Ухвала
від 03.07.2022 по справі 947/13812/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

Справа № 947/13812/22

Провадження № 2-о/947/232/22

УХВАЛА

04.07.2022 року

Суддя Київського районного суду м.Одеси Калініченко Л.В., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

В С Т А Н О В И В:

01.07.2022 року до Київського районного суду міста Одеси надійшла заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, в порядку окремого провадження.

Відповідно до автоматизованої системи документообігу справу за вказаною заявою було розподілено судді Калініченко Л.В.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

У порядкуокремого провадженнярозглядаються такожсправи пронадання правана шлюб,про розірванняшлюбу зазаявою подружжя,яке маєдітей,за заявоюбудь-когоз подружжя,якщо одинз ньогозасуджений допозбавлення волі,про встановленнярежиму окремогопроживання зазаявою подружжята іншісправи увипадках,встановлених законом(ч.3ст.293ЦПК України).

Також суд зазначає, що порядок розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей врегульовано ст. 109 СК України.

Згідно з положеннями вказаної статті, подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Оглянувши матеріали поданої заяви з додатками до неї, вбачається, що заявники, як подружжя, які мають спільну малолітню дитину, подали до суду спільну заяву про розірвання шлюбу в порядку окремого провадження, однак до заяви не надали письмового договору про те, з ким із них буде проживати спільна дитина, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Частиною 4 статті 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв`язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення. Оригінал такої квитанції додається до всіх позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг, інших судових документів, що направляються до судової інстанції.

Відповідно до ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду заяви у справах окремого провадження фізичною особою справляється судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно зі ст.7 Закону України «Про державний бюджет України на 2022 рік», прожитковий мінімум для працездатних осіб у 2022 році з 01 січня встановлений у розмірі 2481 гривня.

Частинами 3, 7 статті 6 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що у разіколи впозовній заявіоб`єднано двіі більшевимог немайновогохарактеру,судовий збірсплачується закожну вимогунемайнового характеру. У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

З заяви вбачається, що вимоги заявлені двома заявниками, тобто судовий збір сплачується кожним заявником окремим документом за ставками визначеними Законом України «Про судовий збір» за подання до суду заяви окремого провадження, а саме заявниками підлягає до сплати судовий збір в загальній сумі 992 гривні 40 копійок (496,20*2=992,40).

До заяви заявниками надано квитанції на підтвердження сплати судового збору в загальній сумі 496 гривень 20 копійок, тобто не в повному розмірі.

Частинами 1, 2 статті 185 ЦПК України передбачено, що суддя,встановивши,що позовнузаяву поданобез додержаннявимог,викладених устаттях175і177цьогоКодексу,протягом п`ятиднів здня надходженнядо судупозовної заявипостановляє ухвалупро залишенняпозовної заявибез руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає, що заява ОСОБА_3 та ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, підлягає залишенню без руху та заявникам необхідно виправити недоліки поданої заяви, а саме:

- надати до заяви письмовий договір про те, з ким із подружжя буде проживати спільна дитина; яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо; а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей;

- суд роз`яснює, що договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений;

- надати до суду документ на підтвердження доплати судового збору за подання до суду заяви у справах окремого провадження, яка подана двома заявниками, а саме, з урахуванням сплаченої суми судового збору, доплаті підлягає судовий збір в загальній сумі 496 гривень 20 копійок;

- реквізити для сплати:

Отримувач коштівГУК в Од.обл./Київський р-н/22030101Код отримувача (код за ЄДРПОУ)37607526Банк отримувачаКазначейство України (ел. адм. подат.)Код банку отримувача (МФО)899998Рахунок отримувачаUA758999980313171206000015756Код класифікації доходів бюджету22030101Призначення платежу*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача),Київський районний суд м. Одеси(назва суду, де розглядається справа)

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 294 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу залишити без руху.

Надати заявникам строк для усунення недоліків поданої заяви п`ять днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити заявникам, що у разі виконання недоліків поданої заяви відповідно до ухвали суду у встановлений строк, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. У разі не усунення недоліків поданої заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявникам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Калініченко Л. В.

Дата ухвалення рішення03.07.2022
Оприлюднено05.07.2022
Номер документу105050229
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —947/13812/22

Рішення від 16.08.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні