Рішення
від 06.07.2022 по справі 910/2756/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

07.07.2022Справа № 910/2756/22Господарський суд міста Києва у складі судді Алєєвої І.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження господарську справу

за позовом Фізичної особи - підприємця Фельцан Івана Івановича

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Він Транс»

про стягнення 70 714, 74 грн.

Без повідомлення учасників справи.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до відповідача про стягнення 70 714, 74 грн.

Згідно з пунктом 1 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб є малозначними справами.

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що малозначні справи розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.04.2022 позовну заяву прийнято судом до розгляду та відкрито провадження у справі. Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а позивачу - для подання відповіді на відзив.

З початком військових дій на території України, вказана ухвала була направлена сторонам у встановленому законом порядку 20.04.2022.

25.05.2022 від Товариства з обмеженою відповідальністю «Він Транс» надійшов відзив на позов.

30.05.2022 від Фізичної особи - підприємця Фельцан Івана Івановича надійшла відповідь на відзив на позовну заяву.

29.06.2022 від Товариства з обмеженою відповідальністю «Він Транс» надійшли заперечення по справі.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва,-

ВСТАНОВИВ:

13.08.2019 між Фізичною особою - підприємцем Фельцан Іваном Івановичем (далі- позивач/перевізник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Він Транс» (далі - відповідач/експедитор) було підписано Заявку № б/н на міжнародні автомобільні перевезення вантажів.

Транспортною заявкою встановлено, що :

- адресою завантаження є Viale Europe 94-102, 06083 Ospcdalicehio di Bastia

Umbra Perugia Italia;

- датою завантаження є 13.08.2021 року;

- адресою розмитнення є Україна, м. Київ, вул.Новопирогівська, 58;

- адресою розвантаження є України. с.Красилівка, Броварського р-ну Київської області;

- вартість і форма оплати складає 2200 Євро по курсу НБУ на день вивантаження. Безготівковий розрахунок протягом 10-14 банківських днів після отримання оригіналів документів;

Дата розвантаження не вказана.

Позивачем на виконання умов заявки №б/н від 13.08.2021 транспортним засобом було здійснено доставку вантажу за місцем призначення 03.09.2021, що підтверджується підписом вантажоотримувача в міжнародній товарно-транспортній накладній CMR # 189-21.

24.09.2021 Позивачем було направлено Відповідачу Претензію від 24.09.2021 № 113-09 рекомендованим повідомленням з описом вкладення разом з усіма товаросупровідними документами.

Як зазначає позивач, у позовній заяві станом на 21.02.2022 року вартість послуг сплачена не була, а розмір заборгованості складає 70 714,74 грн. (курс НБУ Євро відносно гривні станом на 03.09.2021р. складає 32,0067).

Відповідно до ст. 929 Цивільного кодексу України за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу. Договором транспортного експедирування може бути встановлено обов`язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, зобов`язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечити відправку і одержання вантажу, а також інші зобов`язання, пов`язані з перевезенням. Договором транспортного експедирування може бути передбачено надання додаткових послуг, необхідних для доставки вантажу (перевірка кількості та стану вантажу, його завантаження та вивантаження, сплата мита, зборів і витрат, покладених на клієнта, зберігання вантажу до його одержання у пункті призначення, одержання необхідних для експорту та імпорту документів, виконання митних формальностей тощо). Положення цієї глави поширюються також на випадки, коли обов`язки експедитора виконуються перевізником. Умови договору транспортного експедирування визначаються за домовленістю сторін, якщо інше на встановлено законом, іншими нормативно-правовими актами.

Згідно зі ст. 931 Цивільного кодексу України розмір плати експедиторові встановлюється договором транспортного експедирування, якщо інше не встановлено законом. Якщо розмір плати не встановлений, клієнт повинен виплатити експедитору розумну плату.

У ч. 5 ст. 306 Господарського кодексу України зазначається, що загальні умови перевезення вантажів, а також особливі умови перевезення окремих видів вантажів (вибухових речовин, зброї, отруйних, легкозаймистих, радіоактивних та інших небезпечних речовин тощо) визначаються цим Кодексом і виданими відповідно до нього транспортними кодексами, транспортними статутами та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно зі ст. 908 Цивільного кодексу України перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти здійснюється за договором перевезення. Загальні умови перевезення визначаються цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них. Умови перевезення вантажу, пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також відповідальність сторін щодо цих перевезень встановлюються договором, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

Статтею 909 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов`язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов`язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі. Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням транспортної накладної (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами). Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору перевезення вантажу.

Частиною 1 ст. 919 Цивільного кодексу України встановлено, що перевізник зобов`язаний доставити вантаж, пасажира, багаж, пошту до пункту призначення у строк, встановлений договором, якщо інший строк не встановлений транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них, а в разі відсутності таких строків - у розумний строк.

Згідно з приписами ст. 920 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язань, що випливають із договору перевезення, сторони несуть відповідальність, встановлену за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами).

За приписами ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання сторонами.

У відповідності до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Позивачем на виконання умов заявки №б/н від 13.08.2021 транспортним засобом було здійснено доставку вантажу за місцем призначення 03.09.2021, що підтверджується підписом вантажоотримувача в міжнародній товарно-транспортній накладній CMR # 189-21.

24.09.2021 Позивачем було направлено Відповідачу Претензію від 24.09.2021 № 113-09 рекомендованим повідомленням з описом вкладення разом з усіма товаросупровідними документами.

Однак, станом на 21.02.2022 року вартість послуг сплачена не була, а розмір заборгованості складає 70 714,74 грн. (курс НБУ Євро відносно гривні станом на 03.09.2021р. складає 32,0067).

Відповідач заперечуючи проти задоволення позову у відзиві на позовну заяву зазначає, що між сторонами 13.08.2021 було укладено договір №В566 перевезення вантажів.

Відповідно до умов договору (п.1.1) Виконавець за плату бере на себе зобов`язання виконувати перевезення вантажів у міжнародному та внутрішньому сполученні.

Згідно із п. 1.2. розділу 1 Договору в окремих заявках на перевезення вантажу Сторони визначають:

- вид та найменування вантажу;

- плату за перевезення;

- дату та місце завантаження/розвантаження;

- строк (термін) виконання перевезення;

- інші вимоги та умови кожного конкретного перевезення та /або групи перевезень.

З метою коректного виконання умов договору №В566 від 13.08.2021 року відповідачем було надано Позивачу Заявку на міжнародні автомобільні перевезення вантажів б/н від 13.08.2021.

Відповідно до п. 5.5 розділу 5 договору №В566 Перевезення вантажів від 13.08.2021 року у разі запізнення транспортного засобу під завантаження, розвантаження, місця митного оформлення (всі дати та час вказуються в Заявці) більше ніж на 4 години Виконавець виплачує Експедитору штраф за кожну почату добу запізнення у розмірі:

- при перевезенні по території України 1000 грн.;

- при міжнародних перевезеннях 100 Євро за курсом НБУ, встановленим на дату запланованої подачі ТЗ під завантаження.

Відповідач зазначає, що під час перевезення було суттєво порушено термін доставки вантажу строком на 15 днів, тобто вантаж фактично був доставлений отримувачу замість 17.08.2021- 03.09.2021, що у відповідності до п. 5.5 розділу Договору №В566 Перевезення вантажів від 13.08.2021 року складає штраф у розмірі 1500 Євро.

Дослідивши заперечення відповідача щодо позову, Господарський суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 5.5 розділу 5 договору №В566 Перевезення вантажів від 13.08.2021 року у разі запізнення транспортного засобу під завантаження, розвантаження, місця митного оформлення (всі дати та час вказуються в Заявці) більше ніж на 4 години Виконавець виплачує Експедитору штраф за кожну почату добу запізнення у розмірі:

- при перевезенні по території України 1000 грн.;

- при міжнародних перевезеннях 100 Євро за курсом НБУ, встановленим на дату запланованої подачі ТЗ під завантаження.

Дослідивши надану сторонами Заявку від 13.08.2021 № б/н, суд зазначає, що в графі «Адреса та дата розвантаження» відсутнє зазначення дати розвантаження вантажу.

Таким чином, суд позбавлений можливості погодитися з твердженнями відповідача щодо порушення строків доставки вантажу.

За приписами ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Враховуючи викладене, вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

У відповідності до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 73, 74, 76-80, 129, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВІН ТРАНС» (Україна, 01042, місто Київ, ВУЛИЦЯ АКАДЕМІКА ФІЛАТОВА, будинок 22/8, офіс 302; код : 42853782) на користь ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ_ПІДПРИЄМЦЯ ФЕЛЬЦАН ІВАНА ІВАНОВИЧА ( АДРЕСА_1 ; код : НОМЕР_1 ) заборгованість в розмірі 70 714 (сімдесят тисяч сімсот чотирнадцять) грн. 00 коп., та судовий збір у розмірі 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя І.В. Алєєва

Дата ухвалення рішення06.07.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105126490
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/2756/22

Постанова від 19.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 04.09.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 27.07.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Рішення від 20.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Рішення від 06.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 10.04.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні