Рішення
від 24.05.2022 по справі 179/332/22
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

179/332/22

2/179/377/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 травня 2022 року Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області у складі

головуючого судді Ковальчук Т.А.

при секретарі Хорольській І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Магдалинівка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, що не заявляють самостійних вимог на стороні позивача: Державний нотаріус Магдалинівської державної нотаріальної контори Сушко Вікторія Борисівна, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , фермерське господарство «АКСАМИТ» про визнання права на майнові права члена фермерського господарства в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

До Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, що не заявляють самостійних вимог на стороні позивача: Державний нотаріус Магдалинівської державної нотаріальної контори Сушко Вікторія Борисівна, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , фермерське господарство «АКСАМИТ» про визнання права на майнові права члена фермерського господарства в порядку спадкування за заповітом.

Позивач впозові посилаєтьсяна те,щоІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_6 . Після його смерті залишилася спадщина, що складається із частки в статутному капіталі фермерського господарства «АКСАМИТ», ідентифікаційний код 25522567 в розмірі 96,55%, вартість якого становить 50000 грн.

За життя мати позивача залишила заповіт від 02.12.2020 року, згідно якого заповідала позивачеві земельну ділянку площею 5,5418 га та право на фермерське господарство «АКСАМИТ».

В установлений законом строк позивач подав до Магдалинівської державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, але у видачі свідоцтва на право на спадщину було відмовлено, посилаючись на те, що свідоцтво на право на спадщину майно фермерського господарства «АКСАМИТ» як цілісного майнового комплексу не може бути видано, у зв`язку з відсутністю складу спадкового майна фермерського господарства.

Позивач вважає,що має правоспадкувати часткустатутного капіталуфермерського господарства,яка належалайого матері,оскільки єїї спадкоємцемза заповітом. Тому позивач вимушений звертатися до суду та просить визнати за ним право власності на майнові права члена фермерського господарства «Аксамит» по праву спадкування за заповітом.

Позивач в судове засідання не з`явився, представником позивача надано до суду заяву, в якій прохає розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, надавши до суду заяви, в яких прохали розглянути справу без їхньої участі, визнали позовні вимоги, не заперечували проти визнання за позивачем права власності на спадкове майно.

Треті особи в судове засідання не з`явилися, надавши на адресу суду заяви, в яких прохали розглянути справу без їхньої участі.

Дослідивши докази, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню за наступних підстав.

У заповіті від 02грудня 2020року, посвідченому приватним нотаріусом Щокою В.О. та зареєстрованому в реєстрі за № 1051, ОСОБА_6 вказала ОСОБА_1 , як спадкоємця права на фермерськегосподарство «АКСАМИТ»(а. с. 12).

ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а. с. 9).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, фермерське господарство «АКСАМИТ» зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 12061200000000412 від 16.03.1998 року (а. с. 14-17).

Відповідно до Статуту фермерського господарства «АКСАМИТ», його засновником є ОСОБА_6 із часткою у складеному капіталі 96,15 % вартістю 50000 грн. (а. с. 18-25).

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідностідо ст.1223 ЦКУкраїни правона спадкуваннямають особи,визначені узаповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265 цього Кодексу.

Судом встановлено, що єдиним спадкоємцем майнових прав ФГ «АКСАМИТ» за заповітом є син спадкодавиці ОСОБА_1 .

Згідно ст. 191 ЦК Українипідприємство єєдиним майновимкомплексом,що використовуєтьсядля здійсненняпідприємницької діяльності. До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 19 Закону України «Про фермерське господарство» визначено, що до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Статтею 23 Закону України «Про фермерське господарство» успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Виходячи з обставин справи право позивача на спадщину підтверджується дослідженими судом доказами. Таким чином, суд вважає, що є всі законні підстави задовольнити позов і визнати за позивачем право власності на майнові права члена фермерського господарства «АКСАМИТ», які належали померлій ОСОБА_6 .

Керуючись ст. ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , по праву спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_6 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , на право власності на:

-майнові права члена фермерського господарства «АКСАМИТ» (ідентифікаційний код 25522567; юридична адреса: 51141, Дніпропетровська область, Магдалинівський район, с. Мар`ївка, вул. Шкільна, 6-А) в розмірі частки статутного (складеного) капіталу 96,15 %, вартістю 50000 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя Т.А.Ковальчук

Дата ухвалення рішення24.05.2022
Оприлюднено11.07.2022
Номер документу105141346
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на майнові права члена фермерського господарства в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —179/332/22

Рішення від 24.05.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 24.04.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 03.04.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 03.04.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні