської області по справі №495/3695/21, згідно якого видано виконавчий документ, суму 3741,30 грн. виплат платежу за один місяць

В судовому засідання головний державний виконавець Білгород-Дністровського відділу Державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Березнюк Ангеліна Володимирівна свою заяву підтримала, просила її задовольнити.

В судовому засіданні стягувач ОСОБА_1 та адвокат Шаркевич В.Т., який діє в її інтересах заперечували проти задоволення заяви про роз`яснення рішення суду, оскільки воно набрало законної сили, є таким, що підлягає обов`язковому виконанню та вимоги щодо стягнення грошових коштів в ньому зазначені чітко.

В судовому засіданні представник боржника Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4 Одеської обласної ради» просив задовольнити заяву про роз`яснення рішення суду, оскільки сума заробітку за один місяць у розмірі 3741,30 грн., входить в суму 16461,72 грн., яка є загальною сумою щодо стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу згідно рішення суду.

Дослідивши доводи поданої заяви, заслухавши пояснення сторін, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1ст. 271 ЦПК України, за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Дана норма передбачає підстави для роз`яснення судового рішення у судовому засіданні та визначає, що таке роз`яснення, за своєю суттю, є одним із способів усунення недоліків судового рішення, але без виправлення і постановлення додаткового рішення цим же судом.

Суд звертає увагу, що роз`яснення судового рішення зумовлено його нечіткістю за змістом, коли воно є неясним та незрозумілим як для осіб, стосовно яких воно ухвалене, так і для тих, які будуть здійснювати його виконання. Тобто, це стосується випадків, коли недотримані вимоги ясності, визначеності такого рішення суду. Невизначеність судового рішення означає, що воно містить положення, що викликають суперечки щодо його розуміння під час виконання.

Конкретного і вичерпного переліку критеріїв для визначення рішення незрозумілим правова норма не містить, а зі змісту закону вбачається, що їх має навести особа, яка звертається із заявою про роз`яснення судового рішення.

У п. 21 постанови Пленуму Верховного суду України «Про судове рішення в цивільній справі» №14 від 18.12.2009 року зазначено, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

За своєю правовою суттю роз`яснення судового рішення зумовлене його нечіткістю, якщо рішення є неясним та незрозумілим для осіб, щодо яких воно постановлене, так і тих, що будуть здійснювати його виконання. Тобто, роз`яснення полягає в тому, що суд не в праві давати відповідь на нові та невирішені ним вимоги, а лише має роз`яснити положення постановленого рішення, які нечітко сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Судове рішення - акт судового розгляду справи будь-якого виду провадження, яке відповідно дост.124 Конституції України ухвалюється судами іменем України і є обов`язковим до виконання на всій території України.

Діюче процесуальне законодавство зазначає, що рішення суду повинно бути зрозумілим. Зрозумілість судового рішення полягає в тому, що його резолютивна частина не припускає кілька варіантів тлумачення. Роз`яснення інших частин рішення (крім резолютивної) не має правового значення, оскільки вони не мають обов`язкового характеру.

З матеріалів справи вбачається, що на примусовому виконанні у Білгород-Дністровському відділі державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (далі - Відділ) з 09.02.2022 року по теперішній час, перебуває зведене виконавче провадження №68595279 про стягнення з наступних виконавчих документів:

Виконавче провадження №68566502 з виконання виконавчого документа: виконавчий лист №495/3695/21, виданий 13.01.2022 року Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області про поновлення ОСОБА_1 на посаді молодшої медичної сестри з догляду за хворими відділення №2 стаціонару Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 01998684, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 67). Допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення на роботі та стягнення заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць у сумі 3741,30 грн.

Виконавче провадження №68566142 з виконання виконавчого документа: виконавчий лист №495/3695/21, виданий 04.02.2022 року Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області про стягнення з Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 01998684, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 67) на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу у сумі 16 461,72 грн..

Виконавче провадження №68565959 з виконання виконавчого документа: виконавчий лист№495/3695/21 виданий 04.02.2022 року Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області про стягнення з Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 01998684, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 67) на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у сумі 3000,00 грн..

Виконавче провадження №68566333 з виконання виконавчого документа: виконавчий лист №495/3695/21, виданий 04.02.2022 року Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області, про стягнення з Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 01998684, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 67) на користь ОСОБА_1 понесені витрати на правову допомогу у сумі 10000,00 грн..

Сторонами виконавчого провадження являються: боржник - КНП «Обласна психіатрична лікарня №4 Одеської міської ради» ,адреса: Одеська обл., м. Білгород- Дністровський, вул. Шабська, будинок 67 код ЄДРПОУ: 01998684 та стягувач - ОСОБА_1 дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

По виконавчому провадженню №68566502 по виконання виконавчого листа №495/3695/21, виданого 13.01.2022 Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області про поновлення ОСОБА_1 на посаді молодшої медичної сестри з догляду за хворими відділення №2 стаціонару Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 01998684, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 67). Допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення на роботі та стягнення заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць у сумі 3741,30 грн.

Згідно наказу №7-ос Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» від 15.02.2022 року ОСОБА_1 поновлено на роботі, про що свідчить запис у її трудовій книжці.

З матеріалів виконавчого провадження №68566502, вбачається, що стягувач ОСОБА_1 вимагає поновити його на посаді та стягнути з КНП «Обласна психіатрична лікарня №4» ООР заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць у сумі 3741,30 грн., як це зазначено у виконавчому листі №495/3695/21, виданого 13.01.2022 року Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області про поновлення ОСОБА_1 на посаді молодшої медичної сестри з догляду за хворими відділення №2 стаціонару Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 01998684, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 67). Допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення на роботі та стягнення заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць у сумі 3741,30 грн.

Але з даною вимогою не погоджується КНП «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» тому, що як на їхню думку кошти в сумі сумі 3741,30 уже враховані в рішенні по справі №495/3695/21 від 04.02.2022 року Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області, по якому видано виконавчий лист № 495/3695/21, про стягнення з Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 01998684, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 67) на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу у сумі 16 461,72 грн., та відкрито виконавче провадження №68566142.

Відповідно до звіту про здійснені відрахування та виплати, бухгалтерією Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4» Одеської обласної ради» було сплачено напряму ОСОБА_1 наступні виплати: за лютий місяць 2022 року - 3741,30 грн., за березень місяць 2022 - 3741,30 грн.., за квітень місяць 2022 - 3741,30 грн., за травень місяць 2022 - 3741,30 грн..

Суд звертає увагу сторін, що згідно резолютивної частини рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 23.12.2021 року, з Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4 Одеської обласної ради» на користь ОСОБА_1 було стягнуто середній заробіток за час вимушеного прогулу у сумі 16 461,72 грн., однак відповідно до вимог п.2 ч.1 ст.430 ЦПК України, було допущено негайне виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі та стягнення заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць у розмірі 3741,30 грн., тобто сума платежу, яка допущена до негайного виконання згідно з рішенням суду у розмірі 3741,30 гривень зараховується до суми сплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу у сумі 16461,72 гривні, яка підлягає стягненню з відповідача по даній справі.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до обґрунтованого висновку що, заява Головного державного виконавця Білгород-Дністровського відділу Державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області про роз`яснення рішення, що підлягає примусовому виконанню у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4 Одеської обласної ради» про поновлення на посаді, стягнення грошових коштів за час вимушеного прогулу, моральної шкоди та витрат на правничу допомогу підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.258, 260, 271 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного державного виконавця Білгород-Дністровського відділу Державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області про роз`яснення рішення, що підлягає примусовому виконанню у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4 Одеської обласної ради» про поновлення на посаді, стягнення грошових коштів за час вимушеного прогулу, моральної шкоди та витрат на правничу допомогу задовольнити.

Роз`яснити порядок виконання рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 23 грудня 2021 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня №4 Одеської обласної ради» про поновлення на посаді, стягнення грошових коштів за час вимушеного прогулу, моральної шкоди та витрат на правничу допомогу, зазначивши, що сума платежу, яка допущена до негайного виконання згідно з рішенням суду у розмірі 3741,30 гривень зараховується до суми сплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу у сумі 16461,72 гривні, яка підлягає стягненню з відповідача по даній справі.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Повний текст даної ухвали складено та проголошено 01 липня 2022 року о 10 годині 30 хвилин.

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.06.2022
Оприлюднено04.07.2022
Номер документу105030334
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на посаді, стягнення грошових коштів за час вимушеного прогулу, моральної шкоди та витрат на правничу допомогу

Судовий реєстр по справі —495/3695/21

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Рішення від 23.12.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Рішення від 23.12.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні