Ухвала
від 30.06.2022 по справі 450/1892/22
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/1892/22 Провадження № 2/450/1329/22

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

01 липня 2022 року суддя Пустомитівського районного суду Львівської області Добош Н.Б. розглянувши в м. Пустомити матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області, третя особа приватний нотаріус Львівського районного нотаріального округу Олефір Роман Васильович про встановлення факту проживання із спадкодавцем та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,-

в с т а н о в и в :

28.06.2022 року на адресу Пустомитівського районного суду Львівської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області, третя особа приватний нотаріус Львівського районного нотаріального округу Олефір Роман Васильович про встановлення факту проживання із спадкодавцем та визнання права власності в порядку спадкування на земельну ділянку за заповітом.

Відповідно до ч.ч. 2, 4, 5 ст. 95 ЦПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи,який подаєписьмові доказив копіях(електроннихкопіях),повинен зазначитипро наявністьу ньогоабо іншоїособи оригіналуписьмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Однак позивачем при подачі позовної заяви, долучено копії документів належним чином не засвідчених.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з пп. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. (992, 40 грн. та не більше 12405, 00 грн.).

Згідно з пп. 4 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду заяви у справах окремого провадження, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. (496, 20 грн.)

Законом України «Про державний бюджет України на2022рік» станомна 01січня 2022року встановленорозмір прожитковогомінімуму 2481 гривні.

До позовної заяви позивачем долучено квитанцію про сплату судового збору від 09.02.2012 року на суму 1984, 80 грн.

Позивач звернувся до суду з позовною вимогою майновою характеру та вимогою в порядку окремого провадження.

Пунктом 2 ч.1 ст.176 ЦПК України передбачено, що ціна позову у позовах про визнання права власності на майно визначається вартістю такого майна.

Ціну позову зазначено 12000, 00, однак в позовній заяві не наведеного мотивів, з яких було визначено ціну позову, та не долучено до позовної заяви доказів на підтвердження вартості земельної ділянки.

Дійсна вартість майна визначається згідно вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Документом, який підтверджує вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору є звіт про оцінку майна, висновок про вартість майна є його невід`ємною частиною (стаття 12 Закону).

Згідно із ст.5 Закону України «Про оцінку земель» грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною; експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об`єкта оцінки; експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об`єкта оцінки; експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами. Натомість, нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Зі змісту ст.ст.175, 176 ЦПК України вбачається, що тягар доказування вартості майна несе саме позивач.

Відповідно дост. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

З врахуванням викладеного, позовну заяву слід залишити без руху та зобов`язати позивача усунути недоліки, зазначені в ухвалі суду протягом десяти днів з дня отримання ухвали шляхом визначення ціни позову та сплати (доплати з врахуванням сплаченого судового збору) судового збору за подання позовної заяви до суду, виходячи з ціни позову розрахованого відповідно до дійсної вартостіземельної ділянки, на момент звернення до суду із заявленими позовними вимогами та з врахуванням вимоги окремого провадження та представлення суду доказів сплати такого; долучення до матеріалів справи належним чином засвідчених копій документів.

У випадку неусунення недоліків заява вважатиметься неподаною і буде повернута.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 260 ЦПК України, суддя,-

п о с т а н о в и в:

позовну заяву ОСОБА_1 до Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області, третя особа приватний нотаріус Львівського районного нотаріального округу Олефір Роман Васильович про встановлення факту проживання із спадкодавцем та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,- залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк, який обчислюється з дня отримання даної ухвали, для усунення недоліків, вказаних в ухвалі.

У разі невиконання вимог ухвали суду в зазначений строк, позовну заяву ОСОБА_1 до Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області, третя особа приватний нотаріус Львівського районного нотаріального округу Олефір Роман Васильович про встановлення факту проживання із спадкодавцем та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,- вважати неподаною та повернути позивачу з усіма доданими до неї документами.

Ухвала остаточна та окремому оскарженню не підлягає.

СуддяН. Б. Добош

Дата ухвалення рішення30.06.2022
Оприлюднено08.07.2022
Номер документу105111202
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання із спадкодавцем та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —450/1892/22

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Рішення від 03.11.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 22.07.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 30.06.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні