Рішення
від 22.06.2022 по справі 916/3457/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" червня 2022 р.м. Одеса Справа № 916/3457/21

Господарський суд Одеської області у складі:

судді В.С. Петрова

при секретарі судового засідання Г.С. Граматик

за участю представників:

від позивача Герус О.О.,

від відповідача Гришко С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Органу самоорганізації населення Петрівчанка про визнання недійсним рішення та скасування державної реєстрації змін до установчих документів, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Органу самоорганізації населення Петрівчанка про:

-визнання недійсним рішення загальних зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., що оформлене протоколом без номеру зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021р.;

-скасування державної реєстрації змін до установчих документів ОСН Петрівчанка, здійснених на підставі протоколу загальних зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., що оформлене протоколом без номеру зборів членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка від 16.05.2021 р.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на наступне. Так, позивач зазначає, що ОСОБА_1 відповідно до протоколу звітно-виборних зборів від 22.08.2020 р. обраний на посаду керівника Органу самоорганізації населення Петрівчанка, що розташована в смт. Петрівка, вул. Залізнична, 21 Березівського (Іванівського) району Одеської області та виконує обов`язки постачальника води для населення. Як вказує позивач, ОСОБА_1 працював на цій посаді з 01.09.2020 р., що підтверджується Протоколом загальних зборів, наказом № 3-к від 01.09.2020 р. та штатним розкладом осіб, що працюють на постійній основі.

Наразі позивач зауважує, що Орган самоорганізації населення Петрівчанка було створено та зареєстровано в Єдиному державному реєстрі як юридичну особу 04.12.2012 р., ідентифікаційний код юридичної особи 38096580, що підтверджується витягом з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

При цьому позивач вказує, що Орган самоорганізації населення Петрівчанка діє на підставі Закону України Про органи самоорганізації населення від 11.07.2001 р. (зі змінами) та Положення Органу самоорганізації населення Петрівчанка, затвердженого загальними зборами, які відповідно до п. 6.1 Розділу 6 є керівним органом організації. Згідно ст. 6 Закону України Про органи самоорганізації населення обирати та бути обраними до органу самоорганізації населення в порядку, визначеному цим Законом, можуть жителі, які на законних підставах проживають на відповідної території та мають право голосу. Крім того, згідно вимог п.п. 3.3 Положення колективним членом ОСН може бути також трудовий колектив підприємства, установи, що підтримують завдання ОСН та сприяють діяльності і визначають положення Статуту ОСН Петрівчанка. Рішення приймається більшістю голосів присутніх на зборах, якщо їх чисельність складає більше половини членів організації. Для здійснення організаційно-розпорядних функцій обирається загальними зборами керівник з повноваженнями, наданими цим положенням, та секретар.

Також позивач зазначає, що ОСН Петрівчанка об`єднує та здійснює водопостачання для жителів 11 вулиць, особові рахунки відкриті на 465 хат, де подається вода. Однак, як додає позивач, у кожному подвір`ї проживають в загальної кількості 988 осіб, які є членами цієї організації згідно довідки голови Великобуяликської сільської ради за № 805/02-16 від 04.11.2021 р., а тому згідно п. 1 ст. 10 Закону ці жителі на законних підставах проживають на території з членами цієї організації та мають право голосу. Тобто, за ствердженнями позивача, для кворуму проведення загальних зборів та прийняття на них легітимного рішення необхідна присутність більше, ніж 494 особи. Як вказує позивач, організація є неприбутковою, але веде фінансово-господарську діяльність, для ведення якої в організації працювала бухгалтер ОСОБА_2 . Між тим позивач вказує, що йому стало відомо, що ОСОБА_2 почала зловживати службовим положенням, порушувала касову дисципліну, не здавала отримані від населення кошти за послуги на рахунок організації в банку, отримувала від населення кошти в самостійно визначених нею розмірах за ті послуги, що не передбачені калькуляцією та не вносила їх на рахунок в банку, а використовувала на свої потреби і т.д. З огляду на вказане позивач зазначає, що змушений був звернутися до правоохоронних органів з приводу її зловживання службовими обов`язками та звільнити її з посади 02.04.2021 р. за невиконання посадових обов`язків. При цьому позивач вказує, що 06.05.2021 р. Відділом Березівського РВП ГУ НП України зареєстроване кримінальне провадження за № 12021162260000201 відносно ОСОБА_2 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України. Однак, за ствердженнями позивача, навіть після звільнення ОСОБА_2 не надала йому фінансові документи організації.

Разом з тим, як зазначає позивач, у травні 2021 року він випадково дізнався, що в порушення вимог п. 6.4.3 Положення про ОСН, 16.05.2021 р. проводяться загальні збори організації за ініціативи ОСОБА_2 , яка є секретарем організації, однак це можливо лише при відсутності ОСОБА_1 або неможливості виконання останнім обов`язків, чого, за ствердженнями позивача, не було.

При цьому позивач із посиланнями на ст.ст. 1, 3, 6 Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні, затвердженого Постановою Верховної Ради України Про затвердження Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні від 17.12.1993 р. № 3748-ХІІ, вказує, що в даному випадку мало місце саме скликання зборів, а отже згідно чинного законодавства для кворуму повинні були бути присутнім більше половини членів організації, чого дотримано не було. Крім того позивач наголошує, що саме він має скликати та проводити збори згідно (п.р. 2) п. 6.4.2. Положення). За ствердженнями позивача, на зборах були присутніми приблизно 100 осіб, що складає лише 12% від загальної кількості членів організації та що підтверджується показами чотирьох свідків - 3 членів ОСН та 1 депутата Великобуялицької сільради, які були присутні на зборах. Також позивач зазначає, що про проведення вказаних зборів не було повідомлено заздалегідь, а тому значна частина жителів не змогла взяти у них участь.

Таким чином, за ствердженнями позивача, загальні збори, що відбулася 16.05.2021 р., не можна вважати легітимними, а відтак і всі прийняті на них рішення, що були оформлені протоколом від 16 травня 2021 року, з огляду на що є протиправними та такими, що підлягають скасуванню. Між тим позивач додає, що протягом двох тижнів після зборів ОСОБА_2 та новий кандидат на посаду керівника ОСН ОСОБА_3 ходили по хатам членів ОСН та повідомляли, що на зборах усі мешканці голосували за нового керівника, про що просили підписати протокол, що не відповідає дійсності та діючому законодавству. Крім того позивач зауважує, що на зборах взагалі не були вказані підстави для його переобрання, тому для проведення відповідних зборів були відсутні правові підстави, як і не було ні якого звіту, хоча у протоколі визначене, що це звітно-виборчі збори.

Тобто, як вказує позивач, рішення, прийняті на нелегітимних зборах, також є нелегітимними й протирічать діючому законодавству та Положенню про ОСН Петрівчанка. Наразі позивач зауважує, що головувала на вказаних зборах звільнена з посади ОСОБА_2 , секретарем була ОСОБА_4 . При цьому позивач наголошує, що на його неодноразові усні звернення з приводу надання протоколу зборів від 16.05.2021 р. до ОСОБА_2 та наказу про його звільнення були безрезультатними, а також письмове звернення з приводу протоколу зборів через Укрпошту залишилися без відповіді. Так, позивач вказує, що копію протоколу отримав лише у серпні 2021 року. Між тим позивач додає, що для того, щоб зупинити зловживання ОСОБА_2 , він змушений був попередити нотаріусів в смт. Іванівка, що збори нелегітимні та неможливо завіряти підписи голови та секретаря зборів від 16.05.2021 р., а тому у Іванівського районному нотаріаті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 було відмовлено, однак вказаний протокол був завірений у нотаріуса у м. Одеса та 03.06.2021 р. державним реєстратором Іванівської районної державної адміністрації Черненко О.В. (відповідно до адміністративної реформи та згідно Постанови ВР України Про утворення та ліквідацію районів № 807-ІХ від 17.07.2020 р. Іванівський район ліквідовано, але з 01.07.2021 р. утворений Березівський район, до якого відійшли Великобуялицька сільрада, Іванівська селищна рада та інші) були внесені зміни до ЄДРПОУ у частині призначення нового керівника ОСОБА_3 .

Як було встановлено судом, в порушення ст. 172 Господарського процесуального кодексу України додана позивачем до позову копія квитанції № 940/15 від 08.11.2021 р. не є належними доказами відправлення відповідачу копії позову з додатками з огляду на відсутність опису вкладення. Також судом встановлено, що матеріали позовної заяви не містять документів, що підтверджують сплату судового збору у встановленому законом розмірі. Наразі клопотання позивача про зменшення сплати судового збору судом залишено без задоволення.

Так, ухвалою господарського суду Одеської області від 17.11.2021 р. № 916/3457/21 позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху, при цьому встановлено 10-денний строк для усунення заявником виявлених судом недоліків при поданні позовної заяви з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

26.11.2021 р. ОСОБА_1 подано до господарського суду заяву про усунення недоліків, до якої позивачем додано опис вкладення у цінний лист від 08.11.2021 р., а також докази сплати судового збору у встановленому розмірі, а саме квитанцію про сплату № 73493 від 22.11.2021 р. на суму 2270,00 грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 30.11.2021 р. позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 916/3457/21, розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження, при цьому підготовче засідання призначено на 23 грудня 2021 р.

У підготовчому засіданні господарського суду 23 грудня 2021 року по справі № 916/3457/21 було протокольно оголошено перерву до 11 січня 2022 року о 15 год. 00 хв. згідно ч. 5 ст. 183 ГПК України.

06.01.2022 р. від представника відповідача на електронну адресу суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач заперечує проти заявлених позовних вимог. В обґрунтування заперечень відповідач вказує, що ОСОБА_1 з 01.09.2020 р. по 19.05.2021 р. був керівником Органу самоорганізації населення Петрівчанка, що підтверджується протоколом звітно-виборних зборів ОСН Петрівчанка від 22.08.2020 р., наказом № 3-к від 01.09.2020 р. Так, відповідач вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 засновник ОСН Петрівчанка - ОСОБА_5 звернулася із заявою до Голови виконавчого комітету Великобуялицької сільської ради Іванівського району Одеської області, в якій підняла питання щодо легітимності перебування ОСОБА_6 на посаді керівника ОСН Петрівчанка. При цьому відповідач зазначає, що 02.04.2021 р. листом за № 02-16/107 ОСОБА_5 було повідомлено, що для вирішення питання легітимності перебування ОСОБА_6 на посаді керівника ОСН Петрівчанка необхідно скликати засідання членів ОСН Петрівчанка, на якому розглянути питання усунення керівника ОСОБА_6 та обрання нового керівника. В подальшому, як зазначає відповідач, 05.04.2021 р. ОСОБА_5 звернулася із листом до інших засновників ОСН Петрівчанка - ОСОБА_7 та ОСОБА_2 щодо висловлення недовіри існуючому керівнику ОСН Петрівчанка - ОСОБА_6 з вимогою проведення загальних зборів у визначений термін з таким порядком денним: 1) звіт діяльності ОСН Петрівчанка за період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р.; 2) переобрання органу (керівника) ОСН Петрівчанка. Також, як вказує відповідач, ІНФОРМАЦІЯ_2 засновник ОСН Петрівчанка ОСОБА_5 надіслала секретарю органу лист з проханням погодити списки членів ОСН Петрівчанка для проведення загальних зборів та визначити дату, час та місце проведення загальних зборів, а також забезпечити своєчасне доведення членів ОСН Петрівчанка про дату загальних зборів та питання, які на них виносяться. Як вказує відповідач, проведення звітно-виборчих загальних зборів ОСН Петрівчанка було призначено на 16.05.2021 р. Так, 16.05.2021 р. на звітно-виборчих зборах жителів за місцем проживання на території діяльності ОСН Петрівчанка, оформлених протоколом від 16.05.2021 р., ухвалили рішення: затвердили звіт діяльності ОСН Петрівчанка та переобрали керівника, обрали ОСОБА_3 та звільнили ОСОБА_1 з посади керівника ОСН Петрівчанка. При цьому відомості про нового керівника Органу самоорганізації населення Петрівчанка були внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формування через Відділ надання адміністративних послуг Іванівської селищної ради.

Крім того, посилаючись на абз. 2 ст. 2, ч.ч. 2, 3 ст. 3 Закону України Про органи самоорганізації населення, п.п. 2.3, 3.1, 3.2 Положення Органу самоорганізації населення Петрівчанка, відповідач зазначає, що надана ОСОБА_1 до суду довідка № 805/02-16 від 04.11.2021 р. не може бути належним та допустимим доказом, який підтверджує кількість членів ОСН Петрівчанка, оскільки, по-перше, дана довідка підписана головою сільради, який не є розпорядником інформації щодо кількісного складу ОСН Петрівчанка, а, по-друге, підтверджує лише кількість повнолітніх мешканців смт. Петричанка, які проживають на вулицях, на які ОСН ІНФОРМАЦІЯ_3 здійснює постачання води та які мають право за власним бажанням стати членами останнього. Разом з цим відповідач вказує, що кількість членів ОСН Петрівчанка складає 465 осіб, що підтверджує список складу учасників ОСН Петрівчанка станом на квітень 2021 року, підписаний засновниками ОСН Петрівчанка, а тому думка ОСОБА_1 щодо кількості членів ОСН Петрівчанка у 988 осіб, за ствердженнями відповідача, є помилковою Так, відповідач зауважує, що присутність 16.05.2021 р. на загальних зборах 294 членів ОСН Петрівчанка від загального складу в 465 членів передбачає проведення загальних зборів органу самоорганізації населення правомочними, а прийняті рішення за відповідною кількістю присутніх членів - легітимними, оскільки не суперечать нормам п. 6.2, 6.3 Положення ОСН Петрівчанка та ч. 4 ст. 19, ч. 2 ст. 20 Закону України Про органи самоорганізації населення.

Крім того, відповідач звертає увагу суду, що у відповідності до Протоколу звітно-виборчих зборів ОСН Петрівчанка від 22.08.2020 р., яким ОСОБА_1 було обрано керівником ОСН Петрівчанка, кількісний склад членів громади ОСН Петрівчанка становив 470 осіб, а не кількість повнолітніх мешканців вулиць, на які ОСН Петрівчанка здійснює постачання води.

Разом з тим із посиланнями на ст.ст. 1, 8 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, Постанова ВРУ № 3748-ХІІ від 17.12.1993 р. Про затвердження Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні відповідач зазначає, що у своїй позовній заяві ОСОБА_1 помилково вважає форму проведення загальних зборів громадян за місцем проживання із формою проведення загальних зборів методом опитування, який проводиться у корпоративних відносинах, а також помилково послався на судову практику, що виникає із корпоративних відносин та ніяким чином не стосується суспільних відносин.

У підготовчому засіданні господарського суду 11 січня 2022 року по справі № 916/3457/21 було протокольно оголошено перерву до 27 січня 2022 року о 15 год. 00 хв. згідно ч. 5 ст. 183 ГПК України.

19.01.2022 р. від позивача надійшло до господарського суду клопотання про витребування у Березівської районної державної адміністрації наступних доказів: довідки АБ № 4897223 з ЄДРПОУ від 10.12.2012 року та додатків до неї; рішення сесії Петрівської селищної ради щодо надання дозволу на створення органу самоорганізації населення Петрівчанка; протоколу загальних зборів мешканців смт. Петрівка, за підписом усіх учасників зборів, щодо створення органу самоорганізації населення Петрівчанка.

26.01.2022 р. від позивача надійшла до господарського суду відповідь на відзив. Так, позивач стосовно заяви засновника ОСОБА_5 від 18.03.2021 р. щодо легітимності перебування ОСОБА_1 на посаді керівника ОСН Петрівчанка вказує, що згідно протоколу звітно-виборних зборів ОСН Петрівчанка від 22.08.2020 р. ОСОБА_1 дійсно був обраний на посаду керівника ОСН, при цьому ініціатива щодо цього призначення належить саме колишньому керівнику ОСН ОСОБА_5 та бухгалтеру ОСОБА_2 .

Щодо скликання зборів позивач зауважує, що право їх скликання належить згідно п.п. 2) п. 6.4.3 розділу 6 Положення про ОСН Петрівчанка керівнику ОСН. Так, згідно вимог п. 6.4.3 Положення у разі відсутності керівника органу самоорганізації населення або неможливості виконання ним своїх обов`язків з інших причин, його повноваження виконує заступник керівника (ця посада відсутня в ОСН), або секретар (бухгалтер ОСОБА_2 ) в порядку і межах, передбачених Положенням. Водночас, як наголошує позивач, керівник був на роботі, однак секретар поряд із засновниками не повідомили керівнику про свої наміри, вирішили провести самостійно без його відома збори щодо звільнення ОСОБА_1 з посади, що є порушення Положення.

Відносно засновника ОСОБА_7 позивач вказує, що ОСОБА_7 не отримав особисто лист від ОСОБА_5 ані 05.04.2021 р., а також не підписував склад членів організації Петрівчанка станом на квітень 2021 р. з огляду на те, що він постійно проживає та зареєстрований за адресою: у АДРЕСА_1 , а у Петрівці він знаходився рідко, у дачному будинку своєї співмешканки ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_2 . Однак, як зазначає позивач, влітку 2020 року він отримав інсульт та був перевезений до м. Одеси, де знаходиться досі та є важкохворим, при цьому співмешканка ОСОБА_8 була змушена продати дачний будинок ОСОБА_9 (договір купівлі-продажу від 01.10.2020 р. (у списку складу членів організації, що надав відповідач, ОСОБА_9 за № 13) та виїхати також до Одеси ще в восени 2020 р. Тому, за ствердженнями позивача, на зборах 16.05.2021 р. його не було та підпис ОСОБА_7 у обох випадках є підробленим.

Стосовно кількості членів ОСН позивач зазначає, що згідно наданих списків відповідача членів ОСН всього 465 осіб, що не відповідає дійсності, це має бути кількістю особових рахунків у ОСН згідно обліку бухгалтера ОСОБА_2 . Водночас, за ствердженнями позивача, це також не відповідає дійсності. Як зазначає позивач, кожен будинок має один особовий рахунок, який належить одному учаснику ОСН, інші учасники ОСН, які також проживають за даною адресою, не враховуються взагалі всупереч вимогам Закону України Про органи самоорганізації населення. При цьому позивач зауважує, що згідно додаткових підключень нових споживачів у 2019 році, останній відомий особовий рахунок, який був наданий новим споживачам, та що підтверджується відомістю збору коштів за незаконне підключення, які збирали вуличні представники за вимогою ОСОБА_5 та ОСОБА_2 та абонентськими книжками - 562 (з матеріалів кримінальної справи). Таким чином позивач наголошує, що кількість членів організації взагалі неможливо менше кількості особових рахунків. Так, позивач вказує, що це фактичне приховання додаткових особових рахунків, кошти за споживання з яких також приховані, що також є одним з епізодів кримінальної справи. Відтак, за ствердженнями позивача, скільки фактично зараз особових рахунків буде встановлено слідством. Крім того, як вказує позивач, наданий до суду список складу учасників ОСН Петрівчанка має бути підписаний керівником організації з печаткою ОСН, тому що саме він є розпорядником інформації, але ніяк не його засновники. Також позивач додає, що членів організації більше відповідно до протоколу першого засідання ОСН щодо створення ОСН Петрівчанка, яке мало місце до дати реєстрації ОСН 10.12.2012 р., при цьому відповідач приховує цей протокол та його представник стверджує, що передали його ОСОБА_1 під час передачі усіх документів ОСН після обрання його керівником організації, однак вказане, за ствердженнями позивача, не відповідає дійсності, оскільки згідно акту прийому-передачі документів від 22.09.2020 р., за підписом обох сторін, такий протокол у акті відсутній. Крім того позивач зауважує, що на момент створення організації у її списки входили мешканці тільки 8 вулиць, тоді як зараз вулиць вже 11 згідно довідки Великобуялицької сільраді від 07.06.2021 р.

Враховуючи неодноразові фінансові порушення зі сторони бухгалтера ОСОБА_2 та її бажання усунення з посади керівника ОСОБА_1 , для чого і були зроблені позачергові збори, депутати Великобулицької сільраді, одночасно споживачі води ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , а також запрошений за їх проханням незалежний депутат ОСОБА_13 , який не є споживачем цієї організації, за ствердженнями позивача, були присутніми на цих зборах та вели перерахунок усіх присутніх та підтверджують у своїх показах відсутність кворуму учасників, адже з урахування числа членів організації, вказаних відповідачем, присутніх було біля ста громадян, з огляду на що збори, які мале місце 16.05.2021 р. є нелегітимними також за списками, які надав відповідач. Між тим позивач додає, що дані протоколу зборів від 22.08.2020 р., коли був обраний керівником ОСОБА_1 , також пораховані невірно, де членів ОСН вказано всього 470 громадян.

Також 26.01.2022 р. від позивача до господарського суду надійшло клопотання про витребування у відповідача ОСН Петрівчанка списку усіх присутніх учасників зборів, які відбулися 16.05.2021 р.

Наразі під час підготовчого засідання 27.01.2022 р. представник позивача просив суд розглянути подане 19.01.2022 р. клопотання про витребування доказів судом та задовольнити його, а саме витребувати у Березівської районної державної адміністрації Одеської області наступних доказів: довідки АБ № 4897223 з ЄДРПОУ від 10.12.2012 року та додатків до неї; рішення сесії Петрівської селищної ради щодо надання дозволу на створення органу самоорганізації населення Петрівчанка; протоколу загальних зборів мешканців смт. Петрівка, за підписом усіх учасників зборів, щодо створення органу самоорганізації населення Петрівчанка. В обґрунтування вказаного клопотання позивач вказує, що вищезазначені документи є такими, за допомогою яких було здійснено державну реєстрацію ОСН Петрівчанка у держреєстратора Іванівської РДА (відповідно до адміністративної реформи та згідно Постанови ВР України Про утворення та ліквідацію районів № 807-ІХ від 17.07.2020 р. Іванівський район ліквідовано, але з 01.07.2021 р. утворено Березівський район, до якого відійшла Великобуялицька сільрада (раніше Петрівська селищна рада). Тому, як вказує позивач, до архіву Березівської РДА як до правонаступника передані паперові документи держреєстратора Іванівської РДА. Крім того, позивач зазначає, що вказані документи необхідні останньому для ознайомлення із фактичною кількістю членів організації для обґрунтування позовних вимог.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 27.01.2022 р. строк підготовчого провадження у справі № 916/3457/21 продовжено на тридцять днів, а також витребувано у Березівської районної державної адміністрації Одеської області засвідчені належним чином копії довідки АБ № 4897223 з ЄДРПОУ від 10.12.2012 року та додатків до неї; рішення сесії Петрівської селищної ради щодо надання дозволу на створення органу самоорганізації населення Петрівчанка; протоколу загальних зборів мешканців смт. Петрівка, за підписом усіх учасників зборів, щодо створення органу самоорганізації населення Петрівчанка. Крім того вказаною ухвалою суду підготовче засідання відкладено на 14 лютого 2022 р.

У підготовчому засіданні господарського суду 14 лютого 2022 року по справі № 916/3457/21 було протокольно оголошено перерву до 03 березня 2022 року о 15 год. 00 хв. згідно ч. 5 ст. 183 ГПК України.

14.02.2022 р. від Березівської районної державної адміністрації Одеської області на виконання вимог ухвали суду від 27.01.2022 р. надійшли докази.

Розгляд справи у підготовчому засіданні 03.03.2022 р. о 15 год. 00 хв. не відбувся у зв`язку із запровадженням 24.02.2022 р. воєнного стану указом Президента України № 64/2022 Про введення воєнного стану в Україні. Крім того, 14.03.2022 р. указом Президента України № 133/2022 Про продовження строку дії воєнного стану в Україні продовжено воєнний стан до 25.04.2022 р.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 17.03.2022 р. у справі № 916/3457/21 підготовче засідання призначено на 10 травня 2022 р. о 15 год. 00 хв.

03.05.2022 р. від представника відповідача на електронну адресу суду надійшла заява про участь у підготовчому засіданні, яке призначене на 10.05.2022 р. о 15 год. 00 хв., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи EAZYCON.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 04.05.2022 р. у справі № 916/3457/21 задоволено заяву Органу самоорганізації населення Петрівчанка про участь у підготовчому засіданні по справі № 916/3457/21, яке призначене на 10 травня 2022 р. о 15 год. 00 хв., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи EAZYCON.

У підготовчому засіданні господарського суду 10 травня 2022 року по справі № 916/3457/21 було протокольно оголошено перерву до 26 травня 2022 року об 11 год. 00 хв. згідно ч. 5 ст. 183 ГПК України. Крім того, протокольною ухвалою суду від 10.05.2022 р. задоволено усне клопотання представника відповідача про участь у підготовчому засіданні по справі № 916/3457/21, яке призначене на 26 травня 2022 р. об 11 год. 00 хв., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи EAZYCON.

23.05.2022 р. від представника позивача на електронну адресу суду надійшла заява про участь у підготовчому засіданні, яке призначене на 26.05.2022 р. об 11 год. 00 хв., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи EAZYCON.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 24.05.2022 р. у справі № 916/3457/21 задоволено заяву ОСОБА_1 про участь у підготовчому засіданні по справі № 916/3457/21, яке призначене на 26 травня 2022 р. об 11 год. 00 хв., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи EAZYCON.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 26.05.2022 р. у справі № 916/3457/21 закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті в засіданні суду на 07.06.2022 р.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 07.06.2022 р. відкладено розгляд справи на 23 червня 2022 р.

Під час розгляду справи у судовому засіданні 23.06.2022 р. представник позивача підтримав позовні вимоги та наполягав на їх задоволенні у повному обсязі, натомість представник відповідача просив суд не задовольняти позов.

Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши та дослідивши всі письмові докази, які містяться в матеріалах справи, господарський суд дійшов наступних висновків.

Як вбачається із наданої Березівською районною державною адміністрацією Одеської області копії протоколу № 1 зборів жителів смт. Петрівка від 14.12.2005 р., присутніми на вказаних зборах зазначені: учасники зборів жителів смт. Петрівка в кількості 400 осіб, голова зборів ОСОБА_5 , секретар зборів ОСОБА_14 ; запрошені: Голова Петрівської селищної ради ОСОБА_15 , секретар ОСОБА_16 , представники УФСІ ОСОБА_17 , ОСОБА_18 . Так, на вказаних зборах жителями смт. Петрівка розглядалися наступні питання:

- інформація представників Українського фонду соціальних інвестицій;

- про створення органу самоорганізації населення. Назва органу самоорганізації населення;

- обрання голови ОСН. І членів органу самоорганізації.

Щодо створення органу самоорганізації населення в протоколі № 1 від 14.12.2005 р. вказано, що слухали ОСОБА_19 : для кращої організації робіт по будівництву скважини і забезпечення належних умов необхідно створити орган, який буде представляти інтереси жителів мікрорайону і сприяти покращенню діяльності, що спрямовані на задоволення потреб жителів; назва органу і обрання голови запропонували назвати Орган самоорганізації населення Петрівчанка; запропоновано обрати голову органу самоорганізації населення: ОСОБА_5 . За результатами голосування по всім питання голосували одностайно - за 400 чоловік.

При цьому із наданої Березівською районною державною адміністрацією Одеської області копії рішення Виконавчого комітету Петрівської селищної ради Іванівського району Одеської області № 26 від 28.04.2009 р. Про реєстрацію Органу самоорганізації населення Петрівчанка вбачається, що, розглянувши заяву гр. ОСОБА_5 , яка проживає в АДРЕСА_3 , гр. ОСОБА_2 , яка проживає АДРЕСА_4 , гр. ОСОБА_7 , який проживає в АДРЕСА_5 , щодо реєстрації Органу самоорганізації населення Петрівчанка, та надані документи - Статут Органу самоорганізації населення Петрівчанка, діючи на підставі сі. 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, виконком вирішив зареєструвати Орган самоорганізації населення Петрівчанка.

Так, відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстрація Органу самоорганізації населення Петрівчанка здійснена 04.12.2012 р. за № 15341020000000559.

Як вбачається із наявної в матеріалах справи копії звітно-виборних зборів Органу самоорганізації населення Петрівчанка від 22.08.2020 р., на вказаних зборах членами громади ОСН Петрівчанка розглядалися наступні питання:

1) Обрання голови та секретаря зборів;

2) Звіт ОСН Петрівчанка за період з 01.01.2020 р. до 22.08.2020 р. та доповідь бухгалтера ОСН Петрівчанка ОСОБА_2 ;

3) Вибори керівника ОСН Петрівчанка (заява ОСОБА_5 ; заява ОСОБА_1 );

4) Підписання протоколу зборів ОСН Петрівчанка.

За результатами голосування по всім питання голосували одностайно - за 260 чоловік.

Зокрема, 22.08.2020 р. на звітно-виборних зборах Органу самоорганізації населення Петрівчанка вирішено:

1. Звіт ОСН Петрівчанка прийнято до відома.

2. Звільнити з посади керівника ОСН Петрівчанка ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_1 ), та виключити її з переліку підписантів (осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо).

Обрати на посаду керівника ОСН Петрівчанка ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_2 ).

3. Доручити підписання протоколу зборів ОСН Петрівчанка голові та секретарю зборів ОСОБА_11 та ОСОБА_20 .

При цьому із матеріалів справи вбачається, що наказом № 3-к від 01.09.2020 р. звільнено від займаної посади керівника ОСН Петрівчанка ОСОБА_5 згідно поданої заяви за власним бажанням згідно ст. 38 Кодексу законів про працю України з 01.09.2020 р. (Протокол звітно-виборних зборів ОСН Петрівчанка від 22.08.2020 р.).

Крім того, як вбачається із матеріалів справи, наказом № 4-к від 01.09.2020 р. призначено на посаду керівника ОСН Петрівчанка ОСОБА_1 з 01 вересня 2020 року згідно поданої заяви (Протокол звітно-виборних зборів ОСН Петрівчанка від 22.08.2020 р.).

Таким чином, як встановлено судом, ОСОБА_1 на підставі протоколу звітно-виборних зборів ОСН Петрівчанка від 22.08.2020 р. та наказу від 01.09.2020 р. № 4-к з 01 вересня 2020 року призначений на посаду керівника Органу самоорганізації населення Петрівчанка.

Також із матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 засновник ОСН Петрівчанка ОСОБА_5 звернулася до Голови Виконавчого комітету Великобуялицької ОТГ із заявою (вх. № 02-16/557 від 18.03.2021 р.), в якій довела до відома останнього, що ОСОБА_1 є нелегітимним керівником ОСН Петрівчанка, так як за нього проголосувало менше половини її членів.

На вказаний лист ОСОБА_5 від 18.03.2021 р. Великобуялицьким сільським головою листом від 02.04.2021 р. за вих. № 02-16/107 повідомлено заявнику, що для зміни керівника ОСН Петрівчанка необхідно скликати засідання членів останньої, на якому розглянути питання щодо усунення ОСОБА_1 та обрання нового керівника.

При цьому наказом № 12-к від 02.04.2021 р. Про внесення змін до штатного розпису у зв`язку із приведенням професійних назв у відповідність до Національного класифікатора України Класифікатор професій ДК 003:2010, виведено посаду головний бухгалтер із штатного розпису; уведено посаду (без змін істотних умов праці) бухгалтер; затверджено зміни до штатного розпису (дод. на 1 арк.).

Також із наданих відповідачем до відзиву на позов доказів вбачається, що 05.04.2021 р. засновник ОСН Петрівчанка ОСОБА_5 звернулося із повідомленнями до ОСОБА_7 та ОСОБА_2 , як засновників ОСН Петрівчанка, в якому вимагала провести загальні збори ОСН Петрівчанка, на яких розглянути наступні питання: 1) заслухати звіт ОСН Петрівчанка за період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р.; 2) переобрати орган управління (керівника) ОСН Петрівчанка. На вказаних повідомленнях стоять відмітки ОСОБА_7 та ОСОБА_2 про їх отримання 05.04.2021 р., засвідчені їх підписами.

Крім того ОСОБА_5 , як засновник ОСН Петрівчанка, 09.04.2021 р. звернулася до секретаря ОСН Петрівчанка із вимогою провести загальні збори ОСН Петрівчанка, на яких розглянути наступні питання: 1) заслухати звіт ОСН Петрівчанка за період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р.; 2) переобрати орган управління (керівника) ОСН Петрівчанка. Також у вказаному повідомленні-вимозі ОСОБА_5 просила секретаря погодити списки членів ОСН Петрівчанка для проведення загальних зборів; визначити дату, час та місце їх проведення, а також забезпечити своєчасне повідомлення всіх членів ОСН Петрівчанка про дату, час та місце проведення загальних зборів та довести до їх відома перелік питань, що будуть винесені на обговорення.

Як вбачається із матеріалів справи, 16 травня 2021 р. відбулися звітно-виборчі збори жителів за місцем проживання на території діяльності Органу самоорганізації населення Петрівчанка, які оформлені протоколом від 16.05.2021 р., відповідно до якого на вказаних зборах були присутні 294 члени громади ОСН Петрівчанка, відсутні 171 чол., всього членів громади ОСН Петрівчанка 465 чол. Крім того у вказаному протоколі зазначено, що на звітно-виборчих зборах беруть участь більше половини жителів за місцем проживання на території діяльності Органу самоорганізації населення Петрівчанка; збори правомочні розпочати свою роботу.

Як встановлено судом, згідно протоколу звітно-виборчих зборів жителів за місцем проживання на території діяльності Органу самоорганізації населення Петрівчанка членами самоорганізації населення розглядалися наступні питання:

- про обрання голови та секретаря зборів;

- розгляд звіту діяльності органу ОСН Петрівчанка за період 01.01.2020 року до 31.12.2020 року та доповідь засновника ОСОБА_2 ;

- про переобрання органу (керівника) ОСН Петрівчанка (заява ОСОБА_3 );

- про підписання протоколу зборів.

За результатами голосування по першому питанню голосували одностайно - за 294 чол., по всі іншим: за 289 чол., проти 0 чол., утрималися 5 чол.

Зокрема, на звітно-виборчих зборах жителів за місцем проживання на території діяльності Органу самоорганізації населення Петрівчанка вирішено:

1. Обрати головою зборів ОСОБА_2 , секретарем ОСОБА_4 .

2. Звіт про діяльність органів ОСН Петрівчанка затвердити та доповідь засновника ОСОБА_2 прийняти до відома.

3. Обрати на посаду керівника ОСН Петрівчанка ОСОБА_3 , призначивши її на дану посаду з 18 травня 2021 року та звільнити ОСОБА_1 з посади керівника ОСН Петрівчанка з 19 травня 2021 року.

4. Уповноважити на підписання протоколу зборів ОСН Петрівчанка голову та секретаря зборів - ОСОБА_2 та ОСОБА_4 .

При цьому на вказаному протоколі приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Кобзар О.Ю. засвідчено справність підписів ОСОБА_2 та ОСОБА_4 та зареєстровано в реєстрі за №№ 351, 352.

Так, із наданої відповідачем копії списку присутніх на звітно-виборчих зборах та згідних з кандидатурою керівника ОСН Петрівчанка члена громади ОСОБА_3 від 16.05.2021 р. вбачається, що на вказаних зборах були присутніми 313 осіб згідно переліку (а.с. 217-229).

Крім того відповідачем надано до матеріалів справи копії списків голосування на звітно-виборчих зборах ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р. про переобрання органу (керівника) ОСН Петрівчанка ОСОБА_1 та згідних з кандидатурою на керівника ОСН Петрівчанка ОСОБА_3 (а.с. 230-240), із яких вбачається проставлення підписів 289 особами.

Між тим із матеріалів справи вбачається, що 19 травня 2021 року голова ОСН Петрівчанка ОСОБА_1 звернувся до нотаріусів ОСОБА_21 та ОСОБА_22 із повідомленнями (№№ 13, 14) про те, що збори ОСН Петрівчанка, які відбулися 16.05.2021 р., були несанкціоновані та нелегітимні, відбувалися за ініціативи колишнього бухгалтера ОСОБА_2 без згоди та відома керівника ОСОБА_1 . Відтак, з огляду на наявність кримінального провадження та досудового слідства щодо ОСОБА_2 , у разі її звернення з приводу реєстрації протоколу засідання загальних зборів від 16.05.2021 р. з метою зміни керівника ОСН, ОСОБА_1 висловлено прохання не виконувати нотаріусами таку нотаріальну дію.

Водночас, як встановлено судом вище, на вказаному протоколі від 16.05.2021 р.приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Кобзар О.Ю. засвідчено справність підписів ОСОБА_2 та ОСОБА_4 та зареєстровано в реєстрі за №№ 351, 352.

Відтак, звертаючись до суду із даним позовом, позивач вказує про порушення його прав як члена та керівника даного органу самоорганізації населення, оскільки звітно-виборчі збори жителів за місцем проживання на території діяльності Органу самоорганізації населення Петрівчанка, які оформлені протоколом від 16.05.2021 р., були проведені за його відсутності, при цьому їх проведення було ініційовано не уповноваженою на те особою, а також на зборах були присутніми приблизно 100 осіб, що складає лише 12% від загальної кількості членів організації та що підтверджується показами чотирьох свідків - 3 членів ОСН та 1 депутата Великобуялицької сільради, які були присутні на зборах. Крім того, про проведення зборів не було повідомлено населення заздалегідь, з огляду на що значна частина жителів не змогла взяти у них участь, з огляду на що вказані збори є нелегітимними, а тому всі прийняті рішення на них, які були оформлені протоколом від 16 травня 2021 року, є протиправними та такими, що підлягають скасуванню.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Цивільного кодекс України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до частини 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України, юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Наразі судом враховано, що процесуальне законодавство не визначає юрисдикційну належність такого спору. Однак, оскільки спірні правовідносини є найбільш наближеними до правовідносин, що пов`язані з діяльністю юридичної особи, а саме з реалізацією загальними зборами членів органу самоорганізації населення на управління юридичною особою у вигляді формування органу управління шляхом прийняття рішення про усунення керівника органу самоорганізації населення від виконання обов`язків (звільнення із займаної посади), то його слід розглядати за правилами господарського судочинства.

Також згідно п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 р. № 13 Про практику розгляду судами корпоративних спорів рішення загальних зборів учасників (акціонерів) та інших органів господарського товариства є актами, оскільки ці рішення зумовлюють настання правових наслідків, спрямованих на регулювання господарських відносин, і мають обов`язковий характер для суб`єктів цих відносин. У зв`язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

За приписами пункту 3 частини 1 статті 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною 2 статті 20 Господарського процесуального кодексу України), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Таким чином, виходячи з наведеного, якщо хоча б один із членів органу самоорганізації населення обґрунтовано не погоджується із прийнятим зборами рішенням, він може звернутися до суду за місцезнаходженням такого органу самоорганізації населення з позовною заявою про визнання недійсним відповідного рішення повністю або частково.

Так, предметом позову у даній справі є визнання недійсним рішення загальних зборів членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка, оформленого протоколом № б/н від 16.05.2021 р.

Правовий статус, порядок організації та діяльності органів самоорганізації населення регулюють Закон України Про місцеве самоврядування в Україні?, а також Закон України Про органи самоорганізації населення?, який є спеціальним нормативним актом і застосовується до спірних правовідносин.

Відповідно до ст. 58 Конституції України, ст. 5 Цивільного кодексу України до правовідносин сторін повинні бути застосовані норми названих Законів (як і норми іншого законодавства) у редакціях, які були чинними станом на період дії спірних правовідносин.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створюються частиною жителів, які тимчасово або постійно проживають на відповідній території в межах села, селища, міста.

Відповідно до ст. 4 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах: народовладдя; законності; гласності; колегіальності; поєднання місцевих і державних інтересів; виборності; правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами; підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб; державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування; судового захисту прав місцевого самоврядування. Відповідні принципи задекларовані і в статті 5 Закону України Про органи самоорганізації населення.

За положеннями ст. 2 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин, для вирішення завдань, передбачених цим Законом.

Частинами 1, 2 статті 3 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) орган самоорганізації населення є однією з форм участі членів територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах у вирішенні окремих питань місцевого значення. Органами самоорганізації населення є будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, комітети районів у містах, сільські, селищні комітети.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) основними завданнями органів самоорганізації населення є: 1) створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України; 2) задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг; 3) участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території, інших місцевих програм.

Згідно ст. 6 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) право жителів обирати та бути обраними до органу самоорганізації населення. Обирати та бути обраними до органу самоорганізації населення в порядку, визначеному цим Законом, можуть жителі, які на законних підставах проживають на відповідній території. Забороняються будь-які обмеження права жителів, які проживають на відповідній території, на участь у відповідному органі самоорганізації населення залежно від їх раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, мовних або інших ознак.

Частинами 1, 2 ст. 7 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) орган самоорганізації населення створюється за територіальною ознакою. Територією, у межах якої діє орган самоорганізації населення, може бути частина території села, селища, міста, району в місті, у межах якої проживають жителі, які обрали цей орган.

Згідно зі ст. 12 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) збори (конференція) жителів на підставі рішення сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради про створення органів самоорганізації населення відповідно до Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, актів та рішень відповідних органів місцевого самоврядування затверджують Положення про орган самоорганізації населення (далі - Положення). У Положенні зазначаються: 1) назва та юридична адреса органу самоорганізації населення; 2) основні завдання та напрями діяльності органу самоорганізації населення; 3) права і обов`язки членів органу самоорганізації населення; 4) територія, у межах якої діє орган самоорганізації населення; 5) строк повноважень органу самоорганізації населення та порядок їх дострокового припинення; 6) порядок використання коштів та іншого майна, порядок звітності; 7) порядок припинення діяльності органу самоорганізації населення; 8) інші питання, пов`язані з діяльністю органу самоорганізації населення. Контроль за додержанням органом самоорганізації населення Положення про нього покладається на раду та її виконавчий орган, який здійснив реєстрацію органу самоорганізації населення.

Так, із матеріалів справи вбачається, що рішенням загальних зборів жителів смт. Петрівка, оформлених протоколом № 1 від 29.01.2017 р., затверджено Положення Органу самоорганізації населення Петрівчанка (нова редакція), який зареєстровано рішенням Виконавчого комітету Петрівської селищної ради за № 26 від 24.04.2009 р.

Відповідно до п. 1.1 Положення Органу самоорганізації населення Петрівчанка остання є добровільна, неполітична, поза конфесійна, неприбуткова і незалежна організація, поширює свою діяльність на територію смт. Петрівка, вулиці: 8 Березня, Привокзальна, Покровська, Виноградна, Горького, Армійська, Залізнична, Кисельова, Воровського Іванівського району Одеської області.

Згідно п. 1.2 Положення повна назва організації: Орган самоорганізації населення Петрівчанка. Скорочена назва ОСН Петрівчанка.

Пунктом 1.3 Положення передбачено, що організаційно - правова форма: орган самоорганізації населення.

Відповідно до п. 1.4 Положення назва та місцезнаходження постійно діючого центрального органу Органу самоорганізації населення Петрівчанка: загальні збори - 67240, Україна, Одеська область Іванівський район смт. Петрівка вулиця Залізнична буд. № 21.

В п. 1.5 Положення визначено, що засновники ОСН Петрівчанка, громадяни України:

- ОСОБА_5 - ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт НОМЕР_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ;

- ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт НОМЕР_4 ;

- ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_6 , паспорт НОМЕР_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 .

Положеннями п. 2.1 Положення визначено, що головною метою ОСН Петрівчанка є покращення рівня життя населення, захист прав та законних інтересів громадян.

В п. 2.2 Положення визначено, що для досягнення основної мети, ОСН Петрівчанка вирішує такі завдання: сприяти соціально-економічному розвитку селища; розвивати громадську активність населення.

Згідно п. 2.3 Положення ОСН Петрівчанка здійснює свою діяльність у таких формах: безпосередньо займається організацією забезпечення водою мешканців, які є членами ОСН Петрівчанка; сприяє надання членами ОСН Петрівчанка якісних комунальних послуг; здійснює співпрацю з іншими громадськими організаціями, селищною радою та іншими необхідними для діяльності ОСН Петрівчанка; здійснює іншу діяльність, не заборонену іншим законодавством.

Відповідно до п. 3.1 Положення членство в ОСН Петрівчанка є добровільним і може бути індивідуальним або колективним.

Пунктом 3.2 Положення передбачено, що індивідуальним членом ОСН Петрівчанка може бути громадянин України, іноземний громадянин або особа без громадянства, які беруть участь у роботі ОСН Петрівчанка і визначають положення статуту ОСН Петрівчанка.

Колективним членом ОСН Петрівчанка може бути трудовий колектив підприємства, установи, що підтримують завдання ОСН Петрівчанка, сприяють діяльності і визначають положення статуту ОСН Петрівчанка (п. 3.3 Положення).

Згідно п. 3.4 Положення член ОСН Петрівчанка може бути виключений з ОСН Петрівчанка у випадку:

-подання особистої заяви з проханням про виведення зі складу членів ОСН Петрівчанка;

-грубих порушень норм статуту ОСН Петрівчанка, що завдали значної шкоди її іміджу.

Відповідно до п. 3.5 Положення рішення про виключення із членів ОСН Петрівчанка приймається загальними зборами засновників більшістю голосів не менше 50% членів ОСН Петрівчанка.

Умовами п. 4.1 Положення визначено, що члени організації мають право:

-брати участь у заходах, які здійснюються організацією;

-вносити пропозиції з питань, пов`язаних з діяльністю ОСН Петрівчанка;

-обирати та бути обраними до керівників органів ОСН Петрівчанка;

-вільно виходити з членів ОСН Петрівчанка у будь-який час за письмовою заявою, наданою до загальних зборів членів ОСН Петрівчанка.

В п. 4.2 Положення передбачено, що члени агенції зобов`язані:

-виконувати вимоги статуту організації;

-діяти відповідно до мети та завдань визначених статутом;

-брати особисту участь в забезпеченні програм організації, матеріальними та іншими ресурсами.

Таким чином, з огляду на вказані положення пунктів 3.1 та 3.2 положення, членство в ОСН Петрівчанка є добровільним і може бути індивідуальним або колективним (п. 3.1), при цьому індивідуальним членом ОСН Петрівчанка може бути громадянин України, іноземний громадянин або особа без громадянства, які беруть участь у роботі ОСН Петрівчанка (п. 3.2).

Так, для встановлення наявності або відсутності кворуму при проведенні 16.05.2021 р. звітно-виборчих зборів ОСН Петрівчанка перш за все необхідно встановити, з якої кількості членів складалась ОСН Петрівчанка на час скликання та проведення таких зборів. Так, розділом 3 Положення ОСН Петрівчанка, який має назву Членство в ОСН Петрівчанка, не врегульовано порядок набуття членства в організації. Пунктами 3.4 та 3.5 Положення врегульовано лише порядок виключення із членів організації, в тому числі шляхом подання особистої заяви. Оскільки у всіх рішеннях зборів ОСН Петрівчанка, оформлених протоколами, обов`язково зазначається загальна кількість членів ОСН Петрівчанка, кількість присутніх та відсутніх, то, на переконання суду, інформація про чисельність членів організації повинна бути зафіксована у відповідному документі.

Згідно ч. 3 ст. 13 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент реєстрації ОСН Петрівчанка) для реєстрації органу самоорганізації населення уповноважені зборами (конференцією) жителів за місцем проживання їх представники подають до реєструючого органу заяву. До заяви про реєстрацію органу самоорганізації населення додаються: 1) копія рішення відповідної ради про надання дозволу на створення органу самоорганізації населення; 2) протокол зборів (конференції) жителів за місцем проживання з рішеннями про обрання членів органу самоорганізації населення та його персональний склад, про затвердження Положення, про обрання уповноважених представників для проведення реєстрації органу самоорганізації населення; 3) Положення, затверджене зборами (конференцією) жителів за місцем проживання, - у двох примірниках; 4) персональний склад членів органу самоорганізації населення

із зазначенням прізвищ, імені та по батькові, року народження, місця проживання.

З огляду на викладене положення Закону, для реєстрації Органу самоорганізації населення Петрівчанка уповноважені зборами (конференцією) жителів за місцем проживання їх представники зобов`язані були подати до реєструючого органу заяву, а також додати до неї, зокрема, й рішення про обрання членів ОСН Петрівчанка та її персональний склад із зазначенням прізвищ, імені та по батькові, року народження, місця проживання.

Наразі господарський суд зауважує, що ані позивачем, ані відповідачем не доведено яким чином фактично здійснювався прийом у члени організації розгляд письмових або усних заяв громадян керівником органу організації, затвердження списків мешканців та користувачів послуг по забезпеченню водою тощо. Не надано суду також і затвердженого керівним органом списку членів ОСН Петрівчанка.

При цьому відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) обирати та бути обраними до органу самоорганізації населення в порядку, визначеному цим Законом, можуть жителі, які на законних підставах проживають на відповідній території.

Крім того, положеннями ч.ч. 1, 2 ст. 10 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) орган самоорганізації населення обирається зборами (конференцією) жителів за місцем проживання на основі загального, рівного виборчого права шляхом таємного голосування жителів, які на законних підставах проживають на відповідній території. Право голосу на виборах мають жителі, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу жителі, яких визнано судом недієздатними. Загальний склад органу самоорганізації населення визначається зборами (конференцією) жителів за місцем проживання. Організація проведення зборів (конференції) жителів за місцем проживання, як правило, покладається на виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради.

Орган самоорганізації населення обирається у складі керівника, заступника (заступників) керівника, секретаря, інших членів. Обраними до складу органу самоорганізації населення вважаються особи, які одержали більше половини голосів учасників зборів (конференції) жителів за місцем проживання. Члени органу самоорганізації населення можуть бути достроково відкликані за рішенням зборів (конференції) жителів за місцем проживання, що утворили даний орган. Переобрання органу самоорганізації населення, відкликання, обрання окремих його членів замість вибулих чи зміна кількісного складу органу самоорганізації населення здійснюється зборами (конференцією) жителів за місцем проживання в порядку, встановленому цією статтею (ч.ч. 3, 4, 5 ст. 10 Закону України Про органи самоорганізації населення? (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин)).

Разом з тим господарський суд зауважує, що матеріалами даної господарської справи не підтверджується точна кількість членів загального складу Органу самоорганізації населення Петрівчанка як на час проведення звітно-виборчих зборів жителів за місцем проживання на території діяльності ОСН Петрівчанка 16.05.2021 р., так і на час розгляду судом даної господарської справи, з огляду на те, що ні позивачем, ні відповідачем не надано належних та допустимих доказів, з яких суд міг би встановити такий загальний склад. Так, позивач та відповідач, стверджуючи про різну кількість членів ОСН Петрівчанка, не надали до матеріалів справи складу Органу самоорганізації населення Петрівчанка, визначеного зборами (конференцією) жителів за місцем проживання, як того вимагають положення ст. 10 Закону, а відтак сторонами не доведено кількість членів, які були обраними до Органу самоорганізації населення Петрівчанка (які одержали більше половини голосів учасників зборів (конференції) жителів за місцем проживання).

Так, надана позивачем копія довідки Виконавчого комітету Великобуялицької сільської ради від 04.11.2021 р. вих. №805/02-16 (а.с. 18) вказує лише загальну кількість проживаючих повнолітніх членів ОСН Петрівчанка 988 осіб, при цьому вказана довідка не є списком членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка, визначеним зборами (конференцією) жителів за місцем проживання, як того вимагають положення Закону України Про органи самоорганізації населення (поіменний список із зазначенням законної підстави кожного проживаючого та відповідного їх обрання до ОСН Петрівчанка).

Крім того, наданий відповідачем список членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка станом на квітень 2021 року (а.с. 93-103) також не є належним та допустимим доказом членства таких 465 осіб у ОСН Петрівчанка, оскільки не є списком членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка, визначеним зборами (конференцією) жителів за місцем проживання. Між тим, надана відповідачем до матеріалів справи відповідь Великобуялицької сільської ради Березівського району Одеської області від 10.01.2022 р. (а.с. 110) про зазначення 465 членів в ОСН Петрівчанка також не є належним та допустимим доказом членства таких 465 осіб у складі ОСН Петрівчанка з тих же підстав, що були зазначені судом вище.

Згідно п. 5.1 Положення орган самоорганізації населення є самостійною юридичною особою з моменту його державної реєстрації, веде самостійний баланс, має розрахункові рахунки в установах банку, круглу печатку зі своїм повним найменуванням.

Відповідно до п. 5.2 Положення ОСН Петрівчанка взаємодіє з благодійними організаціями, громадськими об`єднаннями, релігійними організаціями, екологічним екологічними організаціями, іншими фізичними та юридичними особами, які своєю діяльністю сприяють вирішенню завдань ОСН Петрівчанка, здійснює спільні програми з вітчизняними та іноземними благодійними організаціями, юридичними та фізичними особами.

Пунктом 6.1 Положення передбачено, що керівним органом є загальні збори ОСН Петрівчанка.

Умовами п. 6.2 Положення визначено, що загальні збори правомочні приймати рішення, якщо в них беруть участь більш, ніж половина членів організації.

Всі питання вирішуються відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх ОСН Петрівчанка (п. 6.3 Положення).

Відтак, з огляду на вказані положення пунктів положення, керівним органом ОСН Петрівчанка є загальні збори, які правомочні приймати рішення, якщо в них беруть участь більш, ніж половина членів організації.

Разом з тим господарський суд зауважує, що з огляду на відсутність в матеріалах справи належних та допустимих доказів визначеного зборами (конференцією) жителів за місцем проживання загального складу Органу самоорганізації населення Петрівчанка, відповідно встановити правомочність прийняття 16.05.2021 р. зборами рішення, а саме прийняття участі більш, ніж половиною членами організації, не є можливим.

При цьому умовами п. 6.4 Положення визначені повноваження керівника органу самоорганізації населення:

6.4.1 Керівник органу самоорганізації населення - особа, яка обирається зборами (конференцією) жителів за місцем проживання та очолює органу самоорганізації населення і наділена відповідними повноваженнями у здійсненні організаційно-розпорядчих функцій в порядку, передбаченому Положенням про цей орган.

6.4.2 Керівник органу самоорганізації населення:

- Організовує роботу цього органу;

- Скликає і проводить його засідання;

- Організовує виконання рішень органу самоорганізації населення;

- Є розпорядником коштів, підписує рішення та інші документи органу самоорганізації населення;

- Представляє цей орган у відносинах з фізичними та юридичними особами;

- Виконує доручення органу самоорганізації населення;

- Здійснює інші повноваження, визначені цим та іншими законами України, а також прийнятим до них Положенням.

6.4.3 У разі відсутності керівника органу самоорганізації населення або неможливості виконання ним своїх обов`язків з інших причин його повноваження виконує заступник керівника або секретар в порядку і межах, передбачених Положенням.

Повноваження секретаря органу самоорганізації населення:

1. Секретар органу самоорганізації населення:

1) Організовує підготовку засідання органу самоорганізації населення та питань, що виносяться на його розгляду;

2) Забезпечує ведення діловодства;

3) Забезпечує своєчасне доведення до відповідних підприємств, установ та організацій і фізичних осіб рішень органу самоорганізації населення;

4) Контролює виконання рішень органу самоорганізації населення;

5) Виконує інші передбачені Положенням обов`язки.

2. У разі відсутності керівника органу самоорганізації населення та його заступника або неможливості виконання ними своїх обов`язків з інших причин, повноваження керівника цього органу в порядку і межах, передбачених Положенням, виконує секретар.

Таким чином, з огляду на вказані положення пункту 6.4.2 Положення, саме керівник Органу самоорганізації населення Петрівчанка скликає та проводить його засідання. При цьому лише у разі відсутності керівника органу самоорганізації населення або неможливості виконання ним своїх обов`язків з інших причин його повноваження виконує заступник керівника або секретар в порядку і межах, передбачених Положенням (п. 6.4.3).

Водночас, як встановлено судом та підтверджується сторонами, звітно-виборчі збори жителів за місцем проживання на території діяльності Органу самоорганізації населення Петрівчанка, які відбулися 16.05.2021 р., на вимогу засновника ОСОБА_5 - всупереч вимог пункту 6.4.2 Положення були скликані та проведені секретарем Гаркавенко Н.М., а не керівником ОСН Петрівчанка ОСОБА_1 . Разом з тим господарський суд зауважує, що доказів відсутності керівника ОСН Петрівчанка ОСОБА_1 станом на період скликання та проведення зборів або неможливості останнім виконувати свої обов`язки з інших причин, матеріали даної господарської справи не містять. Так, відповідачем не доведено належними та допустимими доказами іншого.

При цьому звернення засновника ОСН Петрівчанка ОСОБА_5 до інших засновників ОСОБА_2 та ОСОБА_7 та секретаря ОСН Петрівчанка із вимогою проведення загальних зборів ОСН Петрівчанка, на яких розглянути, зокрема, питання про переобрання органу управління (керівника) ОСН Петрівчанка, не замінює того, що саме керівник ОСН Петрівчанка ОСОБА_1 повинен був скликати та проводити такі збори. Так, господарський суд зауважує, що належних та допустимих доказів звернення засновниками ОСН Петрівчанка саме до керівника ОСОБА_1 із вимогою скликання та проведення зборів щодо вирішення питання про переобрання органу управління (керівника) ОСН Петрівчанка, відповідачем до матеріалів справи не надано, а скликання та проведення зборів секретарем ОСН Петрівчанка за наявності керівника останньої порушує вимоги Положення ОСН Петрівчанка.

З огляду на викладене господарський суд зазначає, що Органом самоорганізації населення Петрівчанка було порушено вимоги Положення ОСН Петрівчанка щодо умов та порядку скликання зборів.

Крім того, Положення Органу самоорганізації населення Петрівчанка (нова редакція), затверджене рішенням загальних зборів жителів смт. Петрівка, оформлених протоколом № 1 від 29.01.2017 р., було підписано діючим на той час головою ОСН Петрівчанка - ОСОБА_5 , яка є і його засновником, а відтак остання була повністю обізнана з його змістом, в тому числі й пунктом 6.4.2.

Таким чином, господарський суд доходить висновку про доведеність порушень з боку відповідача корпоративних права позивача на участь в управлінні Органом самоорганізації населення Петрівчанка.

Між тим господарським судом не приймаються до уваги посилання відповідача у відзиві на позов на те, що присутність 16.05.2021 р. на загальних зборах 294 членів ОСН Петрівчанка від загального складу в 465 членів підтверджує, що проведення загальних зборів органу самоорганізації населення були правомочними, а прийняті рішення за відповідною кількістю присутніх членів легітимними, з огляду на те, що, по-перше, відповідачем не доведено належними та допустимими доказами загальний склад ОСН Петрівчанка у кількості 465 членів, оскільки не надано списку членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка у розмірі 465 членів, визначений саме зборами (конференцією) жителів за місцем проживання, а, по-друге, в оспорюваному протоколі від 16.05.2021 р. вказано присутніми на зборах 294 особи, при цьому в наданій відповідачем копії списку присутніх на звітно-виборчих зборах від 16.05.2021 р. зазначається 313 осіб.

Враховуючи усе вищенаведене та зміст положень Положення ОСН Петрівчанка, яким встановлено порядок скликання та проведення загальних зборів, з урахуванням наявних в матеріалах справи доказів, господарський суд дійшов до висновку про допущення відповідачем порушення положень пункту 6.4.2, 6.4.3 Положення Органу самоорганізації населення Петрівчанка, що є підставою для визнання недійсним рішення загальних зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., оформленого протоколом зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р.

Решта доводів позивача щодо фінансових порушень зі сторони бухгалтера ОСОБА_2 , а також не отримання засновником ОСОБА_7 від ОСОБА_5 повідомлення про скликання зборів та непідписання ним складу членів ОСН Петрівчанка, судом до уваги не приймаються, оскільки такі посиалння не підтверджені належними та допустимими доказами, а також не спростовують висновки суду про недотримання відповідачем порядку скликання та проведення зборів, які відбулися 16.05.2021 р.

Так, Європейський суд з прав людини у рішенні від 10.02.2010 у справі Серявін та інші проти України зауважив, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях, зокрема, судів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (далі - Конвенція) зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення.

Згідно зі ст. 17 Закону України Про виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, як джерело права.

У справі Трофимчук проти України Європейський суд з прав людини також зазначив, що хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не можна розуміти як вимогу детально відповідати на кожен довід. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у контексті конкретних обставин справи.

Стосовно вимоги позивача про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ОСН Петрівчанка, здійснених на підставі протоколу загальних зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., що оформлене протоколом зборів членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка від 16.05.2021 р., господарський суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, визнання недійсними актів, що порушують права на майно (майнові права), якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав чи спору, що виник з корпоративних відносин, якщо цей спір підлягає розгляду в господарському суді і переданий на його розгляд разом з такими вимогами.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) дія цього закону поширюється на відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців.

За положеннями ч. 1 ст. 7 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Положеннями ч. 4 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) передбачено, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п`ятою цієї статті, подаються такі документи: 1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; 2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою; 3) реєстр осіб (громадян), які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи, - у разі внесення змін до відомостей про громадські об`єднання, політичні партії; 5) відомості про керівні органи громадського формування (ім`я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв`язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів; 6) документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі змін, пов`язаних із входженням до складу засновників юридичної особи іноземної юридичної особи; 7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону; 8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; 9) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта або розподільчого балансу - у разі внесення змін, пов`язаних із внесенням даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа; 10) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов`язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи; 11) заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, - за бажанням заявника у разі внесення до установчих документів змін, які впливають на систему його оподаткування; 12) звіт про результати емісії акцій у випадку, передбаченому абзацами третім і четвертим пункту 48 частини другої статті 9 цього Закону; 13) звіт про оцінку майна у випадку, передбаченому абзацом сьомим пункту 48 частини другої статті 9 цього Закону; 14) структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства; 15) витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження, - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент; 16) нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (в редакції закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі:

1) документів, що подаються заявником для державної реєстрації;

2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України Про виконавче провадження щодо: визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу; визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи; заборони (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій; накладення/зняття арешту корпоративних прав; зобов`язання вчинення реєстраційних дій; скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі; виділу юридичної особи; провадження у справах про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, прийнятих відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; припинення юридичної особи, що не пов`язано з банкрутством юридичної особи; відміни державної реєстрації припинення юридичної особи; припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, що не пов`язано з банкрутством юридичної особи; відміни державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця; відміни в порядку апеляційного/касаційного оскарження судового рішення, на підставі якого вчинено реєстраційну дію;

3) рішень, прийнятих за результатами оскарження в адміністративному порядку відповідно до статті 34 цього Закону.

Таким чином, державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, може бути здійснена лише у випадку надання всіх документів, вичерпний перелік яких визначено ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. В свою чергу державний реєстратор при вирішення питання щодо здійснення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, зокрема, про керівника юридичної особи, повинен перевірити комплектність документів, які подаються державному реєстратору та здійснити їх перевірку на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації.

При цьому суд додає, що державний реєстратор під час проведення державної реєстрації на підставі перевірки вичерпного переліку документів лише засвідчує факт, тобто виконує функцію легалізації події. Виконання цієї функції не передбачає і не наділяє його повноваженнями перевірки (контролю) за тим, чи документи містять відомості, передбачені законом, відповідальність за відповідність яких законодавству покладається на осіб, які подали заяву щодо проведення такої реєстрації.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного суду від 19.03.2018 р. по справі № 826/1186/17.

Так, господарським судом встановлено, що 03.06.2021 року державним реєстратором Іванівської селищної ради Одеської області Черненко О.В. проведено державну реєстрацію змін до відомостей щодо Органу самоорганізації населення Петрівчанка, а саме зміна керівника юридичної особи або відомостей про керівника юридичної особи за № 1005341070004000559.

З огляду на вищенаведені обставини, враховуючи визнання судом недійсним загальних зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., оформленого протоколом без номеру зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., з метою забезпечення реального поновлення порушеного права позивача, суд вважає за можливе скасувати державну реєстрації змін до установчих документів ОСН Петрівчанка, здійснених на підставі протоколу загальних зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., що оформлене протоколом без номеру зборів членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка від 16.05.2021 р.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Оцінюючи наявні в матеріалах справи докази в сукупності, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані, відповідають фактичним обставинам справи та вимогам чинного законодавства, тому підлягають задоволенню.

За таких обставин та огляду на задоволення позовних вимог, суд доходить висновку, що згідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору в сумі 4540,00 грн., понесені позивачем при подачі позову, покладаються на відповідача, оскільки спір виник внаслідок його неправомірних дій.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1.Позов ОСОБА_1 до Органу самоорганізації населення Петрівчанка про визнання недійсним рішення та скасування державної реєстрації змін до установчих документів задовольнити.

2.Визнати недійсним рішення загальних зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., що оформлене протоколом без номеру зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р.

3.Скасувати державну реєстрації змін до установчих документів ОСН Петрівчанка, здійснених на підставі протоколу загальних зборів членів ОСН Петрівчанка від 16.05.2021 р., що оформлене протоколом без номеру зборів членів Органу самоорганізації населення Петрівчанка від 16.05.2021 р.

4.СТЯГНУТИ з Органу самоорганізації населення Петрівчанка (67240, Одеська область, Іванівський район, смт. Петрівка, вул. Залізнична, буд. 21; код ЄДРПОУ 38096580) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_6 ; ідент.код НОМЕР_2 ) витрати по сплаті судового збору в розмірі 4540/чотири тисячі п`ятсот сорок/грн. 00 коп.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 20-денного строку з моменту складання повного судового рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано 30 червня 2022 р.

Суддя В.С. Петров

Дата ухвалення рішення22.06.2022
Оприлюднено06.07.2022
Номер документу105069137
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3457/21

Рішення від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 23.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 03.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 16.03.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 27.01.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 30.11.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 17.11.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні